Автор Тема: Размисли върху влиянието на тока от мрежата върху звука  (Прочетена 23095 пъти)

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Здравейте,

Прави ми впечатление, че в някои дни, напр. уикендите, както и в някои часове на деня, напр. надвечер се получава известна деградация на звука в системата ми. В други чаасти на деня такава няма. Единственото, което ми идва наум, че причината може да е от тоците в мрежата. Мислите ли, че това е възможно и ако да, какво точно се случва - пада напрежението или нещо друго? Ще бъда много благодарен на мненията ви.

ПП. Ако има някакво значение използвам сравнително евтин разклонител (Eaton с някаква уж защита от токови удари), токовите кабели на компонентите са си оригиналните, не съм ги ъпгрейдвал.

ПП2. Нищичко не разбирам от токове :)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Здравей,
Наблюдаваният от теб ефект не само е възможен, а е напълно редовно и за жалост твърде популярно явление.
Деградацията се наблюдава обикновено в часовете, когато съседите наоколо използват интензивно ел. уреди с повишена консумация. Има и такива уреди, които връщат "боклуци" по мрежата и тогава положението става трагично. Такъв тип уреди са  например сешоари, бормашини и т.н.

Захранващите кабели често оказват чуваемо влияние на звученето на системата, но аз не бих очаквал да ме отърват от подобен род проблеми.
За тази цел има специализирани аудио Ел. филтри, но за съжаление цената им не е никак ниска, пък и никога няма 100 % гаранция, че ще решат абсолютно всички проблеми.

Неактивен Anto

  • Публикации: 94
В моята система качеството на тока има изключително голямо влияние върху звука. Взех за проба от приятел power conditioner и останах изумен от ефекта. Всички промени бяха само в положителна посока. Това устройство така ме впечатли,че вече е част от системата ми. Обикновено, сменям компоненти само ако разликата във звука е като ден и нощ. Промяната на някакви нюанси не ме впечатляват и не ме интересуват, защото нюансите за мен са въпрос на вкус. Добавянето на захранващата станция промени изцяло звученето на системата ми. С няколко думи - много повече въздух, дребните детайли станаха много лесно чуваеми, имах чувството, че съм премахнал някаква завеса, която до този момент е стояла между мен и системата. Образно казано, представете си, че гледате през замъглено стъкло, след това почистете стъклото и пак погледнете. Буквално такъв беше ефекта при мен, направо не можех да повярвам. В системата на моя приятел обаче, ефекта не беше такъв. Дори имаше влошаване на звука,което се изразяваше в прекалено голяма острота, която в последствие уморяваше. Преди и след тези мои опити, експериментирах с промяна на захранващите кабели. Пробвах да захранвам плеъра с аудиокуест енерджи 4 и с Ocellia power cable, но не чух никаква промяна, която да си заслужава инвестицията в тези кабели, особено за суперскъпия на Оцелия.
Поздрави!

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Благодаря и на двама ви за инфото. На този етап сякаш не ми се иска да инвестирам в "ел.филтър" или "power conditioner" (всъщност за едно и също ли говорите?). За нещо такова ли става дума? Anto твоят модел кой е ако не е тайна?

Засега ми се ще да взема някакъв качествен разклонител с читав кабел и щепсел. Напр. нещо такова, но все още се чудя дали ще има някаква полза и подобрение. Вие как мислите? (Знам че е трудно да се даде мнение)

Неактивен dnedkov

  • Публикации: 19
Аз лично без да съм сигурен, че ще има полза в моите условия, не бих прежалил такава сума. Както спомена Anto, при неговият приятел ефектът е дори отрицателен.

Неактивен Anto

  • Публикации: 94
drpetar- не е никаква тайна. Просто в момента не съм в къщи за дз го снимам. Става въпрос за Ocellia power conditioner. В нета обаче все още няма инфо за него ,тъй като е прототип, поне според думите на създателя му- Samuel Furon. Всъщност, аз му писах за да разбера какво точно представлява уреда и той ми отговори твърде лаконично- голям симетричен трансформатор и електрически филтър. Просто, човека от когото го получих тук в България е голям клиент на Ocellia и този кондиционер му беше изпратен за тест. При първа възможност ще постна снимка щом има интерес. Мисля, че можеш и да го чуеш в системата ми, ако искаш.  
Относно разклонители и кабели, за съжаление, съм все още силно скептично настроен. До сега не съм чул нещо, което да промени мнението ми, но съм правил експерименти само с  Аудиокуест Енерджи 4, Ocellia reference power cord и някакви DUY кабели. Тези DUY кабели са известни във Варна, но аз не забелязах никакви промени. Може би нямам такъв опит. Някои хора имат доста силно развити слушателски умения. Освен това, за мен е важно цялостното звучене на системата и не сядам съсредоточено да се вглъбявам в детайли и тем подобни. Всъщност, аз искам когато слушам музика, асоциациите които получавам да ме връщат в залата, където съм слушал нещо подобно и това наистина се случва.
Поздрави!

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Ok, благодаря за насоките  (y)

Неактивен dimi123

  • Публикации: 184
Добавянето на захранващата станция промени изцяло звученето на системата ми. С няколко думи - много повече въздух, дребните детайли станаха много лесно чуваеми, имах чувството, че съм премахнал някаква завеса, която до този момент е стояла между мен и системата. Образно казано, представете си, че гледате през замъглено стъкло, след това почистете стъклото и пак погледнете. Буквално такъв беше ефекта при мен, направо не можех да повярвам.

Мога само да потвърдя горното. При мен дори след смяната на захранващите кабели имаше промяна, но след като включих и филтър - Black Noise 1000, останах изумен. Все едно досега бях слушал с запушени уши.
Epson EH-TW9300W/135" 2.40 Stewart StudioTek 100/Prismasonic P-100M/Denon AVR-X7200WA/SMSL SU-10/3x Naim Nait 5si/Oppo BDP-103D, Oppo BDP-95, RTX 4090/JBL Studio L Series, 7.2.4/BlackNoise 1000 V2, BlackNoise 2500, ISOL-8 VMC1080/Chord Cadenza Reference, Chord Epic Twin, Chord Signature ARAY

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Благодаря за мнението. Как избра каква марка и модел филтър да използваш? Какво си включил към него?

Аз като че ли на този етап ще се въздържа от захранващи кабели и филтри. Бихте ли ми препоръчали някакъв читав разклонител с читав кабел?

Неактивен dimi123

  • Публикации: 184
Избрах филтъра заради комбинация от рецензии, визия и наличност. Свързал съм към него Marantz SR-7005 с кабел Audioquest NRG-4 и OPPO BDP-103D с кабел Audioquest NRG-X3. Филтърът се продава без захранващ кабел, за целта използвам още един Audioquest NRG-X3. Първоначално бях решил да си взема само разклонител с защита от същата серия, но след като изпробвах двете устройства, не можах да устоя на изкушението. Не съм предполагал, че захранващи кабели и филтър могат да имат подобно влияние върху звука.

Epson EH-TW9300W/135" 2.40 Stewart StudioTek 100/Prismasonic P-100M/Denon AVR-X7200WA/SMSL SU-10/3x Naim Nait 5si/Oppo BDP-103D, Oppo BDP-95, RTX 4090/JBL Studio L Series, 7.2.4/BlackNoise 1000 V2, BlackNoise 2500, ISOL-8 VMC1080/Chord Cadenza Reference, Chord Epic Twin, Chord Signature ARAY

Неактивен Anto

  • Публикации: 94
Ако търсиш положителен ефект върху системата си, едва ли ще намериш разлика между разклонител за 20лв. и такъв за 200лв. примерно. Затова,  мое лично мнение, е излишно да се дават пари за разклонител с такава цел. Ако търсиш, обаче, разклонител с филтри, това е друг въпрос. Аз също искам да сменя разклонителя, но само от естетична гледна точка. Иначе ползвам обикновен, черен, бакелитов, който много ме дразни. Свързал съм го към единия от общо трите контакта на захранващата станция. Той от своя страна захранва предусилвателя, плеера, грамофона и риакоректора. Другите два контакта ползвам за захранване на двете крайни стъпала. Имам голямо поле за експерименти, но в момента не ми остава време и подходяща спокойна обстановка.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Anto, няма как да се съглася с твърдението ти.
По-нагоре писах, че паразитните шумове по ел.мрежата надали биха се излекували с разклонител или захранващ кабел, но това по никакъв начин не означава, че чазклонителите без филтри не оказват влияние върху звученето на системата.
По същия начин, по който активни филтри в някои системи звучат чудесно, а в други компрометират звученето, така и обикновени разклонители без филтриращи елементи в някои системи могат да променят звученето в позитивна посока, а в други може да нямат грандиозен ефект.

И пак по същия начин, по който сериозни производители предлагат активни филтриращи системи и захранвания за хиляди левове, така не по-малко сериозни производители предлагат чисти разклонители, без никакви филтриращи елементи, отново за хиляди левове (а някои и за по-поносими суми).

Това не означава, че всеки трябва да се оборудва с такъв разклонител, нито пък, че във всяка система ще има някакъв ефект от ползването на такъв. Означава обаче, че да се отричат с лека ръка ефектите от кабели, разклонители и филтри просто не е сериозно.

Неактивен lilscrappy

  • Публикации: 189
Както за звука предполагам е същото и при видео сигнала, искам да попитам Rudra относно ISOL-8 VMC1080, вие имате ли някакви впечатления дали наистина подобрява качеството на картината, главно ме интересува за връзка с проектор ?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Не съм правил тестове с този продукт - приоритетите ми са в аудиото. В интернет обаче се намират достатъчно ревюта и мнения на потребители, ползващи ISOL-8 VMC1080. Мненията са, че има лесно забележим положителен ефект върху картината - най-вече, когато става дума за големи диагонали.

Неактивен lilscrappy

  • Публикации: 189
Ясно, да ви попитам ще има ли разлика в звука спрямо двата начина, единият захранващият кабел е вързан директно в конталка спрямо вторият ако се върже към ISOL-8 PowerLine Plus ?
Също ми е интересно някой случайно да е сменял захранващият кабел на субуфера, заслужава ли си подобна инвестиция, с цел подобрение ?