Автор Тема: Моята системка - vessk0  (Прочетена 34110 пъти)

vessk0

• Гост
Моята системка - vessk0
« -: Май 26, 2011, 20:32:35 pm »
И така дойде времето да завърша официално първия ми аудио/видео сетъп след няколко проблемни компоненти и размествания.

Компонентите:

Кабелите:

За сега съм доволен от получилата се система. Като качество на звука и въобще изпълнение съм адски доволен от колоните, просто за промоциалната си цена на куп са страхотни! Не вярвам да е възможно да се намери нещо за тези пари, дори и втора ръка, което да даде такова музикално качество, особено за пълен 5.0 комплект. :) Да, колоните са музикално "оцветени", но на повечето от вас биха се харесали, защото дават много топъл, мек и приятен звук. Дори в отсъствието на субуфер, в режим СТЕРЕО колоните издават такъв невероятен и мек бас от този 5" мид-бас говорител, че направо ще се шашнете. Няма никакви завихряния, дори и с доста нисък бас, супер отпушени са от към бас рефлекс и дишат на спокойствие, дори при много силни нива, никакви турбуленции и негативни явления. Звънливи и кристални високи. Задните Монитор 3 дават по-натурален звук и също са много добри. От центъра не съм супер впечатлен, но той е със затворен обем и това доста променя тембъра. Като качество на изработка... мога доста да ги рекламирам. Страхотна изработка, дебели стени, не е пестено от материали и вата, солидни сглобки... единствено предните Монитор 7 са леко нестабилни, центъра на тежеста е най-горе, така че внимавайте с тях. :) Очарован съм от тях, така че следващия ми ъпгрейд, който да донесе солидна промяна в звука, ще  бъде най-рано към края на годината - ще сменя само предните колони, разбира се и центъра. В режим филм също съм доволен, но там не съм толкова капризен. :) От субуфера, обаче имам негативи, та в скоро време ще му изработя нова, по-масивна кутия и по-голям бас порт, тъй като в заводския си вариант се получават турбуленции в порт-а, най-вече при честоти под 40Хз, които при по-силни нива започват доста да надделяват. :)
От телевизора също съм адски доволен, за парите си е страхотна и дори задължителна покупка, следващия ми ъпгрейд ще е или към малко по-голям диагонал и съответно по-висок клас или направо към прожектор, това само ако успея да разместя стаята, така както съм планирал по-натам. :)

Приложил съм безплатни акустични подобрения, както следва:
- 2 вълнени килими, един върху друг, трети по-дебел под предните колони. Пода е от паркет.
- Допълнителни чифт дебели завеси отстрани на колоните за намаляване на кънтенето на стаята. :)

Ето и снимков материал:

Централно:

В ляво:

В дясно:

Други:

Единствената ми цел в момента е да оптимизирам басово стаята. Тя резонира на ~46,5Hz и съответно нейните производни нагоре.
Стаята е с размери 3.70м х 3.40м.

Та това е общо взето, очаквам отзиви по евентуални подобрения, готов съм на всякакви идеи, които са изпълними де. :)

Неактивен p01s0n

• Публикации: 181
Re:Моята системка - vessk0
« Отговор #1 -: Май 26, 2011, 21:03:10 pm »
Ами честито  ;)

Неактивен p100ynov

• Публикации: 133
« Отговор #2 -: Май 27, 2011, 00:12:37 am »
Честито за "сетъп"-а  :)
Върна ме години назад, когато първите закупени от мен озвучителни тела (с първата кредитна карта:)) бяха Eltax Liberty 5+. Чудесни ОТ... за парите си, какти сам си се изразил за твоите. Мисля, че са едно добро начало!

Интересно ми е къде седиш като слушаш музика и гледаш филми. На столчето на снимката в тази му позиция, изтегляш го назад или на съвсем трето място. Питам, защото колоните ми се струват странно силно завъртяни навътре...
you're nobody without a naim

vessk0

• Гост
« Отговор #3 -: Май 27, 2011, 12:01:14 pm »
Благодаря. :)
Ами забравил съм да спомена за слушателското място, то е на 1.30м от телевизора +/- 20тина см. Правилно си забелязъл за колоните.
В момента се чудя дали има смисъл да повдигна субуфера, четох страшно доста статии по въпроса за мястото на субуфера спрямо размерите на стаята. Но той така или иначе трябва да го преместя до дясната колона, защото на тази позиция се губи малко бас, особено като се вземе под предвид слушателското място, което е близо до центъра на стаята.

vessk0

• Гост
« Отговор #4 -: Януари 21, 2012, 02:21:15 am »
Първи ъпдейт:
*Предни колони - Eltax Monitor VII --> Monitor Audio RX6

За сега ще се въздържа от коментар по отношение на звука, тъй като искам да минат 1-2 седмици да се разработят говорителите а и да добия впечатление от разнообразния жанр. Мога да загатна само на първо четене драстичната разлика в положителна насока в 99% от музиката ми. Много по-добра сцена, много по-детайлна картина и обемно/живо звучене.

Ето и галерия с повече снимки:

http://imageshack.us/g/837/p1030127o.jpg/

Следващ плануван ъпгрейд:

(ако си запазя домашното кино - център Monitor Audio RXLCR)

-отделен стерео усилвател (може би NAD C356BEE) свързан с РС, не разчитайки на ДАК-а на ресивъра.
-източник Asus Essence ST
-нови кабели
-промяна на слушателската позиция и преорганизация на стаята с цел оптимално разполагане на колоните. Евентуално акустично обработване.

bishan

• Гост
« Отговор #5 -: Януари 21, 2012, 12:14:14 pm »
Здравейте, бихте ли коментирали, защо използвате тапите за задния бас-рефлекс, тъй като от снимките не личи разстоянието зад RX6. Благодаря.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #6 -: Януари 21, 2012, 14:15:46 pm »
Да са ти честити и да те радват дълго време!

Мисля, че по-бърз и лесен ъпдейт би бил ако смениш въпросните "стойки" с нещо по-солидно и подходящо за целта. Дори опитай без това повдигане, само на шпайковете, как ще се представят.

Този кабел какъв е? Изглежда тъничък.

vessk0

• Гост
« Отговор #7 -: Януари 21, 2012, 16:16:17 pm »
Благодаря, със сигурност няма да ги сменя в скоро време. :)
Намалих височината на "стойките" и увеличих площта им, изключително стабилно седят колоните, особено спрямо преди. Това са плътни тежки руски енциклопедии, върху които има дъски ламинат. Просто това имам под ръка, иначе ще потърся гранитни/мраморни плочи. В момента пищялката ми идва точно на нивото на ушите, ако ги оставя директно върху пода се разваля с една идея картината.
Кабелът е QED Micro и наистина изглежда тъничък, но както казах в момента това е единствения ъпгрейд на системата - колоните. В близките 3-4 месеца постепенно ще взема усилвател, кабели, добър източник и разместване. Така ще получа втори рязък ъпгрейд и отново ще мина на по-високо ниво. :)

@justify - Колоните се намират на 45см от задната стена и на 40/30см (респективно лява/дясна) от страничната стена.
Честно казано на този етап почти не усещам разлика в използването на тапата, но все пак май е по-добре с нея. Против бумтене и излишно "напомпване" на басите. По принцип се препоръчва да се инсталират на около метър разстояние от страничните стени за оптимално представяне.
За сега слушателската позиция не е хубава от към усещане за ниски честоти, губят се най-ниските такива, но за сега така ще е.

bishan

• Гост
« Отговор #8 -: Януари 21, 2012, 22:23:21 pm »
Имам известен опит със този тип колони и в тази връзка мисля, че 1 метър е твърде много. Според мен 30 - 40 см. са достатъчни, а шпайковете значително променят басите (към по-добро). Разбира се това е моето субективно мнение.
P.S. Доколкото си спомням препоръчваната минимална дистанция беше 15 см (вече не разполагам инструкциите). 

hgi

• Гост
« Отговор #9 -: Януари 22, 2012, 18:19:21 pm »
Честито!

Аз съм с букшелф със стойки и при мен е значително по-добре без гранитни плочи под шпайковете, а като директно опират пода (засега в стотинки). Според мен това е заради дървения ми паркет.

vessk0

• Гост
« Отговор #10 -: Януари 23, 2012, 22:26:33 pm »
Днес се наложи да ги преинсталирам, така че намалих с една степен височината на "стойката". Твърде на високо ми идваха, сега май вече е добре. Значи да не търся гранитни плочи... То и без това няма смисъл, тази позиция няма да трае дълго време.

Направих и една сравнителна снимка на старите и новите колони:

Според вас има ли смисъл да повдигна предните крачета, да наклоня назад телата леко с 10-20 градуса? Както примерно е конструкцията на PMC Twenty... или по-добре да си ги нивелирам хоризонтално/вертикално на пода...

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #11 -: Януари 24, 2012, 01:15:23 am »
В упътването на озвучителните тела, ясно е посочено, че е препоръчително да са идеално нивелирани.

vessk0

• Гост
« Отговор #12 -: Януари 24, 2012, 15:07:50 pm »
Изпуснал съм го този момент, ще го направя.

hgi

• Гост
« Отговор #13 -: Януари 24, 2012, 22:15:16 pm »
Значи да не търся гранитни плочи... То и без това няма смисъл, тази позиция няма да трае дълго време.

Знам ли, при теб може да е различно... А и аз сложих малки гумени краченца отдолу на плочите, които може да са оказвали негативно влияние - доколкото си спомням имах усещането, че звукът стана някак си сух и изгуби плътност. Сега не ми се пробва пак, защото им намерих доста добро приложение като основи за под усилвателя и DAC-a.

vessk0

• Гост
« Отговор #14 -: Март 05, 2012, 23:50:18 pm »
След доста време прекарано в разместване и тестване на варианти, приключих за сега с местенето и преорганизирането. Благодарение на един майстор, който намерих в друг форум, поръчах перфектната маса за мен като размери и функционалност, днес ми пристигна и наредих всичко.

Колоните сега са на отстояние от задната стена на 1.52м, от страничната стена са на 95см.

Ето масата в голо състояние, преди да бъде "напълнена":

Смених и евтиния кабел QED Micro с Atlas Hyper 2.0 - 2 x 1.5m дължина.
И ето вече подредено всичко, изключение правят задните съраунди, които още не са закачени, че им търся оптимален вариант от къде да минават кабелите.

Смело мога да заява че на този етап, скока в качеството, който направих с усилвателя (поне като крайно стъпало) е почти същия като размер, както този и с кабела, а бях резервиран и то не малко. Въобще не съм очаквал такова драстично подобрение! Всичко придоби много по-голяма резолюция, гласовете изпъкнаха, изясниха се, високите станаха кристални и по-звънки, а баса се появи в сцената, с предишния кабел и това разположение го бях почти изгубил. Самата сцена придоби още по-добра 3Д измерност и всеки инструмент може да бъде позициониран! В доста песни чух инструменти и звуци, каквито до сега не съм знаел че съществуват в песента!
Общо взето сравнението с гледане през найлон важи и за звука в този случай. Много съм доволен, мисля че този кабел е достатъчен за системата, гледах други, но бяха мноооого по-скъпи.

И така в момента се наслаждавам на уникален HI-FI звук, смело мога да го заява с ръка на сърцето, при това с евтиния дак и предусилвател на ресивъра. Нямам търпение да ъпгрейдна източника с Asus Xonar Essence ST и да си ползвам пред-а на усилвателя. :)

Накратко ъпгрейдите от последния ми пост:

Сменена слушателската позиция
Източник: Onkyo 608 --> изведени предусилвателни изходи
Усилвател: XTZ A100 D3 - за момента само като крайно стъпало
Фронт кабел: QED Micro --> Atlas Hyper 2.0