Автор Тема: Помощ при избор на система и нейното разполагане  (Прочетена 25890 пъти)

Неактивен pnikolov

• Публикации: 71
Здравейте,

Почна се с много четене, преглеждане и дъъълго писане по скайп. Вече имам доста голяма яснота какво ми трябва, но разположението вече е друга история. И тъй като няколко глави мислят доста по-добре от една моля за помощ или поне лично мнение за кашата в която съм се забъркал и изчистването и  ;)

Значи имам една стая, която ще става на хол-кабинет и вътре искам при възможност да окача един проектор и да си гледам филми. (колко просто звучи само)
Стаята е правоъгълна, с малко чупки. Дълга 5м и широка 3,75м. Има 3 врати - но ще се ориентирате по снимките.

Моята идея е да седя на дивана и да гледам отсреща един падащ екран, а проектора да е над мен. В този случай разстоянието от очите до екрана е 3.50м.

Другия вариант е да седя на фотьойл и да гледам екрана, който ще бъде при прозореца. Тогава разстоянието е макс. 4.50м.

Дотук добре, то не че има къде другаде да ги разположа. Сега, нещо не мога да измисля къде трябва да бъдат колоните и в двата случая  ???
Ако екрана ми е пред секцията, тогава почти не мога да сложа голями колони на стойки отпред, защото хората ще се спъват като влизат в стаята.

В другия случай е може би маалко по-поносимо, но пак трудно. Имайте предвид, че секцията изчезва и ще правим "модерна"  ::) и дограмата също ще се сменя.

При положение, че екрана е разположен на тясната част диагонала му се получава 85", а иначе 110"
Като засега съм си харесал една Оптома за 2бона. Въпросът е оправдано ли е като цяло завирането на толкова техника в тази стайчка и дали ще се получи нещо?? Или да се вземе една плазма 50-60" и да приключа с глупостите  :'(
Но тогава пак имам нужда от мнение как и къде да разположа колоните на бъдещата система.
За нея се предвижда компютър, ресийвър и 5.1 колони. Всичко на 1080р. и HDaudio

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Re:Помощ при избор на система и нейното разполагане
« Отговор #1 -: Октомври 20, 2010, 12:51:28 pm »
Тази секция ще се запазва ли?
Само това ли ще са мебелите в стаята - диван, фотьойл, бюро?

Неактивен pnikolov

« Отговор #2 -: Октомври 20, 2010, 12:58:37 pm »
Не, значи тази секция изчезва и на нейно място ще се изработи някаква нова - от тия модерните секции.

Дивана е задължителен, към него имам и 2 фотьйола, но засега съм измислил единия къде да го сложа. В най-забития пък ъгъл ще има бюро с компютър. Пода ще е пак с паркет, но не този. ПВЦ дограма.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Октомври 20, 2010, 13:08:25 pm »
Би ли нанесал на чертежа, къде са вратите, до къде стигат, до къде стига прозореца, колко свободна стена имаш около него и т.н.

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #4 -: Октомври 20, 2010, 13:30:13 pm »
Ще ти нахвърлям на един чертеж как може да се получи.
Според мен дали си заслужава усилието зависи от теб. Според мен една система с проектор /приличен/ не излиза много по-скъпо от 50" телевизор, но пък и не може да замести изцяло телевизора. Ако ще ползваш помещението И за гледане на телевизия пак ще ти трябва телевизор, но пък той може да е 40-42 инча.
Аз лично смятам, че си заслужава. Като отчетем, че екрана ще ти се падне на около 3м., ще имаш място за около 80-90" екран. Това е несравнимо по-добро от която и да е 50, че и 60 инча плазма/LCD.

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #5 -: Октомври 20, 2010, 14:02:57 pm »
Нещо такова си го представям аз.
Сложил съм ти реални размери на мебелите. Секцията сега е 250 см широка, Хубаво е да е по-тясна за да може да се осигуриповече въздух за колоните и да се намести и баса някъде отпред.
За втори фотьойл не виждам място.
Нарисувал съм кутията на екрана, който в случая е за 92" екран, с ръчно управление.

Неактивен pnikolov

« Отговор #6 -: Октомври 20, 2010, 14:42:16 pm »
Много благодаря за отговорите

Сега секцията е 3.50м. Иначе рисунката ти е много точна - на какво я направи (аутокад)?

За съжаление обаче този фотьойл няма да се хване до дивана - дивана е 3ка истинска - 2м. И като почнем на стената отляво врата, диван и накрая остава малко място колкото да се бодне един стол пред бюрото. Малка е ама какво да се прави. Аз си мислех да се сложи 2ия фотьойл пред прозореца - отляво на дивана. Но това е бял кахър.
Прави сте за ТВто, че може би трябва да го има и него в стаята. Аз сега имам едно 40" сони, но мисля да го кача на тавана в спалнята - пред самата спалня. И трябва и за тук да се купува някакво ТВ  ::)

Добре, значи да кажем, че уточнихме поне положението на системата. Какви колони ще препоръчате за отпред?
Аз поне си мисля, че трудно ще наместя голями прави колони в тая дупка. Тя и без това е едва 30на см. За букшелф какво ще кажете? Но понеже не искам да ги вадя много напред, дайте предложения - затворен обем, преден бас-рефлекс? Закачени на стената или на секцията?
Събуфера аз го виждам някъде в секцията отдолу. може би в края - до прозореца. Централната колона трябва да е принципно над главата ти като седиш, така ли?
Разпитвам ви така, защото трябва да тегля кабели и трасета сега като правим ремонта, а не впоследствие да се чудя кое къде да завра.  ;D

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #7 -: Октомври 20, 2010, 14:57:08 pm »
Не бях видял, че срещу секцията има още една врата.
В момента дивана е 240 см.
Аз бих ти препоръчал букшелф колони на стойки ако гониш по-ниска цена. Няма да е компромис предвид размера на стаята.
Нещо не ти се връзват размерите. Написал си 5 м. на стената, а сбора от размерите отсреща е 5,40.
Би ли премерил колко е разстоянието от долния ляв ъгъл на чертеж до края на вратата?

ПП. В CorelDraw ги рисувам ;)

Неактивен pnikolov

« Отговор #8 -: Октомври 20, 2010, 15:09:12 pm »
Прав си за размера. тия 40см идват от нишата вдясно където ще е бюрото - абе завряна работа ви казвам  :(

този диагонал ще мога да ти го дам довечера като се прибера.

Сега, значи от компютъра до ресийвъра дето седи на секцията срещу дивана трябва да пусна трасе в което да може да мине HDMI и евентуално още някакъв кабел. След това от ресийвъра до проектора който седи над главата ми над дивана също трябва да има HDMI кабел. От проектора до ПСто пък трябва да върви захранващ кабел, така че да се вързани на UPS. От ресийвъра вървят кабели да опаша стаята. Нещо пропускам ли?

Кажете за колоните какъв тип да са? Букшелф ок, ама другите истории? Съраунд колоните мисля да ги кова директно на стената, даже сте заложа кабелите в гофре и ще ги изкарам на нивото на горната част на дивана. Нищо не каза за централния говорител - на какво ниво да стои?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #9 -: Октомври 20, 2010, 15:18:24 pm »
Съраунд колоните бих ти препоръчал да не са зад гърба ти, а да са отстрани - едната над бюрото, другата до прозореца - сочещи една към друга!

ето тук е описано правилното разположение :

Как да разположа колоните в домашното си кино

Съраунд колоните най-добре да са би-полярни - те са си предвидени за окачване на стена.
Относно останалите неща ... без да си дал примерен бюджет, трудно могат да ти се дадат конкретни предложения.

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #10 -: Октомври 20, 2010, 15:20:36 pm »
Като гледам ще се наложи да монтираш букшелф колони на стената горе долуна тези места.
Има подобни стойки и ще се търсят колони с преден бас рефлекс. Има подходящи.
Задните също на стената, насочени към слушателя.
Изместваме секцията и екрана максимално към средата на дивана да не го гледаш под ъгъл.

За кабелите е така. Ако можеш да изкопаеш 2-3 см. дълбок канал в пода ще е най-добре, че HDMI по тези ъгли ще е направо невъзможно.
За проектора HDMI ще мине по тавана в канал.
За задните колони под первазите в ъглите.

Централния говорител трябва да е на нивото на предните. На практика това рядко е възможно. при теб сигурно ще стои под телевизора, точно под ръба на спуснатия екран.
Иначе ще е супер да е зад екрана, но вече говорим за друг тип екран и други пари.

Неактивен pnikolov

« Отговор #11 -: Октомври 21, 2010, 11:00:11 am »
Измерих диагонала - 6.20м

А защо средата да не мога да я сложа зад екрана? Той ще спира звука ли? Защото мога да си сметна секцията и да има някакъв рафт, който да е точно на тази височина..

Относно бюджет не мога да кажа точно - опитвам се някак да преглътна цените в магазина тук  ;D
Определено ще се оглеждам за нещо втора ръка - не съм чак такъв меломан, че да изсипя накуп 4бона само за колоните. Незнам просто - колко време карате вие с един модел колони?

Неактивен dr_slavov

• Публикации: 133
« Отговор #12 -: Октомври 21, 2010, 11:12:30 am »
Струва ми се, че по обратната ос на стаята(екрана да бъде пред прозореца) разположението ще стане по-лесно и няма да има такова странично изместване. Разстоянието е по-голямо и ще може по-голям екран.
A-200
Denon 1910 + Focal Sib&Cub
Sony KDL46W5500

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #13 -: Октомври 21, 2010, 11:13:07 am »
Ако човек е доволен от колоните си може да ги ползва и 10-15 години. При тях няма нищо революционно, което да излиза като технология.
За да стои центъра зад екрана той трябва да е акустично прозрачен. Обикновено са доста по-скъпи подобни екрани. Иначе е много добро решение защото в този канал е целия диалог и така се усеща, че излиза буквално от устите на героите.

Неактивен pnikolov

Re:Помощ при избор на система и нейното разпо
« Отговор #14 -: Октомври 21, 2010, 12:37:37 pm »
И на мен ми изглежда по-добре екрана в другата част на стаята, но тогава става тотално разместване на системата.. И ако ще има дублиращ ТВ, то тогава ТВто трябва да ползва неговите си тонколони и къде е файдата от скъпата аудио система.. Просто си трябва по-голяма стая.  ;)

За екраните малко проучвах - дайте ми някакви насоки - модели, доставчици, цени.

А какво ще кажете за по-малки колони - т.е. цялостна система като тези:
http://www.kef.com/en/SurroundSound/KHT

това и като цена се връзва прилично, но как свирят тези системи? Не по-големи от моя лоджитек :)