Автор Тема: Ето я и моята система - p01s0n  (Прочетена 59059 пъти)

Неактивен p100ynov

  • Публикации: 133
Re:Ето я и моята система
« Отговор #15 -: Януари 28, 2011, 00:15:26 am »
Колега, нямам идея дали си чел специализирани издания като Stereophile или Hi-Fi Choice.
Там винаги обръщат голямо внимание на разположението на озвучителните тела, на които правят ревю, ама наистина голямо. По-важното все пак е, дали ти правиш разлика как ти свирят колоните като ги местиш 2-5-10 сантиметра напред или назад. Аз лично съм си играл много с разположението на колоните, които са минали през мен, и вярвай ми, и 2 сантиметра правят разлика. Ако твоите ги местиш и нищо не се случва.... странно:)
you're nobody without a naim

hgi

  • Гост
Re:Ето я и моята система
« Отговор #16 -: Януари 28, 2011, 00:34:35 am »
вярвай ми, и 2 сантиметра правят разлика.
съгласен, и при мен е така, колкото и да не ми се вярваше... сериозно наместване падна :P

diannedel4ev

  • Гост
Re:Ето я и моята система
« Отговор #17 -: Януари 28, 2011, 00:53:43 am »
Почти ми писна да обяснявам колко е важно това. Една минисистемка да разположиш правилно в подходящите условия ще звучи по-добре от десет пъти по-скъпи, набутани по ъгли, до стени, до шкафове и в шкафове, на голи паркети, на плочки, задушени от куп мебели, отразени от латекси и т.н. Цялата работа отива към хвалба с марки, големини и мощности, и твърде далеч от изграждане на балансирана, качествено звучаща система. Никакви скъпи кабели и компоненти не могат да подобрят звука на неправилно подбрани, спрямо помещението и поставени в неподходяща за звука среда озвучителни тела.  :)

Неактивен bozhidarg

  • Публикации: 126
Re:Ето я и моята система
« Отговор #18 -: Януари 28, 2011, 01:32:38 am »
Точно при мен  така е набутано ама няма къде да ги слагам и на тоя паркет нищо не става,сега ще слагам килим поне някакъв  :-[

maxrev

  • Гост
Re:Ето я и моята система
« Отговор #19 -: Януари 28, 2011, 11:53:26 am »
Системата не е лоша, ОТ ,особено фронтовете ,сами по себе си ,дори са прекалено добри за НТ,задните както стана вече въпрос са ненужно големи,но пък лошо няма,щом така е решил собственика дето си ги е харесал и плащал .В крайна сметка голямата паница и малко може да събира  ;D.Колкото до мястото ,жалко наистина ,че няма повече за да се разгърнат ОТ ,но какво да правиш реалности на битието.Все пак във връзка с критиките за разположението,въздуха и т.н.,съгласен съм напълно,но с уточнението че това е жизнено важно за добрия звук когато се отнася до разположението на само две ОТ за слушане на музика.Тогава разликите в звука при различно разположение са ясно доловими ,драстични дори ,за какъвто и клас система да става въпрос.В случая обаче мога да го разбера човека защо не намира кой знае какви разлики.Все пак имаме 5 ОТ + суб.Като слуша музика от най-нормално СД ,която е записвана в два канала в крайна сметка рисийвъра я разпределя да се чува във всички ОТ едно и също, т.нар. многоканално "стерео"/чиста фикция /,като калибровъчната система/там одисей,ипао или каквато е там според търговската марка/ се грижи звука да стига до зададеното място като съобразява нужното закъснение и ниво според разположението на ОТ.Та каква фрапираща разлика трябва да има в случая в 16 кв. пълни с ОТ-сядаш на дивана и звучи там.При симулираното многоканално стерео така или иначе за каква сцена и т.н. дъра бъра става въпрос.Може би слушателя трябва да е на сцената,до втората цигулка или рамо до рамо със соло китариста ? При филми същата работа,да не би като иде човек на кино някой специално да му настройва звука за неговото място?

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:Ето я и моята система
« Отговор #20 -: Януари 28, 2011, 12:32:05 pm »
В киното ако си забелязал, няма само 5.1 колони. Ако седнеш в средата на реда съраунда е доста добър. Това не значи, че в домашни условия няма как да стане и по-добър, но си трябва специално помещение.

VB studio HI-FI

  • Гост
Re:Ето я и моята система
« Отговор #21 -: Януари 28, 2011, 14:40:08 pm »
Системате е чудесна и с радост да си я ползвате.  :)

Всяка многоканална система има стерео режим, така че изискванията в това отношение са едни и същи.
Много често се подценяват многоканалните системи. Ако ползвате DVD-AUDIO, SACD... тоест многоканален звук,
направо си е задължително да имате еднакви и то големи тонколони. При тези формати задните тонколони не са за ефекти само, а са пълноценни, като това го има и в новите формати и в много от филмите в стандартните. Проблема е че е скъпо удоволствие.
Да, наистина при чисто стерео, музикалната картина формира тримерна виртуална сцена и разположението е ключово за добър резултат! Това обаче го има и при многоканалните, дори става по сложно, защото телата са много повече и това наистина може да създаде акустични проблеми. Да не пропускаме че и във филмовата музика пак имаме моменти с чисто стерео.

Неактивен p01s0n

  • Публикации: 181
Re:Ето я и моята система
« Отговор #22 -: Януари 29, 2011, 20:08:05 pm »
Аз винаги слушам All Ch Stereo.
Как е правилно да са поставени тонколоните?

VB studio HI-FI

  • Гост
Re:Ето я и моята система
« Отговор #23 -: Януари 30, 2011, 13:02:18 pm »
 ;) Значи на практика НИКОГА не слушате СТЕРЕО! Това е жалко.

Този режим е подходящ за парти, когато хората са навсякъде, за да се озвучи по-голяма зона.
Един вид "осакатяване" на музиката за сметка на купона. Макар че не виждам реална възможност за
такъв купон при вас. Ако искате да слушате стерео записи в многоканален режим,
то си има съответните DSP режими, където от записа се извличат данни, които се разпределят между каналите,
но и това е една съсипия.

По-добрият вариант е с шпайковете, защото можете да регулирате евентуална денивелация,
а и контактната повърхност е по-малка. Само че можете да поставите под тях спец. тапи,
които да предпазят настилката от повреди (ако е такава).

Неактивен p01s0n

  • Публикации: 181
Re:Ето я и моята система
« Отговор #24 -: Януари 30, 2011, 15:17:25 pm »
От скоро слушам стерео, но имам един въпрос. Когато дам ресивъра на стерео ми работи и суббуфера. Сега го слушам на директ и ми звучат само предните 2 колони. Да правя голяма разлика когато работят само 2-те колони качеството е мн по - голямо и дори и без суббуфера да работи имам чувството, че е включен.
От къде мога да си взема такива тапи? Няма ли някой сайт от където мога да си ги поръчам?

Неактивен popcornhour

  • Публикации: 188
Re:Ето я и моята система
« Отговор #25 -: Януари 30, 2011, 16:20:02 pm »
Ето въпросните "тапи".
http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29984

Тонколоните са ти достатъчно добри за звучат добре на музика и без събуфера.
Все пак е въпрос на проби и настройки да си види дали със включен събуфер, който да поема най-ниските честоти няма да е по-добре.

VB studio HI-FI

  • Гост
Re:Ето я и моята система
« Отговор #26 -: Януари 30, 2011, 22:45:31 pm »
От скоро слушам стерео, но имам един въпрос. Когато дам ресивъра на стерео ми работи и суббуфера. Сега го слушам на директ и ми звучат само предните 2 колони.

Когато е в директен режим, сигнала не минава през DSP (цифров звуков процесор). Тоест това е максимално доброто решение за стерео при ресийвърите. Дори ако сте в стандартен стерео без директ, сигналът DSP е просто изключен, но все пак минава от там... тогава можете да ползвате суба + корекции, защото сигнала към него е позволен. Разликата обаче е в полза на директ режима, особенно когато имате пълноценни фронт тонколони както са вашите.

Неактивен p01s0n

  • Публикации: 181
Re:Ето я и моята система
« Отговор #27 -: Януари 30, 2011, 23:13:27 pm »
Ами чудя се ако си взема усилвател за да слушам стерео дали ще е мн по добро качеството с него от колкото си ресивъра? Можеби не си заслужава ?

VB studio HI-FI

  • Гост
Re:Ето я и моята система
« Отговор #28 -: Януари 31, 2011, 00:34:11 am »
Ами чудя се ако си взема усилвател за да слушам стерео дали ще е мн по добро качеството с него от колкото си ресивъра? Можеби не си заслужава ?

Вече има такава тема.
Заслужава си само ако си изградите отделна стерео с-ма с усилвател + цд + кабели....
Иначе варианта в който се ползва преда/процесор на ресийвъра + крайно стъпало не е оптимален.
Вариант е интегриран усилвател с директен вход, който като му се подаде сигнал от процесора работи като крайно стъпало за фронталните тонколони при кино, а нормално, когато слушате стерео (и си превключите съответния вход - цд напр.) си работи като пълноценен стерео интегриран усилвател. Тоест той ще захранва фронталните тонколони и при двата режима, но в стерео ще си ползва своя предусилвател, а не този на ресийвъра.
Така би могло да се подобри нещо, но едва ли с продукт до 700лв. подобрението ще е пропорционално на похарчените средства. Напр. ако ресийвъра ви е около 2000лв, не очаквайте чудо с интегриран амп за 500-700лв.
Може би малко по-добре, но и не е задължително. Трябва да тествате, ако има възможност.

Неактивен p01s0n

  • Публикации: 181
Re:Ето я и моята система
« Отговор #29 -: Януари 31, 2011, 09:12:08 am »
Усилвателя смятам да е около 2000 лв може и малко повече ще чакам някоя промоция :)
Понеже ми е мн трудно да разбирам някои работи които пишеш за което се извинявам, защото съм малко неук на тази тема и ще попитам пак дали може кабелите от тонколоните да са си вързани към ресивъра и после усилвателя просто да го вържа към ресивъра и да си слушам стерео да не ми се налага кабелите от тонколоните да ги вързвам към усилвателя? Другия ми въпрос е, че отзад на тонколоните има 4 букси, а аз използвам само 2 за какво са другите 2 ?