Автор Тема: Избор на ресивър иколони  (Прочетена 19653 пъти)

sisan

• Гост
Избор на ресивър иколони
« -: Март 24, 2011, 18:19:33 pm »
 Привет,
искам да си направя непретенциозна система предимно за гледане на филми. Предварително искам да се извиня, ако задам някой тъп въпрос, но съм начинаещ в тази област. За начало парите с които, ще разполагам са около 1500лв, като за тези пари искам да си взема АВресивър и две предни колони, ако вмъкна вътре и един център няма да е зле. На пъво време само толкова, пък по нататък, ще добавям.

Като начало съм си харесал това Onkyo TX-SR309   http://www.eu.onkyo.com/products/TX-SR309.html ,  знам че е нисък клас, но ми е достатъчен ( 100W на всеки канал при 6 Ома -напълно задоволително за мен). Ако имате друго по-добро предложение казвайте. Цената му е 700лв в  Технополис.

Избора на коните обаче ме затруднява доста. Първо съм ограничен в мястото, трябва да вмъкна колоната в 20см., което веднага ме ограничава да не е по-широка от 19см. Едната колона ще е оградени от мека мебел и стена, а другата от мека мебел и секция, разстоянието зад тах мисля, че ще е добро около 40-50см. до стената. С оглед на това, дали ще е по-добре да се вземат колони, на които дупката е от пред (не знам как се казва това, моля ви не ми се смейте Tongue), или това има отношение само към разстоянието от зад, което при мен е 40-50 см., и ще мога да си сложа такива със задна дупка? Следващия въпрос пак е малко смешен, ама като не разбирам, та когато на един 5.1 канален ресивър му се сложат примерно 3 колони-две предни и един център, как това влияе. Мисълта ми е следната каналите на които няма колони перманентно ли се загубват, или ресивъра по някакъв алгоритъм ги прехвърля там където има закъчени колони, или пък има някаква настройка в менюто, с която ръчно нагласяш как да работи ресивъра, ето това не мога да го проумея как става? Знам, че е хубаво да има 5+1 колони , ама няма кинти. Другия въпрос ми е следния, знам че се казват фронтални колони, ако ги сложа на нивото на дивана твърде гадно ли ще стане  Shocked, защото зада ги сложа до телевизора, ще трябва да купувам и нова секция, а това няма как да стане. Идеята е следната: центъра мога да го набутам под телевизора, а предните да ги сложа отстани на дивана(там по принцип е мястото на съраунд колоните ама..), или това е пълен абсурд, какво вие мнението потози въпрос?

Мислех си за нещо тава    http://www.jamo.com/eu-en/products/s-426-specifications/     плюс това  http://www.jamo.com/eu-en/products/s-50-cen-specifications/.  Не знам ако имате други по-добри предложения за около 700-800лв. Мен ако питате тези са супер  http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29846, ама няма 2 бона Cry.

Предварително благодаря за отговорите, надявам се да не съм ви изнервил със тъпите си въпроси!

Активен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1871
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Избор на ресивър иколони
« Отговор #1 -: Март 24, 2011, 19:42:00 pm »
Здравей...
Преди всичко, когато започваш да правиш нещо, добре е да го правиш като хората :)

В това кратко ръководство:
Как да разположа колоните в домашното си кино
Е описано как е правилно да се разполагат колоните. Да инвестираш 1500лв, за да сложиш фронт колоните си отстрани.... за мен не е никак добра идея!

Относно избора ти на компоненти.
Този рисивър е съвсем съвсем нисък клас. Тук не става дума за ватове... да не говорим че този клас рисивъри са много далече от стоте вата!
Става дума за това, че като изработка, някои важни функции (например системата за автоматична калибровка) и някои екстри, тези рисивъри са доста орязани.

Съветвам те, да се замислиш за рисивър поне от нивото на Onkyo TX-SR508, Yamaha RX-V567 или Denon AVR-1611.
Или по-висок клас - втора ръка!

Относно озвучителните тела - всеки път обсъждаме, че при ограничен бюджет(и не само) е силно препоръчително човек да се ориентира към букшелф озвучителни тела.
В бюджет до 1000-1500лв за чифт, а често и много по-нагоре, букшелф колоните в огромен процент от случаите представляват по-добро съотношение цена-звук.

Никак не е препоръчително колоните да са затиснати - отзад или отстрани. Всички колони - с изключения, които се броят на пръсти, искат разстояние около тях, за да се представят оптимално!
Особено драматично е изразено това при колоните със задноразположен басрефлекс и дори отзад да има разстояние... като е затисната отвсякъде колоната очаквай неприятни изненади.

Озвучителните тела на Jamo сме обсъждали неведнъж, на пазара има доста по-добре свирещи предложения в този бюджет.

Като обобщение, съветвам те да обмислиш следния вариант.
Аз бих взел някой от споменатите по-горе рисивъри (или ако може бюджета да се разшири малко - следващия клас)
Плюс две прилични букшелф колони!
След време център, съраунд и бас.... правилно разположени.

Успех!

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #2 -: Март 24, 2011, 20:05:13 pm »
И аз бих препоръчал Yamaha V567 за ресийвър за тези пари.

sisan

• Гост
« Отговор #3 -: Март 24, 2011, 20:23:42 pm »
Благодаря за съветите. Явно за да стане работата, трябва да се почне от нулата т.е. първо трябва да се смени секцията, зада могат фронт колоните да минат отпред и след това да се тръгне с бюджет минимум 2000лв.(1000 за ресивър+ 1000 за чифт колони).

Активен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1871
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #4 -: Март 24, 2011, 20:27:55 pm »
Това никак не е задължително, горепосочените рисивъри са под и около 800лв.
За 600лв/чифт има много прилични букшелф колони в началния клас...

Неактивен dr_slavov

• Публикации: 133
« Отговор #5 -: Март 24, 2011, 21:43:20 pm »
Може би гуротата се притесняват да ти предлагат неща от техния магазин за да не излезе като само реклама но, .....ето:
http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29778
http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29902
http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29903
Тази комбинация е 1667лв което е само 167лв над бюджета ти. Пък може и да не вземаш централната колона, все пак ще трябват пари и за кабели. Когато преди една година обикалях да слушам това за мен беше най-доброто ценовия клас. Единствената разлика че ги слушах с 1910 а не със 1610. Нямах толкова пари в кеш и затова взех фокала (имаше го на изплащане), а нямах търпение да изграждам системата на парче. Което отчитам сега като грешка.

Относно каналите. Не съм сигурен в това което ще напиша но мисля че е така. Когато си пускаш автоматичните настройки рисивъра засича колко и какви колони имаш вързани и след това се съобразява с това. Обединява каналите с този който е най-подходящ. Пример аз имам 5.1 когато пускам 7.1 задните съраунди се подават към страничните.
A-200
Denon 1910 + Focal Sib&Cub
Sony KDL46W5500

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #6 -: Март 24, 2011, 23:19:09 pm »
Да, при непълно 5.1 ресийвъра преценява кое и как да пусне. Не се губи информацията от липсващите канали, но няма как да се получи реалистичен съраунд.

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
« Отговор #7 -: Март 25, 2011, 08:35:38 am »
Само да добавя, че ако избереш букшелф колони, ще трябва да отделиш малко пари и за подходящи стойки, напр. тези: http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29910

Няма нужда да се извиняваш, че си начинаещ.  :) Всеки е започнал в началото по същия начин. И аз бях на това ниво преди няколко месеца.
Това, което наричаш дупки отпред и отзад се нарича ако не се лъжа преден, респ. заден басрефлекс.   ;)

Успех в избора

ПП. Добре е ако имаш възможност да прослушаш това което си набелязал като рисивъри и колони. И рисивърите, и колоните имат малко или повече различно звучене сами по себе си, а освен това компонентите трябва добре да се напаснат помежду си, така че звука да ти харесва. А харесването на звук е нещо много субективно, затова ако можеш направи прослушване. От горепосочените компоненти на мен най ми допада звука от денон + монитор аудио бх2, но това е само субективно мнение, така че не го вземай за чиста монета :)

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #8 -: Март 25, 2011, 10:13:07 am »
Според мен при възпроизвеждане на 5.1 канален запис и наличие фронт и център , съраун каналите (кадето физически няма колони) не се прехвърлят по някакъв алгоритъм  към наличните колони а просто биват изрязани.При стандартен DD и DTS режим ще слушаш каналите на който си закачил колони , другият момент е , че при повечето ресивъри има разни виртуални режими на възпроизвеждане , който създават илюзията за обемен звук. Щом не можеш да вземеш цялата конфигурация наведнъж то вземи най важните колони (фронт и център) за съраунд може да сложиш някакви временни плякалки (както аз съм направил) примерно от компютърни колонки или минисистема каквито имаш налични (съобразено с импеданса разбира се ) и след време като събереш авоари ,пазаруваш :) , моята препоръка е да изградиш система (може и на етапи) с еднороден звук в смисъл всички колони да са от една серия .Дерзай :).

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #9 -: Март 25, 2011, 10:53:13 am »
Не ги реже. Изпробвано е с поне 3 модела ресийвъри.
Като пуснеш някакъв 5.1/7.1 тест и на мястото на задните/страничните се чува леко "изместен" звук, който наподобява съраунд.

Неактивен Sper

• Публикации: 97
« Отговор #10 -: Март 25, 2011, 12:19:57 pm »
Ще съм ти благодарен ако споделиш кои са тези  ресивъри.  :)
PSB Imagine T, NAD C355Bee, Rega Apollo, RCA QED Performance Audio 1, In-akustik  SuperFlat 2 x 2,5 mm²,

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #11 -: Март 25, 2011, 13:02:34 pm »
Yamaha V750, Marantz 1510, Pioneer 816 /може и да бъркам модела/.
Пробвани са в комбинации 2.0/2.1/3.1

Неактивен Sper

• Публикации: 97
« Отговор #12 -: Март 25, 2011, 13:24:59 pm »
В комбинация 3.1 ще се получили сравнително добро кино, че нямам как да сложа задни колони  по-никакъв начин.  ???
PSB Imagine T, NAD C355Bee, Rega Apollo, RCA QED Performance Audio 1, In-akustik  SuperFlat 2 x 2,5 mm²,

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #13 -: Март 25, 2011, 15:25:10 pm »
Като не може, колкото може. Центъра и субуфера поне сложи.

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #14 -: Март 25, 2011, 15:52:31 pm »
Ммм да ,веднъж написах нещо само с логическо мислене без да го тествам , и се оказа че греша .lazarus18 се оказа прав и на моя Pioneer излизат съраунд ефекти при не пълна конфигурация .Пробвах 2.0 , 2.1 и 3.1 конфигураций и излиза нещо като съраунд , разбира се далече е от ефекта на пълната конфигурация но има :).Ако съм заблудил някой да ме извини  , ще се старая да не пиша непроверени неща :).