Здравейте,
благодаря ви за мненията. Имайте предвид, че не съм твърде навътре в обсъжданата материя и са възможни и неадекватни от ваша гледна точка мнения и коментари от моя страна. Затова са ми необходими по-подробни обяснения или аргументи. В крайна сметка, именно недостатъчните ми познания са причина да се обърна към вас за съвет. Иначе попадам в Платоновото: "Да не знаеш, а да си мислиш, че знаеш е най-лошото незнание".
Първо на Митко Генчев: Зная, че Swans се намират в Пловдив, но при пренатовареният ми работен график, за момента ми е невъзможно да отида да ги чуя, а така ще бъде повече от година. Така, че поне засега лебедите отпадат като вариант за прослушване и засега ще си остана с добрите отзиви по форумите и атрактивният им външен вид. Ще отида и на Еспото ако успея да открадна малко свободни минути. Капитализъм в икономическа криза, това е положението.
Мистър Стойнов: С ProAc Studio 115 + хубави стойки + хубави кабели ще надхвърля фиксирания за момента бюджет за фронт колони. При такъв вариант за мен остава висящ и друг въпрос: какъв център и съраунди ще подхождат на въпросните букшелфове? Защото идеята е да се съчетаят киното и музиката.
Относно дилемата bookshelf vs floorstander така и не можах да намеря еднозначни отговори, кой е по-добрият вариант. Четох и чух достатъчно смислени агрументи в подкрепа и на едната, и на другата теза, но за себе си не можах да стигна до приемливо решение. У нас консултантите, с които разговарях слушайки различни ОТ, все казваха: "Абе вземи си големи колони, звукът и налягането са друга бира с тях". В чуждите форуми и статии пишат, че опитвайки се да компенсират малкия размер (съответно обем) на букшелфките, така че да са конкурентни на големите им събратя, ги правят и по-качествени. Дават и примери, че средните и високите на букшелф от една серия са по-добри от флорстендър от същата серия (в някои случаи и на ниски го докарвали). Ако имаш собствена гледна точка по въпроса с удоволствие бих искал да я чуя и да я обсъдим.
Focal са известен и уважаван бранд за озвучителни тела, но почти всички, с които се съветвах са на мнение, че не са подходящи за комбиниране с Yamaha. Като причина ми посочиха, че и Ямахата и Фокалите са в т.нар. "ярка" част от аудио спектъра и комбинирането им водело до неприятни усещания, особено във високите регистри.
Колкото до това да избера в момента стереоусилвател, се страхувам че задачата е непосилна с оглед на нищожните ми познания за аудио техниката, разновидностите й и принципите на комбиниране с оглед краен ефект.
Да се върнем на споменатите по-рано Monitor Audio RX6. Ако мислите, че са крайно неподходящ вариант, моля кажете защо и предложете нещо друго, но имайте предвид, че целта е именно изграждане на 5.1 система плюс възможност за добавяне на стереоусилвател и съответните източници.
Поздрави.