Автор Тема: Свързване на стерео усилвател и AV receiver?  (Прочетена 18624 пъти)

Неактивен RossT

• Публикации: 21
Мисля да добавя един стерео усилвател към домашното ми кино с цел да подобря малко стерео звука при слушане на музика в стерео режим. Въпросът ми е дали av receiver-а ми (Denon 3310) няма да влияе негативно на крайния резултат при положение, че ще използвам едни и същи лява и дясна колона (Monitor Audio RX1) за стерео (през въпросния стерео усилвател) и 5.1 звук (през Denon-a). Звукът ще трябва да минава през receiver-a и ме притеснява да не би това да обезсмисли цялото упражнение... 

Относно стерео усилвателя, не съм решил кой точно ще е, но ще опитам да взема някой от добрите в класа до 2000 лв. 

vasilivanov

• Гост
Re:Свързване на стерео усилвател и AV receiver?
« Отговор #1 -: Август 26, 2010, 18:48:16 pm »
Няма да се обезмисли, когато слушаш музика трябва да изключваш рисийвъра и да си ползваш стерео усилвателя индивидуално.

Щом колоните ти са на Monitor Audio няма да е зле да чуеш новия модел на Denon Pma 1510. Denon се справят много добре с Rx и Rs сериите. По моят вкус може би те са най-добрата комбинация заедно.

Неактивен RossT

« Отговор #2 -: Август 26, 2010, 19:00:11 pm »
http://www.avguide.bg/?page_id=230

То имало статия по въпроса, но кой да чете... А 1510 не е ли малко прекалено за MA RX1. Мисля, че и като цена е доста солен. Може би Denon pma-710ae?

vasilivanov

• Гост
« Отговор #3 -: Август 26, 2010, 21:38:22 pm »
http://www.avguide.bg/?page_id=230

То имало статия по въпроса, но кой да чете... А 1510 не е ли малко прекалено за MA RX1. Мисля, че и като цена е доста солен. Може би Denon pma-710ae?

Не е прекален, напротив идеален е. Прочетох, че може да отделиш 2000 лева за усилвател и затова го предложих.
710АЕ ще е малко съмнително.
Принципно 510 и 710 ги препоръчват с Monitor Audio Bronze.

А и като го гледам отзад не виждам Power Amp опция.
Разликите в звученето между 700 и 1500 не са малки. За обновените модели сигурно е подобно.
Големият модел със сигурност ще ти изкара много повече години от по-малкия. Също така е и произведен в Япония.
И куп други неща. По-добро захранване и т.н
Струва си парите.

vasilivanov

• Гост
« Отговор #4 -: Август 26, 2010, 21:50:51 pm »
Забравих да спомена, че след време може да подмениш захранващия кабел на 1510AE, което си е предимство, ако решиш по-сериозно да се захванеш с аудио.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #5 -: Август 26, 2010, 23:00:24 pm »
RossT, хубаво е че искаш да подобриш звученето на системата си в стерео.
Виждам обаче няколко проблема:
1 - усилвателите, които поддържат типа свързване, посочен в статията, стартират от около 2000 лв.
2 - да дадеш 2000лв. за усилвател за RX1, не мисля че е най-разумната инвестиция, освен ако не плануваш ъпгрейд на колоните скоро. RX1 са много приятни колонки, но са бюджетно решение със своите ограничения... Мисля че дори 3310 е доста прекален за тях, но това е друга тема.
3 - ъпгрейда на усилвателя ще окаже сериозно влияние, но не можеш да се надяваш на чудеса, ако и източника не е на съответното ниво, и системата не е балансирана.

С други думи - да взимаш евтин стерео усилвател, при сегашната ти система, според мен не е много разумно решение - ще ти причини доста неудобства, а е съмнително до колко ще подобри нещата спрямо 3310.

Ако искаш реално да изградиш по-сериозна стерео система, замисли се за подмяна на колоните - не е задължително с големи колони, има букшелв колони от доста сериозен клас. След като харесаш и смениш колоните, потърси подходящ за тях стерео усилвател, поддържащ въпросната екстра. След това обмисли варианта за съизмерим с останалите компоненти източник - или ако ползваш компютър - добър ДАК.
Накрая, ако си доволен от резултата, можеш да експериментираш и с по-сериозни кабели - само за фронт колоните.

Успех!

Неактивен RossT

« Отговор #6 -: Август 27, 2010, 18:37:34 pm »
Благодаря за изчерпателните насоки. Положението при мен в повече детайли и следвайки твоите точки е следното:

1. За момента сведох избора на стерео усилвател до Denon 1510AE, защото както правилно посочиха, по-ниските класове на Denon, а и изобщо не поддържат търсеното от мен свързване през AVR. Вчера слушах как свирят MA RX1 през Denon AVR 1911 и  PMA-2000AE и разликата беше много голяма. Естествено при мен говорим за преход от 3310 към Denon 1510AE, така че разликата не би следвало да е така драматична. Мога определено да кажа, че 1911 не става за RX1 в стерео режим, защото ги използва на 60% от това, което аз чувам с 3310, за качествен стерео усилвател не знам... Изгледа ще ходя до SAC още веднъж да пробваме 3310 с/у Denon PMA-2000AE, за да проверя дали отново ще има подобна разлика. 
2. При мен мястото е проблем и трябва да ползвам bookshelf ОТ. Още по-добре, ако не са rear ported такива, защото моите стоят на 15-20 см. от стената. Разглеждах като алтернатива на RX1 Dynaudio Excite X12 http://www.electron.bg/product_info.php?cPath=21_149_108&products_id=18787 ,но търговеца не можа да ми предложи тест в адеквтно помещение и прилични източници, така че само си загуихме времето взаимно.
3. Относно източниците - ползвам 2 такива:

* Компютър с Asus Xonar STX (с подменени BurrBrown Op-Amp-ове) през стерео изходите
* Philips BDP 9500 Blu-ray плейър, за когото пишат, че е доста приличен в стерео режим

Относно кабелите за предните колони, сегашните ми са прилични, но само да ми остане време ги сменям с Qed Silver Anniversary.

В крайна сметка въпросът ми се свежда до това дали да похарча 2000 за стерео усилвател или за по-скъпи bookshelf ОТ. Такива, които от аналогичен физически обем да произведат чувствително по-добър звук от RX1. Имам съмнения, че трудно ще намеря алтернатива на RX1 (като големина)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #7 -: Август 27, 2010, 19:03:15 pm »
Не е никак трудно да намериш алтернативи на RX1 като големина, с доста по-сериозно звучене.
Dynaudio Excite X12 не е вариант - в общи линии това е съвсем началния клас на Dynaudio, и няма да бъде кой знае колко сериозен ъпглейд, макар че темброво са доста различни с RX1.

Интересни варианти според мен са например ATC SCM 11 и  Dynaudio Focus 110, или пък Gold серията на Monitor Audio (язък че SAC не им се занимава да ги внасят :)) Също така не бих се ограничавал  до Denon 1510, има други интересни предложения в близък бюджет, особено ако се спреш на по-сериозни колони!

А относно кабела ...  не мисля, че Qed Silver Anniversary е добър вариант, ако говорим за колони от ранга на ATC SCM 11 и  Dynaudio Focus 110. Не избързвай с покупките, преди да си проверил и тествал нещата!

Успех!

vasilivanov

• Гост
« Отговор #8 -: Август 27, 2010, 19:44:11 pm »
Предложението на Rudra е добро. Хубаво е да си направиш доста добре сметката на финансите. Аз така по-рано се хвърлих да си сменям новите ми колони и усилвател, но след като си направих сметката ми излезна доста солено, поне на този етап.
Това си е смяна на почти цялата система. И не излиза евтино. Аз като пресмятах ми излезна дори малко над 10 000лв. и се отказах поне засега. (Говоря за цяла система).

Иначе за кабела, колкото по-висок клас кабел толкова по-добре.
Смятам за бъдеще пак да си ъпгрейтна и сегашния кабел.

А за GOLD серията, не можах да я чуя, защото я няма. По-рано ми казаха, че в магазина ще я имало чак догодина, което трябва да означава към май месец или юни.
Би трябвало и да ги обновят както направиха с RS серията.

Неактивен RossT

« Отговор #9 -: Август 27, 2010, 20:39:31 pm »
Ако MA GS имаха изпълнение в черно (не лак) си ги бях поръчал от UK вчера. Иначе ATC SCM 11 малко доста не ми допадат като дизайн. Мога да изчакам и появяването на GX серията, току там добавили Black Ash цвета....

EB Acoustics EB1 също е вариант, само не знам дали няма да са идентични на RX1.

Като слагаш текст - направи си труда да го преведеш - прегледай правилата!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #10 -: Август 27, 2010, 20:52:45 pm »
EB Acoustics EB1 също е вариант, само не знам дали няма да са идентични на RX1.

Хайде да обсъждаме варианти, които се предлагат у нас, иначе е малко несериозно, особено при положение, че нито някой ги е чувал, нито има възможност да се чуят у нас!

Pifski

• Гост
Re:
« Отговор #11 -: Август 31, 2010, 19:51:33 pm »
Здравей,
Ако мислиш и за в бъдеще да оставаш с малки колони виж и Naim NAIT 5i. Също би трявало да се събере в бюджета ти.

Неактивен RossT

« Отговор #12 -: Септември 09, 2010, 22:40:34 pm »
Не мога да преглътна, че за едните пари не получаваш дистапционно. А и не е много мощен ми се струва.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #13 -: Септември 09, 2010, 23:33:33 pm »
Не мога да преглътна, че за едните пари не получаваш дистапционно.

Това никак не го разбрах?!?

А и колко трябва да е мощен един усилвател ...особeно с твоите колони?
NAIT 5i чудесно захранва Monitor Audio RX6

Неактивен RossT

« Отговор #14 -: Септември 11, 2010, 21:48:45 pm »
Не се предлага дистапционно за този модел. При 40W на канал поне номинално не отговаря на изискванията за RX 6