Автор Тема: Препоръчайте ми колони  (Прочетена 25617 пъти)

Bra1nSicK

• Гост
Препоръчайте ми колони
« -: Април 13, 2010, 21:32:16 pm »
ПОнеже съм доста неопитен в тази сфера ще ви помоля да не се присмивате ако не знам нещо и т.н.

Намислил съм да си взимам хубав телевизор+плеър+колони за вкъщи. Но за сега телевизора и плеъра ги оставяме на страна.
Искам да ми препоръчате хубави колони с як звук за висококачествени филми. До около 700-800лв. (ако е възможно, ако има нещо качествено до максимум 1000 лв кажете аз ще му мисля). Ако може с по-подробни обяснения, според вас кое е предимството и кое недостатък на това, което предлагате. И още нещо, нужен ли ми е усилвател като си взимам такива колони и какъв?
Мерси предварително на всички. :)

Crossblade

• Гост
Re:Препоръчайте ми колони
« Отговор #1 -: Април 13, 2010, 23:36:43 pm »
1-2-6(5+1) колони? Колко ти е голяма стаята и колко силно обичаш да слушаш. Какво ще слушаш - музика или филми/игри?

Усилвател ти трябва, ресийвър - минимум 200 лева.

Bra1nSicK

• Гост
« Отговор #2 -: Април 14, 2010, 00:31:09 am »
Ами ще ми трябват за слушане на музика и гледане на филми. Може да са 2 по-големшки колони и ли някаква комбинация от 5+1 ... не знам. Как ще е най-добре? Трябва ми максимално добро нещо в съотношение цена-качество.
Ако взема 2 големи колони ще е добър ли ефекта като гледам филми, или ми трябват 5+1 ?

П.С. Какво е ресийвър (извинявам се за дебилния въпрос) :D

Crossblade

• Гост
« Отговор #3 -: Април 14, 2010, 00:36:23 am »
За този малък бюджет, най-добре две колони.

Ако има 1000 лева, аз бих отделил до 300 за усилвател, останалото за колони - и двете втора употреба.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #4 -: Април 14, 2010, 00:42:15 am »
Здравей, Crossblade има предвид кино рисивър - многоканален усилвател за домашно кино с вграден радио тунер.
Проблема е, че приличните машини стартират от 800-1000 лв само за рисивъра. Това, което ти е споменал Crossblade като цена - 200 лв се отнася за рисивър на старо, при това много стар модел и наистина нисък клас.
Относно броя на колоните, нещата са също сложни.  При гледане на филми, най-добър ефект се постига с многоканална система - 5.1, 7.1 и т.н.
Въпроса е, че бюджета който си приготвил е крайно недостатъчен.
За да съм по-конкретен, най-доброто, което можеш да направиш за момента е да почнеш да градиш системата поетапно. Това значи първо да си вземеш рисивър, или стерео усилвател (в зависимост от това към кое клониш повече - музика или кино) и след взимането на усилвателя да се оборудваш с 2 прилични малки колони.
Лека полека да събираш пари за останалинте колони - ако си решил системата да е многоканална, за добър източник, и за редица други неща :)
Варианта да си вземеш хубав усилвател и големи хубави колони общо за 700-800 лв е неизпълним, особено ако говорим за нови продукти. На старо може и да изпадне нещо интересно, но там неизвестните са много...

Bra1nSicK

• Гост
« Отговор #5 -: Април 14, 2010, 12:17:54 pm »
Мерси за изчерпателния отговор. Просто не бях запознат с нещата и не знаех колко пари са ми нужни. Сега вече след като разбрах горе-долу какво е положението може би ще посабера пари. Все пак трябва да си взимам и телевизор и така нататък. Може ли да ми препоръчате марка или някакъв сайт/каталог където да разгледам, защото не знам къде да търся. Дори и сайт за втора ръка озвучителни тела ще ми свърши работа.

Все пак тези неща ми трябват за новия апартамент и ще ги копувам чак август-септември. Затова сега реших да отделя време да проуча нещатата и да взема максимално правилното решение. :)

P.S. Трябва и да попрочета нещо като цяло за усилватели, ресийвъри и колони за да знам горе доло някаква теория. Все пак не може да се хвърлиш на нещо без да знаш нищо за него, точно затова съм си отделил 2-3 месеца да проуча нещата. Ще съм благодарен на всеки, който даде някаква информация. :)

Crossblade

• Гост
« Отговор #6 -: Април 14, 2010, 12:35:50 pm »
Като цяло - в малък бюджет по-добре две колони + стерео усилвател. Ако наблягаш на съраунда обаче (филми с многоканален звук, игри с такъв звук) може и по-компромисна такава система.

Най-добре отиди и чуй няколко системи и виж какво те задоволява. Няма да се очудя ако 5 колони Eltax Monitor на 700 лева са предостатъчно добри за твоите изиксвания. Към тях се добавя и sub за <400 лева (нов, или по-малко ползван) и ресийвър за 400-450 (нов или по-малко ползван) и си свиркаш  :D

Rudra ти обясни как стоят нещата при маниаците.

vasilivanov

• Гост
« Отговор #7 -: Април 14, 2010, 13:19:22 pm »
За тези пари Eltax нямат аналог, нека ги чуе.

Bra1nSicK

• Гост
« Отговор #8 -: Април 14, 2010, 16:56:57 pm »
За тези приятелчета ли говорите?

http://www.eltax.com/show_product/index.php?newsid=4174

Наистина ще е добре някой да даде линк с някаква информация за какво се ползва усилвател и т.н. Защото аз сега нз примерно ако си взема 4 такива колони, 1 center и buffer, те към усилвателя ли се включват, или ?
Извинете ме за смотаните въпроси, сигурно доста ви изнервям, но няма как сам да ги науча тея неща.

Danri

• Гост
« Отговор #9 -: Април 14, 2010, 20:49:32 pm »
Колеги, за човек, който иска да си купи колони, пък после телевизор, плеър (а за усилвател/ресивър още съвсем не е наясно), не е ли по-добре система за домашно кино - като ентри левъл  :)

Bra1nSicK

• Гост
« Отговор #10 -: Април 14, 2010, 20:58:51 pm »
Не съм казал, че първо ще взимам колони, а после телевизор. В момента просто проучвам нещата... :)

Bra1nSicK

• Гост
« Отговор #11 -: Април 15, 2010, 01:08:40 am »
Общо взето ми трябва стерео система до 1500 лв. Но се притеснявам от това, че бях в един познат, при които като е пуснат звука през усилвателя и се получаваше леко разминаване м/у звука и картината. Не е голямо, но е дразнещо. Чакам някакви предложения за такава система, ако може от нови продукти, ако не, в краен случай и употребявани. Усилвателя трябва да има някаква опция за синхронизация на звука и картината, иначе се губи смисъла и удоволствието.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #12 -: Април 15, 2010, 12:51:22 pm »
Планираш ли след време да я надграждаш до 5.1 или ще си остане стерео?

Bra1nSicK

• Гост
« Отговор #13 -: Април 15, 2010, 14:55:41 pm »

По-скоро няма да ги сменям. Ще си остана с тях, защото нямам пространство зад мен за да сложа задните колони, а ако ги сложа до ушите ми се губи ефекта от сараунда. Така, че искам сега да си взема хубави стерео колони и да съм си с тях.

P.S. Проблем ли е ако си взема ресийвър, но го ползвам само за стерео звук ?

vasilivanov

• Гост
« Отговор #14 -: Април 15, 2010, 15:20:47 pm »

По-скоро няма да ги сменям. Ще си остана с тях, защото нямам пространство зад мен за да сложа задните колони, а ако ги сложа до ушите ми се губи ефекта от сараунда. Така, че искам сега да си взема хубави стерео колони и да съм си с тях.

P.S. Проблем ли е ако си взема ресийвър, но го ползвам само за стерео звук ?

Многоканален рисийвър не си струва, ориентирай се към стерео рисийвър или усилвател зависи какво предпочиташ.
Щом можеш да отделиш 1500 лева за стерео, по-добре да не е мини система.