Автор Тема: Избор между MA RX2 и RX6  (Прочетена 16026 пъти)

Неактивен regned

• Публикации: 41
Избор между MA RX2 и RX6
« -: Януари 29, 2013, 17:16:23 pm »
Здравейте колеги!
След известно лутане и чудене, стигнах до дилемата за избор между RX2 и RX6.
Към момента ще се прослушват на Yamaha rx-v573, към който е закачен комплект H/K HKTS11.
Стаята е доста голяма - има и кухненски бокс, което я прави към 50-60 квадрата + доста прозорци.
Ползва се по равно за музика и филми.
Относно музикални стилове, по-универсален слушател съм, поради което се насочих към MA.
Изчетох доста неща, които доведоха до колебанията между двата модела, при все че първоначално се насочих към RX6. Към момента започнах да се разколебавам и да мисля за RX2, като компенсирам ниските с наличния суб, а в последствие евентуално да ъпгрейд. Освен с ниските, RX6 превъзхожда ли с нещо повече малкото си братче и според вас удачна ли е разликата?
А разликата от 600 лева между двете колони примерно мога да вложа в евентуален ъпгрейд на рисийвъра или суб-а.
Моля за съвети.
Надявам се да съм се изразил правилно!
Поздрави!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Избор между MA RX2 и RX6
« Отговор #1 -: Януари 29, 2013, 19:05:25 pm »
Хубавото в твоята ситуация е, че която и от двете колони да избереш, надали ще останеш разочарован.
Представянето на RX2 и RX6 е близко, като разликите се покриват горе долу със стандартните разлики между стоящи и букшелф колони в близък бюджет. В повечето случаи, когато сравняваме озвучителни тела на един и същи производител, букшелф колоните предлагат по-отворено и пространствено звучене, по-добра сцена. Стоящите колони пък предлагат по-сериозно налягане и възможност за по-добро възпроизвеждане на ниските честоти.
Това, разбира се, са твърде обобщени разсъждения и в никакъв случай човек не бива да ги приема като твърдо правило.

Според мен отговора на въпроса ти, до голяма степен се намира в твоето собствено изказване.
Първото прави впечатление, че плануваш да захранваш колоните с Yamaha rx-v573. Не съм убеден, че това е оптимален избор за тези колони, особено пък ако обръщаш внимание и на слушането на музика.
Освен това споменаваш евентуални ъпгрейди.
Мисля си, че разумен вариант би бил да се насочиш към RX2, а с оставащите пари, след като вземеш подходящи стойки, да се замислиш за евентуален ъпгрейд на рисивъра. При положение, че си свикнал с Yamaha, то RX-V773 би бил далеч по-добър вариант за тези озвучителни тела, а ако имаш възможност - RX-A820. И двата модела предлагат възможност за надграждане, ако се увлечеш по качественото стерео възпроизвеждане :)

В случай, че по някаква причина RX2 ти се сторят недостатъчни, след време могат да поемат ролята на съраунд канали, а отпред да поставиш RX6 или RX8 - в зависимост от нуждите и изискванията ти.

Неактивен regned

« Отговор #2 -: Януари 29, 2013, 19:57:49 pm »
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор.
Само да допълня някой мои опасения, пробудени от Вашия коментар.
Основното което ме притеснява, е да не ми се сторят недостатъчни RX2, когато ги пусна у дома. Прослушвах и двата модела с моята Yamaha, и като цяло RX6 звучаха по-завършено. При прехода от RX2 към RX6 докато слушах една и съща песен беше осезаем, но при последващото слушане на RX2 звука отново радваше, но остана чувството че RX6 е доминанта. Предполагам, че дори с моя наличен суб ще постигна в известна степен ниските които ще ми липсват, но остава момента със стойките, който смалява финансовата разлика между двете ОТ. Като стойки за RX2, кой модел би бил подходящ.
В момента бих събрал за RX6, но ако взема другите, едва ли бих тръгнал пак да събирам за по-високия модел.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Януари 29, 2013, 20:04:03 pm »
Щом имаш притеснения, по-добре се насочи към Monitor Audio Silver RX6, в противен случай е възможно съмненията така и да не те напуснат :) и да чувстваш излишно напрежение.
При всички положения обаче, добре е сериозно да обмислиш идеята за ъпгрейд на рисивъра.

Неактивен regned

« Отговор #4 -: Януари 29, 2013, 20:10:55 pm »
Много благодаря за мнението!  :) Щом приключа с размислите, ще споделя резултата.
Относно ъпгрейда на рисийвъра, това ще е следващата покупка живот и здраве.

Неактивен regned

« Отговор #5 -: Февруари 02, 2013, 17:53:07 pm »
Да споделя, ОТ RX6 вече са реалност. Благодаря за съветите и качественото мнение. По-натам ще приложа снимки в галерията и ще дам отзиви. За сега смятам, че свирят много по-добре от H/K, но това е повече от очаквано.
Живот и здраве по-натам ще продължавам да чеша крастата с дооборудване!
Поздрави!

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #6 -: Февруари 02, 2013, 20:04:41 pm »
Браво. Ще чакаме и снимките.

Неактивен regned

« Отговор #7 -: Февруари 16, 2013, 16:39:23 pm »
Смятате ли, че BX Center ще се комбинира добре с RX6-ците, тъй като настоящия център дърпа назад, а за RX Center, доста скачам в бюджетните разходи и предпочитам да заделям за по читав рисийвър.

vessk0

• Гост
« Отговор #8 -: Февруари 16, 2013, 16:52:10 pm »
Уместен въпрос, аз дълго време ползвах съвсем нисък клас център на Eltax с RX6 и определено разликата в звученето между тях беше коренна, но въпреки това с кеф си гледах филмите. За това и аз съм пред същата дилема, разликата в цената е близо 2 пъти, но ако БХ-а е достатъчно динамичен и не е с толкова фрапанта разлика спрямо RX бих си го взел него. Гледал съм измервания на повечето продукти на MA и според АЧХ данните от другите серии, евентуално по-старата генерация RS би могла до някъде да си пасне с RX.

Неактивен regned

« Отговор #9 -: Февруари 20, 2013, 22:11:22 pm »
Принципно може би RS серията се доближава повече, но за съжаление трябва да се гледат аукциони в ебей UK, и те нещата почват много да качват стойността си. За момента по скоро май ще взема едни BX center и ще споделям впечатление. Иначе страстно следя ибея, ама много ми сложней цялата схема и ще ми усложни живота за скромна спестена сума ...

vessk0

• Гост
« Отговор #10 -: Февруари 20, 2013, 23:32:24 pm »
Аз успях да намеря оня ден един RX Center, поръчан е, но мисля да следя оферти и за BX и да ги сравня лично, ако някой разполага BX, може да направим преслушване у нас и тях и да напишем отзиви после. :)

Kikata

• Гост
« Отговор #11 -: Февруари 21, 2013, 00:56:25 am »
То и аз от доста време дебна за един ВХ център,че близо 4 стотака не ми се дават за момента,ама не си е работа да се чака втора ръка...

Неактивен regned

« Отговор #12 -: Март 05, 2013, 16:20:57 pm »
Имам следното питане, което от книжката на рисийвъра не ми стана ясно - тъй като RX6 са 6 омови, ако задам на ресийвъра Yamaha rx-v573 да работи на 6 ома, проблем ли ще бъде за останалите тонколони, които са на 8 ома?

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #13 -: Март 05, 2013, 16:55:48 pm »
Не.
Какви ще са задните колони все пак?

Неактивен regned

« Отговор #14 -: Март 05, 2013, 17:39:45 pm »
Благодаря за бързия отговор! За момента, а и може още доста време да са си колоните ми от комплекта H/K HKTS11, като от тях ползвам центъра и сателити
SAT-TS11
Satellites
Recommended Power:
10 – 120 Watts
Impedance:
8 Ohms nominal
Sensitivity:
86dB @ 1 watt/1 meter
Tweeter:
One 3/4" (19mm) dome,
video-shielded
Midrange: