Автор Тема: Как да слушам музика с добро качество от PC-то като източник?  (Прочетена 35597 пъти)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Когато си вземеш хубав стерео усилвател, има смисъл да се замислиш за съответстващ на класа му ДАК или висок клас звукова карта(аз клоня към дака). До тогава няма никакъв смисъл да даваш пари за карта, след като изкарваш цифров сигнал към рисивъра.

Неактивен p01s0n

• Публикации: 181
Не знам какво е ДАК, ако имаш време можеш да ми обясниш или да ми дадеш линк от където мога да се информирам?
Усилвателя наи вероятно ще е Naim за модела още не се знае кой ще е и въпроса ми е дали е добър варианта с тази звукова карта за да си преценя какви пари ще ми трябват за това и питам ?

И можеш ли да ми дадеш линк от където мога да видя тези цени на ДАК ?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
В една система, стерео или не, най-важното нещо за постигане на добри резултати е баланса.
Най-евтиния Naim усилвател е около 2000лв, следващия е около 3500. Източниците на Naim винаги са по-скъпи от съответстващите им усилватели.

С други думи, да дадеш 2000лв. или повече за стерео усилвател, и да го ползваш със звукова карта за 300лв. за мен не е балансирана система, и оттам не може да разкрие потенциала на колоните и бъдещия ти усилвател.
ДАК е цифрово аналогов преобразувател. Във всеки CD плеър има ДАК, във всяка звукова карта също, а има и отделни устройства, които се използват в по-сериозните стерео системи, когато се ползва компютър,медия плеър или друг подобен източник, или пък по-евтино оптично устройство като транспорт(четящо устройство).
Даковете като самостоятелни устройства варират като цена от около 600лв. до 10 000 и повече лева.
За да постигнеш оптимума в една система, е силно препоръчително компонентите да са съобразени един с друг като клас и напасване. От тази гледна точка, ако си решил да инвестираш в приличен усилвател .. замисли се и за приличен съответстващ му Дак.

Успех!

Неактивен p01s0n

Мерси за изчерпателния отговор имам още един последен въпрос поне за тази вечер  :D
Ще има ли разлика в качеството ако слушам през ДАК или през двд плеър? И с какъв кабел е най удачно да ми е свързано двд-то в момента е с hdmi?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Как мислиш ... дали ще има разлика да слушаш през ДАК, който струва да кажем 1500лв... или през Двд... което заедно с оптичното устройство, захранването и дака в него струва около 150-200 лв?
Мисли малко преди да пишеш...

Когато вземеш стерео усилвателя, единствения начин да вържеш каквото и да е към него ще бъде аналогово - с чинчове.
(има малки изключения, но те са в по-сериозен бюджет и са достатъчно редки за да не се обсъждат в настоящата дискусия)

Неактивен p01s0n

Ясно мн лев ще трябва пак.... двд-то трябва да го хвърлям значе
Има ли поне някой сайт да видя цените на този ДАК и къде се предлагат по нашите магазини ?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Има различни дакове на различни цени, популярни предложения има от Arcam, Cambridge Audio,
Benchmark, Cyrus, Rega и други.

Naim също имат ДАК- един от най-хвалените при това ... но е скъпичък.

Успех!   

Неактивен p01s0n

Това става ли http://www.************/category/21/tsifrovo-analogovi-preobrazuvateli.html или не е добро за Naim NAP 150X ?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Naim NAP 150X  не е стерео усилвател, а крайно стъпало, при това старо - спряно от производство.
Колкото до rDAC - модела е съвсем пресен и няма отзиви от първа ръка поне у нас. В нета ревютата са приятни, но имай предвид, че това е продукт от най-ниско ниво... та не очаквай чудеса.

Успех!

Неактивен p01s0n

Ами идеята ми беше Naim NAC 112X с Naim NAP 150X предлагаха 2-ра ръка и мислех си ги взема ама ти ме разубеди...
покажи ми продукт за дак който е според класа на моята система да знам и какви пари ми трябват?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
От предлаганите у нас решения, бих обърнал внимание на Rega DAC. Не защото съм го слушал(надали някой е - ако не бъркам продукта не е вкарван в България още), а защото продуктите на Rega са известни от години, като добра бюджетна комбинация с Naim.
Цената на Rega DAC в Англия е около 500GBP. Цената в България и кога може да се достави - трябва да провериш сам.
Ако пък сумата ти се вижда висока, убеден съм че и rDAC ще ти допадне, и ще се представя в пъти по-добре от вградена звукова карта за 300лв.

Успех!

Неактивен snaily

• Публикации: 36
Здравейте,

и аз планувам в скоро време да премина към слушане на музика от компютър и следя тази тема. При мене ще бъде през HDMI кабел към ресивър. HDMI кабела ще излиза или от видео картата (най-вероятно АМД/АТИ която поддържа HD-уадио) или от звукова карта АСУС.

Това което все още не мие ясно е дали си заслужава инвестицията в звукова карта при положение че връзката ще е цифрова (HDMI) и източника ще е цифров (флак/ЦД).

Почти съм убеден, че потокът с 'музикалната' информация винаги ще бъде един и същ. Обаче не съм наясно дали няма някаква допълнителна информация като сила на звука, някаква честота/тоналност и т.н. В момента базата ми за сравнение е Пуканка А-200 и ПС3. Определено съм по-доволен от ПС3-то. При него звукът е определено по-силен при едно и също ниво на ресивъра спрямо пуканката. И определено звучи малко по-различно.

Поздрави.
П.С. прочел съм няколко ревюта за звуковите карти на АСУС Xonar (това в случай че ме 'отсвирите' да чета :) )

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Ако ще изкарваш цифров сигнал от източника си, няма значение какъв ще е той /поне на теория/.
Не виждам никакъв смисъл от допълнителна звукова карта ако след нея сигнала ще влиза в ресийвъра.
Ползвай HDMI свързване от видео картата. Качеството ще бъде 1:1 с това от А-200/PS3 при същия тип свързване.

Провери да не си мръднал усилването на звука от самата Пуканка. Трябва да е точно на 0, нито повече нито по-малко. Така качеството на звука не се определя от плеъра и всичко остава за ресийвъра.

Неактивен sabrax

• Публикации: 12
Да запитам и аз,в момента слушам музика от компютър към ресивър  посредством оптика.Компонентите ми са от нисък клас(Tannoy F4-STR-DA1200ES,компютъра е с вградена звукова карта),но мен ме интересува теоритично как стоят нещата.Ако свържа едно дакче към компа и от него към ресивъра с чинчове,съответно ресивъра ще се слуша в режим DIRECT,ще се вдигне ли качеството на звука?

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Зависи дали "дакчето" е по-добро от това във ресийвъра. DA1200ES не е чак толкова нисък клас като ресийвър и си мисля, че по-осезаем ще е ъпгрейда в колоните.