Автор Тема: Различна подвижност на мидбаса MA BX2?  (Прочетена 5131 пъти)

mario_yakov

  • Гост
Различна подвижност на мидбаса MA BX2?
« -: Декември 18, 2012, 00:49:39 am »
Здравейте драги аудио ценители. Първо искам да изкажа благодарности на екипа, на AV Guide за отзивчивостта във връзка с една неприятна случка с ресивер денон преди 2 месеца.  Искам да ви поздравя и за сайта, който според мен е най-добре организирания аудио онлайн магазин у нас. Много ви се радвам и се надявам все така да продължавате да радвате българските аудио маниаци!

Та на въпроса. От 4 месеца имам МА ВХ2 и забелязвам или поне на око ми се струва, че мембраната на едната колона има по-голям ход от другата, след първото съмнение реших да пусна сигнал 20hz и да загледам по-внимателно и до колкото мога да преценя ми се струва, че едната има по голям ход с около 1-2мм, възможно ли е това или е по скоро внушение и има ли място за притеснение?

П.П. През отворите на бас рефлекса се вижда че вътре има дунапрен, в едната колона изглежда цяло парче, а в другата са две парчета с няколко милиметра разстояние по между им. Мисълта ми е че може тоя дунапрен да не е разположен еднакво в двете колони и от там да идва разликата.

Kikata

  • Гост
Re:Различна подвижност на мидбаса MA BX2?
« Отговор #1 -: Декември 18, 2012, 01:14:10 am »
Ако става дума за парчетата дунапрен,които си вървят с комплекта колони,то съвета ми е да ги махнеш и да оставиш колоните да се разработват известно време (няколкостотин часа) поне на около 40% максимум от пиковата си мощност...Звуково/слухово има ли разлика между двете колони ?

mario_yakov

  • Гост
Re:Различна подвижност на мидбаса MA BX2?
« Отговор #2 -: Декември 18, 2012, 02:02:02 am »
Не не, тампоните не ги ползвам, вътре има друг дунапрен, при мен се вижда. Нямам с какво да снимам, а и в нета не намирам снимки от вътре.
Колоните са свирили повече от 250 часа поне, и не съм ги насилвал, за разлика не мога да усетя то и разположението е кофти, и съм много далече от иденлното (и то не ми помага) но така ще бъде докато не се направя ремонта...

iwoto

  • Гост
Re:Различна подвижност на мидбаса MA BX2?
« Отговор #3 -: Декември 18, 2012, 09:55:35 am »
Е как на око хвана разлика от 1-2 мм и то на движещо се тяло? ;)
Въобразяваш си , не се занимавай с глупости , ако усетиш някакви аномалии в звука тогава се притеснявай.
 :)

Kikata

  • Гост
Re:Различна подвижност на мидбаса MA BX2?
« Отговор #4 -: Декември 18, 2012, 12:20:01 pm »
И аз имам подозрения ,подобни на колегата от  горния коментар ...  :) Все пак да не вземеш да мериш с линийка хода на мембраната при работен режим.Радвай се на хубавата музика и се подготвяй за идващите празници,другото са бели кахъри...

Неактивен p100ynov

  • Публикации: 133
Re:Различна подвижност на мидбаса MA BX2?
« Отговор #5 -: Декември 18, 2012, 12:33:33 pm »
Не съм много грамотен технически, но ми хрумва, че можеш да размениш кабелите за ляв и десен канал. Ако говорителят на същата колона продължава да ти се струва, че се движи повече, значи е от колоната. Ако пък другата почва да се движи повече, значи е от усилвателя. Дали е техническа неизправност или нещо друго - не мога да доложа  :D
Най-добре ще е ако намериш начин да пуснеш моно сигнал към колоните - тогава, ако има разлика, значи има нещо...
you're nobody without a naim

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Различна подвижност на мидбаса MA BX2?
« Отговор #6 -: Декември 18, 2012, 12:47:16 pm »
При положение, че ползваш кино рисивър, ако си пускал автоматичната калибрация, не е лошо да погледнеш дали на двете ти фронт колони е зададено еднакво разстояние до слушателя и т.н.

mario_yakov

  • Гост
Re:Различна подвижност на мидбаса MA BX2?
« Отговор #7 -: Декември 18, 2012, 19:48:29 pm »
Да от Audyssey идва цялата работа т.е. няма място за притеснения. Аз май страдам от маниакална дребнавост  :D иначе просто исках за душевно успокоение да разбера дали е и от къде идва това. За колегата iwoto да обясня, че когато пусна сигнал 20хз и цялото движение на мембраната е 4-5мм, 1-2мм се забелязват лесно, когато погледнеш от страни.
Благодаря на всички за отзивите!!

Неактивен Jor0o

  • Публикации: 25
Re:Различна подвижност на мидбаса MA BX2?
« Отговор #8 -: Февруари 20, 2013, 17:54:12 pm »
Аз също имам MA BX2,имах същите съмнения както при mario_yakov,събрах ги двете тонколони една до друга и се виждаше как има различна подвижност на мидбаса при 1-та спрямо другата.Размених кабелите и се получиха същите симптоми при другата тонколона.Проблема се появи както при едната така и в другата,ако го оставя така грешно ли е?

vessk0

  • Гост
Re:Различна подвижност на мидбаса MA BX2?
« Отговор #9 -: Февруари 20, 2013, 18:04:01 pm »
Явно проблема е в "източника на ток"...