Автор Тема: Помощ за подреждането на 5.1 система  (Прочетена 10910 пъти)

nikisun

• Гост
Помощ за подреждането на 5.1 система
« -: Август 06, 2012, 22:43:17 pm »
Здравейте !

Искам да си направя домашно кино с ресивър и 5.1 озвучителни тела. След известна доза ровене из форуми и няколко нахвърляни идеи стигнах до горе-долу завършен вариант. Много ми се иска да помоля за вашето мнение и съвети, понеже съм новобранец в тази област.

Системата ще се разполага в хола - размери 6,5 х 3,7 метра, ~24 кв.м. Ще се ползва за гледане на филми и музика, може би 40:60 съотношение, разнообразни стилове. Предстои ми ходене по магазини за конкретно прослушване, но смятам да се насоча към ресивър на Yamaha. Още се колебая дали ми трябват предусилвателни изходи (в момента не, но се чудя занапред дали ще ми затрябват :) ). Като ОТ може би ще се насоча към Monitor Audio (тук има и естетически момент заради мебелировката). Имам склонност за стоящи колони, ако финансите ми позволят ще се насоча към RX6. По мои сметки зад колоните ще останат около 25-30 см. - навсякъде съветите са за повечко свободно пространство, но това би ли било приемливо?
Друг трънлив момент ми е, че заради мебелната част около телевизора се нарушава разположението на ОТ - между фронтовете ще има 3м, а и съраундите не са оптимално позиционирани. Основните места за гледане ще са в левия край на канапето. Смятате ли че това са твърде големи отклонения - мебелите още не са поръчани, евентуално мога да ги поскъся с до 20-30 см.?

Най-много се затруднявам с разполагането на събуфера. Отстрани при прозореца ще има перде и ще стърчи много нескопосано. Ако се насоча към някой компактен 8" модел ще бъде ли допустимо да го сложа долепен до стената зад десния фронт? По чиста логика трябва да е ужасен вариант (суба ще е залостен от 2-3 страни), ако се мине на варианта за букшелф със стойка (RX2) ми изглежда по-приемлив конкретния вариант, но това са си мои идеи, които не съм и няма как да пробвам и много се нуждая от съвет. Другото място, което обмислям е след левия фронт, но там вече суб-а отива доста далеч от слушателската позиция.

Спирам, че това ще стане цял ферман и благодаря предварително!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Помощ за подреждането на 5.1 система
« Отговор #1 -: Август 06, 2012, 23:15:02 pm »
Здравей и добре дошъл!
Ако има възможност да преместиш целия диван наляво, би си решил някои потенциални проблеми :)
Според мен субуфера би звучал по-добре до лявата колона - на разстояние от нея. Поставянето на субуфер твърде близо до ъгли, мебели и т.н. често води до неприятно бумтене.
Разположението на съраунд колоните според мен няма да представлява критичен проблем - калибровката на рисивъра обикновено работи добре в това отношение, пък и ако е възможно преместването на дивана, проблема ще изчезне почти изцяло.

Не бих поставил RX6 на 20-30 см от стената, а със сигурност и не твърде близо до масивна мебел!

nikisun

• Гост
« Отговор #2 -: Август 06, 2012, 23:44:23 pm »
Благодаря за бързия отговор!

Това всъщност не е секция - има долен ред чекмеджета, а отгоре комбинация от етажерки и два шкафа - мисля, че няма да са чак сериозна пречка. В този ред на мисли се чудя дали централната колона може да се сложи на горна полица. Подозирам, че ще доведе до странно позициониране на речта, но под телевизора ще е на един рафт с луфт 20 см - не знам дали няма да е тесничко акустично.... :)

Дано и vessk0 каже мнение - неговата система е по-сбита като разположение, но не е много отдалечена от стената. Ако мина на вариант RX2 май пак ще е малко мястото отзад - те са с 8", а не 6" като RX6.

vessk0

• Гост
« Отговор #3 -: Август 07, 2012, 19:46:07 pm »
Здравей, в упътването на колоните пише че е възможно поставянето им на 20-40см от задната стена, но е препоръчително запушването на задните портове за да не забумти баса. Моите ги държа на 45см от задната стена с отворени бас портове и нямам никакви проблеми, но моята стая е коренно различна от твоята и 2 пъти по-малка. Oсвен това са далеч от ъглите и съм ги поставил на гранитни плочи, които отделно и те имат шпайкове. Басът е прецизен, идеален за повечето стилове музика, дори и не бързам с покупката на субуфер, който основно би ми дал вибрациите, да усещам ниските честоти. Филмови ефекти, електронна музика стават готино за слушане. Не знам какво по-конкретно те интересува, аз лично бих коментирал и помислил върху разместване на мебелите, иначе не виждам нещо кой знае колко критично в сегашното разположение. Ако има такова леко несъответсвие между задните и предните, според мен с диполни сателити би се решил в голяма степен "проблема".
Колкото до центъра, не се притеснявай, стига да е близо до телевизора, няма кой знае какъв проблем къде седи. Тези 20см разстояние между центъра и телевизора не са нещо страшно, наклони надолу центъра, така че говорителите да сочат слушателското място и според мен ще си доволен.
Според мен за субуфер помисли след като закупиш, инсталираш и послушаш/погледаш известно време музика/филми.
Тогава ще имаш наблюдения кое не ти достига и колко. Ако решиш да взимаш суб, определено в ляво от телевизора ще е за предпочитане за разположението му, но пак зависи много какъв субуфер ще вземеш, така че е по-разумно това да се коментира, по-напред във времето.

nikisun

• Гост
« Отговор #4 -: Август 07, 2012, 23:21:27 pm »
За 20-те сантима имах друго предвид. Под телевизора ще има 2 затворени ниши-рафта. В едната ще е ресиивъра, в другата евентуално центъра. Масово така съм виждал да се разполага центъра, но при оставащи около 2см. луфт се чудя да няма негативен акустичен ефект. Това реално ще се изпробва най-лесно като се сглоби системата.

Тапите за задни портове май ще станат реална възможност, освен Focal и едни Сонита, които не ме грабнаха кой знае колко като звук не съм намирал други само с преден порт (отворен съм за предложения разбила се! :) ).  А дори и да дръпна колоните малко напред повече от 35 см. няма да мога да осигуря.
За субуфера твърдо ще се чака, дори и само заради финансови причини. Затова ми се искат повече стоящи колони, понеже би трябвало да вадят повече бас. Ако се затворят задните портове това води ли до значително намаляване на баса (на 50% или не е линейна зависимостта)?

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #5 -: Август 07, 2012, 23:41:16 pm »
Аз лично ползвам най малкия модел на ATC и съм страшно доволен . Колонките са със затворен обем и на практика не са толкова капризни към разположение . Според моите критерий и вкусове за бюджета си просто нямат равни :), заслужава си да им отделиш внимание .

vessk0

• Гост
« Отговор #6 -: Август 08, 2012, 00:12:21 am »
...Ако се затворят задните портове това води ли до значително намаляване на баса (на 50% или не е линейна зависимостта)?

Не, разликата поне при мойто разположение е изключително минимална. При затворени задни портове се наблюдава двоен ефект - бърз и ударен бас от горната камера и по-дълбок и лежерен бас от долната, което ме кефи, но предпочитам всичко да ми е отворено - по-хомогенно ми е, а и при отсъствието на суб си ми трябва повечко бас. ;D

nikisun

• Гост
« Отговор #7 -: Август 14, 2012, 16:55:25 pm »
Благодаря много за съветите, бях малко отпускар та не следих темата :)
Имам въпрос за задните сателити.  Мога да ги сложа на стената директно зад дивана или върху стойки/мебели от двете му страни. Кой вариант е по удачен? Ако се мине на вариант с поставяне отстрани бипорялните съраунди ли са за предпочитане или да кажем малък букшелф?

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #8 -: Август 14, 2012, 19:56:08 pm »
Този тип съраунди са предвидени да се монтират на стена. За предпочитане е да са встрани, нл може и на задната стена.

nikisun

• Гост
« Отговор #9 -: Август 14, 2012, 21:07:05 pm »
Ясно и благодарности - и за двата ми въпроса.
Един доуточняващ, понеже няма да мога да сравнявам - има ли някой представа кое е по-добре - биполяри на задната страна или букшелвове отстрани?

nikisun

• Гост
« Отговор #10 -: Октомври 14, 2012, 16:44:31 pm »
Почнах вече да обикалям да прослушвам колони и ресивъри, но бих искал да потърся съвет, понеже досега не съм имал AV система. Гледането на филми ще има значение за мен, но поради финансови причини няма да мога да взема всички компоненти за 5.1 подредба наведнъж. :(

Затова бих искал да попитам за междинния период кое би било за предпочитане за кино озвучаване - 2.1 или 5.0 окомплектоване на ОТ?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #11 -: Октомври 14, 2012, 17:05:43 pm »
Ако аз трябва да изграждам постепенно 5.1 кино система, първо бих взел фронт колоните, после центъра, съраундите и субуфера.

nikisun

• Гост
« Отговор #12 -: Октомври 14, 2012, 21:31:31 pm »
Благодаря за мнението, не знаех, че може и 3.0 вариант да има (макар и временно)...

Kikata

• Гост
« Отговор #13 -: Октомври 23, 2012, 12:26:40 pm »
Всичко е възможно  :) ... но съраунд колоните и буфера е желателно да са последни при окомплектоването.