Автор Тема: ATC Scm20  (Прочетена 21837 пъти)

vasilivanov

• Гост
ATC Scm20
« -: Септември 25, 2010, 00:05:11 am »
Здравейте на всички. Вчера се отбих да чуя тези колони и съм изненадан от звука, но с някои проблеми. При акустично обработено помещение ми звучаха доста остро и напрегнато, изморително, какво ли ще е в нормална стая?

Искам да попитам всеки от вас който ги е слушал с какви компоненти са били свързани, когато ги е чул? Също така какви са впечатленията от всеки, който ги е чул, положителни или отрицателни?
И дали разположението в магазина би могло да развали до известна степен звученето?

Тази тема я пускам не за друго, а защото мисля, че трябва да се отдели повече внимание на тези колони.
Един от въпросите ми е дали има вероятност да не съм чул целия потенциал на тези колони?

Благодаря предварително.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:ATC Scm20
« Отговор #1 -: Септември 25, 2010, 11:53:59 am »
 :) Ако помниш Васко, още преди месеци те посъветвах да отидеш и да ги чуеш  :)
Според мен, колоните са едно от интересните предложения в този бюджет у нас. Относно острото и напрегнато звучене - не мисля че звучат остро... просто може би до сега не си слушал такъв тип колони. АТС са фирма, предимно специализирана в производството на студиини монитори и макар от доста време да произвеждат и HI-FI колони, характера на звука разбираемо е доста близък.
Другия момент е, че тези колони, както и всички по-ниски модели на ATC са със затворен обем - което също играе немалка роля за характера на звука...

Като цяло мненията за този и други модели на ATC по света са в общи линии следните - всички са единодушни, че това са  честни и нeутрално звучащи колони, разкриващи пластове в музиката, които до сега не са били чувани от потребителите - но без да окрасяват нищо. И докато някои са изключително щастливи с такива колони, други действително ги намират изморителни за слушане при по-дълги сесии.

Относно разположението в магазина и звученето,  мисля че са добре разположени - и преместване леко насам или натам , би могло да промени до известна степен баса и сцената, но не и цялостния характер на звука. Още повече, че както вече казах това са затворен тип колони и са доста по-малко взискателни към разположението от такива с бас рефлекс, особено пък задноразположен!

Колоните в момента са вързани с Leema ако не бъркам, и комбинацията е доста сполучлива.

И накрая - Васко не се очудвай, че мненията ни се различават - вкусовете ни са крайно различни... както се разбра неведнъж до сега, и в това няма нищо лошо... затова има толкова производители на аудио компоненти!  :)

vasilivanov

• Гост
« Отговор #2 -: Септември 25, 2010, 17:25:55 pm »
Проблемът е, че ми харесват, но тези неща ме спират да ги харесам окончателно и да си ги набележа за по-нататък.
Само с Leema ли си ги слушал? С Exposure какво би се получило според теб?
Ако се комбинират с усилвател, който звучи по такъв начин, че да се избегне остротата какво би се получило?

Слушал съм по-ниските модели те нямат такъв проблем, но пък са по-зле общо като звучене, но това си е нормално.

Това, че са със затворен обем е плюс за мен. Особено при разположението. Дори затворения обем ми звучи по-точно.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Септември 25, 2010, 22:24:16 pm »
Първо - както казах, според мен тези колони не звучат остро ... следователно няма проблем за решаване.
Напротив в Ентри серията нещо не ми достига, което тук е решено... та от тази гледна точка за мен няма причина да се търсят нестандартни методи за потискане на звука...

Освен това - според мен подхода ти е неправилен като логика - трябва разбира се да се чуят с друг усилвател ... но просто като идея как си пасват с един или друг продукт ...
Да се опитваш да "убиеш" високите с усилвател .. за мен не е добра идея...
Просто мисля, че в аудиото Минус по Минус НЕ Е равно на Плюс

С други думи вместо да се опитваш да компенсираш недостатъци на определени продукти - напасвайки ги с други продукти с недостатъци... по добре търси продукти, които за теб са ОК, и залагай на силните им страни  :) Това разбира се е мое мнение... Просто съм попадал на доста хора, които си мислят че с правилния кабел или компонент ще променят кардинално звученето на системата си, и всичко ще се оправи ... често не се получава така!

Относно Exposure, при положение че не съм слушал комбинацията, няма как да гадая кое как би било. За мен такива чисто теоритични разсъждения са несъстоятелни - най-малкото можеш да помолиш да ти ги вържат заедно и да видиш сам!

Успех!

vasilivanov

• Гост
« Отговор #4 -: Септември 25, 2010, 23:25:05 pm »
Целта е не да се убият, а намалят малко.
Колоните са страхотни с изключение на пресилените високи, поне за моя слух.
За изморяването може и да не съм сигурен, слушах и други системи, тази беше последна. Бях я оставил за десерт.
Определено по-нататък ще се опитам да ги чуя с други комбинации.

Ентри левъла както бях написал си свиреше като цяло по-зле от Scm20, но високите бяха оправени.

Нека остане темата за известно време, може някой друг да ги чуе и да сподели как му се е сторило. Пък не се знае, може след време да сменят комбинацията компоненти вързани към тях и да стоят нещата по друг начин.

Неактивен RossT

• Публикации: 21
« Отговор #5 -: Септември 26, 2010, 15:08:09 pm »
За колоните ATC SCM има доста изписано и общия консенус е, че им трябват поне 200 часа разсвирване, за да се чуят както трябва.

Спазвай правилата!
http://www.avguide.bg/forum/index.php?topic=351.0

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #6 -: Септември 26, 2010, 15:17:20 pm »
SCM 20 са в България от 7ми април ... отдавна са разсвирени!

http://www.avguide.bg/?p=469

Неактивен PIP

• Публикации: 44
« Отговор #7 -: Септември 26, 2010, 20:05:49 pm »
Аз също ги слушах с Lemma усилвателя и сд плеъра и съм на същото мнение с ‘Rudra’ ;) Сравнени с моята система определено lemma/atc  ме изненадаха с ‘по-топлия’ си звук. Явно е въпрос  на вкус и с какво си свикнал, но със сигурност не ми звучаха остро и уморително. Страхотни озвучителни тела.

drazmahala

• Гост
« Отговор #8 -: Септември 27, 2010, 13:47:17 pm »
Целта е не да се убият, а намалят малко.
Колоните са страхотни с изключение на пресилените високи, поне за моя слух.
За изморяването може и да не съм сигурен, слушах и други системи, тази беше последна. Бях я оставил за десерт.
Определено по-нататък ще се опитам да ги чуя с други комбинации.

Ентри левъла както бях написал си свиреше като цяло по-зле от Scm20, но високите бяха оправени.

Нека остане темата за известно време, може някой друг да ги чуе и да сподели как му се е сторило. Пък не се знае, може след време да сменят комбинацията компоненти вързани към тях и да стоят нещата по друг начин.

Тъй като аз съм от малкото, членуващи в клуба на АТС ;), мога да кажа, че не на всеки понася този звук. Имах едни приятели в къщи на гости и се разделиха на две - едните бяха във възторг, а другите реагираха като теб - ем ги харесаха, ем нещо ги дразнеше. Пълно щастие няма. За жалост съм слушал и аз само "ентри левъла" и 20 ката. След дълго слушане на тези продукти мога да кажа, че според мен ентри левъла не е никакъв ентри левъл :), а пък 20 ката спокойно може да се конкурира с доста по скъпи образци от други системи. Мечтата ми е да чуя 50 ки и 100 серията, ама това за сега е възможно да стане само "навън". Зимата бях в Лондон и въпреки, че си бях набелязъл няколко магазина - не можах да ги открия. Но както казва Станимир Стоилов - Продължаваме да мечтаем  :) А иначе темата няма какво да отлежава, не е вино.....

vasilivanov

• Гост
« Отговор #9 -: Септември 27, 2010, 19:34:06 pm »
Целта на темата да остане е за да се разбере, кой с какви компоненти ги е слушал и какви са му впечатленията.
Изключително много се надявам по-нататък, ако сменят компонентите и отида да ги чуя да ми харесат повече.
И не говорим за по-скъпи, защото нищо чудно и по-евтини да свирят по-добре, поне за мен.

Пък в краен случай, ако и това не промени нещо, значи тези колони не са за мен.

Неактивен RossT

« Отговор #10 -: Ноември 14, 2010, 01:28:58 am »
След доста продължително разсвирване мога да кажа, че звука на моите SCM11 наистина стана очарователен. Колоните звучат много по-различно от първите им седмици, звукът е плътен, достатъчно богат и същевременно неутрален. Високите не се натрапват и слушането в продължителни сесии не уморява. Вярно е, че за да засвирят истински, колоните се нуждаят от малко повече децибели, но и слушането по-тихо е удоволствие. Последното може да е специфика на усилвателя (Creek Evo 2), но често съм срещал това мнение по форумите, така че явно има нещо подобно. Днес слушах различни колони от подобен и по-висок клас и се чувствам уверено щастлив собственик на най-добрите (за мен) колони в този формат и бюджет.     

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #11 -: Ноември 14, 2010, 10:04:03 am »
RossT,чудесно, но не е ли по-редно това ти изказване да стои в тема-моята система!
Няма нищо общо с темата за ATC SCM20!
Направи тема за системата си, пък аз ще го преместя.

vasilivanov

• Гост
« Отговор #12 -: Ноември 14, 2010, 11:34:16 am »
След доста продължително разсвирване мога да кажа, че звука на моите SCM11 наистина стана очарователен. Колоните звучат много по-различно от първите им седмици, звукът е плътен, достатъчно богат и същевременно неутрален. Високите не се натрапват и слушането в продължителни сесии не уморява. Вярно е, че за да засвирят истински, колоните се нуждаят от малко повече децибели, но и слушането по-тихо е удоволствие. Последното може да е специфика на усилвателя (Creek Evo 2), но често съм срещал това мнение по форумите, така че явно има нещо подобно. Днес слушах различни колони от подобен и по-висок клас и се чувствам уверено щастлив собственик на най-добрите (за мен) колони в този формат и бюджет.     

Честно казано твоите ги слушах също или бяха SCM19 и нямаха проблеми с високите. Всички от Entry Level серията, които съм чул свиреха много умерено.

Ще е наистина интересно да споделиш как се справят с Creek Evо защото аз не можах да ги подкарам с моя Denon.
Насочил съм се към Creek Destiny за следващ и надявам се последен усилвател. Ще трябва да го чуя някой ден.

hristobote

• Гост
« Отговор #13 -: Ноември 16, 2010, 02:43:31 am »
.............. Последното може да е специфика на усилвателя (Creek Evo 2), но често съм срещал това мнение по форумите, така че явно има нещо подобно. .............     
Криик е с пасивен предусилвател и е нормално да го слушаш около средата на потенциометъра. Още повече, че там имаш от 0 до -80 през 1 dB. Но това няма нищо общо с добрия звук, поздравления за колоните .....

Неактивен RossT

« Отговор #14 -: Ноември 16, 2010, 09:11:16 am »
Cпоред мен съм доста далече от средата. Слушането при мен е на 20-24 (от 80), като максимума ми стига до 30, но само за кратки интервали, защото се съобразявам със съседите. Пробвал съм 50 за тест, но в стаята не се стои и звукът започва да изкривява, ако изобщо мога да преценя. Може би помешението ми не е адекватно за такова слушане.