Автор Тема: Колонен кабел, интерконекти и захранване за Naim Nait 5si  (Прочетена 1544 пъти)

Неактивен seeker

  • Публикации: 13
Здравейте,
темата е продължение на другата ми тема в раздел "Усилватели": "Кой е подходящият усилвател за Epos m12i" и касае изборът на кабелите свързващи компонентите.

Както стана ясно от горе споменатата тема компонентите са следните: усилвател-Naim Nait 5si; Източник - Bluesound Node 2i; Колони - Epos m12i.

Мисля, че е важно да се имат предвид и планираните от мен бъдещи промени в системата като добавяне на DAC и ъпгрейд на колоните. За тях ще има други теми в съответните раздели, но когато им дойде времето. На този етап си мисля за Naim DAC, втора употреба или Chord Qutest. Четох и много добри отзиви за RME ADI-2 DAC FS.
За колони Focal Aria 906 или Aria K2 906, макар, че имам предубеждения относно Focal. При всички положения ще е нещо до 3000лв. и след допитване до форума.

И така, относно колонните кабели вече ми препоръчахте NACA5 кабел, но някои участниците във форума с Naim системи ползват кабели на Chord. Ясно е, че няма да сбъркам ако взема NACA5, 2x4m. със съответните накрайници. Все пак бих искал да чуя и вашето мнение за Chord Shawline X и Chord Epic X. Трябва ли и при тях да се спазва дължината от минимум 3,5м., препоръчана от Naim за NACA5 и отговарят ли Chord Shawline X и Chord Epic X като клас на моята система. Не споменавам Chord Clearway X, защото разликата в цената с NACA5 е много голяма и ми се струва неуместно.

При интерконектите предполагам, че колкото е по-висок класа, толкова по-добре. Chord Epic е прекалено скъп, така, че кой от Clearway X и Shawline X ще бъде в синхрон със системата,

И последно най-неясната за мен тема за захранването или разклинителя. Четох, че при Naim системи не трябва да имат филтри, но не разбирам кои от разклонителите нямат филтри а само предпазват техниката от токов удар и смущения по инсталацията от други ел. уреди. Това, което до сега гледах са ISOL-8 PowerLine Plus, IsoTek EVO3 Sirius, IsoTek EVO3 Polaris. За последните имаше доволни потребители в Naim форуми, но ако има нещо добро на по-добра цена ще съм доволен  :), Taga PF и много други.

Насочих се към горните марки и модели на база нашия и други форуми на потребители на Naim системи. Желанието ми е да стартирам с утвърдени компоненти. Ясно ми е, че всеки аксесоар дава своето отражение, но ще започна с утвърдили се модели при Naim потребители с цел минимализиране на грешки.

Предварително благодаря за мненията и насоките!





Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Колонен кабел, интерконекти и захранване за Naim Nait 5si
« Отговор #1 -: Декември 28, 2021, 12:25:06 pm »
Здравей,
Минимaлната дължина от 3,5м при NAC A5 е съобразена с конкретните характеристики на конкретния кабел. При крайните стъпала на Naim, особено при по-старите модели, на това трябва да се обръща по-специфично внимание. Като дължината на кабела (освен за безопасността на усилвателя) оказва осезаемо влияние на характера на звука. Имаме съфорумец, който смени 2x3,5m NAC А5 с ... не помня 2Х5 или 2Х7 и сподели за лесно доловима разлика в посока по-релаксиран звук.

От друга страна интегрираните усилватели на Naim са доста по-толерантни към кабелите, но това не означава, че биха свирили оптимално с всичко. Много потребители без особен опит с Naim пробват с първия им попаднал кабел - системата свири... значи всичко е наред. И да, системата ще свири с който и да е кабел, въпросът е да се постигне максимума, който усилвателят и съответно системата може да покаже. А Naim показва потенциала си далеч не с всеки кабел.
Най-популярните решения в последните години са кабелите на Naim, Chord, Tellurium Q и някои модели на Witchhat.
NAC A5 винаги е сигурен залог, защото показва добре и набляга на силните страни в звука на Naim, според тяхната философия за звучене. Но в някои системи, с някои конкретни изисквания и вкусове на слушателя, други кабели може да му се сторят по-приятни. Моделите нa Chord например (Shawline, Oddyssey, Epic) звучат по-детайлно и топло, с усещане за повече бас, докато NAC A5 звучи по динамично и стегнато, подредено, но сурово. Слушал съм много системи Naim с най-различни кабели на Chord - 2х3м и резултатът е добър, но различен.

Относно разклонителя - ако не може да се включи диреткно в стената, бих препоръчал най-обикновен добре направен разклонител - без ключ или филтри.

Ето два варианта, много популярни сред Naim феновете, които уви, не се предлагат у нас:


Music Line HiFi-Netzleiste:



Wireworld Matrix 2:


Горещо те въсетвам в така очертаващата се система - вместо да инвестираш 1000+ лв в разклонител, да вложиш този бюджет в ъпгрейда на колоните.



Неактивен seeker

  • Публикации: 13
Re: Колонен кабел, интерконекти и захранване за Naim Nait 5si
« Отговор #2 -: Декември 28, 2021, 20:49:41 pm »
Благодаря ти Rudra!
Много ясна и детайлна информация.
В моя случай колоните са доста близо една от друга - 1,50м. Усилвателят ще бъде м/у тях и ще ми е трудно да подредя както трябва кабелите ако дължината им е повече от 2x3.5 или 4м. Това ако се спра на NAC A5.

При пложение, че се спра на някои от изброените кабели на Chord ще има ли загуба от техните качества ако са 2x2 или 2.5м. дължина? И още нещо - би ли споделил впечатления и от кабелите на Tellirium Q. По скоро моделите Blue II, Ultra Blue II и Black II. Техните цени са съотносими към Chord Shawline и Chord Epic.

Относно разклонителя - имам достъчно контакти на стената. Предвидих това, когато сменях ел. инсталацията на апартамента.
Означава ли това, че не ми трябва някой от предложените разклонители, а само подходящи захранващи кабели към всеки от компонентите (засега само на усилвателя). Например IsoTek - EVO3 Initium, Wireworld Stratus 7 или някои от предложенията от Chord.
От друга страна, на Bluesound Node2 няма вариант да му се смени кабела доколкото знам, както и на телевизора. Логично е, че за тях ще е по-добре да бъдат включени в Wireworld Matrix 2 например.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Колонен кабел, интерконекти и захранване за Naim Nait 5si
« Отговор #3 -: Декември 28, 2021, 21:10:06 pm »
Както вече писах - според мен ще е много по-добре да се съсредоточиш върху балтона, вместо върху копчетата.
Плануваш да инвестираш повече в кабели и аксесоари, отколкото струват колоните ти.
Такъв подход рядко води до оптимални резултати в звуково отношение.

Неактивен seeker

  • Публикации: 13
Re: Колонен кабел, интерконекти и захранване за Naim Nait 5si
« Отговор #4 -: Декември 28, 2021, 21:55:27 pm »
Напълно те разбирам,
но така или иначе колонните, а и другите кабели са необходими и не ми се иска да инвестирам втори път в тях. Ако това се наложи, нека бъде след ъпгрейда на колоните. До тогава ми се струваше удачно да осигуря оптимални условия за настоящите колони в перспективата на следващите. Така като гледам до 1000лв. за кабели ще трябва да отделя. Поне моите сметки са такива.
Предполагам имаш предвид, че не е разумно да влагам пари в разклонители и захранващи кабели?

Ако не е нахално от моя страна, моля те сподели впечатления и знания относно Tellirium Q blue/black.

Разбира се нямам идеята темата да бъде диалог ..... други мнения също ще бъдат полезни за мен и за темата като цяло.

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Колонен кабел, интерконекти и захранване за Naim Nait 5si
« Отговор #5 -: Декември 29, 2021, 00:55:01 am »
Виждам че имаш някаква фикс идея относно това задължително да имаш хубаво “окабеляване”, нормално е за всеки който в началото се опитва да сглоби хубава система, базирайки се на откъслечни знания от различни източници, достоверни или не, но както Рудра ти сподели, там не е мястото където ти трябва да съсредотичиш средства - 1000лв в кабели не са нещо което ще направи 5si да свири като нещо повече от 5si. Разклонители още по-малко. Само ще дам бегъл пример, хора със Superlumina колонен кабел са се връщали след определен период към NACA5.

Ако бях сега на твое място, след това през което съм минал, видял, прочел, със сигурност бих ти казал тия 1000 лв за кaбел които спомеваш, да ги добавиш към 3-те к за колони които си предвидил и да си вземеш нещо наистина хубаво, което няма да сменяш много дълго време. През това време може да експериментираш вече с кабелите колкото средсвата ти позволяват.

Неактивен seeker

  • Публикации: 13
Re: Колонен кабел, интерконекти и захранване за Naim Nait 5si
« Отговор #6 -: Декември 29, 2021, 15:18:33 pm »
Благодая отново!  :)
Ако имам някаква фикс идея (явно така изглежда), то тя е да бъда информиран и да взимам информирани решения.

Това, че най-силно отражение в/у системата в позитивна насока ще окаже ъпгрейд на колоните е абсолютно ясно за мен още преди да публикувам тази тема. Кристално ясно е, че ако вложа 4000лв. в колони ще получа страхотен за моите разбирания резултат. И в това няма никакъв спор.

Нека обаче да изясня малко моята "фикс идея". Доколото ми стана известно в последните няколко почивни за мен дни, за да имам поне 2 x 4м. от NAC A5 със съответните оригинални накрайници ще са ми необходими 700 - 800лв. Ще трябва да свържа с нещо източника и усилвателя. Ето още 100 - 200лв. Т.е. за да спестя тези заветни 1000лв. ми предлагате да си остана с кабелите от 4лв. на метък, които имам от 10г. и с чинчовете на Hama.
Ако е направило впечатление всички други споменати от мен кабели с изключение на Chord Epic и Tellirium Q black II са на по ниска цена, a Epic и TQB са на съизмерима с тази на NAC A5. Задавам въпроси, защото търся вариант за по евтини от 700 - 800лв. колонни кабели, но искам да съм информиран как изборът ми ще се отрази в/у системата. Това е и причината да попитам и за моделите на Tellirium.

Благодарен сън на Rudra, защото неговото обяснение за разликите в звученето м/у кабелите на Chord и NAC A5 беше супер ясно и полезно. Предполагам не само за мен. Пиша тук, за да получа информация. Иначе възрастта и семейното ми положение предполагат да знам как и за какво да изхарча 1000лв. М/у другот можех да попитам жена ми и децата дали да дам 700лв. за колонен кабел или да остана с този от 4лв. Нямаше да има нужда да ви занимавам.  :) :).

Сега вече знам, какво да очаквам от кабелите на Chord и от NAC A5. Знам и, че няма да инвестирам в скъпи захранвания и захранващи кабели.

Всичко това момчета не е с лоши чувства, напротив ...... Благодаря ви за насоките!




Неактивен vidolov

  • Публикации: 59
Re: Колонен кабел, интерконекти и захранване за Naim Nait 5si
« Отговор #7 -: Декември 29, 2021, 16:08:59 pm »
И идея нямаш какво да очакваш от кабелите на корд.Всичко до сигнатура включая последните версии мина през къщи.Добри кабели правят.
При Рудра има корд румор.Вземи си и няма да съжаляваш.Или виж някой одисей втора ръка.
Включвам се обаче да споделя че при заигравка с кабели,такива разлики каквито има с качествено захранване не е имало при смяна на колонни и интерконекти.
Успех.

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Колонен кабел, интерконекти и захранване за Naim Nait 5si
« Отговор #8 -: Декември 29, 2021, 18:09:51 pm »
Всички сме големи разбирачи и помагачи :). Споко, никой не е приел с лошо нищо, или поне за себе си мога да кажа.

Виж на Witch Hat N2-ката, би тр да се доближава до NACA5 като звук и ще си сигурен, че като спецификация е 1/1 с него, следователно същите дължини ще ти трябват както и при NACA5, много по-достъпен е финансово също. На нашите ширини не е много популярна като компания, но правят кабели които са предназначени за Naim, тестават ги на Naim и тн. Аз съм с техен интерконект (Morgana) и е брилянтен. Отзиви в Naim форума колкот искаш. 

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Re: Колонен кабел, интерконекти и захранване за Naim Nait 5si
« Отговор #9 -: Декември 30, 2021, 12:17:04 pm »
Като стана дума за захранващи кабели и разклонители. По Наимските форуми съм чел, че при захранващите кабели трябва да се спазва следното изискване - щепселите на кабелите на всички аудио устройства трябва да бъдат включени по такъв начин към розетките на контактите или към разклонителите, че на другия край на кабела в IEC конектора фазата да бъде на десния пин - гледано откъм IEC конектора. Този пин върху конектора май беше означен с Е. Проверката се извършва с фазомер.

Неактивен vidolov

  • Публикации: 59
Re: Колонен кабел, интерконекти и захранване за Naim Nait 5si
« Отговор #10 -: Декември 30, 2021, 18:01:12 pm »
Фазата е  в десния ако централния е нагоре,ако е надолу се пада в ляво. (y)