Предполагам сам разбираш, че при така общо поставени изисквания няма как да ти дадем адекватен и по-конкретен съвет. Друг важен момент е, че често любителите на широколентовите озвучителни тела имат до голяма степен модулиран вкус към звученето, който често никак не съвпада със звука на стандартните озвучителни тела. Но затова ще слуша и преценява човека.
Това, което мога да направя за теб, е да ти посоча няколко примерни модела около този бюджет.
Всички тези модели обаче звучат Коренно различно, и кое ще "отнесе" приятеля ти никой не може да каже.
Предложенията са примерни, по-скоро съобразени с бюджета отколкото с някакви по-сериозни насоки и критерии(уви такива липсват)
Стоящи озвучителни тела:
Focal Chorus 826V - 3300лв. - Както често сме обсъждали, Focal има характерен звук, който на някои се харесва много, на други - не толкова. Звукът им е отворен ... колкото до натуралността - за мен има и доста по-натурално звучащи озвучителни тела, но различните хора предпочитат различни неща.
KEF Q900 - 2900лв. - КEF също се славят с отворен звук, имат своите почитатели, но отново не съм убеден че са най-натурално звучащите ОТ на пазара
За повече пари...ProAc Studio 140mk2 - 3590лв. - ProAc са характерни именно с отвореното си и натурално звучене. Предполагам биха допаднали на приятеля ти. Уви няма къде да се чуят в Бългалия.
Davis Cesar - 4200лв. - Големи, отворено звучащи, високочувствителни... отново характерни.
Klipsch RF 63 - 3720лв. - Много динамични, предполагам ще задоволят приятеля ти откъм бас, но може би от дотук изброените са най-характерни като звучене. Също така високочестотния според някои хора е твърде насочен...
Букшелф озвучителни тела:Monitor Audio GX 100 -3000лв. - Предстои и аз тепърва да ги чуя - от скоро са в България. От това, което чета за сега за тях, силно е възмоожно да допаднат на приятеля ти, особено ако като представяне са сравнително близко до Platinum серията(имаше такива слухове) но макар че това е голям Букшелф, ако държи на разтърсващ бас, добре е да се замисли за субуфер...
АТС SCM11 - 2486лв. - Едни от най-натурално звучащите озвучителни тела на пазара. От към отвореност на звученето може да се желае още малко според мен, отчасти и заради затворения обем. С добър субуфер могат много да зарадват приятеля ти.
ProAc Response D1 - 3290лв. - Ако се доближават поне донякъде като звучене до D2, предполагам доста ще допаднат на приятеля ти. Отзивите за тях до голяма степен се покриват със споменатите от теб изисквания, като изключим баса. Уви, няма къде да се чуят у нас.
Това са примерни предложения, предполагам другите участници във форума могат да се сетят за още добри идеи.
Един от сериозните проблеми, е че някои от най-интересните предложения няма къде да бъдат чути - или няма наличности в момента, или просто няма шоурум където да са изложени.
Друг проблем е усилвателят на приятеля ти. Колкото по-висок клас е една система, толкова повече в нея си личат недостатъците(на записи, компоненти и т.н.) От тази гледна точка, не съм убеден че усилвател от такъв кас е подходящ партньор на голяма част от изброените компоненти... а за източника съвсем нищо не се знае

Както и да е, това е говорено многократно и предполагам ще бъде взето предвид. Въпроса е да не се обвиняват озвучителни тела, за неща за които вината е другаде

На твое място, в този бюджет, особено ако се търси натуралност, бих заложил на добри букшелф колони и в последствие закупуване на сериозен субуфер евентуално.
Успех!