1. Предно разположения бас рефлекс предполагам улеснява разполагането на ОТ в помещението. Какви са оптималните разстояния за конкретните тонколони - отзад, отстрани и между тях? В сайта на ProAc не успях да намеря ръководство за потребителя.
2. Как ще се справят Studio 115, според теб с по-агресивна и екстремна музика? Например: http://www.youtube.com/watch?v=i6nrglujp1U или http://www.youtube.com/watch?v=YNsG2g9hRsc
1. - ето какво пише в упътването на ProAc относно разположението:
"Smaller stand-mounted designs will be
less affected in close proximity to walls and
corners. We do, however, suggest that
floor-standing designs should be at least
46 cm (18”) from side and rear walls.
The ideal distance between the cabinets
will vary from room to room, but as an
approximate guide we would suggest
1.8m to 3m (6’ to 12’) apart."
В свободен превод:
По-малките букшелф колони, са по-малко капризни от гледна точка на разполагане близо до стени и ъгли. Препоръчваме обаче, стоящите озвучителни тела да се поставят на минимум 46см от задната и странични стени.
Идеалното разстояние между самите озвучителни тела варира според помещението, но бихме препоръчали между 1.8м и 3м разстояние.
2. На въпроса ти, дали се справят с такъв тип музика, ще отговоря малко по-общо:
От една страна, в случая няма как да не се съглася с lazarus18. Според мен парчетата, които си дал като пример, трудно могат да се класифицират като сериозен критерии за възпроизвеждане. Нито като качество на записа, нито като сложност и богатство на композицията или звучене на отделни инструменти, вокали и т.н. Това разбира се не значи, че такава музика не трябва да се слуша, щом на човек по някаква причина му харесва. Просто, според мен, ако човек слуша основно такъв тип парчета, не виждам смисъл от изграждането на висок клас система. Това е мое виждане и не искам да ангажирам някой с него или пък някой да се засегне на тема музика.
Мисля, че при другите стилове музика, които спомена че харесваш, качествата на озвучителните тела(каквито и да са те), ще се проявят много по-пълноценно.
От друга страна, за да отговоря конкретно на въпроса ти, на ProAc D Two, често звучи Tool, а това според мен може да мине за по-агресивна музика, някои парчета дори и за екстремни

Според мен, а и според другите слушали системата, ProA D Two се справят чудесно и с това!
115 не съм тествал конкретно с такъв тип музика, и няма как да ти дам гаранция за тях.
Успех!