Автор Тема: Озвучителни тела до 3000лв.  (Прочетена 15624 пъти)

temp

• Гост
Озвучителни тела до 3000лв.
« -: Юли 26, 2011, 10:53:11 am »
Имам един приятел поклонник на музиката,който е решил, че може да отдели максимум 3000лв за колони,които да го "отнесат" до степента естествено,в която можем да се поместим в бюджета.
Това не са хич много пари ,но вярвам ,че с ваша помощ ще помогнем на човека :)

Под този термин("отнесат") има в предвид ,отворен саунд,широка сцена ,естествени инструменти,лекота,многопластовост и бас не по-слаб от този на неусилен инструмент.
Усилвателят му е Audiolab 8000s.
Не знам колко му е голяма стаята,знам че има доста "багаж" :))) ,но все пак....
Имате ли на ум някое или някои предложения,които да му предложа,така че да се вдигне до магазина и да ги чуе.
Поздрави.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Озвучителни тела до 3000лв.
« Отговор #1 -: Юли 26, 2011, 12:41:39 pm »
Предложения има, но наистина доста по-ползотворно би било обсъждането, ако научим повече за условията.
Предполагам няма да е проблем приятелят ти да ни каже(или на теб) какво е всъшност помещението, как ще бъдат разположени озвучителните тела - близко до стената, далече, колко далече...
Също е добре да знаем каква музика предпочита, стоящи колони ли иска задължително или добър букшелф + евентуално суб след време(ако наистина е голям почитател на баса), също са вариант...
Въпросите са много(споменал съм само някои) и на колкото повече от тях получим отговор, толко по-лесно ще ни е да насочим човека към евентуални решения.

temp

• Гост
« Отговор #2 -: Юли 26, 2011, 13:27:25 pm »
Става дума за къща в Плевен с много и различни стаи. Аз лично не съм му бил на гости на новото място и нямам преки наблюдения. Така че стаи много ,ще ги слуша където се чува най-добре.
Няма претенция за вида на тонколоните относно мониторни на стойки или стоящи.
Дори не държи на някакъв кой знае какъв външен вид, просто звука да го отнесе ,по начина който съм посочил в горният пост.
От мен изисква да му дам предложения,които да го насочат,за да отиде да ги чуе на място и да прецени сам.
Ако решите ,че информацията която ви давам е недостатъчна,не остава друга алтернатива освен да започне да ходи от магазин на магазин.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #3 -: Юли 26, 2011, 14:35:17 pm »
Какво е слушал досега?
Защото описания от теб ефект е всичко, което се търси в аудиото и някои го намират в Нео за 150 лв., а други в системи за 100-200-300 хиляди.

temp

• Гост
« Отговор #4 -: Юли 26, 2011, 15:20:03 pm »
В момента има фулрандж говорители ,които имат пикове в средните честоти и по-тих бас.
Харесва хубав фулранджов звук и има предложение за 3000лв. Предстои да чуе някои и да избере.
Аз съм на мнението че фулранджовият звук на скъпите говорители във висок клас е прекрасен,но за да излезне нисък бас трябва да бъде поставен в огромна кутия ,което за мен и много други, не е приемливо решение ако не притежаваш замък или помещение от 50кв нагоре :)))))
Така че решихме да се ориентираме към този бюджет и да потърсим вашето съдействие за избирането на качествени и стандартни озвучителни теле без значение от вида минитори ,стоящи ,със бас рефлекс ,затворен обем или в ТЛ конфигурация.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #5 -: Юли 26, 2011, 16:58:53 pm »
Предполагам сам разбираш, че при така общо поставени изисквания няма как да ти дадем адекватен и по-конкретен съвет. Друг важен момент е, че често любителите на широколентовите озвучителни тела имат до голяма степен модулиран вкус към звученето, който често никак не съвпада със звука на стандартните озвучителни тела. Но затова ще слуша и преценява човека.

Това, което мога да направя за теб, е да ти посоча няколко примерни модела около този бюджет.
Всички тези модели обаче звучат Коренно различно, и кое ще "отнесе" приятеля ти никой не може да каже.
Предложенията са примерни, по-скоро съобразени с бюджета отколкото с някакви по-сериозни насоки и критерии(уви такива липсват)

Стоящи озвучителни тела:

Focal Chorus 826V - 3300лв. - Както често сме обсъждали, Focal има характерен звук, който на някои се харесва много, на други  - не толкова. Звукът им е отворен ... колкото до натуралността - за мен има и доста по-натурално звучащи озвучителни тела, но различните хора предпочитат различни неща.

KEF Q900 - 2900лв. - КEF също се славят с отворен звук, имат своите почитатели, но отново не съм убеден че са най-натурално звучащите ОТ на пазара

За повече пари...

ProAc Studio 140mk2 - 3590лв. - ProAc са характерни именно с отвореното си и натурално звучене. Предполагам биха допаднали на приятеля ти. Уви няма къде да се чуят в Бългалия.

Davis Cesar - 4200лв. - Големи, отворено звучащи, високочувствителни... отново характерни.

Klipsch RF 63 - 3720лв. - Много динамични, предполагам ще задоволят приятеля ти откъм бас, но може би от дотук изброените са най-характерни като звучене. Също така високочестотния според някои хора е твърде насочен...

Букшелф озвучителни тела:

Monitor Audio GX 100 -3000лв. - Предстои и аз тепърва да ги чуя - от скоро са в България. От това, което чета за сега за тях, силно е възмоожно да допаднат на приятеля ти, особено ако като представяне са сравнително близко до Platinum серията(имаше такива слухове) но макар че това е голям Букшелф, ако държи на разтърсващ бас, добре е да се замисли за субуфер...

АТС SCM11 - 2486лв. - Едни от най-натурално звучащите озвучителни тела на пазара. От към отвореност на звученето може да се желае още малко според мен, отчасти и заради затворения обем. С добър субуфер могат много да зарадват приятеля ти.

ProAc Response D1 - 3290лв. - Ако се доближават поне донякъде като звучене до D2, предполагам доста ще допаднат на приятеля ти. Отзивите за тях до голяма степен се покриват със споменатите от теб изисквания, като изключим баса. Уви, няма къде да се чуят у нас.

Това са примерни предложения, предполагам другите участници във форума могат да се сетят за още добри идеи.
Един от сериозните проблеми, е че някои от най-интересните предложения няма къде да бъдат чути - или няма наличности в момента, или просто няма шоурум където да са изложени.
Друг проблем е усилвателят на приятеля ти. Колкото по-висок клас е една система, толкова повече в нея си личат недостатъците(на записи, компоненти и т.н.) От тази гледна точка, не съм убеден че усилвател от такъв кас е подходящ партньор на голяма част от изброените компоненти... а за източника съвсем нищо не се знае :)

Както и да е, това е говорено многократно и предполагам ще бъде взето предвид. Въпроса е да не се обвиняват озвучителни тела, за неща за които вината е другаде :)

На твое място, в този бюджет, особено ако се търси натуралност, бих заложил на добри букшелф колони и в последствие закупуване на сериозен субуфер евентуално.

Успех!

temp

• Гост
« Отговор #6 -: Юли 26, 2011, 17:38:57 pm »
Много добра селекция ,овации Rudra :)

От всичко ,което си изброил автоматично отпадат предложението на Focal и Klipsch.
Звукът им е маскиран като натурален ,колкото е натурален натуралният звук на Ямаха ;)

Впрочем като се замисля вариант е и добри монитори с отворен звук подкрепени от бърз  и "невидим" - добре интегриран субуфер от класа на REL или АТC.

Добре! имаш ли в предвид някои комбинации между мониторни с отворен звук и субуфер? които да доставят пълен отворен звук максимално близък до естествения.

А колкото до фулранджа болен е на тази тема и аз искам да го излекувам като му покажа че и други системи МОГАТ,просто трябва да са подбрани правилно!
Усилвателят подлежи на смяна ,така че не е женен за него :)))) но първо иска хубави колонки.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #7 -: Юли 26, 2011, 18:07:40 pm »
Вече ти дадох някои идеи за букшелф озвучителни тела...
За субуферите нещата според мен са сравнително ясни. Неведнъж съм препоръчвал за стерео системи REL, ATC също е добро решение, особено ако се спреш на ОТ на ATC :)

temp

• Гост
« Отговор #8 -: Юли 26, 2011, 20:27:52 pm »
ясно :)

temp

• Гост
« Отговор #9 -: Юли 28, 2011, 10:26:57 am »
ясно ,ясно колко да е ясно.....
Ясно ми стана ,че мониторите на AТC темброво най-си пасват със субуфера на ATC,ако държим да имат еднакъв тембър,което е логично. Но остава въпроса със субуферите на REL? кои монитори биха се паснали по тембър най-добре с техните субуфери?  ,така че да оформят тандем за около 3000+-

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #10 -: Юли 28, 2011, 11:25:13 am »
Аз съм с най малките букшелф колони на ATC SCM7 и суб Velodyne CHT 10 Q и ми харесва комбинацията . Музика слушам обаче без суб защото просто няма нужда от него всичко си е точно както трябва да бъде .Мисля , че няма да има никакъв проблем ако ATC си партнира с REL . REL и Velodyne са фирми който правят само субове и то добри , така че спокойно може да се интегрират във всяка система . Според мен твоя човек трябва първо да се спре на фронтални да си ги послуша и чак тогава ако има нужда да се огледа за суб. Горещо препоръчвам озвучителни тела на фирма ATC :) .

temp

• Гост
« Отговор #11 -: Юли 28, 2011, 12:03:01 pm »
Благодаря Митко :) ,аз също съм за идеята стереото да си е стерео и да си е от 2 озвучителни тела.
Казват че ATC имат изискваният към усилвателя ,който да им доставя нужният ток,за да покажат възможностите си.
Ти с какъв усилвател ги "клатиш" :))))   и би ли препоръчал някой,който да върши работа.
Exposure ще ги захрани ли подобраващо?

Френдът не обича бас в повече,нито в по-малко.....  ,така че новината която ми съобщи че басът на мониторите АТC ти е достатъчен може би се дължи на факта ,че и ти си като него.
Все пак това са малко колонки с голямо достойнство.... и твоята концепция ми допада. Когато басът в някои композиции не е достатъчен винаги може да си го допълним със един прекрасен субуфер.

Много ме зарадва Митко с мнението ти,благодаря за искреността! :)))

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #12 -: Юли 28, 2011, 12:18:44 pm »
temp, мисля че малко бъркаш нещата. Според мен за темброво напасване е по-редно да говорим, когато едни озвучителни тела възпроизвеждат еднакви или близки честоти и звуци. Такъв е често давания пример с централната колона при домашното кино. Именно понеже едни и същи като състав звуци преминават често през фронталните и централната колона, то ако те се различават темброво - разликата в звученето би била явна и дразнеща.

От друга страна, мисля че идеята на един субуфер в стерео система е той да бъде незабележим. Идеалния вариант за мен, а и не само, е в стерео система, в която присъства субуфер, въобще да не се разбира че има такъв. С други думи неговата работа е да добавя фундамент с бърз, контролиран и стегнат бас, но да подкрепя основната двойка озвучителни тела - не да изпъква над тях. Разбира се това е твърде опростено казано, защото наред с добавянето на фундамент, хората често забелязват и други подобрения в системата си, които не очакват при добавянето на субуфера, но това няма общо с конкретната тема.

Идеята ми е - при положение че целта на субуфера в стерео система не е да дублира това, което свирят основните озвучителни тела, а добавя само фундамент, при това по незабележим начин(в идеалния вариант), то притесненията ти за тембровото напасване, според мен не са най-критичното за което трябва да се тревожиш в случая.

Простия пример, че стотици хора ползват субуферите на REL в най-различни стерео системи именно заради гореспоменатите качества, сам по себе си донякъде изключва идеята за темброво напасване на REL, защото не става дума за успишно съчетание на REL със определени типове или марки озвучителни тела, а с най-различни и често коренно противоположни като характер и тембър озвучителни тела.

Друго предимство на субуферите на REL, е че при тях свързването в стерео система става посредством специфичен кабел, който взима сигнала директно от изходите зо колони на усилвателя. Това, освен някои други теоритични предимства, те лишава от грижата да търсиш усилвател с изходи за субуфер.

Относно субуфера на АТС, той до голяма степен споделя качествата на тези на REL, а препоръката ми за съчетанието му с озвучителните тела на АТС е продиктувана не толко от гледна точка на темброво напасване(има  хора ползващи озвучителни тела на АТС със субуфери на REL, както и различни озвучителни тела със суб на ATC).
По-скоро погледни на нащета така - и REL, и АТС правят чудесни субуфери, кой ще избереш е изцяло въпрос на вкус и бюджет, а защо не и на визия.

Иначе dimitar_genchev е съвсем прав, както казах и в първия си пост, на твое място бих заложил на добър букшелф  и после евентуално ако има нужда - субуфер. С мойта система например, в момента и особено в това помещение, не изпитвам никаква нужда от субуфер, но хората, помещенията и вкусовете са различни :). Това е и едно от предимствата на субуфера - можеш да го добавиш към системата... а можеш и да не го добавиш :)

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #13 -: Юли 28, 2011, 12:36:44 pm »
За мое съжаление аз все още си слушам колоните с ресивър за домашно кино , който обаче ги захранва добре . Стерео усилвател ще се купува на по късен етап :).
http://www.avguide.bg/forum/index.php?topic=490.0
Ето ми и системата :)

temp

• Гост
« Отговор #14 -: Юли 28, 2011, 12:50:03 pm »
Rudra,много хубаво обясняваш:) ,но мен не ме е срам ,че не разбирам всичко... то не е възможно ,важното е да не те е срам да питаш ,а който се срамува и мълчи гордо си е немалък минус,чрез който парите властват над свободната воля и такъв човек е постоянно под-силно напрежение усещащо се по тона и тембъра на човека ;)

За темброво напасване имам впредвид напасването между най-близките диапазони между двата говорителя. Мидбас-пищялка; суб бас-мид бас ,където всъщност става прехода. Та мисълта ми е този преход да не се усеща като преход между 2 отделни говорителя,а картината да изглежда цялостна. Така че Приемам уточнението като голямо желание за съдействие с поучителен характер,което лично на мен ми идва малко темброво ;) изпъкващ,например като качествен скъп субуфер ,който иска да покаже характера си без да се съгласува с другите мониторки,макар че го може ,но просто му е писнало от малките колонки ,така че желае да компенсира звуковата картина маааалко в повече...    това представлява един добре образован изискан субуфер идеалист с доста опит,поставен в ролята да дирижира недостатъците на системата...... ;)
Моите уважения и овации за характера! :)