Автор Тема: Въпроси относно доизграждане на системата до 5.1 или ъпгрейд на Фронталните ОТ  (Прочетена 32052 пъти)

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
Здравейте, напоследък започна да се прокрадва идеята да доизградя системата, на първо време с рисивър, център и суб. Сегашната система е тази. Идеята е да се интегрират в едно стерео и кино системата. Но първо искам да си изясня концептуално нещата и възникват въпроси, на които се надявам да ми помогнете да си отговоря:

1. Рисивър на какво ниво да търся? Ясно, че трябва да има преаут за фронтовете, но трябва ли да съответства на усилвателя като мощност? Трябва ли да си пасват тонално? Конкретни предложения? Ще ми се да е слим, но такива с преаут намирам само Маранц, а те са по 50В на канал, това достатъчно ли е или не?

2. Има ли някаква специфика, когато се прави първоначалната калибрация на система с интегрирани рисивър+усилвател? Т.е. при калибрацията системата се включва както ще си свири след това (фронтовете към усилвателя и останалите колони - към рисивъра) или не?

3. Към момента не мога да намеря център от серията на MS Mezzo (Mezzo 5) нито в БГ, нито в европейски онлайн магазини. Дали ще е голям компромис да сложа колона от друга марка? Евентуално препоръки?

Засега е това, вероятно по-нататък ще възникнат и други въпроси. Ще съм благодарен за всякакви мнения и препоръки :)

Неактивен Anto

• Публикации: 94
Здравей,
аз бих си взел по-мощен ресийвър.Маранц,според техн.спецификации,ми изглежда слаб.Моята Ямаха /RX-V771/по документи е по-мощна.Когато гледам филм, силата на звука настройвам според нивото на диалозите.Това означава ,че на дисплея е поне -30db.Понякога, ако динамиката на звука е по-голяма изисква и още.А максимума е до 00db.Стаята ми е малка,около 18кв.м.Всичко това обаче, е и въпрос на предпочитание.
Според мен, не е нужно да се съчетава ресивъра, според характера на звука на усилвателя, защото се използва само крайното му стъпало т.е.всяка марка ще е подходяща,стига да има преаут за фронт колоните.
Центърът, сам по себе си, е супер важен.Вземи си максимално качествен център, пък дори и да не е от същия модел.Може би,при положение ,че няма от същия модел, ще е най-добре да си купиш по-висок клас централно озвучително тяло от същата марка.Ако държиш на качество и при филмите, не пести от парите за център.
Всичко казано до тук, е само мое лично мнение,според моите предпочитания и не ангажирам никого с него!
Поздрави!

Ямаха също има слим модел.

Неактивен drpetar

Благодаря ти за мнението и препоръките.

Относно рисивъра доколкото разбирам, тоналната "окраска" при 5.1 слушане идва изцяло от рисивъра. Това означава ли, че по-скоро трябва да се напасне тонално с колоните, а не с усилвателя?

За мощността и аз си мисля, че декларираната мощност от 50W (при 8 ома) при слим моделите на Маранц може би е недостатъчна. В характеристиките на мощността Маранц пишат 70% Guarantee, каквото и да значи това.

Разглеждах вече слим моделите на Ямаха, но не видях да имат преаут изходи. Същото е и при слим моделите на Пайъниър.

Все още не ми става ясно дали има някакво изискване от техническа гледна точка мощността (или някакви други характеристики) на рисивъра, да съоъветстват на усилвателя  ???

Иначе за вероятни кандидати се оформят Yamaha RX-V775, RX-A830; Marantz SR-5008; Denon AVR-X3000.

Относно центъра ми е голяма мъка. Не смятам изобщо да спестявам откъм център. По-горният модел на Mordaunt-Short след Mezzo e Performance. Обаче това е доста по-горен модел и центърът струва ако не се лъжа 1200-1300 паунда. :'( От друга страна под Mezzo e Aviano, център може да се намери тук таме, но не искам да слизам в по-долна серия.

Друг вариант е да избера център от друга марка със сходно звучене. Не знам дали това изобщо е възможно.

Последен вариант - да сменя фронтовете. Ако това се окаже единствената логична възможност, май изобщо ще се откажа от упражнението  >:(

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
Маранц добре се съчетава с твоите колони , звученето бих го определил като топло и спокойно без ненужно преекспониране на звуци , мисля , че това е логичен избор в твоя случаи . Марката се слави и като най музикална сред ресивърите , което не е за пренебрегване при слушане на многоканално аудио :).

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Аз нямам впечатления Mordaunt Short да са меки колони. И аз съм ги слушал с ресийвър на Марантз и ми идваха леко агресивни и остри.
Иначе наистина от това, което съм чувал от Marantz е по-скоро мек звук, даже прекалено мек за моя вкус.

Аз не бих препоръчал слим ресийвър. Аз ползвам такъв на Marantz и си е бюджетно решение. Твоята система се очертава като по-сериозна и определено заслужава нещо по-сериозно да партнира на усилвателя.

Не знам доколко някакви темброви различия от усилвателя би трябвало да те притесняват. Ти ще го ползваш в режим кино и едва ли може да се хване тези дребни разлики.

Виж, напасването на центъра вече си е по-сериозен проблем защото наистина Mezzo 5 центъра вече не се намира.
Аз бих заложил на модел от същата марка, примерно Aviano. Вярно, че е едно ниво надолу, но този на Performance изобщо не би се вързал чисто визуално.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
drpetar, ситуацията ти наистина е сложна.
Според мен надграждането има смисъл ако се прави с конкретна цел и посока и е добре планувано и извършено.
За това е чудесно, че си стартирал с обмислянето отрано.
Надграждане заради самата идея за надграждане надали би било толкова смислено.
При теб, за съжаление, нещата не изглеждат добре.

Първо, както вече беше препоръчано няколко пъти, според мен ако тепърва ще изграждаш кино система - което предполага внимание към филмите и звука в тях, то и аз бих те посъветвал сериозно да търсиш център от същия производител. В този бюджет до сега не помня да съм попадал на озвучителни тела на различни производители, които да звучат дотолкова сходно, че разликата да няма голям потенциал да дразни.

Тук идват неприятностите... Според мен идеалният вариант за доизграждане на системата ти в този и вид е да чакаш и да стискаш палци някъде да се появи Mezzo 5 (ако ще и втора ръка) или евентуалния му наследник, ако скоро MS направят нещо по въпроса.

Малкият център - Aviano, реално е съвсем нисък клас - 100 GBP. За начален клас система това може би е ок, а и за парите си е възможно да се представя прилично. Но в твоята система, за да се извърши въпросното надграждане трябва да се вземе рисивър с предусилвателни изходи. Това само по себе си изключва идеята за система от съвсем начален клас. Инвестицията в такъв рисивър, субуфер съответстващ на фронт колоните поне и т.н. някак изключва център за 100GBP като смислена покупка. Още повече, че в киното центъра е критичен и да се прави такъв голям компромис с него надали е добър старт за разумно надграждане. ;)

Големият център - Performance, е на другия полюс. При положение, че така или иначе повече държиш на музиката (ако правилно съм разбрал), то не виждам смисъл да се инвестира такава сериозна сума за център - реално 3 пъти колкото основните ти колони и вероятно почти на цената на цялата ти стерео система. Още повече, ако не бъркам Performance центъра ползва доста различни говорители от Mezzo и инвестицията освен доста солена като цена, може да се окаже не съвсем идеална като темброво напасване.

В общи линии, както при случая, в който духът от лампата хванал златната рибка - Патова ситуация  ;).

В твоята позиция виждам общо взето три варианта за развитие, поне на първо четене:

1 - Оставаш със стерео системата си, наслаждаваш се на музиката и евентуално се оглеждаш за втора употреба център Mezzo 5.

2 - Вместо да инвестираш в разширяването на системата като брой канали, инвестираш в качественото и надграждане като стерео система. Реално погледнато настоящата ти система може да се възползва от по-сериозни колони. Колкото и да си доволен от Mezzo 2, а те предполагам звучат добре за цената си, електрониката ти би могла успешно да захрани доста по-висок клас колони и реално удоволствието от слушането на музика да нарастне още повече. Имайки предвид системата ти, както и изписаното до тук от теб по отношение на звученето и, предполагам нещо от рода на ProAc Studio 115 би било интересна тема за размисъл. Разбира се това е само идея - ако се насочиш към този вариант на развитие предполагам ще се появят и други интересни предложения.

3 - Ако твърдо си решил да изграждаш многоканална система, но поради липса на адекватен център си принуден да се спреш на център от друг производител, то аз бих предприел такава стъпка единствено с идеята в бъдеще да съчетая центъра с подходящи за него фронт колони. Това уви пак е свързано със смяна на фронт колоните, но евентуално на по-късен етап. Според мен идеята да се ползват колони от един производител за фронт и център от друг производител не е добра. Ако е временен компромис - ок, но да се изгражда тепърва система с идеята крайната концепция да е такава, за мен поне е неразумно.

Неактивен drpetar

Благодаря на всички за отговорите. Започна да ми се поизяснява ситуацията.

Със сигурност отпадат идеите за слим рисивър и център от друг производител.

Rudra, благодаря за подробните обяснения и препоръки. Някои от моите скромни размишления се потвърждават. Но как можа да ми пускаш мухата за нови фронтове :D В предния си пост бях написал, че ако се стигне до там, по-скоро бих се отказал от надграждане. Но всъщност такава идея ми мержелее от време на време още откакто реших да сменя усилвателя. И сега доколкото се познавам тази муха няма да излезе от главата ми :( Между другото ПроАк Студио 115 са едни от колоните, които разглеждам от време на време. Ти да не би да можеш да четеш мисли?   :-\

Така или иначе продължавам да умувам върху два възможни сценария:

1. На този етап оставам със стереото и варианта отнякъде да се появи Mezzo 5.

2. Нови фронтове  ;D (към пролетта), после 3.1 (към края на годината), най-накрая 5.1 (живот и здраве догодина).

Неактивен Coppermine

• Публикации: 81
    • Планина.бг
Не че много му разбирам, но по разни снимки на сериозни (скъпи) системи съм виждал централната колона да е същата като фронта. Сигурно има много особености ако се избере подобно решение, но понеже не е обсъждано реших да се включа.

Успех.

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
Сега като си зачетох предишния пост и разбрах , че не съм се изразил правилно , това за мекото звучене се отнася за ресивъра не за колоните . Колоните от своя страна наистина са по остри и Маранца ги успокоява до някаква степен.   

Неактивен drpetar

Coppermine
Не бях се сещал за тази възможност, макар че някъде във форума беше дискутирано това преди време. Но ще бъде много проблемно разположението.

dimitar_genchev
Не се безпокой, аз те разбрах правилно, защото и го знам това.

Неактивен Anto

Аз също смятам,че варианта от точка 2 в поста на Рудра ще е най-удовлетворяващ като надграждане т.е. ще усетиш истинската промяна. Дори си мисля,че ще надмине очакванията ти. Тук имам в предвид смяната на фронт колоните с по-добри по принцип, а не конкретно посочените,защото не ги познавам. За тези пари има различни възможности.

Неактивен drpetar

...Имайки предвид системата ти, както и изписаното до тук от теб по отношение на звученето и, предполагам нещо от рода на ProAc Studio 115 би било интересна тема за размисъл. Разбира се това е само идея - ако се насочиш към този вариант на развитие предполагам ще се появят и други интересни предложения...

...Тук имам в предвид смяната на фронт колоните с по-добри по принцип, а не конкретно посочените,защото не ги познавам. За тези пари има различни възможности...

Ще ви бъда благодарен, ако ме насочите за тези възможности с конкретни предложения. Трябва да са с преден бас рефлекс или затворен обем, разстоянието до стената отзад може да бъде максимум 20-25-30 см.

Разглеждах Epos Elan 15, но те са със заден бас рефлекс (не знам дали спадат към тези предложения, които имате предвид). БТВ центровете и на Епос и на ПроАк са 4 ома, а на повечето рисивъри отзад пише 6-16 ома ???

Неактивен Anto

Аз не съм слушал много ОТ,но си представям нещата така: посочените ProAc,Usher X718,PMC Twenty 21,22,дори ProAc response d two.Аз много харесах АТС SCM и горещо бих ги препоръчал, но Евтим смята,че  Creek Evo2 ще им е слаб, обаче не сме пробвали.Може би,ще си струва да опиташ.Най-важното е да чуеш какъв звук ще извади с класни ОТ и съм сигурен, че тогава ще смениш приоритетите си. Някой ще каже ,че ценово няма съответствие, но специално този усилвател заслужава едни добри ОТ.От друга страна, за мен най-важната част от една система са колоните!
Моята Ямаха работи с 8 омови фронт колони и 6 омов център,без да е имало проблеми.По руските сайтове, коментират,че такава разлика не трябва да ни притеснява.Пишат още,че по принцип, ако възникне проблем, ресивъра сам ще изключи.Ако по време на нормалната му експлоатация не се случи нещо такова, това означава, че всичко е О.К. и може да се ползва нормално с разноомова комбинация на съраундите и/или центъра. 
Поздрави!

Неактивен drpetar

Благодаря за предложенията. Признавам обаче че ме изненадват, защото очакванията ми бяха за колони в ценовия клас до към 1000 GBP. Хайде ако се понапъна, мога да стигна до Usher X718, но PMC 21 и 22 и разбира се ProAc Responce D Two ми идват прекалено. Все пак съм любопитен и ако имам възможност ще ги прослушам.

Аз не знам кой е Евтим, но знам че ATC имат големи изисквания към усилвателя и май Creek Evo 2 не отговаря на тях.

ОФФ: БТВ моята професионална дейност е много далеч от аудио техниката, нямам интереси към хай-фай техниката от теоретична и техническа гледна точка, не се движа в такива среди, в моята среда почти никой не се интересува от аудио техника с изключение на един колега, нямам афинитет към продължителни обикаляния по демонстрационни зали и т.н. :) ОФФ

Rudra, понеже темата се измести и отиде по посока на избор на нови фронтове за стерео системата, ако прецениш може да преместиш последните постове като отделна тема в съответния раздел. Явно ъпгрейдването до 3.1 или 5.1 ще почака за по-нататък. Също така бих бил благодарен ако и ти дадеш конкретни предложения за фронтални колони, подходящи за Creek Evo 2.

И все пак, докато избирам нови фронтове, ще имам предвид и евентуалното по-късно ъпгрейдване с център и т.н. В тази връзка не разбрах дали центрове, на които пише 4 ома (такива са и Епос, и ПроАк Студио, и Ъшър), могат да работят безпроблемно с рисивъри, на които пише 6-16 ома?

Неактивен Ulfhedinn

• Публикации: 43
  • Time fades even legend...
Здрасти,
от всичко, което слушах (и продължавам да слушам) озвучителните тела на PMC са ми абсолютен фаворит. Отиди поне ги чуй. Страхотен, според моите критерии, звук, баланс, динамика и сцена. Относно 4 омовия център, писах специално на съпорта на Ямаха, дали RX-A820 поддържа център със съпротивление 4 ома. Отговорът беше, цитирам по памет: опитайте, но ако ресийвъра не го "хареса" ще започне да се изключва, защото ще му сработи защитата, препоръчваме да не се слуша на високи нива и накрая по-добре потърсете център с 6 или 8 ома.

Надявам се да съм ти бил полезен.