Здравейте,
Ето ви едно объркано изказване, но наистина се оплетох здраво с озвучителните тела, в резултат на което дори не знам как да продължа с тях. Както и въпросите са замаскирани в текста.
Наскоро си купих усилавател
Harman Kardon 3490 (8ома, 120вата) (по причина че трябваше да е от технополис, а този беше най-читавото стерео там). И дойде редът на колонките за него, които могат да са от всякъде.
Музиката ще свири в хола, който е с размери 3.60х5 метра, като колоните ще са насочени по късата страна (което от
някаква формула трябва да значи че честоти под 47хц няма да ми трябват.
За такъв размер предполагам че стоящи колони биха били по-скоро неподходящи, така че се ориентирах към букшелфове от порядъка на 1000-1200лв. С един пас по магазините разбрах как има доста колони, които се нуждаят от допълнителен бас, който пък е по-скъп от комплекта колони. Същевременно ми се стори, че е финансово по-хитро да си купя по-скъпи стоящи колони, отколкото малки+стойки+евентуален бас. Т.е. увеличи се сумата, която съм навит да похарча за колони.
Ето паса в 3 магазина (който беше предизвикан от съветите в тоя и други форуми), с направеното тестово цд и усилвателя:
- Klipsch RB-81 II: На HK3490 звучат кошмарно - остро, рязко, неприятно, нямат бас. Но с NAD-а на магазина звучаха прекрасно, нямаше нищо общо със звука който изкараха преди малко.
- PSB Image B6 - Звукът беше добър, но повече не мога да кажа, поради липсата на база за сравнение (която почна да се натрупва със следващите прослушвания). Не знаех на какво да се концентрирам и нямаше с какво да сравнявам.
- Focal Chorus 806V: Ей на тия колонки силно ми хареса и допадна звука (въпреки стъклените витрини на магазина).
След тях случайно включихме едно Monitor Audio (може би RX2, но ми изветря модела вече) - в тях ме впечатли басът. И понеже усилвателя има 2 чифта изводи се сетих да вържа 2те колони паралелно.
Това вече беше истинското сравнение - непрекъснато превключвах между едните и другите колони, за да усетя разликата на момента, на същият пасаж на песента. Докато MA имаха бас, звучеше бавно и замазано, като заглушаваше цялата картина. Докато Фокала свиреше детайлно, раздвижено и чисто, но пък липсата на бас се усещаше в това директно сравнение. В интерес на истината имаше 2-3 песни, които звучаха по-добре на МА. - KEF Q300 - качествен звук, без забележки, със качествен и достатъчен бас. Но понеже музиката беше метъл, продавачът ме посъветва да съм си вземел KEF C7 (стоящи и не-в-наличност), за да имат повече обем и по-добър бас. Във връзка с това реших да чуя Q500(които не се внасяли, освен по поръчка, щото били тънки и дизайнерски и с много слаб бас). А това води до Q700, които вече са 2400лв и започвам да се чудя дали са като за тоя усилвател или за някой по-скъп

------
От това си направих извода, че искам колоните да имат достатъчно бас, за да мина без събуфер, по възможност да са букшелфове.
Единият кандидат е Q300 (Q700 трбява да ме замае за да го взема, добре е да чуя и стоящ Фокал). Q300 си има и дупка за закачане на пирон :-), т.е. е фабрично предвиден да свири залепен за стената, а това ме радва тъй като буквално мога да го сложа "на лавицата".
Трябва да прослушам отново PSB B6, както и някое Dynaudio по отношение и на баса.
Чета, че ATC 7/11 е доста силен на тема бас, така че трябва да го чуя.
Видях, че има и
разпродажба на демо-техника и се чудя колко е безопасно и смислено да си взема нещо по-high като Linn Magik 140 (което трябва да може да оправдае цената си и заеманото място). Или пък Dynaudio Excite X16 (което пък е с 2ен бас-рефлекс и няма да пасне на лавица)
---
Чудя се и как разни колонки от висок клас (примерно
PIONEER S-81B) с диапазон 40 - 50,000Hz (или 30-100кхц за стоящите) имат чувствителност (само) 85db. И защо толкова рядко се срещат ревюта на Pioneer.
------------
Сумарният проблем е че има много hi-fi магазини, но няма как директно (с едновременно вързване към усилвателя) да сравнявам победителите от тях.