Здравейте,
Имам нужда от нови букшелф колони. Спрял съм се на Monitor Audio Silver 100 7G за ОТ и са ми нужни мнения и помощ за донапасване на системата. Слушал съм повече от веднъж комбинацията от MA + Naim и съм оставал с доста позитивни впечатления. От там и чуденките:
1. Naim Nait 5si или Naim Nait XS 3?
Чувал съм само 5si и бе страхотен, но не съм го пробвал със Silver 100 7G. Харесваше ми топлият тон, с който възпроизвеждаше избраните от мен тракове, което ми е важно. Колко по-добър би бил XS 3? Дали запазва същите звукови характеристики и топли тонове с MA Silver? Залитам към XS 3, понеже мога да захраня и бъдещи ОТ с него (не планирам замяна в близките 10+ години на усилвателя). Какви са ви мислите и личните ви предпочитания по въпроса?
2. Какви кабели да закупя за колоните? Нужни са ми 2х 3 метра. Не смятам да правя Bi-wire, но ми се иска да сложа 20 см. нови джъмпери на колоните, за да не са с оригиналните си мостове. Можете ли да препоръчате нещо и тук? Хубаво е кабелите - джъмперите и тези от усилвателя към колоните - да могат да се закупят от България директно с Y-клемите (за джъмпер кабелите) и банана щекерите (за усилвател => говорители). Преди време тук се продаваше Qed, но сега не ги виждам в магазинната част на сайта.
Какво съм пропуснал да спомена по-горе:
* Източникът на звука ще е само компютър и външна звукова карта - ASUS Xonar STX II
* Слушаните стилове са много, но главните са rap + house (electro / progressive) + рок и малко класика
* Качеството на файловете е мешавица - ще има и flac/ape, но ще има и доста mp3 (house песните са главно такива)
* Помещението е около 22 квадрата
* Да, слушам и силно музика
* Отстояние от задната стена - 50~60 сантиметра. Отстояние от страничните стени - практически никакво - 10 см.
* MA Silver 100 бяха избрани главно заради 8 инчовите им говорители. След смяната на доста колони през годините, установих, че колкото и добър звук да има една колона за мен, все нещо ми липсва, ако диаметъра и е под 7 инча. Чистотата на звука и добрата звукова картина са ми доста важни, но все си търся налягането/бас-а.
* Не, никога няма да има subwoofer. Обичам само 2.0 Stereo системи
* Залитам да пробвам и Dali Rubicon 2 в някакво бъдещо време, но не знам колко добре ще си пасне с Naim, както и какво да очаквам от Dali. Факторът "добра визия" е в полза на Dali (поне в моето око). Някой пробвал ли е/има ли лично мнение за Dali?
* Когато сменя местообитанието, ще бъдат закупени и други колони. Мечтано е да са floorstand, но това е в някакво бъдеще, което е неясно. Въпреки всичко държа усилвателя да пренеса и там. XS 3 ми изглежда по future proof.