Днес след обяд отидох да си взема телевизора от ремонт.Дадох бележката която ми издадоха при приемането му и женагта която е в приемната ми го показа в склада и ме помоли да си го искарам за да го пробвам. Сложих го на шкафа и го свързах.В офиса им имат аналогова на М-сат и не ставаше за тестване.Огледах поне дали пак няма някоя вертикална линия-нямаше това поне беше наред. Влязох в сервизното меню за да видя дали има промени в заработените часове и типа матрица-нямаше никакви промени.Помолих да извикат техника който е сменял панела.Човека влезе в приемната ,но явно беше нещо изнервен. Зададох му най-културно два въпроса-
1-дали е сменена само LCD матрицата или целия видеопанел/матрица ,контролери и подсветка/
2-дали е калибриран след това
Отговори ми доста троснато ,че е сменил целият видеопанел и ,че телевизорът ми бил модифициран.Попитах го какво има в предвид модифициран/хардуерно или софтуерно/.Техника ми каза ,че явно знам в какво се състои модифицирането и влезе в сервизното меню като ми показа ,че съм имал DVB-C тунер и съм можел да приемам цифрова кабелна телевизия.На което аз му обясних ,че това се появи в потребителското меню след вторият ми ъпдейт на фърмуера ,защото фърмуера за моделите 7603D и 7603H е един и същ защото са на едно и също шаси.Но това не означава че мога да гледам цифрова кабелна цащот в моя модел телевизор липсва един чип за MPEG4 /STI7100/.погледнах менюто и видях че може да се гледа цифрова кабелна но само с MPEG2 компресия-такава кабелна обаче не се предлага. Човека обаче продължаваше да си твърди ,че аз съм го модифицирал защото знам как се влиза в сервизното меню.Влезе в CSM менюто и ми показа двата реда с исписаните кодове на опциите и ми каза че се различавали с тези изписани на етикета отзад.Това може да е станало в магазина докато го купувах защото поисках да вляза в сервизното меню и да видя заработените часове-оставих го така и отдох да взема количка за да го пренеса до касите.Това че персонала са пипнали нещо в менюто докато ме нямаше за 3-4 минути е друг въпрос. На въпроса ми за калибрацията ми отговори: С какво да го калибрирам ? Аз му отговорих културно с колориметър и компютър със съответният софтуер.Техникът ми се сопна:А вие знаете ли сервиз който да има колориметър? Няма нито един!!! Телевизора ако искате си го калибрирайте у дома ,но за мен той не се нужда от калибрация ,защото всичко това е направено заводски!!
Е благодарих му за отговорите....пожелах му лек ден рвзех си гаранционната карта и телевизора и напуснах. У дома го свързах пак с цифровият приемник Topfield 7700HCCFL на М-сат и картината си беше добре/както преди повредата/.та такива мити работи.
Един съвет към всички -в случай на повреда преди да го дадете в сервиз му ресетнете заводските настройки.