Автор Тема: Избор на стерео система до 3000лв.  (Прочетена 20388 пъти)

kalints

• Гост
Избор на стерео система до 3000лв.
« -: Август 05, 2012, 20:56:55 pm »
Здравейте,

Харесал съм си тези букшелфове:

Monitor Audio Bronze BX2

Търся усилвател за тях, както и подходящи стойки за 3'те неща. Нямам много големи познания в тази сфера и затова моля за малко съдействие.

Цел: Сигнала ще го подавам от компютър. Целя стерео система, не искам домашно кино, по-скоро искам да слушам по-качествено музика.

Бюджет: 2000 лв

vessk0

• Гост
Re:Избор на стерео система до 3000лв.
« Отговор #1 -: Август 05, 2012, 21:50:11 pm »
Малко неясно си задал бюджета. Тези 2000лв само за усилвател и стойки ли са или за цялата стерео система - колони, усилвател, аксесоари?

kalints

• Гост
« Отговор #2 -: Август 05, 2012, 22:24:08 pm »
По принцип за всичко е този бюджет. Мога евентуално да отида някъде до към 3000 лв, но не повече.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #3 -: Август 06, 2012, 00:19:32 am »
Как си стигнал до избора на колоните?
За тях усилвател може да видиш Yamaha A-S500 или NAD 326. Има и други нелоши варианти в този бюджет.
За маси в подобен бюджет избирай на външен вид. В магазина към сайта има доста приятни модели на Norstone.
Като казваш компютър за източник, той с каква звукова карта разполага или ще търсиш външно решение?

kalints

• Гост
« Отговор #4 -: Август 06, 2012, 00:31:16 am »
Звуковата карта е на дъното и не е нещо особено, така че може би външна карта би било ок. Казвали са ми, че е по-добре да е вън от кутията и без друго.

Тези колони ми бяха препоръчани от колега, не съм стигал сам до тях, така че приемам предложения и в тази насока. В момента съм с едно 2+1 на Microlab, което са си най-обикновени колонки за компютър, даващи доста отвратителен звук. Искам да взема нещо по-добро до 3000 лв основно за слушане на музика, а от време на време и за някой филм, но не ми е приоритет качественото домашно кино. Искам основно да мога да си чувам музиката.

Стаята е голяма около 7х4 метра и смятам да сложа колоните в двата края на едната дълга стена. Аз стоя по-близко до единия край. Обзавеждането е средно, пода е паркет.

vessk0

• Гост
« Отговор #5 -: Август 06, 2012, 01:56:37 am »
За този бюджет може да се изгради доста приятна системка.
Какъв стил музика ще се слуша, силно, умерено или тихо? :)

П.П. Не искам да излезе че си рекламирам моите компоненти, но за тези пари комбинацията от Monitor Audio RX6 + XTZ A100 D3 (който е с вграден приличен ДАК) ще те хвърли в небесата. :) И това го казвам на прима виста, без да знам за приоритетите ти на слушане. Тази комбинация ще те хвърли на около 3300лв, но определено си заслужават вниманието. :)

Ако държиш да се вместиш в бюджета с букшелф, може и с Monitor Audio RX2 или пък XTZ 99.26 MKII да минеш, дори направо на последните колонки с усилвателя бих те навил. :)

kalints

• Гост
« Отговор #6 -: Август 06, 2012, 08:59:29 am »
Къде мога да ги намеря тези XTZ 99.26 MKII? Ще се слуша предимно тихо музика до средно силно - слушам доста неща, но гравитират около рок, джаз и поп. От линковете, които ми даде ми изглеждат добре, но не намирам магазини в България, които да продават XTZ.

Активен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #7 -: Август 06, 2012, 11:46:36 am »
vessk0, с голям ентусиазъм препоръчва озвучителни тела XTZ 99.26 MKII, които ако не бъркам никога не е чувал и виждал (wtf)
Проперъката на усилвателя XTZ A100 D3 също се базира на сравнение с... какви други усилватели?!
vessk0, опитай се малко по-сериозно да подхождаш към нещата (n).

Сега по темата:

kalints, преди да препоръчваме каквито и да било озвучителни тела, добре е да се уточни какви са вариантите ти за разположението им. В случай, че нямаш възможност да осигуриш достатъчно място зад озвучителните тела, може да се окажеш ограничен в избора основно до модели с преден порт. Добре е също да се опиташ да ни обясниш по-подробно как си представяш добрия звук и какво търсиш като резултат от бъдещата система, за да можем да те насочим по-адекватно.

Иначе относно вече споменатото предложение:
Monitor Audio Silver RX6 са чудесно балансирано решение в този клас. Но с тях и подходящ усилвател + ДАК ще надхвърлиш заложения бюджет. Букшелф колоните от RX серията, според мен също са много сполучливи.

Ако се спреш на някой от тези варианти, то усилватели, които се славят като чудесни партньори на Monitor Audio RX и се предлагат в България са например:

Creek Evolution 2

NAD C356 BEE - има и версия с вграден DAC(както и възможност за добавяне на ДАК в бъдеще)
Arcam A18

Премествам темата в раздел "Стерео - Обща дискусия" и я преименувам така, че да заглавието отговаря на дискутираните в нея въпроси.

vessk0

• Гост
« Отговор #8 -: Август 06, 2012, 13:28:06 pm »
Да, колони не съм слушал на XTZ, но предвид това че повечето им продукти са по-евтини от това, което предлагат, тоест се борят с по-висок клас компоненти, съм сигурен че човек, каквото и да вземе няма да остане разочарован. Така подходих с усилвателя, а и по чуждестранните форуми се наблюдават подобни мнения, не съм срещнал негативни мнения. Също така има и ревюта. Нищо не задължавам автора, просто искам да му ги предложа като алтернативен вариант, тъй като тези 2 фирми ми станаха фаворити, спрямо качество/цена.
От това, което наблюдавам като тенденция поне в този клас, съм извадил заключение че Monitor Audio имат перфектно съотношение цена/качество, а при XTZ е повече качеството, от колкото цената, затова препоръчвам, например въпросните колонки ги съпоставят със златната серия на MA, а усилвателя преборва Arcam A28, поне такива са мненията в интернет. :)

kalints - XTZ продават само онлайн продуктите си с доставка до всяка точка, като предлагат (мисля че беше 14 дни, но може да те излъжа) време за тестове и ако не ти хареса продукта да им го върнеш.

Други не лоши предложения за мен, които съм слушал и са ми по-надолу в личната ми класасция, са Acoustic Energy Radiance 1 (в момента ги има с -30% намаление за 1050лв), KEF Q700 (ако може да ги намериш до 2000) които са ми по-надолу в класацията и ATC SCM7.

Това е за сега по-интересното, за което се сещам да съм слушал и да ми е направило впечатление. Но първите предложения за мен са най-балансирани, а за тази стая определено бих инвестирал в добри флоорстендъри. :)

Активен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #9 -: Август 06, 2012, 15:47:15 pm »
vessk0, многократно съм писал и не виждам защо трябва да се повтаря постоянно.
Когато даваш съвет или препоръчваш даден продукт - хубаво е да си го чувал, за да можеш да изразиш собствено - умерено мнение. Ревюта в интернет всеки може да прочете. Те са донякъде полезно четиво - с оглед да те насочат към някои модели като идея. Но да се предоверява човек на ревюта е рисково начинание - най-малкото защото вкусовете и разбиранията за звук на ревюиращия и търсещия може да са коренно противоположни.

За да не ти звуча твърде теоритично, съвсем наскоро слушах топ модела озвучителни тела, на един английски производител - изключително хвален по ревюта и форуми. Подходих с големи очаквания, но уви - и аз, и човека който ми ги демонстрира, не бяхме никак впечатлени(изразявам се доста меко в случая) :)

Това не прави колоните автоматично лоши, просто би било доста неразумно да ги препоръчвам, само защото съм чел хубави неща за тях, тъй като при реално слушане се оказа, че впечатленията ми никак не са позитивни...

Та... би било чудесно преди да се пише - да се слуша, вместо просто да се преповтаря прочетеното някъде - кое какво и как преборвало...

Цитат
...дори направо на последните колонки с усилвателя бих те навил.
Да "Навиваш" някой да си купи нещо, от което реално нямаш никаква представа, за мен е несериозно и безотговорно.

Извинявам се на автора за Офтопика.

midas

• Гост
« Отговор #10 -: Август 06, 2012, 19:37:02 pm »
Здравейте и от мен!Като колони съм слушал Klipsch Reference RF-82 II в комбинация с усилвател Marantz,за съжаление,не помня точно модела.Звученето на Klipsch-a в тази комбинация доста ми допадна.Колоните бяха разположени на около 40-50см.от стената баса беше стегнат,нямаше бумтене.Мисля че влизат в ценовия диапазон.Ако някой ги е слушал с друг подходящ усилвател да сподели и той мнение.

kalints

• Гост
« Отговор #11 -: Август 07, 2012, 01:09:22 am »
Благодаря на всички писали до тук.

Rudra, имам някаква гъвкавост за местоположението. Определено не мисля за монтаж на стена - по-скоро в двата ъгъла на стаята (дългата стена) на около 20-30 см от стената.

Да, сигурен съм, че Monitor Audio Silver RX6 са прекрасни, но не мисля че имам реална нужда от стоящи колони. Букшелфовете за моя случай мисля, че са разумно решение. Иначе моите очаквания включват просто добър звук за рок музика - искам да си чувам хубаво вокалите и китарите, да има приятен за ухото бас (не мисля за допълнителни компоненти в тази насока, нито имам зъб на съседите), да мога от време на време да си гледам по някое видео без звука да ме дразни и всичко да го храня към системата от компютър или може би една PS3'ка, която ще е сравнително близо до системата. Поне за малкото пъти, когато имам blu ray, който да искам да слушам под ръка.

Та, за сега се ориентирам към:

NAD C356 BEE
Monitor Audio Silver RX2
Sound Card Creative Audigy SE 7.1 Channel ???
Кабели ?
Стойки ?

С доста въпросителни. Идеята ми по принцип е да подам чист цифров оптичен сигнал от PC'то към усилвателя (DAC'а ?) и там да се случи самото преобразуване, след което вече да си замине към RX2 колоните. Възможно ли е това с тези компоненти и ако не - с кои? Опитвам се да разбера точно каква звукова карта ми трябва за оптичния преход, какъв DAC трябва да има усилвателя, кои модели са ок. Общо взето мисля, че за момента само колоните са ми долу горе ясни и съм се спрял на RX2.

Активен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #12 -: Август 07, 2012, 01:26:35 am »
Не бих поставил RX2 близо до стената!
Конкретно тези ОТ искат наистина доста разстояние  около себе си, за да не се получават бумтежи.
С риск да те разочаровам, ако не можеш да отделиш поне по 50 см отзад и отстрани(дори повече) на RX2, то аз бих се насочил към други озвучителни тела - с преден порт!

Няколко пъти спомена за разполагане на колоните в ъглите на стаята.
Само по себе си, разполагането на каквито и да било колони близо до ъглите на стаята, обикновено не води до нищо добро!
Когато говорим за слушане на музика, разстоянието между озвучителните тела не бива да е по-голямо от разстоянието до слушателя.

ДАКа може да бъде външен или вграден в усилвателя.
NAD C356 BEE има версия с вграден ДАК, или възможност за бъдещото му поставяне.
Като вариант за Външен ДАК - в момента, в раздел Продавам, двама потребители продават интересни ДАКове.
Ако се спреш на използването на ДАК - като самостоятелно устройство или вграден в усилвателя, няма да има смисъл от закупуването на звукова карта.

Кабели и стойки - в замисимост от избора на усилвател и озвучителни тела :)

kalints

• Гост
« Отговор #13 -: Август 08, 2012, 11:22:35 am »
Снощи се хванах да измеря точно как ще дойдат нещата и ще имам възможност да ги поставя колоните от двете страни на компютъра на еднакво разстояние. По принцип имам възможност да ги отделя от стената, но чак 50 см едва ли, а не знам и в бъдеще дали няма да се мести това и какви ще са възможностите. С други думи няма да е RX2, мисля за нещо с преден бас-рефлекс вече.

Какво мислите за Focal Chorus 807V? Предвид това, че ще се слушат неща като рок май няма да е лош избор.

За ДАКа предпочитам да е в усилвателя. За звуковата карта идеята ми беше да имам по-качествен изходен порт. В момента имам стандартния зелен изходен порт и ме притеснява дали има нужното качествено. Това ми е единствената мотивация да мисля за звукова карта.

iwoto

• Гост
« Отговор #14 -: Август 08, 2012, 15:04:09 pm »
С моя опит с Фокал и рок музика мога да ти кажа ,че трябва да ги съчетаеш с "рок усилвател" - с други думи такъв с по-изявен бас и с не остри виоски, защото в противен случай настава една шумотевица , особенно с по-лошите записи,каквито са голяма част от рок албумите. НАД например е такъв "рок усилвател",вероятно има и много други , хората с повече опит ще кажат.