Автор Тема: На колко Hz сте настроили колоните си ?  (Прочетена 8411 пъти)

Неактивен lilscrappy

• Публикации: 189
На колко Hz сте настроили колоните си ?
« -: Ноември 05, 2012, 15:05:55 pm »
Идеята на темата е всеки да каже на колко Hz си е настроил колоните, и като цяло да ли е тествал други варианти за подобряване на ефекта при гледане на филми и слушане на музика !

при мен нещата стоят така, микрофона на усилвателя ми ги е настроило по следният начин:

Onkyo TX NR 818,  Klipsch RF-82 II,  RC 62 II,  RS-52 II

Front Left: 3.30m - и двете фронтални са на Full Band ( все още нямам субуфер и ми е заключена опцията )  -8.0db
Front Right: 3.30m  -9.0db
Center: 3.15m  -  50Hz  -11.5db
Surround Left: 1.65m  -  и двата съраунда са на 60Hz   -9.0db
Surround Right: 2.40m   -9.0db

Все още не съм тръгнал да правя тестове поради липсата на субуфер, но след закупуването му мисля да видя как ще настрои всичко усилвателя и след това да ли ще мога да подобря нещата с ръчно местене.
Това е и идеята на темата, всеки да каже какви тестове е правил и на колко Hz усеща най добре звученето на колоните му при филми и музика !

Неактивен sss

• Публикации: 95
Re:На колко Hz сте настроили колоните си ?
« Отговор #1 -: Ноември 05, 2012, 15:13:37 pm »
Извинявай, но не намирам логика във въпроса ти.
Правиш ли разлика м/у Hz, db?

Когато оставиш receiver-а да си калибрира говорителите в стаята ти той прави измервания и изчисления,
за да:
1) Изравни нивото на различните колони. (+/- db за всяка една колона)
2) Изравни честотните проблеми в стаята. (+/- db на проблемните честоти)
3) Проверка на фази
т.н.

Тези настройки са индивидуални според компонентите, местоположението на колоните и акустиката на стаята

И по твоите измервания - Какъв е смисълът да намалиш нивото на сигнала на всички колони?

Неактивен lilscrappy

« Отговор #2 -: Ноември 05, 2012, 15:25:59 pm »
нищо не съм намалял и пипал, просто дадох как ми е настроило всичко усилвателя, главно ме интересува на колко Hz сте си настроили всяка една от колоните 5.1, и да ли сте правили тествове по ваш избор с цел подобряване ?

Неактивен sss

• Публикации: 95
« Отговор #3 -: Ноември 05, 2012, 15:41:48 pm »
Тези настройки са индивидуални според компонентите, местоположението на колоните и акустиката на стаята.

Не виждам смисъл да провериш какви настройки са били необходими на чужди системи за изглаждане
на съответните недостатъци.

maxrev

• Гост
« Отговор #4 -: Ноември 06, 2012, 11:19:05 am »
Тези настройки на кросовера имат смисъл при използването на субуфер.Тогава ниските честоти , се поемат от субууфера ,обикновено се препоръчва до 80 Хц,а честотите над 80 Хц се поемат от тонколоните ,като са възможни и други стойности на кросоувъра според това как ти се получава в конкретна система.Без суб както си ти ,задай всички колони като големи ,фулбанд или както се води при твоя рисийвър от настройките на рисийвъра и да си свирят според честотната си лента,това което им се подава от рисийвъра.Това с децибелите е нивото на сигнала,който им се подава според калибровката от автоматичните настройки,която съобразява разстоянието до слушателя и особеностите на помещението и няма общо с херцовете,които определят честотния диапазон ,в който  работят тонколоните,т.е. с тази настройка на кросоувъра задаваш най-ниската честота ,от която нагоре започват да работят тонколоните,като тази най-ниска честота трябва да я съобразиш така,че да попада в  ефективния честотен диапазон на тонколоните ти.С две думи пробване трябва,няма  рецепта с универсално добър резултат за тези настройки.

Неактивен lilscrappy

« Отговор #5 -: Ноември 06, 2012, 15:18:40 pm »
maxrev:
днес ги вързах колоните в Bi-Amp режим с QED Oridinal за ниски и висок, след калибрацията пак ми ги настрои както преди, но направих и тест всички колони да са на Full Band.
Пак е до добре, но не знам защо повече ми допада звука когато е зададено Center - 50Hz, Surround - 60Hz, явно след покупката на субуфер ще се довера отново на автоматичната калибровка, но това не ми пречи да направя и някои други тестове !