Здравей и честито за ъпгрейдите!
Naim Nait 5si наистина е чудесен усилвател за бюджета си!
Изборът на колони е сложно начинание по няколко причини. От една страна с избора на колони човек може най-лесно да промени драматично звученето на системата си в една или друга посока.
От друга страна колоните трябва да са съобразени до голяма степен както с вкусовете на слушателя, така и с конкретното помещение и разположение. Освен всичко друго трябва и да са поне донякъде визуално привлекателни
Преди да започна с конкретните модели - ще ми се да наблегна на нещо.
Изключително често ми се случва клиенти да коментират порта на колоните - дали е отред или отзад - с оглед на това как ще бъдат разположени. Моето мнение - и това, което споделям с всички клиенти, е че разположението на порта не е толкова критично, колкото самото наличие на порт в конструкцията на колоните. Разположението на колоните в помещението е сложно упражнение, което изисква търпение и внимание. То може да повлияе на звука по много начини - например дори наличието на масивни предмети Между колоните може да повлияе силно негативно на сцената. Има куп такива примери, но някои от тях изискват човек да има по-сериозен опит с аудиото и конкретно с настоящата си система, за да установи кое се дължи на компонентите в системата и кое - на разположението и взаимодействието с помещението. Най-лесно забележимият ефект, в случая дефект, който разположението може да доведе, обаче, е бумтящият бас. Бумтящият бас най-често се дължи на отряжения от задната и страничните стени и ъглите на помещението. Най-грубо обяснено - колкото повече бас излъчва колоната - толкова по-голям шанс този бас да бъде отрязен и драматично преекспониран. Този проблем се наблюдава при колони с всякакво акустично оформление - с бас рефлекс, с TL конструкция, със затворен обем и т.н.
За разлика от средните и високите честоти, ниските далеч не се разпространяват толкова насочено и за съжаление имат склонност да се отразяват по различен и не толкова лесно предвидим начин.
Сега конкретно за бас-рефлекс драмата. Самата конструкция Бас Рефлекс обикновено предполага усилване на ниските честоти с 6db. Неслучайно огромното мнозинство от колони на пазара, особено в по-приемлив бюджет са именно с бас-рефлекс конструкция - най-лесно е да се създаде сравнително компактно и в същото време сравнително пълноценно звучащо озвучително тяло. И тук се връщаме на драмата с баса - колкото повече бас - толкова по-голям риск от разбумтяване, при неподходящо разположение на колоните. Имал съм драми с разполагане на колони както с бас-рефлекс - разположен отзад, отпред или отдолу на колоните, така и с колони със затворен обем, или изцяло отворен обем
. В същото време има колонки (малки) със задноразположен бас рефлекс, които имат на гърба си болт за директен монтаж на стена - въпреки, че портът е отзад. Просто тези колонки така или иначе излъчват твърде малко ниски честоти, за да могат да създадат кой знае каква драма с отраженията си. Като обобщение - тезата ми е, че колкото повече ниски честоти излъчват колоните - толкова повече внимание трябва да се обърне при разположението им, от гледна точка на това, да се избегне бумтене в баса (другите аспекти на разположението ще разгледаме друг път), а бас-рефлекс конструкцията сама по себе си предполага усилен бас и съответно повече потенциални проблеми при разполагане близо до стени и ъгли. Задноразположения бас-рефлекс може допълнително да усложни тези проблеми, но идеята, че ако колоните са с преден порт - значи може да се разположат както и да е, без да създават проблеми, е нелепа
.
Така, извинявам се за дългото отклонение, но предлолагам ще даде повод за размисъл и допълнително четене.
Сега конкретно за изброените от теб колони.
При моделите на ProAc, които си споменал, трябва да наравиш сложен избор между качество и количество
ProAc Tablette 10 Signature са изненадващо обожавани от страшно много хора колонки, изненадващо, защото има множество слушатели, които ги ползват с електроника в пъти по-скъпа от колонките. Те предлагат много от красотата на звученето на по-големите модели на ProAc и са доста толерантни от гледна точка на разполагането, но колкото и оптимистично да сме настроени - това са съвсем компактни колонки - с идващите от това ограничения. Не мисля, че могат да се ползват напълно адекватно без добър субуфер, особено пък в 20м2 стая.
ProAc Response DB3 и
ProAc Response DB1 винаги са били най-странните колони в гамата на ProAc за мен.
От една страна са малки колони с 5инчов бас, от друга страна никак не са евтини. Особено
Response DB1 е на 1000лв разстояние от
Response D Two, а според мен няма база за сравнение.
Интересен вариант, който си пропуснал е
ProAc Studio SM100 - колона с по-голям обем и говорител, с преден порт - ако държиш на това и с цена между двата, посочени по-горе модела.
Изрично си писал, че предпочиташ по-компактни колони и вероятно имаш причина за това, но обикновено по-компактните колони носят и своите ограничения в звука, свързани с по-компактния размер.
Sonus Fаber Sonetto II не съм слушал. Наистина както те, така и другите модели на този производител са много красиви и с чудесна изработка. Уви според мен Sonus Fаber не са особено универсално звучащи колони. Естествено, напълно универсално звучащи колони са рядкост , особено пък в що-годе разумен бюджет, но от моделите на Sonus Fаber, които съм слушал - 4-5 модела в бюджет от 20 000 до нaд 200 000лв винаги съм оставал с впечатление, че имат ясно изразен уклон към определени, да кажем по-спокойни стилове музика.
Това, разбира се, са мои лични впечатления - съобразени с персоналния ми вкус и системите в които са били свързани въпросните колони. Така или иначе впечатлението, с което съм останал е, че Sonus Fаber впечатляват силно с визия и изработка, и не толкова силно със звук и по-конкретно всеядност и съотношение цена/звук.
На теб обаче са ти харесали много, а това би трябвало да е най-определящото при избора ти.
Monitor Audio Gold 100 са сравнително компактни, също много красиви и много приятно звучащи колони, които свирят добре с новия ти усилвател.
Бих обърнал внимание и на букшелф моделите от серия
twenty5i на PMC, но сега, като погледнах, и техните цени изглежда са се покачили значително.
На каквито и колони да се спреш, добре е да обърнеш сериозно внимание и на добрите стойки, за да извлечеш максимума от бъдещите колони.
Успех!