Автор Тема: Ъпгрейд на кабелите в 2.1 системата на drpetar  (Прочетена 6047 пъти)

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Напоследък се чудя дали си струва да ъпгрейдна кабелите (RCA интерконектите и колонните кабели) в системата. Сегашните кабели (QED Original и QED Performance Audio) ги взех без да мисля много и без да прослушвам варианти. Така че нямам база за сравнение дали са достатъчно добри и съответни на нивото на системата ми. (Освен факта, че струват около 6-7 % от цялата система)

Единият ми въпрос е дали изобщо си струва да взема по-добри и по-скъпи кабели, изхождайки от нивото на системата?

Вторият ми въпрос: Препоръчват ми Chord CobraPlus за РСА интерконект и Chord Rumour 2 за колонни кабели. Някой имал ли е опит с тях? Цената им е около 3 пъти по-голяма от сегашните ми кабели. Знам че трябва прослушване, но на този етап ми е невъзможно.

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:Ъпгрейд на кабелите в 2.1 системата на drpetar
« Отговор #1 -: Април 13, 2012, 21:47:54 pm »
Винаги когато става дума за ъпгрейд на кабелите трябва даа се търси вариант с тестване на конкретната система в домашни условия и то за поне няколко дена. Всичко останало е изстрел в тъмното.

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:Ъпгрейд на кабелите в 2.1 системата на drpetar
« Отговор #2 -: Април 15, 2012, 16:40:45 pm »
Винаги когато става дума за ъпгрейд на кабелите трябва даа се търси вариант с тестване на конкретната система в домашни условия и то за поне няколко дена. Всичко останало е изстрел в тъмното.

Христос Воскресе колеги!

lazarus18, съгласен съм с теб, но това е доста трудно изпълнимо за мен :)

Както и да е, искам да попитам други две неща:

1. Добре ли е да се ползват банани? По-удобни са, но не се ли отразяват на звука?

2. Какво ви е мнението за този текст, който съм цитирал от сайт на произодител на кабели:

"If you are using single wire speaker cable with bi-wireable speakers, one of the simplest and surprisingly effective upgrades you can make is to replace the flat, gold-plated links that most speaker manufacturers supply to join the input terminals on the back of their speakers together. Replace the links with short runs of the speaker cable you are using; simply cut the speaker cable to length, strip the ends so that it will fit in the holes in the binding posts. This method can bring some pretty serious improvements to the treble performance as well as improving coherence."

Превод:
"Ако използвате единичен кабел при говорители с двужично свързване (bi-wireable), един от най-простите и изненадващо добри ъпгрейди, който можете да направите е да замените плоските позлатени връзки, които повечето производители на колони слагат, за да свържат заедно входните терминали отзад на техните колони. Заменете връзките с къси дължини от колонния кабел, който използвате; просто отрежете кабела по дължина, оголете краищата така че да паснат на отворите на свързващите клеми. Този метод може да доведе до сериозно подобрение на високите честоти, както и да подобри съгласуваността."

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Ъпгрейд на кабелите в 2.1 системата на drpetar
« Отговор #3 -: Април 15, 2012, 17:46:24 pm »
drpetar, преместих дискусията на подходящото за нея място.

И на двата ти въпроса е отговаряно вече неколкократно във форума.
1 - В ниския клас кабели, бананите се използват основно за удобство или при необходимост(при някои усилватели). Относно отразяването им върху звука, при качествени банани надали ще откриеш осезателна разлика, особено с класа кабели и техника, която обсъждаме. Понеже спомена кабели на Chord - самите те предлагат и банани за кабелите си, но цената може да ти се стори неприятна :)
2 - Много производители на кабели от по-висок клас предлагат готови връзки(Jumpers) именно за ситуации като гореописаната. В случай, че става дума за по-достъпно ниво кабел, за който няма готови направени връзки, най-лесното нещо е наистина да вземеш две къси парченца от същия кабел и да свържеш терминалите с тях.
Тази практика е наистина много популярна. При някои озвучителни тела разликата е голяма, при други не толкова. Пробвай и прецени. Моите озвучителни тела също са свързани така.

Относно кабелите на Chord. Пробвал съм Carnival и Odyssey, както и по-високи модели на фирмата. Според мен са много добри кабели, на добра цена и си пасваха добре с повечето системи, с които съм ги пробвал. Дали ще ти харесат на теб, в твоята система... на мнозина ще е любопитно да научат  ;)

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:Ъпгрейд на кабелите в 2.1 системата на drpetar
« Отговор #4 -: Април 15, 2012, 18:54:38 pm »
Rudra, благодаря за отговорите. Като че ли ще се откажа от банани. Цените на Chord са наистина соленички. Да не говорим за джъмперите им - 80 паунда комплекта. Така че ще пробвам с парчета от колонния кабел. Ще умувам още над ъпгрейда на кабелите. Kaто имам новини ще пиша :)

hgi

  • Гост
Re:Ъпгрейд на кабелите в 2.1 системата на drpetar
« Отговор #5 -: Април 16, 2012, 13:02:42 pm »
Аз ще си правя джъмпъри и в началото мислех да оголя и омотая около терминала самия проводник, но се замислих дали с оксидирането на медта с времето няма да се прецакат нещата и сега се чудя дали да не терминирам парчетата. Вие как мислите?

А и знае ли някой в българия дали се внасят конектори на audioquest примерно?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Ъпгрейд на кабелите в 2.1 системата на drpetar
« Отговор #6 -: Април 16, 2012, 14:34:29 pm »
hgi, какво означава оголя и омотая?
Обикновено парче от кабела се оголва само в двата края - точно както се оголва самия спикър кабел.
Простото терминиране на кабела с банани или спейдове чрез кримпване, само по себе си не предпазва кабела от оксидация.

Джъмпери на audioquest в момента няма налични, но могат да се внесат.
При евтиния им вариант - около 50лв. за сет от 4, става дума за обикновени неизолирани парчета меден проводник, позлатени или посребрени.
Скъпите варианти - изолирани, терминирани и т.н. са на доста по-сериозни цени - от около 250 до около 770лв, в зависимост от конфигурацията. Не съм убеден, че има смисъл от такива джъмпери, за такъв клас озвучителни тела. Пък и спикър кабелът ти не е audioquest, няма никаква гаранция, че комбинацията ще е сполучлива.


hgi

  • Гост
Re:Ъпгрейд на кабелите в 2.1 системата на drpetar
« Отговор #7 -: Април 16, 2012, 15:49:39 pm »
Rudra, ако по някаква причина не е ясно, имах предвид:

1. да оголя проводника в двата края на кабела и да го омотая около терминалите (да ги свържа), мисля че е точно същото което и ти си написал
2. предпазване от оксидация на зоната на контакт между проводника и терминала чрез запояване на позлатени конектори в краищата на кабела

Както и да е, имам достатъчно кабел за да си оставя за резерва и като за начало ще го направя без терминиране