Автор Тема: Препоръчайте ми усилвател  (Прочетена 15132 пъти)

trokadero

• Гост
Препоръчайте ми усилвател
« -: Февруари 25, 2011, 00:39:00 am »
             Здравейте !
От скоро съм член във форума и искам малко съвет . Купих си колони Dynaudio Excite X32 ( звучат страхотно и са изключително красиви ) . В шоурума бяха свързани с Linn Acurate , но той е много скъп . Какво ще ми препоръчате за около 1500 - 2000 лв. ?!!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Препоръчайте ми усилвател
« Отговор #1 -: Февруари 25, 2011, 01:27:52 am »
Здравей, според мен си на път да направиш стъпка в грешна посока.
Dynaudio са чудесни колони, но са пословични с това, че са трудни за захранване...
За да получиш добър звук от тях - трябва сериозен усилвател - не само като ватове ... и при това добре пасващ си с тях.
Преди време връзвах и слушах една система с Dynaudio Evidence ... и скъпи лампови,(мощни) стъпала.
Сами по себе си всички компоненти в системата бяха чудесни, но заедно никак не ми допадна как звучаха ...

При всички положения, доста често срещан подход при притежателите на Dynaudio е усилвателя да е поне на нивото на колоните като бюджет... а често и отгоре.

От тази гледна точка според мен никак не е разумно да комплектоваш конкретно тези колони за 4000лв .. с усилвател за 1500.

Бюджета разбира се не е крайно мерило... използвам го просто като ориентир.

От там на татък конкретно на твоя въпрос.

Слушал съм Dynaudio с Densen, Bat, Naim, Cec,  и някои други ...
По света има доста фенове на марката с Primare, Krell, Simaudio, Cyrus и Nad.

По принцип Excite серията е сравнително нова, и от Dynaudio твърдят, че е доста по-лесна за захранване, в сравнение с другите им серии.

Въпреки това, мисля че е добре да се замислиш за по-сериозен усилвател(дори да е настаро)... отколкото да минеш с някое евтино решение, което няма да извлече оптимума от колоните ти...

Успех!

trokadero

• Гост
« Отговор #2 -: Февруари 25, 2011, 01:54:50 am »
Благодаря за съвета ! Ще те помоля обаче да бъдеш малко по конкретен като модели .

Неактивен RossT

• Публикации: 21
« Отговор #3 -: Февруари 25, 2011, 09:35:43 am »
От един много информиран форум:

Arcam A28, Harman Kardon HK990, or Primare i21 като начално ниво и от там нагоре...

Неактивен PIP

• Публикации: 44
« Отговор #4 -: Февруари 25, 2011, 10:19:11 am »
Аз също не се сещам за нов усилвател в тоя бюджет, който да изкара най-доброто от тези озвучителни тела. Моя опит с dynaudio e, че имат нужда от много място (моите са на 1.7м от стената зад тях) и усилвател с добро захранване.  
За момента единствените усилватели, за които се сещам за близо тези пари втора ръка, които според мен са минимум са Krell400xi, musical fidelity a308 и Primare I30. От тях лично съм имал само Primare (а30 и а20) и макар да бяха недостатъчни в моя случай, ако това дето съм чел и Иво спомена, че тази нова серия е ‘по-лека откъм усилвател’, то I30 (I20 няма смисъл да пробваш) може и да си пасне. Primare I30 върви около £700, Krell 400xi около £1100, musical fidelity а308 нямам представа, отдавна не съм ги мяркал.  Със сигурност има и други, но не се подлъгвай по десет килограмови усилвател независимо каква марка са.

trokadero

• Гост
« Отговор #5 -: Февруари 25, 2011, 11:56:22 am »
Имайки в предвид препоръките ви ми стана ясно , че трябва да отделя повече пари . В таъв случай , какво ви е мнението за марката LINN и по точно за модела Majik 1 . На мен лично много ми допада като дизайн , но ништо не разбирам от характеристиките . Моля някой който е в час да ми помогне !

Неактивен RossT

• Публикации: 21
« Отговор #6 -: Февруари 25, 2011, 12:35:36 pm »
Тъпото в случая е, че трябва да го чуеш с твоите колони. Не е въпрос на реноме, цена, качество или характеристики, просто трябва да го чуеш ти и да ти хареса. У нас това е сложна задача, така че или пазаруваш от вносители, които дават техника за тест, или четеш препоръки от форумите на whathifi и avforums и приемаш мненията на англичаните...

Не забравяй също, че няма как да запомниш звука, а трябва да имаш различните усилватели едновременно и в едно и също помещение, за да тестваш. Иначе, placebo ефектът е твърде силен и ще започнеш и ти да чуваш подобрения в картината от захранващи кабели и усилватели щото струват $$$$$ и са много престижни и тем подобни...

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #7 -: Февруари 25, 2011, 13:25:18 pm »
Не забравяй също, че няма как да запомниш звука, а трябва да имаш различните усилватели едновременно

С това никак не съм съгласен...
Човек с поне малко нормален слушателски опит, няма нужда да сменя 5 усилвателя веднага един след друг, за да прецени кое как свири.
Дори самата идея ми се струва доста изморителна - не физически, а чисто слухово!

Другия момент е, че според мен за да се добие по-сериозна представа за звученето на един усилвател... и какъвто и да е компонент ... е силно препоръчително да му се даде повече време.
Някои неща на първо слушане изглеждат силно впечатлителни... след ден два човек евентуално  усеща, че много неща в тях не са толко чудесни... баланс и т.н.

Та според мен най-добрия вариант би бил - trokadero да провери какво има налично при нашите вносители, и кое биха му дали за домашно демо. След това да вземе един усилвател за два-три дни ... след това втори ... трети ... и да преценява. Такъв род преценка за мен е много по-стойностна и реална, отколкото да се струпат 5-6 усилвателя у тях, и в рамките на ден-два да се въртят на всеки 3 парчета ...

А сега да преминем към реалната страна на нещата
:)

Уви както вече казах(и не само аз) силно препоръчително е да се насочиш към по-сериозен клас усилвател.
Бих чул например:
Primare I32 - уви ако не бъркам го няма наличен
ARCAM A38 - нямам представа за наличност и дали ще ти дадат за замо вкъщи
Simaudio Moon I3 - биха ти го дали за проба ... но нямам представа дали го има наличен
Naim Nait XS - има наличен, но почти съм убеден, че няма да ти дадат за демо вкъщи
Krell - ниския клас го няма наличен, и няма да се внася скоро, освен по поръчка...
Densen - ако са останали при вносителя - това е един от логичните избори
Linn - При положение, че ти е харесало как свирят заедно... и цената е толко добра - не е лошо да го имаш предвид като сериозна алтернатива!

Успех!

П.П. Нищо не казваш за източника... а той е критичен особено при такъв клас система :)

Неактивен PIP

• Публикации: 44
« Отговор #8 -: Февруари 25, 2011, 13:40:45 pm »
Linn съм слушал за кратко по изложения и нямам спомени да коментирам звука им, но по принцип имайки предвид цената им никога не съм ги и обмислял сериозно, понеже ги имам за по-скоро дизайнерска марка, където плащаш по-скоро за стил и дизайн и след  това за звук.
Конкретно модела, който си споменал виждам, че е клас ‘д’. Лично съм се интересувал от този клас (не linn), но в накрая се отказах, защото най-общо резултата е като с енергоспестяващите крушки – уж 15вата свети като 100, но на практика свети колкото 30, така че съм предупеден в случая.

trokadero

• Гост
« Отговор #9 -: Февруари 25, 2011, 16:08:39 pm »
Когато си вземах тонколоните , бяха свирзани с LINN Acurate . Останах изумен от присъствието което имаше тази система -( аз бях на сцената ) ! Музиката която слушахме , беше от стрийм плеар във Flak формат . Като купих колоните , взех и стрийма в къщи . Вързах го с моя DFR 9000 в стерео режим и започнах да слушам . Парчетата обаче звучаха доста различно . Неказвам лошо а просто различно . Най големия проблем е , че присъствието и обема които даваха тези колони , вече го няма .
Тогава разбрах че е дошло време за подмяна . Държа новата мащина да изглежда добре . От гореизброените само ARCAM ми харесва на външен вид . Не успорвам качеството на другите марки , но от към дизайн ,не ми допадат . LINN изглеждат много добре , но са една идея по скъпи от ARCAM . Струва ли си инвестицията в LINN или да се задоволя с другия красавец ?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #10 -: Февруари 25, 2011, 16:19:22 pm »
Въпросния Linn e доста по-скъп от този Arcam.
В момента има страхотно намаление на цените на Linn - на оставащите количества... и имаш възможност да вземеш по-висок клас усилвател на чудесна цена.
Още повече, че звука с Linn наистина ти е харесал.

Според мен, най-разумното нещо би било - след като си се ограничил до тези два модела - да вземеш и да пробваш как са колоните с всеки от тях у вас ... и тогава ще можеш да прецениш кое си струва за теб.

trokadero

• Гост
« Отговор #11 -: Февруари 25, 2011, 21:07:19 pm »
С каква мощност трябва да е уселвателя на канал в моя случай ? Има ли смисъл да копувам по мощен , при положение , че мощността на колоните ми е 100 вата ?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #12 -: Февруари 25, 2011, 21:31:04 pm »
Няколко човека вече ти казаха, че Dynaudio са трудни за захранване колони...
Колко точно вата трябва да е усилвателя ти е доста несериоззен въпрос...
И как реши, че мощнотта на колоните ти е 100W ?

trokadero

• Гост
« Отговор #13 -: Февруари 25, 2011, 22:13:51 pm »
Ватовете ги написах условно за да добия представа коя мощност трябва да е по голяма - на колоните или на уселвателя . Мощността на моите е 200 вата . Относно доста несериозният ми въпрос мога да допълня , че ако бях достатъчно  наясно с аудиотехниката , нямаше да пиша и да задавам въпроси във форума .

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #14 -: Февруари 25, 2011, 22:27:52 pm »
Вече споменахме доста вариани за усилватели, и след като се спря на два...на базата на външен вид... оставаше да ги чуеш у вас с твоите колони и да прецениш кой си пасва по-добре с тях темброво и кой ги захранва по-добре...
Каква цифра пише на усилвателя като изходна мощност в никой случай не бива да ти бъде краен ориентир...
Например на пазара у нас се продават стерео усилватели на Sony ... за по 400 лв... с обявена мощност 100W на 8 ома.
Как мислиш, дали тези цифри означават, че усилвателя ще е захрани добре колоните ти?
Ето ти и друг пример ... стъпалото на Naim - NAP 300 е с мощност от едва 90W на 8 ома... струва около 15 000лв. и в общи линии според десетките му ползватели в Англия и по света ... не са срещали колона, която да не може да захрани подобаващо...

Та... класифицирането на на усилватели и колони по обявените им цифри никак не е добра идея.
Пробвай и прецени!