Автор Тема: Отново за избор на тонколони  (Прочетена 9933 пъти)

Ender

• Гост
Отново за избор на тонколони
« -: Май 07, 2012, 13:13:32 pm »
Здравейте, от доста време имам регистрация във форума, с интерес го чета и научих много от него, помогна ми при закупуването на телевизора Панасоник 42G20E, но това е първият ми пост. Дойде време за избор на тонколони като част от първата ми самостоятелна система (стерео или най-много 2.1), който отначало бе предопределен от закупените скоро усилвател XTZ a100 D3-  (http://www.xtz.se/uk/products/electronics/class-a100-d3-black/silver) и CD-плейър от същата марка. Закупени са със съзнанието, че са произведени в Китай, но след като ги чух в къщата на приятел в Лондон преди няколко месеца, откъдето всъщност разбрах и за съществуването на марката. Бяха в комбинация с тонколони XTZ 99.26 мк ІІ и звученето им ми се стори чудесно за цената им. Не желая да описвам звук, усещане и т.н., но за мен свириха много добре ( със забележката, че не съм слушал кой знае колко други  и досега не съм имал голям интерес, защото си слушах музиката, без да обръщам внимание на техниката ). Изборът щеше да бъде между 99.26 ІІ и подовите 99.36 ІІ. Сега обаче видях намаление на ATC SCM 11 в България и ги включих в избора. Искам да отбележа, че съм изчел почти всичко в интернет за XTZ и ATC SCM 11, последните по принцип бяха първи избор ( и май си остават) преди слушането на XTZ, които пък си пасват с другата техника. Май комбинация XTZ усилвател и SCM 11 ще е първата тук. Въпросът ми е според вас усилвателят с 50 W клас А и 110 W-АВ би ли се правил с ATC SCM 11, които няма къде да чуя, доколкото разбрах няма налични. Стаята е 7 х 4 х 2,7 м, голям ПВЦ прозорец на едната къса стена, необработена акустично, и за съжаление разположението на тонколоните ще трябва да бъде на дългата стена при телевизора, срещу тях има меки мебели и дебел килим. При това разположение май букшелф-колони се оказва по-подходящ вариант. Ще се слушат от разстояние около 2,5-3 м, слуша се предимно рок (хард и др.), блус, напоследък и малко джаз, рядко други жанрове. Засега източниците ще бъдат СD-то ( имам около 30-40 диска с тенденция за увеличение на броя) и предимно flac от лаптоп и Popcorn A 200 - тук вече колекцията е доста голяма. Какво бихте ме посъветвали относно тонколоните и съответно кои кабели биха били подходящи-за колони и интерконекти ? Дали при наличието на DAC-ове в усилвателя и CD-плейра е необходим външен или звукова карта ? Бюджет за тонколони, евентуално стойки и кабел - около 2500 лв., при необходимост и над тази сума. Видях и постовете на Vessko тук и по други форуми, който е взел същия усилвател, кабелите, които продава и т.н., и ще съм благодарен да чуя и неговото мнение. Извинявам се за дългия текст, но се опитах да включа повече информация. Благодаря предварително.

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
Re:Отново за избор на тонколони
« Отговор #1 -: Май 07, 2012, 14:00:21 pm »
За колоните, които цитираш не мога да кажа нищо, защото не съм ги слушал. И за XTZ и за ATC отзивите са много добри. Въпрос на вкус. Имай предвид, че XTZ са със заден бас рефлекс, което по принцип изисква по-голямо разстояние от задната стена. АТС са със затворен обем и по-малко се влияят от разположението.

При условие, че имаш ДАК и в ЦД плеъра и в усилвателя, външен ДАК не ти е нужен. Лаптопът и попкорна ще ги вържеш към цифровите входове на усилвателя.

Успех!

P.S. Лека поправка! Лаптопът вероятно няма да можеш да свържеш по цифров път към усилвателя, най-вероятно няма цифров изход. При наличието на пуканката обаче, лаптопът според мен става излишен.

Активен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #2 -: Май 07, 2012, 15:35:05 pm »
ATC SCM 11 са много добри колони за бюджета си, но също както останалите озвучителни тела, особено в този бюджет, имат специфични черти в звученето, които може да бъдат по твой вкус, а може и да не бъдат ;)
Тази специфика донякъде се дължи на затворения обем, донякъде на концепцията за звук на АТС, донякъде на ниската чувствителност на озвучителните тела и т.н.
Като цяло, най-характерно за озвучителните тела на АТС е неоцветеното пресъздаване на звуците. Предполагам си чел доста по въпроса в различните ревюта. Много слушатели намират това за чудесно и аналитичното прослушване на записите им носи истинско удоволствие. Според други потребители обаче, характерът на АТС на моменти е твърде клиничен и изморява при дълги слушателски сесии.
Друга интересна черта в звученето на АТС 11 е добре контролирания бас - дължащ се до голяма степен на затворения обем. Тук обаче също гледната точка е повече от една - твърде добре контролирания бас и затворения обем, при някои слушатели създават усещането за липса на бас, особено сравнение с други озвучителни тела, с различно акустично оформление. Това лесно се решава, ако ти се стори нужно, с добавянето на подходящ субуфер (съфорумникът gorkaev мина по този път).
Така или иначе, според мен субуферът ще бъде ценна придобивка за системата ти, при положение че помещението ти никак не е малко и си падаш по хард рок...
Има и други неща, за повечето от тях е писано във форума...

Като обобщение, според мен АТС SCM 11 са много добри озвучителни тела за бюджета си, едно от интересните решения при букшелф колоните в този клас и неслучайно са така добре оценени от потребители и ревюиращи. Имат обаче своите особености и ако намериш начин да ги чуеш - тях или поне друг модел от серията (например при някой съфорумник), би ти било наистина полезно и би могъл да преценил за себе си дали си от потребителите, очаровани от АТС, или пък от тези, които не могат да възприемат звученето им и така и не свикват с тях ;)

Хубаво е все пак да обърнеш внимание и на други решения в този бюджет. ProAc Studio 115 е друг чудесен вариант, който според мен заслужава сериозно обмисляне.

Относно въпросите ти за усилвателя, не мисля че е добра идея да се дават съвети, на базата на обявени цифри...
Освен това, самият факт, че усилвателят ти може/или не може да захрани адекватно дадени озвучителни тела, не означава, че ще си пасне добре с тях като звучене. Слушал съм АТС с 5-6 усилвателя, чел съм десетки отзиви за потребители, които ги ползват с усилватели на поне още 5-6 производителя, но никога с твоя... и няма как да ти дам какъвто и да било съвет относно комбинирането на усилвателя ти с АТС - нито като захранване, нито като темброво напасване.

Успех!

Ender

• Гост
« Отговор #3 -: Май 07, 2012, 18:01:02 pm »
Благодаря за отговорите. Прочетох доста и за предложените от Rudra ProAc, май и те ще влязат в списъка като подходящи и за рокмузика, наистина ли слизат до 30 hz? Има ли къде да се чуят за сравнение? Между другото, засега искам да взема нещо в началния клас, за да мога постепенно да навляза в тая джунгла и да започна да изграждам мнение за нещо повече в бъдеще, затова и взех усилвателя и плейъра на XTZ, бяха на промоция и излязоха около 180 паунда по-евтино от сегашната им цена, и тези пари могат да се използват за стойки да речем. Ще е интересно да се чуят ATC или ProAc с евтин (макар и доста хвален) клас А XTZ. 

vessk0

• Гост
« Отговор #4 -: Май 07, 2012, 18:53:46 pm »
Като притежател на въпросното усилвателче съм длъжен да дам най-важният ми съвет, а именно задължително да не се използва вградения дак! Според мен се насочи към друг СД плеър, защото използва същия дак, а и по-форумите казват че имат сходно, да не кажа еднакво звучене. Заиграх се достатъчно след разсвирването на различните компоненти и смея да твърдя че вградения дак не струва. Е, за записи до 44.1кхз/16бит може първоначално да се използва, там не отстъпва толкова много пред конкурентни решения, в тези записи ще те изненада прекалено чистото звучене, казвам прекалено, защото е нереално чисто. Това според мен идва от неправилно изчисление на дискретните стойности по дължината на вълната. Особено при по-плътен поток (над 44.1 дискретизация) пропуска стойности, дига нивото на останалите и затова например изпъкват някои инструменти, но пък за сметка на това се губят други. Например по-балансирано, но пък и леко оцветено (меко) звучи в комбинация с източник ресивъра ми (Onkyo 608). На мен ми харесва повече звука от предусилвателя на ресивъра в този случай. При директна съпоставка между цифров сигнал към усилвателя и аналогова връзка между ASUS Essence ST и усилвателя, вече разликата е фрапантна. При записи с по-голяма дълбочина и информация над 44/16 вградения дак на ХТЗ издиша тотално. Губи стерео картина, сцената става почти моно, губи се информация, малко хаотично на моменти. Звука се чува директно идващ от ОТ.
Но дакът е единтсвения недостатък на усилвателя, ако може да се нарече такъв, предвид факта, че при такъв клас техника, хората залагат на външен ДАК.
Относно мощността, не го подценявай, има стабилно количество запас енергия в себе си. Например колоните ми първи започват да издишват при усилване на около 70-80% (всъщност такова усилване е някъде около 120 вата на канал, което е максимума за моите колоните). Така или иначе такова ниво на усилване не става за слушане на музика, прекалено е силно (казва ти го човек, почитател на силния звук).
Слушал съм големи колони на АТС и не мога да дам компетентен съвет относно малките букшелф, които си посочил, но според мен АТС и XTZ биха се съчетали много добре, но разбира се това е само предположение. А и надали ще ползваш клас А на усилвателя. За 15-20мин през зимата дига невъобразима температура и трябва задължително да го превключиш на клас АА. В момента го тествах на автоматичен режим и за по-малко от 10мин веднага излключи А клас и го върна на АА, защитата е настроена на 55 градуса. То в режим клас АА поддържа стойности според пръстомера от около 40-45. Както и да е, мога да те успокоя че не чувам никаква разлика между двата режима, поне на моите компоненти и стая.

И още един съвет, отдели още малко внимание на колоните на XTZ, в клас ~2000лв казват че се бият със златната серия на Monitor Audio.

Ender

• Гост
« Отговор #5 -: Май 10, 2012, 16:15:24 pm »
Благодаря и на vessko за мнението и съвета. В чужд форум имаше цяла тема за няколкоседмично тестване и сравнение между усилвателя XTZ с вградения дак и и комбинацията Arcam А28 с rDAC, която обаче си е доста по-скъпа, но човекът накрая си остана с ХTZ. Не че мисля да остана с вградените дакове, но ъпгрейда ще е по-нататък, след избора на тонколоните. Между другото, какво означава дискретен клас А в дака на плейъра, както се сочи в характеристиките му?
За тонколоните на XTZ - както посочих в началото, 99.26 ІІ бяха почти поръчани, след като ги слушах случайно на друго място в домашни условия и ми харесаха, и най-вече заради напасването им с усилвателя от същата марка. За рок звучаха много добре (за мен и за цената им). Въпросът е дали да продължа към XTZ или да рискувам и да закупя на сляпо други,  които не съм слушал, само по характеристики, ревюта и отзиви. Тук включвам ATC SCM 11 ( нови от България 2200 лв. или ex-demo за 750 паунда от Англия ), ProAc Studio 115 оттук ( 2300 лв.), PMC DB1i ( има ги ex-demo за 750 паунда, 2670 лв. тук ), защо не и KEF R300 ( 1000 паунда ), които са все пак марки от производители с много по-утвърдено име, предполага се да са по-качествени от XTZ, за всички тях отзивите са много добри и са на приблизително еднаква цена, в бюджета ми са, но не се знае дали ще си паснат с усилвателя, при положение, че няма къде да бъдат прослушани. Не живея в София, от работа нямам време да отделя за обикаляне по магазини и прослушване (а и усилвателят си е 22 кг. за мъкнене). Моля, ако някой е слушал повечето от последните изброени модели и може да ги сравни, да сподели кой от тях би подхождал за стаята и жанровете музика, посочени по-горе. Разбирам, че е въпрос на вкус, трябва да се чуят лично, нито пък искам някой да каже - купи си това и това. Бих се радвал да чуя мнението ви като хора с по-голям слушателски опит от мен и съответно по-големи познания. Rudra вече спомена мнението си за ATC, би ли казал нещо за ProAc - по-нов модел, малко ревюта,- какъвто е и KEF, слушал си ги? Не си падам по изкормващ бас и много силен звук, целта е качеството за нивото на посочените модели, ще са на разстояние около 20-40 см от стената, така че мисля да взема някой от изброените 5 модела букшелф, които трябва да поръчам скоро. Благодаря.   

Активен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #6 -: Май 10, 2012, 17:53:22 pm »
Слушал съм ProAc Studio 115. Впечатления за характера на ProAc, макар и по-висок модел, съм споделил в темата за моята система. Що се отнася до другите две предложения - и двете са със заден порт! При 40см свободни зад тях е възможно всичко да е наред, но бих проучил по-внимателно ситуацията конкретно с тези одвучителни тела. Доста озвучителни тела биха работили без проблем в такива условия, но има и такива, за които това разстояние може да се окаже твърде недостатъчно - аз например не бих рискувал с озвучителни тела на Dynaudio толкова близо до стената... иначе щях да препоръчам и тях! Иначе слушах новата PMC серия 20 - много приятни колони, за съжалиние над бюджета ти. Всеобщото мнение е обаче, че новата серия има малко по-различен характер от предишните модели на PMC, така че надали е добра идея да се смесват впечатленията. С KEF ситуацията е същата, слушал съм други модели на компанията, не посочения от теб(всъшнст не съм убеден, че е внасян в България).

Макар всичките обсъждани модели да са много добре оценени и всеки един от тях да има вече многобройни твърди фенове, всички те, като конкретни модели, а и като концепция за звук на отделните производители, се различават доста един от друг. При положение, че си решил да пазаруваш без прослушване(не че има къде ;D), ти остава да събираш мнения на потребители и да се надяваш техните гледни точки и вкус за звука, да се окажат близо до твоите :)

Ако се появи скоро на линия ego, може също да ти бъде полезен с кратък разказ и лични впечатления - на скоро той избира между ProAc и PMC.

А за пазаруването на колони отвън -
има някои предимства:
- по-големият избор, по-големите намаления на демо модели или пък на стари серии...
има и недостатъци:
- транспорт, разправии със спедитори и т.н, усложнена гаранционна поддръжка ако се стигне до там и т.н.

Мисли, чети и действай :)! В крайна сметка от изброените модели, предполагам би ти харесал повече от един и надали ще съжаляваш за избора си - който и да е той...
Но не се успокоявай прекалено, може пък някое от предложенията да ти хареса много повече от другите  ;D

Ender

• Гост
« Отговор #7 -: Май 21, 2012, 17:49:36 pm »
Здравейте. Закупих ATC SCM 11 заедно със стойки, колоните закрепих с Таck-it, разстоянието между тях и стойките е около 4-5 мм. Има ли значение колко точно е това разстояние, трябва ли да е възможно най-малко? За момента колоните са свързани към усилвателя с евтин кабел от 2 лв. метъра, колкото да свирят, CDP към усилвателя е с евтини чинчове за няколко лева, затова не искам да описвам подробно звука и да пускам снимки на системата. Предстои избор между звукова карта и дак, мебел, вероятно и суб. Все пак скокът е огромен в сравнение с досегашното положение, колоните са страхотни. В стая с нормална температура усилвателят работи в клас А около 45 минути, преди да превключи на АВ.