Автор Тема: Избор на колони за HK3490  (Прочетена 9054 пъти)

tom

• Гост
Избор на колони за HK3490
« -: Октомври 09, 2011, 03:24:28 am »
Здравейте,

Ето ви едно объркано изказване, но наистина се оплетох здраво с озвучителните тела, в резултат на което дори не знам как да продължа с тях. Както и въпросите са замаскирани в текста.

Наскоро си купих усилавател Harman Kardon 3490 (8ома, 120вата) (по причина че трябваше да е от технополис, а този беше най-читавото стерео там). И дойде редът на колонките за него, които могат да са от всякъде.

Музиката ще свири в хола, който е с размери 3.60х5 метра, като колоните ще са насочени по късата страна (което от някаква формула трябва да значи че честоти под 47хц няма да ми трябват.

За такъв размер предполагам че стоящи колони биха били по-скоро неподходящи, така че се ориентирах към букшелфове от порядъка на 1000-1200лв. С един пас по магазините разбрах как има доста колони, които се нуждаят от допълнителен бас, който пък е по-скъп от комплекта колони. Същевременно ми се стори, че е финансово по-хитро да си купя по-скъпи стоящи колони, отколкото малки+стойки+евентуален бас. Т.е. увеличи се сумата, която съм навит да похарча за колони.

Ето паса в 3 магазина (който беше предизвикан от съветите в тоя и други форуми), с направеното тестово цд и усилвателя:
  • Klipsch RB-81 II: На HK3490 звучат кошмарно - остро, рязко, неприятно, нямат бас. Но с NAD-а на магазина звучаха прекрасно, нямаше нищо общо със звука който изкараха преди малко.
  • PSB Image B6 - Звукът беше добър, но повече не мога да кажа, поради липсата на база за сравнение (която почна да се натрупва със следващите прослушвания). Не знаех на какво да се концентрирам и нямаше с какво да сравнявам.
  • Focal Chorus 806V: Ей на тия колонки силно ми хареса и допадна звука (въпреки стъклените витрини на магазина).
     След тях случайно включихме едно Monitor Audio (може би RX2, но ми изветря модела вече) - в тях ме впечатли басът. И понеже усилвателя има 2 чифта изводи се сетих да вържа 2те колони паралелно.
      Това вече беше истинското сравнение - непрекъснато превключвах между едните и другите колони, за да усетя разликата на момента, на същият пасаж на песента. Докато MA имаха бас, звучеше бавно и замазано, като заглушаваше цялата картина. Докато Фокала свиреше детайлно, раздвижено и чисто, но пък липсата на бас се усещаше в това директно сравнение. В интерес на истината имаше 2-3 песни, които звучаха по-добре на МА.
  • KEF Q300 - качествен звук, без забележки, със качествен и достатъчен бас. Но понеже музиката беше метъл, продавачът ме посъветва да съм си вземел KEF C7 (стоящи и не-в-наличност), за да имат повече обем и по-добър бас. Във връзка с това реших да чуя Q500(които не се внасяли, освен по поръчка, щото били тънки и дизайнерски и с много слаб бас). А това води до Q700, които вече са 2400лв и започвам да се чудя дали са като за тоя усилвател или за някой по-скъп  ???
------
От това си направих извода, че искам колоните да имат достатъчно бас, за да мина без събуфер, по възможност да са букшелфове.
Единият кандидат е Q300 (Q700 трбява да ме замае за да го взема, добре е да чуя и стоящ Фокал). Q300 си има и дупка за закачане на пирон :-), т.е. е фабрично предвиден да свири залепен за стената, а това ме радва тъй като буквално мога да го сложа "на лавицата".
Трябва да прослушам отново PSB B6, както и някое Dynaudio по отношение и на баса.

Чета, че ATC 7/11 е доста силен на тема бас, така че трябва да го чуя.
Видях, че има и разпродажба на демо-техника и се чудя колко е безопасно и смислено да си взема нещо по-high като Linn Magik 140 (което трябва да може да оправдае цената си и заеманото място). Или пък Dynaudio Excite X16 (което пък е с 2ен бас-рефлекс и няма да пасне на лавица)
---
Чудя се и как разни колонки от висок клас (примерно PIONEER S-81B) с диапазон 40 - 50,000Hz (или 30-100кхц за стоящите) имат чувствителност (само) 85db. И защо толкова рядко се срещат ревюта на Pioneer.
------------
Сумарният проблем е че има много hi-fi магазини, но няма как директно (с едновременно вързване към усилвателя) да сравнявам победителите от тях.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Избор на колони за HK3490
« Отговор #1 -: Октомври 09, 2011, 11:48:18 am »
Здравей,
Мисля, че решението на проблема ти всъшност не е толкова сложно.
Това, което не разбирам, е защо категорично се опитваш да избегнеш варианта за букшелф колони + субуфер!?

При положение, че вече си намерил две озвучителни тела, чиито звук ти допада много, пасват си според теб добре с усилвателя ти и реално единствените ти притеснения са в това дали ще възпроизвеждат достатъчно бас, мисля че ситуацията се свежда основно до два варианта.

• Първия вариант - както вече си споменал, е да чуеш стоящи колони от същия производител и серия.
    На теория това е добре, на практика не-винаги нещата са толкова прости.
    Едно от притесненията ми е, че стоящите колони биха били по-трудни за разполагане (от части именно заради "повечето бас"). Друго притеснение е, че фактът, че един букшелф се представя отлично, по никой начин не означава, че по-големите модели от серията се представят по същия начин. Възпроизвеждането на добър бас от сравнително евтини колони не е лека задача. Като пример, мога да ти дам посочените от теб Q300, които имат чудесно ревю в whathifi и по-големите Q700, които пък са получили сравнително слаби оценки именно заради "неясния" според списанието бас. Разбира се ревюто, в което и да е списание, не бива да е краен ориентир, но може да те наведе на интересни размисли.
    Друг възможен минус, на този първи вариант, е че ще се наложи да разтегнеш бюджета двойно - а това не-винаги е лесно и удобно ;)

• Вторият вариант, който за мен е по-разумният, е да послушаш пак тези букшелф колони, които са ти направили най-добро впечатление, а защо не и някои други в този бюджет, и да вземеш тези, които най-много ти допадат. След това да се опиташ да извадиш възможния максимум като представяне от тях в твоето помещение. Това включва оптималното им разполагане(с какъвто и порт да са, залепянето за стената според мен не е добра идея), осигуряването на подходящи стойки, евентуално запълнени, осигуряването на подходящи кабели, разработването(което често отнема доста време, но понякога носи драматични промени в звука, особено в баса) и т.н.
    Ако след този процес на оптимизиране все още чувстваш силна нужда от повече бас в помещението си, можеш да отделиш бюджет в удобен момент и да се сдобиеш с качествен субуфер, който да задоволи напълно тази нужда.

Относно другите ти потенциални варианти.

Dynaudio Excite X16 всъшност е със заден порт и изисква, както и всички останали Dynaudio, доста място зад и около себе си! Ако все още са налични и има възможност - чуй ги с твоя усилвател, но имай предвид, че на разполагането им трябва да се обърне специфично внимание.
Linn Majik 140 бяха на чудесна цена и със сигурност заслужават прослушване. Но трябва да имаш предвид, че те също са със заден порт, мисля, че заслужават доста по-добър усилвател и не са от колоните, които биха те впечатлили с бас и напористо звучене... особено пък на първо слушане.
ATC 7/11 всъшност няма къде да чуеш(освен при членове на форума).

Чувствителността на колоните по никой начин не е критерии за качеството и класът им! Има чудесни озвучителни тела в най-високия клас с доста ниска чувствителност, също както има такива и с висока чувствителност. Въобще, както много пъти е ставало дума, да оценяваш озвучителни тела(и не само) по технически характеристики твърде рядко води до нещо добро.

А що се отнася до сумарния проблем  ;D помисли, как се чувстват съфорумците от далечната провинция, които вместо да имат много hi-fi магазини, но да не могат да направят пряко сравнение... нямат нито един такъв магазин и са принудени да пазаруват на базата на съвети и ревюта  :)

Успех с търсенето и сподели финалните резултати, когато има такива (y)

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #2 -: Октомври 09, 2011, 12:11:02 pm »
Здрасти ,
аз ползвам atc scm7 с ресивър на pioneer , а също така и имам суб на velodyne , в стерео режим мога да кажа , че баса им е напълно достатъчен и не се налага включването на суба . Виж ми темата в раздел "моята система" там има и повече отзиви , като заключение мога само да кажа ,че тези малки колонки са един прекрасен избор (съчетани с подходящ усилвател разбира се :) ). 

maxrev

• Гост
« Отговор #3 -: Октомври 09, 2011, 15:03:51 pm »
Ако имаш възможност прослушай и Dali Lector 2  и 3.Слушах скоро лектор 2 с усилвател маранц,разположени в хол на тристайна панелка -помещение с размери подобни на твоите и останах приятно изненадан от възможностите на дребосъка,като цяло и особено в  ниските.Със сигурност смятам,че не им трябваше субуфер.Лектор 3 не съм слушал,но са малко по-големи с 6,5 инчов говорител и вероятно ще се справят още по-добре .В по-нисък ценови сегмент са от посочените в темата,но според мен си заслужава да се чуят.В по-голямо помещение като магазин,нямам идея как ще звучат и дали ще се харесат,но в стаята според мен баса си беше предостатъчен.

tom

• Гост
« Отговор #4 -: Октомври 11, 2011, 23:58:07 pm »
Мерси за съветите. Тая събота ще се постарая да направя още един пас (между другото видях че stereophile са издали няколко тестови цд-та, които се намират в нета и има парчета които биха помогнали за прослушването).

• за избягването на букшелф+допълнителен бас причината е, че тъй като баса струва повече от чифт колони ми се стори по-хитро да си взема по-скъпи букшелфове с по-добър бас, така че хем да излезе по-евтино, хем да не се чудя къде да дяна онова голямо кубче, изискващо допълнителни кабеляци. Ясно е, че няма букшелф дето да свири бас като кубчето, но за такава стая с аудиофил като мен очаквам да има напълно задоволителни модели колонки
  • за Dynaudio и Magik 140 си прав, отписвам ги напълно, както и X16 и PSB. По тази причина бях отписал и Дали-тата, без да забележа че има и такива без заден порт.
  • За ATC-тата е жалко. След като чух Клипша след като му четох ревютата, няма начин да си купя колона без да я чуя как си пасва с усилвателя. Но и така има достатъчно потенциални кандидати.
    А хората не-от-София трябва да натоварят усилвателите си и да дойдат тук да прослушват... магазин по магазин  :) Все пак става дума не само за пари, а че това нещо ще им къса нервите с години - съответно по никакъв начин не могат да си купят колонки само по ревюта, освен ако ревюто не е правено точно с техния модел усилвател.

Междувременно се зачудих по следните въпроси:
  • Има добри колонки и от 6ома. По спецификация HK3490 вади 120вата при 8ома и 150вата при 4 ома. Предполагам, че при 6 би трябвало да вади около 135вата?
    Старая се колонките да не са с по-малка мощност, за да не вземе някой познат (от тия дето натискат всички възможни копчета във всички комбинации) да го надуе на макс, за да види какво става и да ги повреди. Още повече, че при свирене съпротивлението им пада с няколко ома.
  • Точно по този повод забелязах, че Linn Magik 109 нямат обявена препоръчвана мощност. Специално прегледах всички ръководства и документации на сайта им и съм в недоумение че липсва този параметър ?
    Единствената, не много разумна причина е, че вероятно разчитат да се свири предимно с техния троен усилвател с който да си пасват по мощност.

Единственото ревю, което намрих на Pioneer S-81B е на руски сайт. Оказало се, по погрешка са му направили ревю, тъй цената му в Русия е от по-ниска ценова категория от целевата на сравнителният тест. Но въпреки това оценката му е recommended, за разлика от някои от по-скъпите.
Така че това е другият нов кандидат, въпреки че се препоръчва 20см от стената.

Ще сравня и Focal 806 и 807, очаква се доста разлика в баса, както и Q300 i 700.

Това е засега
-------------
btw: Добре е хиперлинковете да са оцветени или подчертани, че така са силно замаскирани.

tom

• Гост
« Отговор #5 -: Декември 10, 2011, 22:21:36 pm »
Колоните са взети!
  Бях се отдал на други занимания, но разбрах за hifi-експото, където ми обясниха че ей-сега има 15% отстъпка за колоните на KEF (може би и други). Натоварих усилвателя и отидох да чуя отново Q300, сравнен с Q700. Бях почти убеден за Q300, пасваха ми и като звук и размер и дизайн, но като превключвах от 300 на 700 и обратно разликата беше толкова осезаема (предполагам отчасти заради леко различната чувствителност), че нямаше място за колебание (с малки изключение - Lacrimosa звучеше доста по-добре на Q300) и натоварих Q700.

По неясни причини най-добрият звук се получаваше когато 2та комплекта колони свиреха едновременно.

Друго странно нещо беше, че и в тоя и в предишните магазини консултатните ме питаха дали еквлайзерите не са пуснати (а и двата си бяха занулени).

Та - колоните са екстра, басът им е толкова достатъчен, че на някои групи ми иде да им го намаля от еквалайзера. Звучат хубаво и плътно и когато са тихички. А началото на първото парче от Krzysztof Penderecki-Symphony no.7 звучи респектиращо - басов инструмент, латински хорове.

Нещо важно (и предполагам тривиално за повечето аудиофили) което не бях разбрал през няколкото седмици четене и живеех в заблуда - оказва се, че слаб усилвател може да издуха колона за по-мощен усилвател (примерно щях да издухам тия колони - 150ватови със 120ватовия усилвател точно по причина, че не може да ги захрани).

Благодаря на хората, които ми предложиха да чуя ATC и други колони. Просто в близкият месец нямаше да имам време за четене и слушане а и се поуморих от търсенето.

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #6 -: Декември 10, 2011, 22:55:14 pm »
Честито със здраве да си ползваш и много да те радват :) .Очакваме и подобаващо ревю в раздел "моята система" с снимков материал и описание на личните ти впечатления от системата