Автор Тема: Моята техника - dimitar_genchev  (Прочетена 35768 пъти)

Неактивен dimitar_genchev

  • Публикации: 8
Re: Моята техника - dimitar_genchev
« Отговор #45 -: Януари 29, 2014, 23:25:29 pm »
Да , съгласен съм с maxrev , всичко е субективно и е въпрос на вкус , аз затова при различни експерименти и тестове които правя винаги ама абсолютно винаги викам на и някои и друг познат за странично мнение и обмяна на информация. Например при теста ми със спикър кабел бях взел 7 кабела - 4 бр. tara labs  в бюджет 500-1000лв. една kubala sosna мисля че беше около 700-1000лв. един wireworld пак в такъв бюджет и един дето няма марка , май правят ишлимета и ги продават на класни фирми които само брандират и продават . Слушах кабели един уикенд сам и изградих някакво мнение , след това разбира се дойдоха и разни приятели като общото мнение на всички е , че безименния кабел в моята система най - добре се интегрира . Та исках да кажа , че за мен най важно е като се слушат различни неща да има и с кого да споделиш впечатленията от чутото. В шоурум като ми демонстрираха Roksan K2 с ATC SCM 7 малко ме грабна , обаче като го сложих в къщи до стария ми Пионер и като засвириха и ми увисна чейнето , разликата между двата беше само въпрос на ВКУС , не го отнесе. Пък и в крайна сметка и ние слушаме в разни магазини системи за стотици хиляди и можем да доловим разлики. 

Цитат
За мен, да се очаква наистина добро стерео от рисивър в такъв клас (а и в какъвто и да е клас) е наивно.

Обаче такива клишета и крайни заключения ми идват в повече.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Моята техника - dimitar_genchev
« Отговор #46 -: Януари 30, 2014, 01:40:19 am »
Нямах планове да продължавам тази безплодна дискусия, защото подозирам как ще приключи и до колко ще е полезна :) Още повече, като знам мнението ти за моите изказвания е двойно по-безпредметно да пиша по твоите въпроси и проблеми. Както и да е, ще напиша няколко реда, за да не остане публиката с грешно впечатление :).

Наистина ми е странно точно ти да се изказваш за крайни мнения - Чу два или три стерео усилвателя с колоните си, не намери разлика и заклейми идеята за превъзходството на стерео усилвателите като измислено клише :)
Как мислиш, дали тази идея се е появила от поетично вдъхновение? Или фактът че ти (прости скептицизма ми, но знаем аудио историята ти) и твоите приятели, не сте намерили разлика - значи край - Измама и клише!

Колкото и да ти е странно, някои от пишещите тук имаме впечатления, които далеч не са придобити на базата на четения и ревюта. Както писах в другата тема, за мен и за теб "Наистина добро стерео" явно значи съвсем различно нещо. В това няма абсолютно нищо лошо - напротив, силно завиждам на мои приятели, които намират аудио нирвана дори в съвсем бюджетни системи. Уви при мен не е така.

Тук стигаме до цитираното от теб "Клише и крайно заключение", а то мое изказване, което гласи :
Цитат
За мен, да се очаква наистина добро стерео от рисивър в такъв клас (а и в какъвто и да е клас) е наивно.


През годините, в които се занимавам професионално с аудио техника (а предполагам ти не си съвсем наясно колко са те, къде и как са преминали и т.н.) съм имал възможност да свържа, настроя, тествам и слушам на познати системи голямо количество рисивъри от най-различен клас. Голяма част от тези рисивъри съм слушал в стерео режим, на системи, които са ми до болка познати в истинска стерео конфигурация.

Тук може би е мястото да направя вметка за незапознатите - обикновено производителите на AV техника разделят кино продуктите си на няколко категории - AV Рисивъри - от начално ниво обикновено до към 4-5000лв, AV Center ( или друго наименувание според производителя), което представлява комбиниран уред от по-висок клас, често без радио тунер, както и отделни AV компоненти - процесор + стъпало или отделни стъпала за каналите.
Е, имал съм удоволстието да работя с всички тези категории, както на популярни производители, така и на доста висок клас компании, които далеч не се позиционират в масовия пазар.

Да се върнем на "клишето".
За мен "Наистина добро стерео" е трудно постижима цел, често дори за чисти стерео компоненти, недобре напаснати с останалата часто от системата или просто посредствено свирещи по моите критерии.
През годините опити и тестове не съм попаднал на AV Receiver (по-горе описах какво е това), който да се представя наистина добре в стерео за мен. Нещо повече - дори отделни AV компоненти на масови производители, свирещи в позната система и сравнени със стерео компоненти в същия бюджет и в същата система, за мен се представят посредствено що се отнася до възпроизвеждане на стерео музика.
Любопитен е фактът, че освен мое мнение - (както казах придобито не на базата на четене ;) ) това мнение се споделя от редица колеги в аудио бизнеса, аудиофили, меломани и т.н. До толкова е популярно, че за теб се е превърнало явно в Клише...
Или всички тези хора четат доста форуми и попиват без да се замислят, или са глухи, или просто не разбират в дълбочина това, което чуват, или пък групово провеждат някаква тайна агентурна пропаганда, с цел засилване на продажбата на стерео компоненти... Нямам представа.

Ако за теб критериите за  "Наистина добро стерео" се свеждат до кино рисивъри, това е чудесно - пестиш усилия и финансии за надграждане на системата си, пък и си изцяло доволен.

За мен уви, това не е така и не мисля, че човек наистина навлязъл дълбоко в аудио разбирането, би направил такова изявление с лека ръка.

За съжаление, пак според мен, такова разбиране рядко се постига за 2-3 години обикаляне по експота и магазини.
Може и да бъркам, българският интернет изобилства от изпълнени с ентусиазъм новопокръстени аудиофили и често колкото по-новопокръстени са, толкова по-голям е ентусиазмът им да разнищват всеобщи заблуди :). Ето наскоро в друг форум, наш съфорумник, чието развитие също имахме удоволствието да наблюдаваме, обяви как всъшност Hi-End е заблуда, нищо не свири, обиколил е за година-две експота и магазини и нещата просто не свирят!
Свят широк - хора всякакви...

Та така, толкова по темата с клишето - то е мое мнение, базирано на опит и предполагам добре обяснено в горните редове. Не го намирам нито за крайно - особено имайки предвид, че не налагам закон, а споделям гледна точка, нито пък за безмислено клише...

Накрая ще напиша и няколко думи за друго недоразбрано мое изказване:

На изречението ми, че според мен освен всичко друго е сгрешена и методологията ти на тестване, maxrev отговори:

Цитат
В методологията на тестване ,не бих казал ,че грешиш. В смисъл вземаш слушаш преценяваш  ,но според себе си .

До тук всичко е ОК, дори това, че каниш приятели на слушане е чудесно - ако не полезно, то предполагам е поне приятно!

Според мен обаче просто взимането на непознат компонент и носенето му вкъщи, далеч не изчерпва ситуацията.
Ето например Roksan, който си взел и според всички бил скучен - изводът, който беше направен, е че усилвателя не става, или поне не колкото кино компонентите...

Може би си чел или чул, (поне аз със сигурност съм споделял няколко такива случая) как твърде често това до колко един компонент е добър, особено пък в начален клас, зависи от това с какво е окомплектован.
Според мен, за да се правят изводи е добре даден компонент - в случая усилвател, да бъде чут в различни системи, с разлиични озвучитерни тела и т.н. До колкото разбрах, ти си го слушал с ATC и ... ATC. Може разбира се и да греша. Възможно е обаче, това, че усилвателя не ви е харесал да се дължи на недобро съгласуване с колоните на ATC? Както вече споменах, всеобщо мнение е, може би поредното Клише, че един от недостатъците на АТС колоните е именно доброто им партниране с твърде ограничен брой усилватели. Това уви далеч не е проблем само на АТС, нито пък е само моя теза :). Нужно ли е да споменавам, че и тази теза не е придобита само на базата на четене? Слушал съм АТС с поне седем различни стерео усилвателя и варирането в представянето беше значително!
Често срещан пропуск на Тестващите е също, че нерядко усилватели свирят оптимално с конкретни източници, конкретни кабели и т.н. Когато човек не е теоритично добре подготвен за конкретната електроника, често може да си направи изводи, не съвсем съответстващи с реалността. Това не е голяма беля. Беля е, когато възприеме тези изводи твърде сериозно и започне смело да руши клишета :).

Та така, преди да заявиш твърдо и категорично, как това, че стерео усилвателите свирят по-добре от кино компоненти в същия бюджет е просто изтъркано клише без покритие... може би щеше да е добре да направиш по-сериозно проучване за наистина добри партньоори на АТС, да се опиташ да си осигуриш достъп до сериозно количество такива усилватели, да им осигуриш оптимални услолия - като източник, окабеляване и т.н., които не просто са добри сами по себе си, а си пасват добре с конкретните усилватели и т.н.
Ако тогава за теб и приятелите ти кино компонентите продължават да звучат по-добре, то тогава мисля, че би било напълно редно да заявиш, че За ТЕБ и Приятелите ти, кино компонентите ти звучат по-добре :).
Може разбира се и да греша - и света да има нужда от разбиване на клишета, на базата на такива (според мен недоизпипани) експерименти.

Стига толкова писане. Постът се получи твърде дълъг, а и силно вярвам, че ако човек не разбере от него тезата ми, надали ще я разбере и от 10 такива поста.

Извинявам се, че оспамих темата за твоята система. Може би не беше тук най-подходящото място за тези романи, ако прецениш -мога да ги преместя в нова тема.

За мен темата беше изчерпана още преди да започна да пиша и не мисля да я продължавам. Дългият пост беше по-скоро посветен на останалите читатели, за да имат възможност да видят и другата гледна точка и евентуално да разберат на какво се базира тя.

Още веднъж се извинявам за оспамването на личната ти тема за твоята система.

Приятно слушане!



maxrev

  • Гост
Re: Моята техника - dimitar_genchev
« Отговор #47 -: Януари 30, 2014, 02:08:47 am »
Точно като казах въпрос на вкус имах предвид строго личните предпочитания ,които до голяма степен се влияят и от привикването към даден тип звук. Примерно идвам аз да слушам твоята система. Въпреки ,че може да се окаже съвсем различна като тип звучене ,примерно ми допада ,защото аз съм по-скоро меломан с не много голям опит в слушането на различни системи и ме интересува най-вече, системата да не се натрапва и да не ми пречи на удоволствието да слушам любимата си музика и в този случай ще ти кажа ,че ми харесва ,защото тя наистина ми харесва докато я слушам . Това обаче не означава ,че ще си купя същата ,защото едва прибирайки се в къщи си слушам същата музика на моята ,към която съм привикнал и всъщност си давам сметка ,че твоята ми харесва ,но не бих искал да е в къщи ,не защото е лоша или съм излъгал ,че ми харесва ,а защото аз съм си привикнал към моя тип звук .Така ,че в твоя случай с роксана може да се е случило точно нещо подобно ,което да кажем не го прави лош усилвател ,който всъщност е около 700 GBP , а не 2000 лв. . По-скоро не ти е допаднал генерално като тип звук  , а и други отзиви ,включително и в този форум срещам, че бил скучен и т.н. според пробвалите ,но пък другаде съм чел ,че бил супер ,неутрален и т.н. мнения разни очевидно ,но със сигурност явно  е много по различен от звука ,на който си свикнал. Отделно от това ,за теб не знам ,но аз за да направя разлика тип ден и нощ между два компонента общо взето трябва да сравнявам примерно някой най-евтин рисийвър дето е 400 -500 лв. с моя усилвател , а иначе сравнението с някои по-скъпи ,но не в пъти компоненти обикновено се усеща точно като леко подобрение .То и затова човек като си даде сметка ,че за голямо силно чуваемо подобрение ,което рядко е право пропорцинално на разликата в цена ,трябва да даде поне три - четири  пъти повече пари ,трудно се решава на ъпгрейд  :D. Принципно  твоята система в момента сравнявал ли си я с близки като ценови клас двуканален предусилвател в комбинация с два моноблока  или двуканално крайно стъпало ,които са по-коректно сравнение от интегриран стереоусилвател .Аз не съм сравнявал в пряк тест техника в този клас ,но съм слушал няколко от тези  ,които са около цената на моя усилвател +/-  и честно казано си предпочитам усилвателя (който не казвам ,че срещу всеки рисийвър винаги прави разлика ден/нощ ) ,за мен разликата беше достатъчна за да  си финализирам и концепцията за слушане на музика вкъщи в полза на стерео усилвателя .

Неактивен dimitar_genchev

  • Публикации: 8
Re: Моята техника - dimitar_genchev
« Отговор #48 -: Януари 30, 2014, 10:51:53 am »
Първо искам да кажа 2 думи за поста на  Rudra , аз лично първата си система си е купих в далечната 1999 г. , от тогава до сега съм сменил около 5 различни системи разбира се в ниския до среден ценови диапазон , отделно също имам професионален опит около 2 години  с продажба и настройка на аудио системи , е разбира се не в Денон Център , но както и да е . Основния проблем който гравитира около твоите мнения е отношението ти към аудиторията във форума сарказма и не приемането на външно мнение било то грешно или не , липсата на дискусия е проблем за форума .
Сега по темата ресивър vs. стерео усилвател никъде по моите изказвания не съм заявил категорично , че ресивъра е по добре свирещ от стерео усилвател , или вие не четете или аз не се изразяван правилно , стерео усилвателите които аз съм тествал без изключения са ми харесвали повече от ресивърите , но не достатъчно повече , че да ме разбие и веднага да направя покупка на такъв. Разликите които съм намирал са минимални и лично аз за себе съм решавал , че мога да ги пренебрегна . И тука стигаме до въпроса какво е добро стерео и дефиницията на различните хора за добро стерео . Добро стерео може да се постигне и с малко средства . И това понятие явно значи различно за различните хора. Да за мен а и не само може да се постигне добро стерео с ресивър . Тук идва и време да си поговорим за приоритети ,ти имаш стерео система да кажем за 15 000 (импрвизирам с цифрите) а аз имам кино такава пак за тази стойност , убеден съм , че твоята ще свири по добре , но колко ? Аз искам да се наслаждавам на многоканално кино и многоканална музика и ако разликите в звука са пренебрежими  за мен  то аз избирам функционалността , а ти малко по доброто стерео  , въпрос на приоритети.

PS. Моля Rudra да избягва да слага определения на хората (което често прави и не само с мен) , ти не познаваш моя житейски опит , не познаваш мен , как си правиш кардинални заключения за мен , че чак и ги публикуваш. За мен е непрофесионално твоето отношение като администратор на форум и търговец.
Айде със здраве.
     

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Моята техника - dimitar_genchev
« Отговор #49 -: Януари 30, 2014, 11:27:37 am »

Сега по темата ресивър vs. стерео усилвател никъде по моите изказвания не съм заявил категорично , че ресивъра е по добре свирещ от стерео усилвател , или вие не четете или аз не се изразяван правилно , стерео усилвателите които аз съм тествал без изключения са ми харесвали повече от ресивърите , но не достатъчно повече , че да ме разбие и веднага да направя покупка на такъв. Разликите които съм намирал са минимални и лично аз за себе съм решавал , че мога да ги пренебрегна .       

Явно не си се изразил добре преди защото това, което сега пишеш е логично и разбираемо. Поне за мен.

Неактивен dimitar_genchev

  • Публикации: 8
Re: Моята техника - dimitar_genchev
« Отговор #50 -: Юли 02, 2014, 19:06:55 pm »
ATC колекция :)

Неактивен Coppermine

  • Публикации: 81
    • Планина.бг
Re: Моята техника - dimitar_genchev
« Отговор #51 -: Юли 03, 2014, 15:15:39 pm »
Ъпгрейд на фронта или 7.1 ще правиш :)

Неактивен dimitar_genchev

  • Публикации: 8
Re: Моята техника - dimitar_genchev
« Отговор #52 -: Юли 03, 2014, 19:43:03 pm »
Ъпдейта на фронта вече го направих :)  и съм много щастлив . Мисля всичко да сменя и суба също , да са от една серия :). Новите 19 ки нямат нищо общо със старите 11 ки струват си всяка една стотинка . Повече за тях ще пиша по нататък като се расвирят .

Неактивен dimitar_genchev

  • Публикации: 8
Re: Моята техника - dimitar_genchev
« Отговор #53 -: Април 29, 2016, 19:53:35 pm »
Моята колекция от кабели Chord . По нататък ще разкажа и за огромния ъпдейт на системата :).

Неактивен Angel_s

  • Публикации: 10
Re: Моята техника - dimitar_genchev
« Отговор #54 -: Април 30, 2016, 14:19:00 pm »
Добра гама конектори XLR и кабели за ОТ - Signature .Честито !