Автор Тема: Съвети за избор и разположение на озвучителни тела  (Прочетена 25075 пъти)

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
Re:Съвети за избор и разположение на озвучителни тела
« Отговор #15 -: Ноември 12, 2012, 20:30:49 pm »
Моите колони съм ги слушал както знаеш и с доста по скъп усилвател няколко пъти , разликата е фрапираща и да те свирят прекрасно с ресивъра разбира се колкото той им позволява . Има приличен но не перфектен контрол над тях. Както аз така и много други хора по света ползват такива колони с кино ресивъри и са доволни . А колкото до ниския клас на ресивъра :) то по всички тестове и примерни таблици за класове ресивъри си е в началото на средния клас , но това е без значение при положение че не си слушал комбинацията просто коментара е излишен. Аз не твърдя че е най добра комбинация а твърдя че на мен ми допада както и на много други който са ми били гости :) . Относно моите критерий , ми слушал съм доста системи и имам някаква представа за качествен звук.

Неактивен Ulfhedinn

• Публикации: 43
  • Time fades even legend...
« Отговор #16 -: Ноември 15, 2012, 10:46:09 am »
Цитат
1. За да си съвсем спокоен, пуснах конкретно запитване по въпроса до съпорта на Yamaha. Както според тях, така и според друг английски колега, чието мнение уважавам, RX-A820 би трябвало да работи съвсем нормално със Studio центъра на ProAc. Ако желаеш, мога да ти препратя отговорите им на мейл Smiley

Благодаря ти, че си си направил труда, Rudra. Ще се радвам да ми препратиш отговорите, ще ми бъде интересно да ги прочета. Също така, те моля да ми изпратиш еmail-a на съпорта на Ямаха. В европейския сайт на Ямаха ме препраща на страница на немски, а аз не се оправям с немския.

Отново имам няколко въпроса за ОТ на ProAc, отправям ги персонално към теб, защото имаш ОТ на същия производител (макар и по-висок клас от въпросните Studio 115).

1. Предно разположения бас рефлекс предполагам улеснява разполагането на ОТ в помещението. Какви са оптималните разстояния за конкретните тонколони - отзад, отстрани и между тях? В сайта на ProAc не успях да намеря ръководство за потребителя.

2. Как ще се справят Studio 115, според теб с по-агресивна и екстремна музика? Например: http://www.youtube.com/watch?v=i6nrglujp1U или http://www.youtube.com/watch?v=YNsG2g9hRsc

Поздрави.

Неактивен Sper

• Публикации: 97
« Отговор #17 -: Ноември 15, 2012, 18:12:26 pm »
Колега за тази музика която си посочил единствено floorstanding ще ти свърши работа за да се насладиш на тази музика и да се изкефиш на макс  (rock)  на пример с колони на Кlipsch rf82  (rock) и Над 356. Иначе тези колони не са за тази музика.

П.П. Не ангажирам никои с мнението си :) "Стереото е истината"  :)

PSB Imagine T, NAD C355Bee, Rega Apollo, RCA QED Performance Audio 1, In-akustik  SuperFlat 2 x 2,5 mm²,

Неактивен Ulfhedinn

« Отговор #18 -: Ноември 15, 2012, 22:00:25 pm »
Цитат
Колега за тази музика която си посочил единствено floorstanding ще ти свърши работа за да се насладиш на тази музика и да се изкефиш на макс

Това не е единствената музика, която слушам. Но, често си пускам и такава. Имам някои любими банди, от които не бих се лишил, затова питам как ще се справят ProAc с подобен звук. Иначе служам джаз и класика. Приятелката ми слуша рок и поп, което също е от значение. И преди всичко, киното е много важно, затова се опитвам да съчетая 5.1 със стерео, както Рудра е написал в статията си. Не съм сигурен за Клипш колоните, когато ги чух за първи път ми харесаха, на второ слушане - не чак толкова.
По принцип се бях ориентирал към флорстендъри, но няколко души тук ми препоръчаха боокшелф вариантът като по-удачен, затова се опитвам да намеря правилното решение за моя случай. Добавянето на субуфер няма ли да реши въпроса в полза на букшелф ОТ? В редица западни форуми и статии се споменава, че единствената разлика между букшелф и флорстенд ОТ са ниските честоти, които успешно се компенсират със субуфер при букшелфовете (поправете ме ако бъркам, както споменах познанията ми са базирани само на прочетени наскоро статии и форуми).

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #19 -: Ноември 15, 2012, 23:06:54 pm »
Според мен трябва сам да поставиш някъде акцента в системата си.
Няма как тя да свири еднакво добре всякакъв тип музика, че и кино.
Не мисля, че ще имаш проблем с които и колони да слушаш по-горе цитираната музика. Обикновено този тип банди не се славят с добро записване на творчеството си, че да изискват кой знае какви системи да ги слушаш.
Даже не бих я и категоризирал и като сложна за възпроизвеждане.

Неактивен Sper

« Отговор #20 -: Ноември 16, 2012, 10:23:54 am »
Не мисля, че ще имаш проблем с които и колони да слушаш по-горе цитираната музика. Обикновено този тип банди не се славят с добро записване на творчеството си, че да изискват кой знае какви системи да ги слушаш.
Даже не бих я и категоризирал и като сложна за възпроизвеждане.

Колега по твоите думи тази музика на моите колони и твоите ще звучи почти еднакво  ??? не мислиш ли че е малко не сериозно това изказване.
PSB Imagine T, NAD C355Bee, Rega Apollo, RCA QED Performance Audio 1, In-akustik  SuperFlat 2 x 2,5 mm²,

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #21 -: Ноември 16, 2012, 11:25:36 am »
Естествено, че нямам това предвид. Всяка музика звучи различно на различни колони.
Идеята ми беше да не се хаби да изгражда система, съобразена със звученето на подобна музика.
Нямам нищо против въпросния стил /аз също слушам близки до това звуци/, но при нея имаш здраво омазани от ефекти китари, липсват реално ниски честоти. Чистотата на вокалите, сцената няма и да ги коментирам.

Неактивен Ulfhedinn

« Отговор #22 -: Ноември 16, 2012, 11:52:54 am »

Цитат
Идеята ми беше да не се хаби да изгражда система, съобразена със звученето на подобна музика.

Благодаря, Лазаре, точно нещо подобно исках да чуя. Изцяло съм съгласен с теб за съмнителното качество на метъл записите, но както вече споменах, имам любими банди в този стил, които ме кефят. Важното е, че получих отговор на въпроса си, за което съм много благодарен.

Неактивен Sper

« Отговор #23 -: Ноември 16, 2012, 11:54:40 am »
За съжаление си много прав за да слушаш такава музика трябва да си купуваш оригинални дискове за да се насладиш на по качествен звук  (rock).

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #24 -: Ноември 21, 2012, 16:46:57 pm »
1. Предно разположения бас рефлекс предполагам улеснява разполагането на ОТ в помещението. Какви са оптималните разстояния за конкретните тонколони - отзад, отстрани и между тях? В сайта на ProAc не успях да намеря ръководство за потребителя.

2. Как ще се справят Studio 115, според теб с по-агресивна и екстремна музика? Например: http://www.youtube.com/watch?v=i6nrglujp1U или http://www.youtube.com/watch?v=YNsG2g9hRsc

1. - ето какво пише в упътването на ProAc относно разположението:

"Smaller stand-mounted designs will be
less affected in close proximity to walls and
corners. We do, however, suggest that
floor-standing designs should be at least
46 cm (18”) from side and rear walls.
The ideal distance between the cabinets
will vary from room to room, but as an
approximate guide we would suggest
1.8m to 3m (6’ to 12’) apart."

В свободен превод:
По-малките букшелф колони, са по-малко капризни от гледна точка на разполагане близо до стени и ъгли. Препоръчваме обаче, стоящите озвучителни тела да се поставят на минимум 46см от задната и странични стени.
Идеалното разстояние между самите озвучителни тела варира според помещението, но бихме препоръчали между 1.8м и 3м разстояние.

2. На въпроса ти, дали се справят с такъв тип музика, ще отговоря малко по-общо:

От една страна, в случая няма как да не се съглася с lazarus18. Според мен парчетата, които си дал като пример, трудно могат да се класифицират като сериозен критерии за възпроизвеждане. Нито като качество на записа, нито като сложност и богатство на композицията или звучене на отделни инструменти, вокали и т.н. Това разбира се не значи, че такава музика не трябва да се слуша, щом на човек по някаква причина му харесва. Просто, според мен, ако човек слуша основно такъв тип парчета, не виждам смисъл от изграждането на висок клас система. Това е мое виждане и не искам да ангажирам някой с него или пък някой да се засегне на тема музика.

Мисля, че при другите стилове музика, които спомена че харесваш, качествата на озвучителните тела(каквито и да са те), ще се проявят много по-пълноценно.

От друга страна, за да отговоря конкретно на въпроса ти, на ProAc D Two, често звучи Tool, а това според мен може да мине за по-агресивна музика, някои парчета дори и за екстремни :)
Според мен, а и според другите слушали системата, ProA D Two се справят чудесно и с това!
115 не съм тествал конкретно с такъв тип музика, и няма как да ти дам гаранция за тях.

Успех!

Неактивен Ulfhedinn

« Отговор #25 -: Ноември 21, 2012, 17:11:12 pm »
Благодаря ти за отговора, Rudra.
Информацията за разположението на ProAc букшелфовете ми е много полезна, защото досега не можах да намеря такава.
В момента преслушвам различни ОТ, за огромно мое съжаление ProAc и ATC, за момента не могат да се чуят у нас.
Относно различните омове на центъра на ProAc и Studio 115, съпорта на Ямаха не дава еднозначен отговор. От една страна ми пишат, че не би трябвало да има проблеми в свързването, но същевременно ми казват, че ако ресивърът не хареса централното ОТ ще се изключва и да съм си потърсел друго.

Цитирам: You should have no issues at all running mixed impedance speakers. If the amp does not like it, if the speaker are too unstable at it's quoted impedance (ie - it drops to 2 ohms or less), your Yamaha will protect itself by cutting out, then we would recommend to look to get a higher impedance speaker or better quality speaker.

Колкото до ОТ на ATC, писах на компанията и ми отговори Бен Лили: We have driven SCM11, C3 and SCM7 successfully with amplifiers between 100W and 150W.  I think your amplifier will perform very well. Kind Regards, Ben Lilly.

Не съм сигурен обаче, доколко може да му се вярва. Във всички статии, които прочетох се казва, че ATC  си искат сериозен усилвател, за да покажат на какво са способни. (т.е. това, което ми отговори и ти, по-назад в темата).

Накратко - объркан съм, но нещата ще ми се избистрят рано или късно.

Чух за малко и Swans D2.1 SE+, които се представиха много добре като звук, но ми се стори, че силата им е по-скоро в средата и ниските, отколкото във високите. Там малко ми липсваше. Трябва да ги чуя още веднъж.

Продължавам да слушам, това което е достъпно, ще мина и през Експото.

Засега таргет системите са 3: ProAc, ATC и Monitor Audio.

Надявам се с ваша помощ да достигна до правилното, за мен решение.

Поздрави.

Неактивен Ulfhedinn

« Отговор #26 -: Ноември 29, 2012, 10:10:54 am »
Здравейте отново.
След прослушвания на различни ОТ (само достъпните за съжаление, остана много нещо, което няма как да се чуе) и след Експото, се спрях на следния вариант:

Предни: KEF R300

Център: KEF R600C

Съраунди: тук не съм много сигурен, вариантите са няколко - KEF R300, KEF R100, KEF R 800ds (диполини) или KEF LS50

Субуфер: REL T1 или T9

Според мен това е най-подходящият вариант в моя случай, доколкото R серията е доста добре приета и от потребителите, и от специалистите оценяващи аудиопродуктите. Не на последно място лично на мен звука на R300 много ми хареса - много детайлен, с много плътно тяло и сравнително неутрален. Нямам и притеснения за съвместимостта с усилвателя, доколкото всичките ОТ от серията са с 8 ома и са с чувствителност над 88 децибела.
Ако имате конкретни наблюдения върху въпросните ОТ, моля да ги споделите.

Поздрави.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #27 -: Ноември 29, 2012, 12:35:38 pm »
Странна работа, именно на тези озвучителни тела обърнах специално внимание на експото и бях... разочарован.
Пускахме разнообразни парчета, но резултата при никое не беше наистина добър, според моите представи, съобразено с бюджета и класа им. На гореспоменатите Tool, ситуацията беше най-фрапиращо неприятна. Получаваха се на места резонанси и звуци(изкривявания), които напълно отсъстват на записа :)
Както и да е, рецензиите за тази серия на кеф са добри и именно от там бе продиктувам интереса ми, а и разочарованието ми :)
Интересно, миналата година по-малкия модел Q300 остави по-добро впечатление у нас, въпреки отново проявената трудност в справянето със сложни динамични пасажи, особено в ниския регистър.

От слушанията ми до сега на различни модели KEF, стигам до извода, че това определено не е моята представа за възпроизвеждане на звук. Това не прави колоните лоши, има твърде много фенове на KEF по света и предполагам има защо. Просто на мен не ми допадат като представяне и твърдо мисля, че обсъжданите по-горе варианти са по-интересни предложения.

От друга страна, ти си ги слушал и са ти харесали, а това е основната цел на търсенето - да вземеш нещо, което ти харесва на теб.

Неактивен Ulfhedinn

« Отговор #28 -: Ноември 29, 2012, 14:47:42 pm »
Със сигурност ще ги слушам още няколо пъти. Смятам да си занеса ресийвъра и да го пробвам на място. За мен също е странен проблемът, който описваш - "...резонанси и звуци(изкривявания), които напълно отсъстват на записа".
Това което чух (с мои дискове) ми допадна много и не забелязах подобни аномалии. Отдавам го на нетренираното ми ухо или на разлика между моите и твоите критерии. Всичко, което прочетох за KEF-овете беше повече от ласкаво и не от един източник.Твоят английски колега, чието мнение понякога цитираш (David от Frank Harvey Hi-Fi) смята, че са напълно конкурентни на ATC SCM 11 и ProAc Studio 115. С удоволствие бих ги чул, обаче няма къде и затова нямам база за сравнение. От друга страна за мен представянето на RX6 не беше достатъчно убедително, за да ме спечели. Средите им бяха все еедно някой ги е стиснал за гърлото, ниските не блестяха с нищо, а високите ми стояха пренапрегнати. С една дума RX6 не са моите ОТ. Дотук всичко, което чух от Monitor Audio по-скоро не ми допада.
Относно ATC SCM 11, това че не мога да ги чуя с Ямахата и това, че не съм сигурен дали ще мога да ги захраня пълноценно с ресийвъра, ги прави рискова инвестиция от моя гледна точка.
Относно ProAc, силно ме притеснява разликата в омовете на центъра и фронтовете. По-назад в темата съм писал какво ми отговориха от съпорта на Ямаха, което също ги прави рискова инвестиция.
Сега след като ми казваш, че KEF-овете кривят звука (което няма как да проверя, защото имаме различни възприятия, различен стаж като слушатели, различна подготовка и различни записи) започвам да се съмнявам с какво точно съм се захванал. Честно да ти кажа, в момента се чувствам безсилен в избора си.

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #29 -: Ноември 29, 2012, 16:50:57 pm »
Не се предавай толкова лесно де, :) и аз като теб минах през доста марки . От всичко което можеше да се чуе по родните магазини избора ми се сведе до EPOS (не помня модела на букшелфчeтата) и ATC  в моя бюджет разбира се . Така ,че ходи и слушай ,определи си фаворити послушай ги няколко пъти и които най ти хареса взимай . Пък и на прослушванията може да си ходиш и с ресивъра. Поздрави :).