Автор Тема: Препоръки за ОТ към Yamaha RX-V765 - 5.1 конфигурация  (Прочетена 7739 пъти)

Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Здравейте,

Притежавам ресийвър Yamaha RX-V765 с изходна мощност 95W /на канал (7.2) и HD декодери. Сегашните ми ОТ са много нисък клас (Eltax, център Mission, surround Jamo 200D, subwoofer Jamo SW 1008 = 100W) Обмислям сериозен ъпгрейд на ОТ и се интересувам какво бихте ми препоръчали като марки/модели. Бюджетът е към 4 200,00 лв., като насоката е към Букшелф ОТ заради характеристиките на помещението и разполагането в близост до задни и странични стени. Към момента квадратурата е около 18,00 кв. м. с правоъгълна форма и разположение на системата на късата стена, но това не е постоянното местообитаване. По-скоро говорим за квадратура около 25 кв. м., отново с правоъгълна форма и разположение на дълга стена.

Сега малко и за предназначението на системата - основно гледам филми в HD Audio/Video и 3D формат. Жанровете музика, които слушам в момента предимно са ретро диско, техно, R&B, хаус, избрано от класици като U2, Duran Duran, AHA, Hurts, Depeche. Въобще разнообразни стилове, но повече денс, определено. Но смятам след ъпгрейда да наблегна на джаз и концерти, понеже ще могат да се "чуват" вече. Съотношението в слушане ще е 70% филми / 30% музика, с евентуално изместване към музиката постепенно.

Като цяло в този бюджет съм се насочил към Klipsch RB-81 за предни и съраунд на стойки ( и тук може препоръка какви да са за тези конкретно ОТ), RC-62 за център. За subwoofer обмислям Velodyne CHT-8Q или SPL-800i или KLIPSCH SW-112 (за завършване на серията  :) ). В момента се продават KLIPSCH RF-82 за под 1 000,00лв. чифта (втора ръка, естествено) - какво ще кажете за офертата и дали си заслужават, защото се замислям и за тях като основни ОТ, евентуално?

И да отговоря предварително на въпроса " Защо Klipsch?" Ами защото мисля, че за домашно кино ( което ми е основното предназначение на системата) ще се представят превъзходно, като и музиката не им е "чужда" - доколкото имам впечатления до момента.
Очаквам вашето мнение и препоръки, като бюджета НЕ може да се променя нагоре.
Благодаря предварително за съветите.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Препоръки за ОТ към Yamaha RX-V765 - 5.1 конфигурация
« Отговор #1 -: Ноември 25, 2013, 12:40:46 pm »
Здравей,
Предполагам Klipsch ще ти допаднат, имайки предвид музиката, която слушаш, както и това, че държиш основно на гледането на филми.
Каква е причината да се спреш на 81 за съраунди?  Ако имаш възможност да ги сложиш на стената - Klipsch Reference RS-52 II са интересно решение на същата цена, а има някои предимства за съраунд колона.

Klipsch RF-82 за под 1000лв е добра оферта, особено ако имат остатъчна гаранция, но си споменал, че ще стоят близо до задната и страничните стени (това предполага ъгъл?), а поне аз не съм убеден, че RF-82 е разумен избор за такова разполагане.

Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Re:Препоръки за ОТ към Yamaha RX-V765 - 5.1 конфигурация
« Отговор #2 -: Ноември 25, 2013, 13:08:22 pm »
Здравей Rudra,

Благодаря за бързия отговор. До момента съм изчел повечето неща, на които си дал съвет и вярвам, че изказваш правилните мнения. По въпроса за RB-81 за съраунд. Винаги ми се е искало ОТ в моето дом. кино да са еднакви за всички канали (където това е възможно, разбира се). Идеята ми е че това ще е максимално добрата съгласуваност между ОТ и всички са с напълно еднакви характеристики. Предполагам RS-52 са Диполярни, понеже никъде не открих инфо какъв точно тип са. Мисля, че нормално ОТ би било по-добро за насочеността на звука и правилното представяне на ефектите. Ди и Би-полярните тела дават повече "разпръснат", непозициониран звук, та и затова се насочвам към 4 бр. RB-81. Естествено ако дадеш подкрепа за RS-52 и защо според теб са по-добро решение в случая ще се радвам да го разбера. Но, пак да кажа - 4 еднакви ОТ за основните канали и съраунда поне мисля че е по-оптимален вариант. Вярно, не съм слушал такава конфигурация до момента, така че мнението ми се основава на чисти предположения. И още нещо - обичам да слушам денс музиката на 7 канално стерео, ако има значение.
А за Subwoofer нищо не споменаваш ;).
Поздрави,

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:Препоръки за ОТ към Yamaha RX-V765 - 5.1 конфигурация
« Отговор #3 -: Ноември 25, 2013, 13:19:16 pm »
Аз мисля, че за кино би/диполярни ОТ са по-добрия вариант. Там не се търси тази "насоченост", за която споменаваш. Няма да имаш нужда от стойки също така.

Щом акцента е в киното спокойно може да се довериш на събуферите на Клипш. Velodyne си заслужава ако търсиш повече качество на баса при музика.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Препоръки за ОТ към Yamaha RX-V765 - 5.1 конфигурация
« Отговор #4 -: Ноември 25, 2013, 13:25:19 pm »
Според мен именно по-доброто разпръскване на ефектите е плюс при гледането на филми. Неслучайно почти всички производители се спират на такива решения за съраунд каналите.
Ако се изгражда многоканална система основно с цел слушане на многоканална музика и гледане на концерти, тогава бих подкрепил стандартни озвучителни тела за съраунд каналите.
При положение, че основно държиш на кино - би/диполярните колони предлагат по-добро разпръскване, по-удобно разполагане(стига да има удобна стена) и спестяване на бюджет за стойки.

Разбира се, RB-81 също биха свършили чудесна работа като съраунд канал, просто предлагам повод за размисъл :)

За субуферите - Klipsch, Velodyne, REL, BK - за кино предполагам няма да те разочарова нито един от тези производители.



Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Re:Препоръки за ОТ към Yamaha RX-V765 - 5.1 конфигурация
« Отговор #5 -: Ноември 25, 2013, 14:59:58 pm »
Здравейте Rudra и Lazarus,

Благодаря за информацията и на двама ви. В крайна сметка мисля да пробвам варианта с RS-52 за съраунд, а за музика ще се слуша Стерео в Pure Direct режим. Естествено първо ще се преслушат и двете конфигурации ( 4 х RB-81 срещу 2 х RB-81 + RS-52 ) + RC-62 + SW-110 в шоурума.
Относно subwoofer-ите - клоня към Velodyne именно поради по-музикалното му представяне, което вярвам не влияе по никакъв по-негативен начин на кино представянето му. Предполагам при избор между Klipsch SW-110 и Velodyne CHT-8Q вие бихте избрали.....? Обмислям и варианта SPL 800i, заради по-високата му мощност и по-компактни размери, но.... дали ми е необходим...  :D
Поздрави,

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Препоръки за ОТ към Yamaha RX-V765 - 5.1 конфигурация
« Отговор #6 -: Ноември 25, 2013, 15:12:12 pm »
Субуферите на Velodyne така или иначе са един от най-тачените варианти за домашно кино. Предполагам няма да останеш недоволен. Някои от моделите им имат и система за калибрация.
Хубаво е да прецениш все пак оптимален вариант за твоето помещение - както като размер на говорителя, така и като насоченост - в зависимост от това, къде ще разположиш самия субуфер(на някои места говорител стрелящ надолу е ок, на други - не съвсем).

Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Re:Препоръки за ОТ към Yamaha RX-V765 - 5.1 конфигурация
« Отговор #7 -: Ноември 25, 2013, 16:35:33 pm »
Със сигурност subwoofer-a ще бъде разположен на предната линия, заедно с фронталните ОТ и центъра. Има предостатъчно място за това.
Сегашното ми Jamo  е с down firing driver и ми харесва как вади ниските, но със сигурност е далече като точност, представяне и динамика от който и да е съвременен суб. Все пак е купуван далечната 2000 година (100W RMS, 35-140 Hz) и до сега служи вярно. Стартът на ползването му беше със стерео VHS, мина през ДВД и сега е на MKV-та и Blu Ray.
Така или иначе CHT-8Q има система за калибрация, което значително подобрява представянето на баса в нормално помещение поради опциите за автоматично тонално калибриране. Както и разполага с 4 предварителни настройки за различни типове ползване. Май вече клоня към този вариант...
Мерси за информацията до момента, остава да чуя на място Klipsch-а в единия шоурум, и Velodyne-а в другия и да преценя.

Неактивен pnikolov

  • Публикации: 71
Re:Препоръки за ОТ към Yamaha RX-V765 - 5.1 конфигурация
« Отговор #8 -: Ноември 25, 2013, 17:59:44 pm »
И аз да дам едно скромно мнение - при дом. кино във вариант 5.1 и 7.1 определено за съраунд се препоръчват биполярни тела.
Доколкото разбирам ти отиваш на 7.1 и ако 4те съраунда са ти биполярните на клипш, определено ще ти запълнят цялата стая със звук много по-добре отколкото само с букшелфове.

От извество време се образовам на 11.х системите, но за момента не съм попаднал на някаква по-фиксирана характеристика и тестове между едните и другите (стандартни срещу биполярни).


Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Re:Препоръки за ОТ към Yamaha RX-V765 - 5.1 конфигурация
« Отговор #9 -: Ноември 25, 2013, 19:52:19 pm »
Здравей pnikolov,

Аз и в момента съм 7.1, само че озвучителните ми тела са такива, че по-добре да не споменавам някои неща за тях.  ;)

Съраунд бека ми е Дипол на Jamo. Общо взето винаги съм ползвал Дипол за съраунда, още от далечната 2000г, когато се обзаведох с първата Yamaha Rx-v 595RDS, класически модел, който ми служи вярно цели 10 години, преди да го сменя с настоящия заради HDMI и HD звукови декодери. Та, четейки, осмисляйки, сравнявайки и претегляйки съраунда ще бъде най-верoятно RS-52, а surround back-a - обикновени ОТ. Засега целта е качествено 5.1 като ОТ, защото на Hi Fi експото всъщност разбрах, че нямам звук в къщи. A някакво подобие на нещо като добър звук. Ама то е така, като няма човек база за сравнение си мисли че онова дрънчащото вкъщи му е върха на сладоледа. Всъщност преди експото никога не бях слушал висок клас аудио системи - било то стерео или съраунд. А разликата направо беше огромна, огромна, огромна в онова, което чух и съпоставяйки го с онова в къщи.  Срути ми се детската заблуда че съм имал "страхотна home cinema" система. Страхотан да, като я сравнявам с All-in-One системите до около 1 000 лв.
А на някои изпълнения на експото направо настръхнах и не ми се мърдаше от "шоурумовете" в Гранда. Защото знаех, че ще се върна у дома, при моите "вефове" - ха ха ха.
Та, дай боже в скоро време да стигна до истината за мене си и да сменя ОТ, за да започна да се наслаждавам на това, което се нарича домашно кино. Защото откъм ресийвър мисля че имам средната хубост, остава да го бракосъчетая с правилните "партньорки" и да си живеем задружно и с кеф  :D
Лека на всички, които отделят внимание на моята тема.

Неактивен lilscrappy

  • Публикации: 189
Re:Препоръки за ОТ към Yamaha RX-V765 - 5.1 конфигурация
« Отговор #10 -: Декември 06, 2013, 22:21:05 pm »
makrelov
Здравей аз съм със следната система:
Onkyo TX-NR 818,  2х Klipsch RF-82 II,  Klipsch RC-62 II,  2х Klipsch RS-52 II,  Klipsch SW-112
Скоро обмислях покупка на 2x RB-81 II, но за сега не виждам смисъл от тях за моята стая 7 на 6 метра и от 5.1 системата  вмомента съм много доволен как звучи музиката и филмите особено ако дам малко жега на звука !
Съветвам те да си вържиш фронталмните колони в Bi-Amp режим според мен е най доброто решение от колкото да са на кръст, че ги тествах всички начини и Bi-Amp според мен е номер 1 !
И аз съм фен на изброени от теб музикалните жанрове и ти гарантирам че звучат много добре, пускаш Pure Audio и усилваш :), но има още сумати звучения които може да изпробваш и да си харесаш сам да си прецениш !

Неактивен makrelov

  • Публикации: 66
Re:Препоръки за ОТ към Yamaha RX-V765 - 5.1 конфигурация
« Отговор #11 -: Декември 10, 2013, 10:11:49 am »
lilscrappy,

Благодаря за насоките. Разгледах системата ти в съответния раздел и изглежда доста добре - поздравления.
Искам да те попитам нещо, свързано с ОТ - преди Клипша ползвал ли си други ОТ (какви) със същия ресийвър и ако ДА, би ли описал разликата след ъпгрейда?
За момента все още не съм успял да чуя търсената от мен конфигурация, тъй като дилъра на Клипш няма за момента окомплектовката. Надявам се тази или следващата седмица да имам възможност да чуя на място с подбрани от мен видео/аудио файлове, за да добия представа какво евентуално бих получил като подобрение на звука при мен. Вярвам, че разликата ще е осезателна срещу сегашните ми ОТ ( Елтакс, Mission, jamo, etc. - сбирщайн). Направи ми сериозно впечатление галерията на Норвежците, че те доста масово използват Клипш - явно са на почит в студените страни.
Така или иначе ми предстои тестване, прослушване, обмисляне и накрая решение, за което има поне месец време. Но не знам защо вътрешно си клоня към Клипш, някак си ме дърпа към тази марка. Засега.
И още нещо, което съвсем скоро установих при мен. В Pure Direct режим на Yamaha-та филмите звучат в пъти по-добре, което може само да ме радва. Явно обработките на сигнала са сведени до минимум и крайните стъпала получават максимално оригинален сигнал.
Като имам някакви конкретни впечатления след съответните проби ще пиша впечатления.

Admin: Ползвай опцията "Предварителен преглед", преди да публикуваш мнение!

Неактивен lilscrappy

  • Публикации: 189
Re:Препоръки за ОТ към Yamaha RX-V765 - 5.1 конфигурация
« Отговор #12 -: Декември 11, 2013, 17:19:15 pm »
Не нямал съм друга система това ми е първата, главно се насочих за гледане на филми и lazarus18 ми помогна с избора за да се спра на Klipsch !
Но напоследък слушам само музика и чат пат по някой филм и съм доволен от звученето на музиката при Pure Audio !
Като пусна филм предпочитам да си е орегиналният DTS-HD MA или TrueHD, усилвателя ми има опция THX Cinema която до колкото разбирам е има само Onkyo усилвателите, но нещо не ми харесва звученето сякаш режи острите ефекти особено страничните и ги прави тихи в умерен вид, но за тези пари които дадох и размерите на стаята ми съм много доволен от всичко, но ти си тествай каквото си решил и сам си прецени!