Автор Тема: Избор на усилвател и кабели за колони  (Прочетена 1541 пъти)

Неактивен zippergalio

• Публикации: 7
Избор на усилвател и кабели за колони
« -: Ноември 30, 2025, 19:23:50 pm »
Здравейте,

Имам нужда от нови букшелф колони. Спрял съм се на Monitor Audio Silver 100 7G за ОТ и са ми нужни мнения и помощ за донапасване на системата. Слушал съм повече от веднъж комбинацията от MA + Naim и съм оставал с доста позитивни впечатления. От там и чуденките:

1. Naim Nait 5si или Naim Nait XS 3?
Чувал съм само 5si и бе страхотен, но не съм го пробвал със Silver 100 7G. Харесваше ми топлият тон, с който възпроизвеждаше избраните от мен тракове, което ми е важно. Колко по-добър би бил XS 3? Дали запазва същите звукови характеристики и топли тонове с MA Silver? Залитам към XS 3, понеже мога да захраня и бъдещи ОТ с него (не планирам замяна в близките 10+ години на усилвателя). Какви са ви мислите и личните ви предпочитания по въпроса?

2. Какви кабели да закупя за колоните? Нужни са ми 2х 3 метра. Не смятам да правя Bi-wire, но ми се иска да сложа 20 см. нови джъмпери на колоните, за да не са с оригиналните си мостове. Можете ли да препоръчате нещо и тук? Хубаво е кабелите - джъмперите и тези от усилвателя към колоните - да могат да се закупят от България директно с Y-клемите (за джъмпер кабелите) и банана щекерите (за усилвател => говорители). Преди време тук се продаваше Qed, но сега не ги виждам в магазинната част на сайта.

Какво съм пропуснал да спомена по-горе:
* Източникът на звука ще е само компютър и външна звукова карта - ASUS Xonar STX II
* Слушаните стилове са много, но главните са rap + house (electro / progressive) + рок и малко класика
* Качеството на файловете е мешавица - ще има и flac/ape, но ще има и доста mp3 (house песните са главно такива)
* Помещението е около 22 квадрата
* Да, слушам и силно музика
* Отстояние от задната стена - 50~60 сантиметра. Отстояние от страничните стени - практически никакво - 10 см.
* MA Silver 100 бяха избрани главно заради 8 инчовите им говорители. След смяната на доста колони през годините, установих, че колкото и добър звук да има една колона за мен, все нещо ми липсва, ако диаметъра и е под 7 инча. Чистотата на звука и добрата звукова картина са ми доста важни, но все си търся налягането/бас-а.
* Не, никога няма да има subwoofer. Обичам само 2.0 Stereo системи
* Залитам да пробвам и Dali Rubicon 2 в някакво бъдещо време, но не знам колко добре ще си пасне с Naim, както и какво да очаквам от Dali. Факторът "добра визия" е в полза на Dali (поне в моето око). Някой пробвал ли е/има ли лично мнение за Dali?
* Когато сменя местообитанието, ще бъдат закупени и други колони. Мечтано е да са floorstand, но това е в някакво бъдеще, което е неясно. Въпреки всичко държа усилвателя да пренеса и там. XS 3 ми изглежда по future proof.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Избор на усилвател и кабели за колони
« Отговор #1 -: Декември 01, 2025, 12:01:54 pm »
Здравей,
Според мен по-разумната и балансирана покупка би била Nait 5SI. С Nait XS3 системата става съвсем дисбалансирана, особено, като се има предвид нивото на източника.
Разлика в звученете между двата усилвателя със сигурност има, но не съм убеден доколко тя би била в полза за системата ти имайки предвид музиката, която обичаш да слушаш. XS3 е по-рафиниран усилвател, с повече дълбочина и наситеност, която би се усетила най-вече при акустични инструменти, вокали... Nait 5SI е една идея по-жив и "нахален" усилвател. Звучи по-енергично, което мисля, би било плюс, в контекста на твоята система и предпочитана музика (особено отчитайки баланса).
Като кабели за Naim бих препоръчал Naim Nac A5 или Chord. За джъмперите не бих разчитал да намеря готови решения особено за тези кабели. Можеш да си поиграеп - да си направиш от същия кабел или просто да го заголиш повече, така, че да мине и през двата чифта терминали.

Неактивен dpg

• Публикации: 68
« Отговор #2 -: Декември 06, 2025, 21:48:44 pm »
Имах Rubicon 2, бих казал че е солидна колона, но за съжаление мисля че не си пасва мн добре с Нейм, първоначално я захранвах точно с 5si, след това със SN2. В нито един от двата случая се чустваше че колоната е напълно захранена, 4 ома е, 87 дб, което си е трудно за захранване ако погледнем чисто технически. След рубикона си взех Проак, доста рязка граница, доста си пасват като философия дори бих казал с Нейм, Далито няма тая отворена среда която Проака има + това Проака са много по-лесни за захранване, а и лентовия туитър е на светлинни години от купола на Рубикона. Преди години като направих смяната си имаше известна разлика в цената, в днешно време обаче говорим за почти 3 пъти повече в "полза" на D2R, което си е сериозна разлика.

Аз на твое място бих задраскал и двата усилвателя към които си се насочил и директно бих отишъл на Nait 50. От опит го казвам :) 

Неактивен zippergalio

• Публикации: 7
« Отговор #3 -: Декември 21, 2025, 13:16:22 pm »
Здравейте отново,

И благодаря! И на двама ви, за отделеното време и за отговорите. Нямах време тези седмици да седна и да пиша, а е хубаво, понеже се дразня от форумни теми без завършек. Беше цяла одисея придобиването на преждеописаните компоненти. Не знам хора, които не са от София, как успяват да прослушат, да изберат и да се сдобият с подобен род техника... Стиковането на всичко ми отне доста мейли, телефонни разговори, уговорки, разочарования и нерви. Но, като цяло приключи успешно (благодаря и на замесените страни!). Малко се видоизмени първоначалната идея и то в неочаквана, поне за мен, посока...  ;D

В момента съм собственик на MA Silver 100 7G + Naim Nait 5si, както и на MA Silver 500 7G + Denon PMA-1700NE. Кабелите са Chord Odyssey X (фабрично терминирания вариант) + QED Golden Anniversarry XT + Real Cable BM400T  + Real Cable TDC 300F + банана щекери на DALI (много са красиви) и TAGA TCB-008.

Вероятно ще имам още въпроси. Следва да си направя сам някои от кабелите, както и джъмперите. Първото ми пускане бе само за тестови цели - да видя дали техниката (че имаше мострени бройки...) работи. И не бях очарован от звука. Silver 500 7G с Chord кабела звучеше еднакво металически (по-скоро "студен" и аналитичен звук, отколкото топъл и приветлив) и тънко и с двата усилвателя. А очаквам от тия ОТ да имат сериозна тяга в бас департамента. За набързо ги свързах към HF (горните) терминалите. Но, да кажем, че нещо аз не съм направил като хората. Отделно и бързах. Имах време за точно 1 песен и с двата усилвателя. Това са 3-4 минути. До тях бяха едни от най-мизерните ми ОТ - Edifier R2730DB, при които баса бе в пъти по-отчетлив и дълбок. Ще трябва да си поиграя по-обстойно и на спокойствие вече. Както и да направя джъмпери от кабелите, за да видя каква ще е разликата.

DPG, чувал ли си DALI и MA. Как би описал звука от DALI?

Неактивен Danri

• Публикации: 17
« Отговор #4 -: Декември 26, 2025, 09:50:53 am »
Имам същите MA Silver 500 7G за L +R, и си позволявам да напомня -  в ръководството им пише, че е необходимо  време за "разсвирването им", което се оказа вярно и при мен. Свързването им е с фабричното замостване на входните терминали, когато не се използва biamp.