Автор Тема: Съвети за избор и разположение на озвучителни тела  (Прочетена 25074 пъти)

Неактивен Ulfhedinn

• Публикации: 43
  • Time fades even legend...
Здравейте,
предстои ми покупка на две фронтални тонколони и бих искал да ви помоля за съдействие при изборът и позиционирането им. Помещението ми е 18 м2 (4,5 х 4 м), прилагам схема
Ресийвърът ми е този http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30161
Идеята ми е да съчетая 5.1 канално аудио със стерео както е описано в статията на Rudra, което означава впоследствие да се добавят стерео усилвател и плейър. Изграждам аудио системата поетапно и сега е ред на фронталните тонколони. Бюджетът за тях е максимум до 2400 лв. за чифт.

Въпросите ми са няколко:

1. Кои озвучителни тела не са подходящи да се съчетават с Yamaha?

2. Засега съм се спрял на Monitor Audio RX6, но четох мнения, че са твърде чувствителни относно разполагането им в помещението. Стаята ми и мебелировката не позволяват да ги отдалеча на повече от 70 см. от задната стена и на 45-50 см. от страничната. Дали това ще бъде достатъчно за оптимален звук или да избирам други озвучителни тела? Предложенията в този ценови диапазон са немалко и конкуренцията е жестока - Swans, KEF, B&W, Dali и т.н. Четох обаче не едно мнение, че ОТ на Монитор Аудио се съчетават чудесно с ресийвърите на Yamaha.

3. Производителите на Monitor Audio препоръчват разстоянието между фронталните ОТ да бъде мин. 1.8 м. и макс. 2.5 м. Разстоянието, което мога да оставя между фронталните тонколони е 1,50 - 1,60 м. Как това ще се отрази на звуковата картина? Трябва ли да оставям повече разстояние? Какво е минималното необходимо разстояние между телевизорът и ОТ? Според този калкулатор http://www.cardas.com/speaker_placement.php, разстоянието между страничната стена и ОТ трябва да бъде 1,24 м., а отзад - 2,01 м. Невъзможно ми е да отделя толкова пространство.

Това са основните ми питания засега. Очаквам вашите мнения.

Поздрави.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Re:Съвети за избор и разположение на озвучителни тела
« Отговор #1 -: Ноември 01, 2012, 18:48:18 pm »
Според мен като гледам схемата ти си ги разположил добре, но не знам защо не изместиш дясната колона още надясно към компютъра.
1,50 разстояние между идва малко, особено като ще ги слушаш от около 3м.
Отстоянията, които си предвидил са достатъчни за колона с конструкцията на RX6.

Ето моето предложение. Направил съм колоните в реални размери и отстояния.
Така двете колони са на малко над 2м. една от друга и ще ги слушаш от около 2,70.

Неактивен Ulfhedinn

« Отговор #2 -: Ноември 02, 2012, 11:25:34 am »
Благодаря, за отговора. Моля, препоръчай ми и кабели, банани и spike shoes ако не те затруднява.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #3 -: Ноември 02, 2012, 11:56:00 am »
По-добре е първо да избереш модела колони и след това да мислиш за кабели.
Бананите са излишни освен ако не търсиш удобство при често закачане/разкачане на кабели.

Неактивен Ulfhedinn

« Отговор #4 -: Ноември 02, 2012, 12:03:42 pm »
Колебанията ми бяха между RX6 и Swans Diva 5.2F. RX6 ми допада като звучене, а Лебедите няма къде да ги чуя, така че везните се накланят към мониторите. Ако имаш други предложения съм целият в слух. :)

Неактивен p100ynov

• Публикации: 133
« Отговор #5 -: Ноември 02, 2012, 23:37:31 pm »
Според мен още по-наложително е да избереш стерео усилвателя, после да търсиш колони, после кабели, а за бананите... или добро, или нищо.
По-конкретно, по въпроса, който си поставил, за озвучителни тела под 2400 лв., мисля, че не е лошо да обмислиш и Focal и ProAc. Вторите напоследък са ми от най-любимите, конкретно в твоят бюджет са Studio 115, но за съжаление няма къде да ги чуеш по магазините. Естествено трябва да се има предвид и необходимостта от качествени стойки за тях, но като цяло моят скромен опит показва, че в този, а и в по-висок бюджет, по-доброто решение са мониторен тип озвучителни тела.
Успех!
you're nobody without a naim

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #6 -: Ноември 03, 2012, 00:04:52 am »
Swans може да чуеш в Пловдив при Теодор (Exproject) има почти цялата гама на марката и е много любезен . Според мен може и да изчакаш Експото там ще видиш и чуеш на едно място почти всичко което има на нашия пазар.

Неактивен Ulfhedinn

« Отговор #7 -: Ноември 03, 2012, 11:51:47 am »
Здравейте,
благодаря ви за мненията. Имайте предвид, че не съм твърде навътре в обсъжданата материя и са възможни и неадекватни от ваша гледна точка мнения и коментари от моя страна. Затова са ми необходими по-подробни обяснения или аргументи. В крайна сметка, именно недостатъчните ми познания са причина да се обърна към вас за съвет. Иначе попадам в Платоновото: "Да не знаеш, а да си мислиш, че знаеш е най-лошото незнание".

Първо на Митко Генчев: Зная, че Swans се намират в Пловдив, но при пренатовареният ми работен график, за момента ми е невъзможно да отида да ги чуя, а така ще бъде повече от година. Така, че поне засега лебедите отпадат като вариант за прослушване и засега ще си остана с добрите отзиви по форумите и атрактивният им външен вид. Ще отида и на Еспото ако успея да открадна малко свободни минути. Капитализъм в икономическа криза, това е положението.

Мистър Стойнов: С ProAc Studio 115 + хубави стойки + хубави кабели ще надхвърля фиксирания за момента бюджет за фронт колони. При такъв вариант за мен остава висящ и друг въпрос: какъв център и съраунди ще подхождат на въпросните букшелфове? Защото идеята е да се съчетаят киното и музиката.

Относно дилемата bookshelf vs floorstander така и не можах да намеря еднозначни отговори, кой е по-добрият вариант. Четох и чух достатъчно смислени агрументи в подкрепа и на едната, и на другата теза, но за себе си не можах да стигна до приемливо решение. У нас консултантите, с които разговарях слушайки различни ОТ, все казваха: "Абе вземи си големи колони, звукът и налягането са друга бира с тях". В чуждите форуми и статии пишат, че опитвайки се да компенсират малкия размер (съответно обем) на букшелфките, така че да са конкурентни на големите им събратя, ги правят и по-качествени. Дават и примери, че средните и високите на букшелф от една серия са по-добри от флорстендър от същата серия (в някои случаи и на ниски го докарвали). Ако имаш собствена гледна точка по въпроса с удоволствие бих искал да я чуя и да я обсъдим.
Focal са известен и уважаван бранд за озвучителни тела, но почти всички, с които се съветвах са на мнение, че не са подходящи за комбиниране с Yamaha. Като причина ми посочиха, че и Ямахата и Фокалите са в т.нар. "ярка" част от аудио спектъра и комбинирането им водело до неприятни усещания, особено във високите регистри.
Колкото до това да избера в момента стереоусилвател, се страхувам че задачата е непосилна с оглед на нищожните ми познания за аудио техниката, разновидностите й и принципите на комбиниране с оглед краен ефект.

Да се върнем на споменатите по-рано Monitor Audio RX6. Ако мислите, че са крайно неподходящ вариант, моля кажете защо и предложете нещо друго, но имайте предвид, че целта е именно изграждане на 5.1 система плюс възможност за добавяне на стереоусилвател и съответните източници.

Поздрави.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #8 -: Ноември 03, 2012, 13:43:01 pm »
Цитат
Да се върнем на споменатите по-рано Monitor Audio RX6. Ако мислите, че са крайно неподходящ вариант...

От къде се появи тази идея  ???
Напротив, мисля че Monitor Audio RX6 е чудесен и балансиран вариант за бюджета си, за това често го препоръчвам и мисля че е "сигурен и безопасен избор". Единственото притеснение в твоята ситуация би било евентуално разстоянието между озвучителните тела и страничните стени - ако има вариант да се увеличи малко, примерно цялата система да се изнесе една идея надясно към компютъра, мисля че би било добре.

Оттам нататък - поиска още предложения и ти дадоха още предложения. :)

ProAc Studio 115 напълно подкрепям като идея! Да, колони + стойки излизат 150лв над бюджета ти, а и като цяло крайната инвестиция би била по-сериозна - центъра на ProAc е доста по-скъп и т.н., но... получаваш по-висок клас озвучителни тела и съответния звук. :)

Що се отнася до дилемата - стоящи или букшелф колони, моята позиция по въпроса предполагам е ясна, имайки предвид системата ми и статията, която предполагам вече си прочел.

В крайна сметка, мисля че и двете предложения са повече от сполучливи. На което и да се спреш, предполагам ще си доволен, поне аз бих бил... в този бюджет.

Неактивен Ulfhedinn

« Отговор #9 -: Ноември 08, 2012, 18:17:18 pm »
Какво ще кажете за следната конфигурация:

Предни: ATC SCM 11

Център: ATC C3 CENTER

Съраунди: ATC SCM 7

Събуфер: ATC C1

Въпросите ми са: Ще се съчетае ли добре с Ямахата за кино? Какъв усилвател ще трябва на тези ОТ за стерео в бъдеще? На равнището на ProAc Studio 115 ли са въпросните ОТ?

Основните ми притеснения относно ProAc са, че центърът им е 4 ома, а фронтовете са 8 омови. Не знам как ще се справи Ямахата с подобна комбинация. Имаче вариант АТС илиза горе-долу колкото вариант ProAc.

Очаквам с нетърпение вашите отговори.

Поздрави.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #10 -: Ноември 08, 2012, 20:43:09 pm »
Системата на ATC е добра алтернатива.
Хубаво е обаче да знаеш, че озвучителните тела на АТС са доста нискочувствителни и от там по-изискващи от гледна точка на усилвател.
С чувствителност 84-85 децибела, никак не са най-лесния товар и от тази гледна точка се съчетават оптимално с по-ограничена гама усилватели.

Що се отнася до това дали са на едно равнище, да, мисля спокойно може да се каже, че споменатите модели са в един клас. Въпреки това обаче, звучат доста различно. На мен повече ми допада представянето на ProAc, на друг може да му хареса повече ATC. И двете компании правят сериозни озвучителни тела и имат своите многобройни привърженици.

P.S. Притесненията ти относно центъра на ProAc, според мен са неоснователни.

« Отговор #11 -: Ноември 11, 2012, 11:01:55 am »
Здравей , аз притежавам ATC 7 + центъра и честно казано това са колоните за мен. Захранвам ги с ресивър за домашно кино 5-6 годишен среден клас на Pioneer , който ги захранва без проблем . Разгледай ми системата в съответния раздел .

Неактивен Ulfhedinn

« Отговор #12 -: Ноември 12, 2012, 10:56:44 am »
Благодаря ви за отговорите. Естествено, възникват нови въпроси и предварително се извинявам, ако ви звучат лаишки и дразнят.

1. Как ще се съчетаят 4 омово централно ОТ с 8 омови фронт? Ямахата има само две настройки 6 и 8 ома. В ръководството за потребителя пише само, че настройването на импенданс 6 ома на рисийвъра позволява да се включат 4 омови предни ОТ. Какво би се случило с вариант 4 и 8 ома? На колко ома трябва да се настрои ресийвърът, за да могат да се свържат ОТ на ProAc? Няма ли да се товари ресийвъра и да отделя повече топлина при увеличаване на звука от разликата в съпротивленията?

2. Какво означава ниската чувствителност на ОТ на АТС? Достатъчна ли е усилвателната мощ на RX-A820 да захрани въпроните ОТ? В западен форум пише следното за тях: "they will need an amp with plenty of drive/guts to get the best out of them".

Предварително благодаря на всички отзовали се.

Поздрави.

« Отговор #13 -: Ноември 12, 2012, 11:57:53 am »
Ето ТТ данни на моя ресивър който се справя прекрасно с ATC , мнението което изразявам не е само мое но и на други съфорумници и любители на аудиото който са ми гостували :).
http://www.pioneer.eu/uk/products/archive/VSX-1016V-S/page.html

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #14 -: Ноември 12, 2012, 18:15:45 pm »
Ulfhedinn ще се опитам да отговоря максимално ясно на въпросите ти:

1. За да си съвсем спокоен, пуснах конкретно запитване по въпроса до съпорта на Yamaha. Както според тях, така и според друг английски колега, чието мнение уважавам, RX-A820 би трябвало да работи съвсем нормално със Studio центъра на ProAc. Ако желаеш, мога да ти препратя отговорите им на мейл :)

2. Звуковото налягане, което произвежда един говорител, измерено от един метър, при един ват подадена мощност...
Sensitivity – чувствителността на озвучителните тела. Най-общо казано, това определя до колко чувствително реагират на подадена мощност озвучителните тела. Ако имат висока чувствителност – да кажем над 90 db, то ще имат нужда от по-малко усилване, за да постигнат високо звуково налягане. От друга страна, ако чувствителността е ниска – да кажем под 87 db, за постигане на същото звуково налягане ще има нужда от по-сериозна мощ от усилвателя!

Обикновено нискочувствителните озвучителни тела не просто имат по-сериозни изисквания към усилвателите за да свирят добре, а често и предпочитат слушане на по-високи нива, за да разкрият потенциала си.

dimitar_genchev
, да се твърди, че които и да е озвучителни тела, особено пък ATC, свирят прекрасно с нисък клас кино рисивър, за мен обикновено значи или, че слушащият не е чувал колоните си с наистина добър усилвател, или че критериите му за "прекрасно" са доста занижени ;)