Хубавото в твоята ситуация е, че която и от двете колони да избереш, надали ще останеш разочарован.
Представянето на RX2 и RX6 е близко, като разликите се покриват горе долу със стандартните разлики между стоящи и букшелф колони в близък бюджет. В повечето случаи, когато сравняваме озвучителни тела на един и същи производител, букшелф колоните предлагат по-отворено и пространствено звучене, по-добра сцена. Стоящите колони пък предлагат по-сериозно налягане и възможност за по-добро възпроизвеждане на ниските честоти.
Това, разбира се, са твърде обобщени разсъждения и в никакъв случай човек не бива да ги приема като твърдо правило.
Според мен отговора на въпроса ти, до голяма степен се намира в твоето собствено изказване.
Първото прави впечатление, че плануваш да захранваш колоните с Yamaha rx-v573. Не съм убеден, че това е оптимален избор за тези колони, особено пък ако обръщаш внимание и на слушането на музика.
Освен това споменаваш евентуални ъпгрейди.
Мисля си, че разумен вариант би бил да се насочиш към RX2, а с оставащите пари, след като вземеш подходящи стойки, да се замислиш за евентуален ъпгрейд на рисивъра. При положение, че си свикнал с Yamaha, то RX-V773 би бил далеч по-добър вариант за тези озвучителни тела, а ако имаш възможност - RX-A820. И двата модела предлагат възможност за надграждане, ако се увлечеш по качественото стерео възпроизвеждане

В случай, че по някаква причина RX2 ти се сторят недостатъчни, след време могат да поемат ролята на съраунд канали, а отпред да поставиш RX6 или RX8 - в зависимост от нуждите и изискванията ти.