Автор Тема: Избор на двойка фронт колони - Klipsch RF-52 II или Monitor Audio Bronze BX 5 ?  (Прочетена 15545 пъти)

Kikata

• Гост
Здравейте,съфорумници,искам да се допитам до по-запознатите от мен с материята за избор на двойка фронт колони,които ще бъдат вързани към ресивър YAMAHA RX-V667 . В момента към ресивъра имам вързани две Monitor Audio BX2,които закупих от тукашния магазин и които ползвам за стерео,като съм много доволен от резултата...но понеже съм се запалил отскоро,обмислям да ъпгрейдна саунда и да взема една двойка Klipsch Reference RF-52 II или Monitor Audio Bronze BX 5,като цената им е близка и е лимита на възможностите ми,за съжаление.Стаята ми е хол ,около 20 квадрата,панелка с топлоизолация.Знам какъв е идеалния вариант,но при мен е невъзможно за постигане.Източника е настолно РС (Creative X-Fi Xtreme Gamer Fatal1ty Pro - през аналога),не претендирам за аудиофилски звук,просто да има детайлна звукова картина,бас,колкото е нужен,с добри среди и високи...Дълго време следя мненията за едната или другата марка и преобладават положителните отзиви.За съжаление свободното време за мен е лукс,който не мога да си позволя,в противен случай бих отделил няколко дена заобикаляне из столицата в прослушване на моделите.Ако има значение,аз слушам предимно черно,хип-хоп,техно,хаус,джаз ,R&B,блус,по-рядко класическа музика.Колекцията ми (може да прозвучи клише,но не претендирам,че съм познавач) е предимно mp3-ки, FLAC и Lossless .Ще бъда благодарен за всеки съвет,мнение или инфо за най-добри избор за 1000-1200 лева.Сегашните букшелфки ще станат съраунд колони,а за в бъдеще ще се мисли за буфер.
едит: Имам достатъчно свободно място за флор-стенд колони със задно разположен бас-рефлекс,така че това не е проблем...

maxrev

• Гост
А защо не помислиш над варианта за парите на тези фронтове,които си намислил да си вземеш един свестен суб .Така на първо време и с наличните ВХ2 ще си имаш напълно задоволителна 2.1 системка за слушане на музика от комп през рисийвър.По-нататък може да си вземеш фронтове и център до 5.1,като така или иначе като имаш суб,не ти трябват по-големи фронтални колони,особено пък при положение,че ще ги слушаш в 20 кв.м.

Kikata

• Гост
и това е вариант,но през повечето време слушам в стерео режим и предполагам,че едни колони от класа на Klipsch RF-52 II или Monitor Audio Bronze BX 5 биха дали една по-детайлна звукова картина,с плътен бас и чисти и стегнати среди и високи...Отделно ми се струва ,че ще стане небалансирана системата ,ако взема буфер за 1000-ка и нагоре ,и го вържа на притежаваната от мен системка.Не е ли по-добре посочения от мен вариант,макар да се наложи да я изграждам на етапи във времето ? Поздрави.

maxrev

• Гост
С един приличен и добре настроен суб,едва ли ще усетиш нещо нередно в звука.Напротив ще си имаш средите и високите на твоите букшелфи подкрепени със солиден бас.Докато с фронт като ВХ5 едва ли ще получиш плътния солиден бас ,който търсиш.ВХ 5 представлява напрактика разширен ВХ1 с още един мидбас в по-голям обем.Резултата е главно по-голямо звуково налягане,а не чак толкова по-мощен,плътен и т.н. бас в сравнение с ВХ2.Така или иначе казваш,че слушаш предимно музика,стерео .В този случай да имаш 4 колони е нещо като нищо .Мисълта ми беше,че за слушане на музика е по-добре да имаш завършена 2.1 система с прилично присъствие  в целия спектър на звука и да събираш до завършена 5.1 за кино/музика,отколкото ни рак ни риба с 4 колони без център и суб.Поразгледай в рубриката " моята система" има колеги с 2.1 решения ,които споделят добри впечатления,а най-добре естествено е  да чуеш подобно решение в някой познат или в магазин за да се убедиш,че 2.1 с добър суб си е ок и суба не се усеща неприятно,както евтините тъндъри,джамота и т.н.,които само плякат и грухтят и то дето трябва и не трябва.
П.С.Гледам,че тръгваш по пътя в търсене на добрия звук и то по класическия начин с многоканален рисийвър с идеята да слушаш музика и да оборудваш с много колони.Все пак се замисли докато не си набил много пари,дали не ти стига стерео решение щом като слушаш основно  музика .При мен поне така се получи и аз се наврях с рисийвър,видях,че не става за музика и сега ми е паметник,но пък поне се усетих навреме преди да си напълня напълно стаята с  тонколони.Успех в начинанието  (y)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Kikata, напълно подкпепям maxrev по конкретния въпрос.
Според мен BX5 не са стъпка нагоре спрямо ВХ2, по-скоро стъпка в страни. Вече в една от темите правихме обобщено сравнение между двата модела. Мисля, че ъпгрейд от ВХ2 към ВХ5 не е особено смислен.

Ако наистина слушането на музика е основен приоритет за теб и тембъра на Monitor Audio ти харесва, то моя съвет е да се ориентираш към преминаване на реално по-високо ниво, а именно RX2(в твоя бюджет) или ако си склонен да пестиш още известно време - RX6 - чудесни балансирани озвучителни тела за бюджета си...

Преди да предприемеш каквито и да било стъпки обаче, хубаво е да се опиташ да си изясниш посоката, в която искаш да се развива системата ти.

Дали наистина слушането на музика е приоритет за теб - в такъв случай след ъпгрейда на колони е силно препоръчително да се замислиш за сериозен стерео усилвател и подобрение на източника...

Или пък повече те привлича идеята за многоканален звук - тогава закупуването на ВХ5 би могло да има някакъв смисъл, но според мен промяната в звука ще е по-скоро количествена, отколкото качествена.

Klipsch звучат много различно от Monitor Audio и според мен смесването им в една система никак не би било разумен ход.

Успех!

Kikata

• Гост
Ясно,аз не допълних,че при мен се слуша основно музика,но и често гледам филми с висока резолюция и 5.1 канален звук,DTS и т.н.  :) Друго си е да ми изреве психар отляво,а в същото време да се включи резачка отдясно...иначе при музиката си пускам стерео режима,няма как да е другояче...На теория ако Klipsch-са бъдат фронт колони и се ползват за музика в стерео,а сегашните букшелфки се превърнат в съраунд колони за 5.1 ,като цяло обезмисля ли се гимнастиката и ако е така,то да си спестя парите или да мисля за преминаване след време на по-високо ниво ? Какво бихте препоръчали за 1000-1400 лева като двойка фронт колони ?

Ако не си струва занимавката и харчлъка при гореспоменатия вариант,то да си спестя заработените с усилие средства и да се радвам на сегашната системка + някое сносно буферче ?  Smiley

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Както вече писах, не мисля че смесването на толкова различно свирещи озвучителни тела, в една кино система, е добра идея.
Ако държиш да изграждаш бюджетна 5.1 система, то мисля че BX5 или още един чифт ВХ2 е по-разумен вариант - първо харесваш звука на MonitorAudio и второ - ще има съгласуваност между озвучителните тела.

Ако пък се насочиш към сериозна стерео система - вече съм ти дал два варианта, има и доста други решения, но всичко трябва да е съобразено с цялостната посока на системата. Докато не решиш как ще се развива тя, няма много смисъл просто да изброяваме марки и модели.

Относно въпроса ти за субуфер - писано е много пъти за това, включително и в тази тема, в отговор на твоето запитване.
Ако ще градиш чиста стерео система - то субуфера е възможност, която в дадени условия и в случай че ти липсва бас заслужава сериозно обмисляне.
Ако ще градиш система за домашно кино - мисля че субуфера е задължителен елемент! По кое време на изграждането на системата ще го вземеш е изцяло въпрос на избор и приоритети.

Kikata

• Гост
@Rudra,благодаря на теб и останалите за съветите и насоките.Определено ме накарахте да се замисля и да не прибързвам с покупката на други ОТ.Макар че все още не съм се навил на 100%,в мен започва да надделява закупуването на сносен буфер за минимална цена,бих се радвал ако дадете предложения,които биха се комбинирали с въпросните монитор аудио и ресивър ямаха 667,които притежавам.Цената да е по възможност минимална до 450-500 лева,ако дадения бюджет е недостатъчен,то все пак съм отворен за предложения,дори и да се наложи да отложа закупуването му,до събирането на необходимата сума...Поздрави.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Не мисля, че за 450-500лв. може да се купи добър нов субуфер!
Според мен, минимума бюджет, стартира от около 900-1000лв.
Субуфера от BX серията на Monitor Audio, също е в този бюджет!
Аз бих се спрял на модел на REL или Velodyne!

Kikata

• Гост
Да,сега прочетох темите за избор на буфер във форума,навсякъде се препоръчват тези две марки...а някакво мнение да дадеш за Focal Cub 2 ,гледам,че го предлагате в магазина на цена, близка до посочения от мен бюджет или по-добре да спестя още парички ?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Кубчето е вариант, за суперкомпактна и супербюджетна система. За бюджета, размерра и целта си свири прилично. Ако искаш обаче сериозен субуфер, според мен е по-добре да проявиш търпение.
За мен разликата между кубчето и Т серията на REL например, е драматична!

Kikata

• Гост
Ясно,значи остава варианта да спестя още някой лев,да се запася с доза търпение и да скачам на един Velodyne CHT-8Q...  :)

midas

• Гост
Здравей,ако аз бях на твое място щях да послушам съвета на Rudra относно rx6 на MA.Ако изчакаш с rx6 според мен,стереото  ще е на различно ниво,вече имаш колони за съраунд,ще ти остане последствие център и суб за завършване на цялостна система.Успех!

Kikata

• Гост
То варианти много,но май ще събера пари за един Velodyne CHT-8Q,то и за моята стая това е може би достатъчно...а иначе не пречи след време,при наличие на финанси и желание (него го имам в излишък  ;D ) да ъпгрейдна с нови фронт колони на Мonitor Аudio ,по-висока серия...

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
До месец, надявам се, очакваме пристигането на новите субуфери на REL - вариант, който заслужава сериозно обмисляне!