drpetar, ситуацията ти наистина е сложна.
Според мен надграждането има смисъл ако се прави с конкретна цел и посока и е добре планувано и извършено.
За това е чудесно, че си стартирал с обмислянето отрано.
Надграждане заради самата идея за надграждане надали би било толкова смислено.
При теб, за съжаление, нещата не изглеждат добре.
Първо, както вече беше препоръчано няколко пъти, според мен ако тепърва ще изграждаш кино система - което предполага внимание към филмите и звука в тях, то и аз бих те посъветвал сериозно да търсиш център от същия производител. В този бюджет до сега не помня да съм попадал на озвучителни тела на различни производители, които да звучат дотолкова сходно, че разликата да няма голям потенциал да дразни.
Тук идват неприятностите... Според мен идеалният вариант за доизграждане на системата ти в този и вид е да чакаш и да стискаш палци някъде да се появи Mezzo 5 (ако ще и втора ръка) или евентуалния му наследник, ако скоро MS направят нещо по въпроса.
Малкият център - Aviano, реално е съвсем нисък клас - 100 GBP. За начален клас система това може би е ок, а и за парите си е възможно да се представя прилично. Но в твоята система, за да се извърши въпросното надграждане трябва да се вземе рисивър с предусилвателни изходи. Това само по себе си изключва идеята за система от съвсем начален клас. Инвестицията в такъв рисивър, субуфер съответстващ на фронт колоните поне и т.н. някак изключва център за 100GBP като смислена покупка. Още повече, че в киното центъра е критичен и да се прави такъв голям компромис с него надали е добър старт за разумно надграждане.

Големият център - Performance, е на другия полюс. При положение, че така или иначе повече държиш на музиката (ако правилно съм разбрал), то не виждам смисъл да се инвестира такава сериозна сума за център - реално 3 пъти колкото основните ти колони и вероятно почти на цената на цялата ти стерео система. Още повече, ако не бъркам Performance центъра ползва доста различни говорители от Mezzo и инвестицията освен доста солена като цена, може да се окаже не съвсем идеална като темброво напасване.
В общи линии, както при случая, в който духът от лампата хванал златната рибка - Патова ситуация

.
В твоята позиция виждам общо взето три варианта за развитие, поне на първо четене:
1 - Оставаш със стерео системата си, наслаждаваш се на музиката и евентуално се оглеждаш за втора употреба център Mezzo 5.
2 - Вместо да инвестираш в разширяването на системата като брой канали, инвестираш в качественото и надграждане като стерео система. Реално погледнато настоящата ти система може да се възползва от по-сериозни колони. Колкото и да си доволен от Mezzo 2, а те предполагам звучат добре за цената си, електрониката ти би могла успешно да захрани доста по-висок клас колони и реално удоволствието от слушането на музика да нарастне още повече. Имайки предвид системата ти, както и изписаното до тук от теб по отношение на звученето и, предполагам нещо от рода на
ProAc Studio 115 би било интересна тема за размисъл. Разбира се това е само идея - ако се насочиш към този вариант на развитие предполагам ще се появят и други интересни предложения.
3 - Ако твърдо си решил да изграждаш многоканална система, но поради липса на адекватен център си принуден да се спреш на център от друг производител, то аз бих предприел такава стъпка единствено с идеята в бъдеще да съчетая центъра с подходящи за него фронт колони. Това уви пак е свързано със смяна на фронт колоните, но евентуално на по-късен етап. Според мен идеята да се ползват колони от един производител за фронт и център от друг производител не е добра. Ако е временен компромис - ок, но да се изгражда тепърва система с идеята крайната концепция да е такава, за мен поне е неразумно.