Автор Тема: Избор на колони за Naim Nait 5si  (Прочетена 1033 пъти)

Неактивен seeker

  • Публикации: 13
Избор на колони за Naim Nait 5si
« -: Декември 18, 2022, 00:03:31 am »
Здравейте,
дойде време за ъпгрейд на колоните в моята система и ще съм много благодарен на вашите мнения и насоки.

Системата ми се състои от следните компоненти:
Усилвател         - Naim Nait 5si
Източник           - Bluesound Node 2i
Колони              - Epos m12i със съответните стойки
Колонни кабели - Witch Hat Phantom
Интерконект      - Chord Clearwey

Колоните ще бъдат букшелв, като предният бас рефлекс ще е огромно предимство. Размерът също е от значение, като предпочитам по-малки колони. Помещението е голямо (20м2), а колоните са на 1,6м. една от друга. Мястото за слушане е на 3м.

За сега изборът ми се свежда до следните модели:
ProAc Tablette 10 Signature
ProAc Response DB3
Sonus Fаber Sonetto II с техните стойки
ProAc Response DB1
Monitor Audio Gold 100

За съжаление не съм слушал никой от моделите на ProAc. В списъка са, защото отзивите за тях навсякъде са много добри и знам, че с тях няма да сбъркам. Големия недостатък за мен е задният бас рефлекс при DB3 и DB1. За Tablette 10 Signature отзивите са страхотни и са със затворен обем. На първо място са в списъка, защото са най-ниска цена, но не са фаворит.

Големият фаворит за сега е Sonus Fаber Sonetto II. Фаворит са поради три причини:
Слушах ги с моя усилвател, но не с моите кабели и източник. Усилвателят не беше ползван до тогава;
Преден бас рефлекс, който е направен гениално. Стои като част от стойките, слива се с тях;
Те наистина са произведение не изкуството :).
В печатленията ми са много добри. Бях изумен от звука. Не искам да описвам звук, защото не мога. Слушах много стилове мизика и всичко звучеше много, много добре.

Monitor Audio Gold не съм си направил труда да ги чуя, защото вярвам, че горе изброените са по-добри колони, наи-малко и заради цената.

Благодаря предварително за вашите мнения!









Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Избор на колони за Naim Nait 5si
« Отговор #1 -: Декември 18, 2022, 11:35:31 am »
Здравей и честито за ъпгрейдите!
Naim Nait 5si наистина е чудесен усилвател за бюджета си!

Изборът на колони е сложно начинание по няколко причини. От една страна с избора на колони човек може най-лесно да промени драматично звученето на системата си в една или друга посока.
От друга страна колоните трябва да са съобразени до голяма степен както с вкусовете на слушателя, така и с конкретното помещение и разположение. Освен всичко друго трябва и да са поне донякъде визуално привлекателни :)

Преди да започна с конкретните модели - ще ми се да наблегна на нещо.
Изключително често ми се случва клиенти да коментират порта на колоните - дали е отред или отзад - с оглед на това как ще бъдат разположени. Моето мнение  - и това, което споделям с всички клиенти, е че разположението на порта не е толкова критично, колкото самото наличие на порт в конструкцията на колоните. Разположението на колоните в помещението е сложно упражнение, което изисква търпение и внимание. То може да повлияе на звука по много начини - например дори наличието на масивни предмети Между колоните може да повлияе силно негативно на сцената. Има куп такива примери, но някои от тях изискват човек да има по-сериозен опит с аудиото и конкретно с настоящата си система, за да установи кое се дължи на компонентите в системата и кое - на разположението и взаимодействието с помещението. Най-лесно забележимият ефект, в случая дефект, който разположението може да доведе, обаче, е бумтящият бас. Бумтящият бас най-често се дължи на отряжения от задната и страничните стени и ъглите на помещението. Най-грубо обяснено - колкото повече бас излъчва колоната - толкова по-голям шанс този бас да бъде отрязен и драматично преекспониран. Този проблем се наблюдава при колони с всякакво акустично оформление - с бас рефлекс, с TL конструкция, със затворен обем и т.н.
За разлика от средните и високите честоти, ниските далеч не се разпространяват толкова насочено и за съжаление имат склонност да се отразяват по различен и не толкова лесно предвидим начин.
Сега конкретно за бас-рефлекс драмата. Самата конструкция Бас Рефлекс обикновено предполага усилване на ниските честоти с 6db. Неслучайно огромното мнозинство от колони на пазара, особено в по-приемлив бюджет са именно с бас-рефлекс конструкция - най-лесно е да се създаде сравнително компактно и в същото време сравнително пълноценно звучащо озвучително тяло. И тук се връщаме на драмата с баса - колкото повече бас - толкова по-голям риск от разбумтяване, при неподходящо разположение на колоните. Имал съм драми с разполагане на колони както с бас-рефлекс - разположен отзад, отпред или отдолу на колоните, така и с колони със затворен обем, или изцяло отворен обем :). В същото време има колонки (малки) със задноразположен бас рефлекс, които имат на гърба си болт за директен монтаж на стена - въпреки, че портът е отзад. Просто тези колонки така или иначе излъчват твърде малко ниски честоти, за да могат да създадат кой знае каква драма с отраженията си. Като обобщение - тезата ми е, че колкото повече ниски честоти излъчват колоните - толкова повече внимание трябва да се обърне при разположението им, от гледна точка на това, да се избегне бумтене в баса (другите аспекти на разположението ще разгледаме друг път), а бас-рефлекс конструкцията сама по себе си предполага усилен бас и съответно повече потенциални проблеми при разполагане близо до стени и ъгли. Задноразположения бас-рефлекс може допълнително да усложни тези проблеми, но идеята, че ако колоните са с преден порт - значи може да се разположат както и да е, без да създават проблеми, е нелепа :).

Така, извинявам се за дългото отклонение, но предлолагам ще даде повод за размисъл и допълнително четене.

Сега конкретно за изброените от теб колони.
При моделите на ProAc, които си споменал, трябва да наравиш сложен избор между качество и количество :)

ProAc Tablette 10 Signature са изненадващо обожавани от страшно много хора колонки, изненадващо, защото има множество слушатели, които ги ползват с електроника в пъти по-скъпа от колонките. Те предлагат много от красотата на звученето на по-големите модели на ProAc и са доста толерантни от гледна точка на разполагането, но колкото и оптимистично да сме настроени - това са съвсем компактни колонки - с идващите от това ограничения. Не мисля, че могат да се ползват напълно адекватно без добър субуфер, особено пък в 20м2 стая.

ProAc Response DB3 и ProAc Response DB1 винаги са били най-странните колони в гамата на ProAc за мен.
От една страна са малки колони с 5инчов бас, от друга страна никак не са евтини. Особено Response DB1 е на 1000лв разстояние от Response D Two, а според мен няма база за сравнение.

Интересен вариант, който си пропуснал е ProAc Studio SM100 - колона с по-голям обем и говорител, с преден порт - ако държиш на това и с цена между двата, посочени по-горе модела.

Изрично си писал, че предпочиташ по-компактни колони и вероятно имаш причина за това, но обикновено по-компактните колони носят и своите ограничения в звука, свързани с по-компактния размер.

Sonus Fаber Sonetto II не съм слушал. Наистина както те, така и другите модели на този производител са много красиви и с чудесна изработка. Уви според мен Sonus Fаber не са особено универсално звучащи колони. Естествено, напълно универсално звучащи колони са рядкост , особено пък в що-годе разумен бюджет, но от моделите на Sonus Fаber, които съм слушал - 4-5 модела в бюджет от 20 000 до нaд 200 000лв винаги съм оставал с впечатление, че имат ясно изразен уклон към определени, да кажем по-спокойни стилове музика.
Това, разбира се, са мои лични впечатления - съобразени с персоналния ми вкус и системите в които са били свързани въпросните колони. Така или иначе впечатлението, с което съм останал е, че Sonus Fаber впечатляват силно с визия и изработка, и не толкова силно със звук и по-конкретно всеядност и съотношение цена/звук.

На теб обаче са ти харесали много, а това би трябвало да е най-определящото при избора ти.

Monitor Audio Gold 100 са сравнително компактни, също много красиви и много приятно звучащи колони, които свирят добре с новия ти усилвател.

Бих обърнал внимание и на букшелф моделите от серия twenty5i на PMC, но сега, като погледнах, и техните цени изглежда са се покачили значително.

На каквито и колони да се спреш, добре е да обърнеш сериозно внимание и на добрите стойки, за да извлечеш максимума от бъдещите колони.

Успех!

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Избор на колони за Naim Nait 5si
« Отговор #2 -: Декември 18, 2022, 21:57:45 pm »
Не съм слушал Сонус Фабера, но съм имал Naim 5si с много сходни по характеристики колони — Dali Rubicon 2 — 4ohm/87db, комбинацията не беше много подходяща, дори като смених 5si със Supernait2, резултатите също не бяха това което очаквах, въпреки 130те вата на SN2 на 4ohm. Според мен колони с такива показатели изискват много входна мощност за да покажат потенциал, може би ниво NAP300, дори 250 не съм сигирен че ще е адекватен откъм мощност. Може и да бъркам, но опита ми го показва.

След като смених Далито с ProAc D2R, промяната беше коренна, междувременно за около година и малко имах и Tab10 Sig, но колкото и качества да имат тези монитори, не можах да се примиря с липсата на долните октави, наистина това им е единствения недостатък, а помещението в което бяха позиционирани е около 13м2, доста по-малко от твоето. D2R са колоните които паснаха перфектно на супернайта и не виждам какво би ги изместило на тоя етап, след не малко опити през годините. Преди да ги купя имах опасения, че ще имам проблеми с прекалено много бас, тъй като са доста по-големи от таблета и стаята е малка, но това за щастие беше опровергано изцяло. Малко над бюджета са ти на фона на другите опции които си посочил, единствения съвет който бих дал е да бъдеш внимателен с по-трудните за захранване колони като цяло, 5si не е маломощен, напротив, но 4 ома нискочуствителни тела искат своето.

Неактивен seeker

  • Публикации: 13
Re: Избор на колони за Naim Nait 5si
« Отговор #3 -: Декември 22, 2022, 00:25:03 am »
Благодаря и на двама ви за отговорите!

Rudra, именно с разположението на колоните са свързани моите притеснения. Преди много години сме обсъждали тук във форума, че когато колоните са със заден бас рефлекс е необходимо повече разстояние (мин.60см.) от стената. Още повече, че също тук съм чел, че ProAc искат повече въздух около себе си а аз го нямам. Може би трябва да кача снимки от помещението, за да е по-ясно.
В интерес на истината Epos'ите, които ползвам са със заден бас рефлекс. На 25-30см. са от задната стена, а дясната колона е на 40см. и от завесата отстрани. Няма никакъв бумтящ бас. И както казваш ти предполагам, че се дължи на това, че колоните не се отличават със много силен бас.

Сега по същество:
Какво имаш предвид под: "При моделите на ProAc, които си споменал, трябва да наравиш сложен избор между качество и количество"?
ProAc Tablette 10 Signature - в списъка са заради страха ми от именно бумтящ бас. И да .... винаги съм си ги предствял със субуфер, но и тук няма никакъв опит. REL T5 или Т7.
ProAc Response DB3 и ProAc Response DB1 - веднага приемам споделеното от теб за тях. Бързо отпаднаха.
Response D Two - винаги са били за мен най-желаните колони, но нали винаги говорим за баланс. Не са ли много над останалите компоненти. Не са в списъка най-вече заради размера .... добре де и заради цената.
ProAc Studio SM100 - не са в списъка заради размера, а и не мислех, че са по-добри от по-скъпите DB1. Сега съм се замислил и за тях. Един важен въпрос. Могат ли да се поръчат в цвят дъб?  :)
Monitor Audio Gold 100 - определено ми харесват. Заради цената мислех, че са по нисък клас от останалите в списъка.
PMC twenty5 21i - Знам, че си партнират добре с Naim. Размерът е точно като за мен. Дизйнът им става. :)  Преден бас рефлекс. Ако ги има в BG бих ги чул и купил ако ми харесат.

dpg, благодаря и на теб за отговора. Ценно е, защото си минал по този път. При прослушването на Sonetto не забелязах 5si да не се справя .... напротив. Но пак ще кажа, че нямам база за сравнение.

Като обобщение ще сведа списъка до следните модели и настроения:
ProAc Tablette 10 Signature със REL T5 или T7. Харесва ми идеята. Няма и бумтящ бас;
ProAc Studio SM100 - Имат много големи шансове ако се произвеждат в дъб и преценим, че разположението им е благоприятно. Не са най-красивите колони;
Response D Two - трябва да съм убеден, че няма да им бъде "тясно" и ще има разлика от Studio'то. Започвам да свиквам с мисълта за по-големи колони;
Monitor Audio Gold 100 - Пасват ми като размер и дизайн, но не са ли по-нисък клас от останалите;
PMC twenty5 21i - нямат шамс ако не ги видя и чуя;
Sonus Fаber Sonetto II - все още не сте ме отказали :) Като красива жена са. Даваш си сметка, че може би грешиш, но пак я искаш.  :)

Ще бъда в очакване на коментарите ви, защото напредъкът е незначителен  :(





Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Избор на колони за Naim Nait 5si
« Отговор #4 -: Декември 22, 2022, 11:24:10 am »
Преди всичко, добре е да подчертаем, че е силно вероятно всяка от споменатите колони да бъде значителен ъпгрейд в една или друга посока, спрямо сегашните ти колони, които сами по себе си са добри за бюджета си, просто са в по-нисък клас.

От всички изброени, за мен (надали е изненада) ProAc Response D Two са план максимум. Усилвателят ти със сигурност не е перфектният им партньор, но очаквам да ги захрани прилично и с всеки следващ бъдещ ъпгрейд на електрониката - да получаваш повече и повече от колоните. Ясно е, че имам лични пристрастия към тези колони, но тези пристрастия никак не са случайни - според мен това са прекрасно балансирани колони, които предлагат толкова много за цената си, че за да помисля за ъпгрейд - трябва да се прицеля в нещо на поне двойна или тройна цена :) Не мисля, че има нужда да ги хваля допълнително - вече съм го правил тук във форума, а и в интернет може да се намерят достатъчно ревюта и отзиви. Имай предвид, че и аз ги слушам в доста малка стая - с подобни размери на тази на dpg - около 13м2. Разположени са на 50см от задната стена и на около метър от страничните.

В случай, че имаш огромни проблеми с разположението и си силно притеснен в това отношение - ProAc Tablette 10 Signature + REL t7x би бил добър вариант, но имай предвид, че характерът на звука на Tablette, се различава от този на D Two и интеграцията на субуфер в системата изисква труд и внимание, за да се постигнат наистина много добри резултати.

ProAc Studio SM100 също са добър вариант на по-разумна цена, но не мисля, че се доближават до гореобсъжданите. С тях можеш да получиш звука на ProAc в пълноценен вариант (без да е непременно необходимо добавянето на субуфер/и) на по-поносина цена. Канто финиш се предлагат стандартно само в череша и черен ясен.





Неактивен seeker

  • Публикации: 13
Re: Избор на колони за Naim Nait 5si
« Отговор #5 -: Декември 28, 2022, 18:31:54 pm »
Да, съзнавам, че с всеки от споменатите модели резултатът ще бъде по-добър.
Също така мисля и в посока бъдещи подобрения. Явно не е случайно, че преди точно една година смятах да отделя около 3000лв. за колони. Към днешна дата обсъждаме колони на двойна цена. :).

ProAc Response D Two. Вече е ясно, че са фаворит. Ще бъдат значителен ъпгрейд и ще осмислят по-нататъшно развитие на системата. Размерът им е много малко по-голям от сегашните ми колони и мога да избирам м/у дъб, орех, Rosewood и Ebony. Не знам колко оскъпяват последните два цвята.

Четох и други мнения и ревюта за Sonetto II на Sonus Faber. Мненията са за много добри колони, но с уклон към по-топло и леко украсено звучене. Като че ли това е нещо, което по-скоро не искам. Като цяло мненията и ревютата са добри, а и на мен ми харесаха.

ProAc Tablette 10 Signature + REL t7. Предвид настроиките и напасванията между двете с не особено ясен краен резултат, отиват по-назад в списъка.

ProAc Studio SM100 са с размерите на планът паксимум - ProAc Response D2 и се произвеждат само в черно и череша. Не са моите цветове. Сегашните ми колони са черни и с подобни размери. Ако не е "планът максимум" като звучне, то поне трябва да съм удоблетворен естетически. Като, че ли отпадат.

Имам още един въпрос. Каква е разликата като звучене м/у Response D2 и D2R? Знам само, че едната е с куполен а другата с лентов високочестотен говорител.

Благодаря предварително!



 




Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Избор на колони за Naim Nait 5si
« Отговор #6 -: Декември 29, 2022, 17:23:07 pm »
Според самите ProAc - няма твърдо по-добре звучащ говорител между техния купулен и лентовия в Response серията. Затова и цените на стоящите модели в Response серията са едни и същи за модел с купулен и лентов високочестотен говорител. Въпреки това повечето потребители са влюбени в лентовия на ProAc и изглежда предпочитат него. Звучи много натурално и релаксирано, купулният - една идея по-директно.

Разликите между ProAc Response D Two и ProAc Response D Two R са във високочестотния говорител и във филтъра (заради различния говорител). Ако купувам тепърва за моята система този модел, вероятно бих избрал лентовия.
В твоята ситуация нещата са малко по-сложни - с около 800лв разлика между моделите цената набъбва още повече.
Относно финиша - ситуацията е дори по-неприятна, и аз харесвам абаноса на ProAc, но разликата за премиум финиш е почти 1000лв. Не съм убеден, че в такъв бюджет на колоните си струва, особено пък, като се има предвид колко добър е и стандартния финиш на ProAc, а и какви са останалите компоненти в системата.
Със сигурност бих инвестирал част от бюджета в сериозни стойки, вместо в премиум финиш.

Неактивен seeker

  • Публикации: 13
Re: Избор на колони за Naim Nait 5si
« Отговор #7 -: Януари 19, 2024, 22:31:22 pm »
Здравейте,
преди всичко отново бих искал да благодаря за съветите и насоките в избора ми на колони. Година след като пуснах тази тема във форума се сдобих с "план максимум" за мен - ProAc Response D Two.
За мен беше ясно, че цената е много висока за разбиранията ми за инвестиция в система. Затова следях вторичния пазар и за мой късмет в края на годината късметът ми се усмихна.
Резултатът ....  :) :) наистина не очаквах такава разлика със старите. Много съм доволен, но "доволен" не е точната дума. Бих казал, че съм щастлив слушайки музика и доволен, че не избързах с наистина по-красивите Soneto на Sonos Faber, които бях харесал и почти купил. За това определена заслуга има и форума. Какво да кажа .... тук в този форум е изписано доста за тях. Превъзходна среда, ниските стигат точно там, до където как да кажа "трябва" .... високите, чисти и не натрапващи.

Ще споделя нещо с надеждата да не ви отегчавам. През коледните и новогодишните празници бях в Хамбург и имах възможност да посетя няколко магазина. Е .... разбрах, че много, добре звучащи колони с наистина добър дизайн искат много пари. Слушах и много, много харесах BOWERS & WILKINS 805 D4 SIGNATURE .... да но тези колкони струват четири пъти колкото ProAc Response D Two, а във звуково отношение разликата ... пфу .... пренебрежимо малка.

Сега си мисля за това как да продължа развитието на системата си и добавянето на какво ще има най-голям ефект. Изключвам стойките, които избрах и ще поръчам. Допускам, че ще ме посъветвате да сменя усилвателя. Аз по скоро си мисля за дак и отделно захранване за Bluesound NODE.

Ще се радвам на вашите насоки .... винаги са били полезни!

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Избор на колони за Naim Nait 5si
« Отговор #8 -: Януари 20, 2024, 10:39:43 am »
Здравей,
Много се радвам, че си намерил щастие в музиката - това е основната цел на цялото ни хоби! Колоните са прекрасни!  :)
Колкото и странно да звучи - моят съвет е да не бързаш с ъпгрейдите - те са част от забавата в нашето хоби, но мисля, че не бива да се превръщат в самоцел. Колоните ти разкриват много от музиката и с всеки следващ ъпгрейд те очакват нови откровения :)
Щом си поръчал добри стойки - запълни ги на 2/3 с кварцов пясък, поиграй си с разположението на колоните и се отдай на удоволствието от музиката.
Колоните позволяват ъпгрейди във всеки компонент на системата - намират се слушатели, които ги ползват с неприлично скъпа електроника :), така че ако те притисне желанието за подобрения - всяка стъпка би била добре дошла. Добрата новина е, че тези колони НЕ изискват кой знае какво, за да свирят наистина добре - вече сам си се убедил в това. С други думи системата ти звучи чудесно и сега и няма натиск нещо постоянно да се подобрява. Иначе със сигурност с по-добър източник, по-висок клас усилвател и т.н. ProAc Response D Two показват все повече от възможностите си, а те са дотолкова сериозни, че според мен следващ ъпгрейд на колоните наистина би бил смислен едва в няколко пъти по-висок бюджет. За ъгрейдите само бих те посъветвал да са обмислени - в перспектива и на големи стъпки. Очакваме снимки в раздел "Моята система"  ;)

Успех и приятно слушане!

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Избор на колони за Naim Nait 5si
« Отговор #9 -: Януари 20, 2024, 21:44:24 pm »
Допускам, че ще ме посъветвате да сменя усилвателя. Аз по скоро си мисля за дак и отделно захранване за Bluesound NODE.

Не съм слушал Node, може да е ок, но според мен твоята система си изглежда (почти) завършена, имаш хубав интегриран, имаш колонен кабел който пасва перф на Нейм, имаш перфекта колона, която също пасва перф на Нейм, за пълна синергия аз бих добавил само Нейм източник, или Нейм дак. Аз съм с V1, който на фона на останалата ми система, би се квалифицирал като слабото и място, но това е само от перспектива на Нейм йерархия, като звук е абс безкомпромисно решение.