Автор Тема: Съвет за стерео система, за твърда музика, в бюджет 2500-3000лв.  (Прочетена 12534 пъти)

ilian

• Гост
Здравейте, току що се регистрирах с надеждата да получа съвет и насока за сглобяване на що-годе сносна домашна стерео система. Ще се слуша предимно хард рок и хеви метъл, а помещението е около 40 кв.м. . Разбира се, аз съм се огледал в някои компоненти, като например колони- Klipsch Reference RF-52, KEF C7 или JBL E80 Northridge и ресивъри- Onkyo TX NR609, Denon AVR 1912 и Yamaha Rx 671. Като четящо устройство съм харесал HDI Dune HD MAX (заради богатите му функции - мрежа, всякакви формати и т. н. т.).
 Въпроса е дали съм близо до топлото или отивам към студеното? Казано честно от тази материя много не разбирам, е и доста мащабна, че тепърва да навлизам в нея, затова съм отворен и за предложения с отиграни конфигурации. парите са около 2500-3000 родни левчета.

Arson

• Гост
Първо трябва малко да разясниш концепцията си за „домашна стерео система”. Желанието ти е само да слушаш музика или и да гледаш филми? Защото, ако идеята ти е само да слушаш музика (без да гледаш филми), то тогава забрави AV рeсивърите и се насочи към избор на усилвател.

ilian

• Гост
Е, ще гледам и филми но не държа на звуковите ефекти. Преди всичко е музиката. В усилвателите до колкото знам, може и да бъркам, няма FM тунер, а си трябва от време на време. Приемам съвети и препоръки за марки и модели. А посочените от мен марки и модели как се държат?

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Филми може да гледаш и със стерео усилвател. Въпросния плеър има всички нужни декодери и ще подава даунмикс до стерео сигнал към усилвателя.
Само заради FM тунера не си струва да взимаш многоканален ресийвър за кино.
Във Dune MAX имаш купища онлайн радиа, които може да слушаш по интернет.

ilian

• Гост
Някакви насоки за усилвател? А изброените ресивъри не се ли да се справят добре?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Хубаво би било да отделиш време и да се запознаеш по-подробно с изписаните до сега теми в стерео раздела.
Въпроси подобни на твоя са обсъждани не веднъж.

Този бюджет от 2500-3000лв, включва ли източника, или е само за усилвател и колони?

ilian

• Гост
Колони до 1000 лв., усилващо устройство- до1000 лв.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Ако държиш усилвателя да е нов, едно от възможните решения е:
NAD C326 BEE
или пък с повече запас от мощност и възможност за добавяне на DAC:
NAD C356 BEE

В случай, че не те притеснява втората употреба, в раздел "Продавам" има интересни предложения за
Creek Evolution 2
и
Denon PMA1500AE
Около бюджета ти.

Относно озвучителните тела, ако те интересува най-вече качественото възпроизвеждане на музиката, то около и малко над 1000лв за чифт има интересни Букшелф колони:
Monitor Audio Silver RX1 или RX2
Epos M12i
KEF Q300
и т.н.

Ако пък основно търсиш голямо налягане и повечко ниски честоти като количество - то може би ще трябва да се насочиш, към стоящи озвучителни тела в по-ниския клас.

ilian

• Гост
Re:Съвет за стерео система, за твърда музика, k
« Отговор #8 -: Февруари 17, 2012, 00:41:57 am »
Много благодаря за отговора. В началото съм посочил 3 модела свободно стоящи колони, добре ли са за предложените от теб усилватели? И имаш ли представа кои са най-подходящи за хол 40 кв.м. и хеви метал? А ДАК-а чувствително ли ще подобри нещата при положение, че ДЮН-а е добра цифра и се предполага , че няма да се излага? А относно колоните, от прочетеното тук ми се оформи мнение, че JBL са малко в тъча, а? Относно басите- предпочитам да са стегнати, да те ударят плътно а не да кънтят като в хралупа( като в сандъците Съруин Вега). А, и още едно уточнение- нямам място зад колоните.

Неактивен lazarus18

• Administrator
Не може да очакваш нещо кой знае какво от представянето на DUNE плеъра. Неговата насоченост е по-скоро във видеото и да изкарва цифров сигнал към външно устройство. Не бих казал и че е много функционален за пускане на музика от файлове.
Перфектен е за гледане на филми, не пречи да почнеш с него системата, но в някакъв момент не е лошо да добавиш външен DAC.
Предложения ти по-горе усилвател NAD 356+DAC е може би най-доброто като идея за тази система.
В момента във форума се предлага и външен DAC на добра цена, нов.
http://www.avguide.bg/forum/index.php?topic=1510.0

Също така ми е странно как в толкова голяма стая нямаш 30-40 см. да оставиш зад колоните.

ilian

• Гост
Re:Съвет за стерео система, за твърда музика, k
« Отговор #10 -: Февруари 17, 2012, 12:49:19 pm »
А така. Това за ДЮН-а малко ме обърка, имаш предвид, че му трябва монитор ли, за да се разхождаш по файловета? Ако е куц за музика, тогава идва малко скъпичък само за филми. Както съм писал по-горе, съм отворен за предложения. Усилвателя мисля, че вече е ясен- онзи с ДАК-а, да предложите тогава алтернатива за източник? Определено ще му се налага да плейва и други музикални формати, а не само матрични дискове така, че чист ЦД плейър отпада. А ако източника е лаптопа ще мога ли да го свържа с усилвателя, например с USB или безжично? Още веднъж се обръщам за мнение относно изписаните най-горе стоящи ОТ. Кои биха си паснали с тази марка (NAD) усилватели за музиката която ще се слуша( хави метал) и квадратурата на стаята?

Ами няма как колонита  да са напред от стената, защото конфигурацията на нещата в хола не го позволява. Имат си точно място от двете страни на телевизора и ако се мръднат напред и 15 см. излизат пред поставката му и застават на оформилата се пътека, така да се каже, в хола( от където се преминава най-често) въпреки големината му.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Хубаво е да обмислиш сериозно различни варианти за разположение.
Аз не бих сложил колони плътно до стената, без значение дали са с преден или заден порт, или затворен обем!

Ако търсиш колони, които хем да са евтини, хем да предлагат добро звуково налягане, хем да са по-лесни за разполагане, може би е добре да обърнеш внимание на
Klipsch Reference RB-81 II.

При положение, че бюджета ти е така ограничен обаче, при всички положения ще трябва да направиш компромис в един или друг аспект... или в няколко  ;)

Неактивен lazarus18

• Administrator
Ако си решил да е NAD 356+DAC то музикалните качества на DUNE не трябва да те притесняват. От него по коаксиален или оптичен кабел вкарваш сигнала в усилвателя.
Друг, по-евтин вариант за хибриден плеъра, който да пуска всички видео файлове, всички аудио - flac, wave, ape, mp3 - и да има оптично устройство за CD/DVD/BD, няма да намериш.
Има възможност да пускаш файлове и без да е включен телевизор, но екранчето е сравнително малко.

За този тип музика и описаното от теб разположение, може би най-добър вариант е Klipsch RB-81 на стойки.
За стоящи колони, залепени до стената и най-вероятно и до шкафовете, не се сещам какво да предложа.

ilian

• Гост
Балгодаря за отзивчивоста и напътствията но така и не разбрах какво му е на един ресивър за стерео система, като въобще не говориме за висок клас аудиофилска система.

Неактивен lazarus18

• Administrator
Имаш 1500 лв. за усилвател. Най-грубо казано, в единия случай тези пари са 2 канала, а в другия за 7, плюс видео част, лицензи за декодери и тн.
Ако си сигурен, че няма да разшириш системата до 5/7.1, то си даваш парите за излишни неща за сметка на качеството.