Автор Тема: Как да постигнем добро качество при записване на музика в lossless формат  (Прочетена 36520 пъти)

hgi

• Гост
1. Как сравняваш оригинално CD с FLAC, нали се сещаш че трябва да минат през един и същи DAC за да се сравнят?

2. Ако за рипването не си ползвал EAC те моля преди да продължим да спорим да пробваш сега с него (има си статия с настройките), после запиши използвайки cue-sheet-a пак с него приличен диск на макс 4х скорост и коректен writing offset (с външен Plextor ако имаш възможност).

A пък aз ще дойда с бира за blindtest, щом чуваш разликата и на минисистемка.  ;)

edit: според мен е също е невъзможно да се направи запис, напълно идентичен с оригинала, но разликата би трябвало да е минимална ако се прави както трябва.

drazmahala

• Гост
Добро лафче дробите тук :).В началото на 90 те на площад Славейков се предлагаха за по пет лева руски дискове , за които всички твърдяха, че са супер.Даже се твърдеше,че били по-добри от оригинала.Познавам хора, които купиха ....стотин  ;D. Поради вакума в предлагането на оригинални дискове и под въздействието на този мит, хората се мятаха, като обезумели.Аз тоже купувах.След това обаче се обърнах на 180 гр. и започнах да купувам само оригинални.Имам в колекцията си почти 1000 такива 8)Естествено ми останаха и "качествените" руски, а имам и някои БГ. Направих и друго - всички руски смених с оригинални.Сега и благодарение на системата си направих някои сравнения.Дума да няма оригиналните са с по-добро качество и все още нищо не може да ги замени.Нацепени високи и бумтящи ниски, ужасен саунд струи от тях. Играл съм си и с уж качествено рипвани на комп дискове.Разликата си седи макар и по малка.
Думата ми е за друго.Купуването на оригинални СД си е мания.Даже и от естетическа гледна точка.Някои са като произведения на изкуството и е кеф само да ги държиш и разглеждаш. 100х съм за оригиналните дискове.Още повече като си налял пари в качествена система. Виждал съм по разни форуми колони за по 30 бона , вързани с Мак.Ами не ми седи някак си...

diannedel4ev

• Гост
hgi, прочетох я, ще пробвам, благодаря за материала. :) Не споря за тези неща, в крайна сметка това е хоби за забавление, няма да настройваме ядрен реактор я, просто се обадих тук понеже видях, че има и други хора, които пишат същото и доста по-добре и изчепателно от мен обясниха какво са правили и на какви техники. :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Момчета, чудесно спорите, но забравяте заглавието на темата!
То не е - "По-добри ли са оригиналните дискове от FLAC копията им" ... а:
"Как да постигнем добро качество при записване на музика в lossless формат"

Опитайте да погледнете на нещата и от друга гледна точка.
Това, че някой записва мзика на FLAC или слуша музика от FLAC не значи нито че отрича оригиналните дискове, нито пък че задължително ползва FLAC в основната си система(и така да е няма нищо лошо).
Представете си просто ситуация, в която искате да прехвърлите част от записите си на мобилния си плеър? За да може да слушате любимата си музика с максимално добро качество докато спортувате например ...
Колкото и да ми се иска, оригинален диск трудно влиза в персонален медия плеър ... дори с много напъване :)
Или пък друг вариант - имате чудесна стерео система в дневната ... и слушате оригинални дискове ... но имате и по-скромна система за спалнята например ... или за Вилата, чийто основен източник е медия плеър или компютър ...
Какво правим - пренасяме дискове всеки път...

Както някои от вас чудесно знаят, аз също съм привърженик на слушането и купуването на оригинални качествени издания... но FLAC формата и другите подобни имат не едно и две добри качества ... и  според мен не бива да ги отхвърляме с лека ръка.

Дали някой би се задоволил изцяло със слушане на FLAC - е негов личен избор, и няма да се промени със спорове - нито по форуми, нито на живо. Нито пък с научни доказателства, слепи тестове... скандали и други по-първични методи :)

Заглавието на темата е :

"Как да постигнем добро качество при записване на музика в lossless формат"

И мисля че hgi е написал чудесно ръководство по въпроса. Оттам нататък - който иска да слуша FLAC - има насока как да се сдобие с по-добри FLAC файлове.
А който не иска - има CD, LP и т.н.

Успех!

rewri

• Гост
Счита се,че първите сто броя матрични дискове ,излезли от поточната линия,са най-качествени.Ценителите ги разиграват на търгове и цените им стигат баснословни суми.Особенно,ако диска не е отварян.За такъв,цената удря няколко стотин долара.Меката,на подобни търгове е Япония.Имам приятел,който е много запален по темата и уверено ми твърди ,че има разлика в звученето.Колекцията му е от няколко хиляди и наистина е нещо впечатляващо.Гордее се,че няма нито един ремастер,камо ли презаписани дискове.

hgi

• Гост
офф/ rewri, в другата тема съм постнал линк, в който това твърдение е изследвано със слепи тестове и техника. Разултатите не са доказали доловими разлики при слушане, но не се и отричат напълно. Интересно ми е дали са правени и други такива изследвания. > http://www.avguide.bg/forum/index.php?topic=859.msg6369#msg6369

Иначе да допълня по темата - "рипването" от CD на компютър не е процес на възпроизвеждане в реално време, когато плеарат може да не се справи с грешките. Когато се прави с програма от сорта на EAC четенето се повтаря отново и отново докато информацията не е стабилна и чак тогава се записва на харддиска. WAVE формата на рипа се запазва идентична с тази на CD-то, това за мен е важното. Ако се получават разлики според мен трябва да се търсят другаде.

Това, че от Digital Output до Digital Output има разлика, независимо че информацията е една и съща е друг въпрос.

gatekeeper

• Гост
Не знам аз си слушам  flack-четата на NeoTV550 и Dune D1. За мен hgi е прав. Слушам си музиката директно от HDD-то / не губя времето да я записвам на носител /. Мисля, че правилно направените flack-ове ще "затрият" CD-тата като носител до 2-3 години при по-широко скроените слушатели естественно. Винаги ще има такива които ще си слушат на 2x5 вата лампи и грамофон / лют мазохизъм лично за мен /. Но все пак послушаите човека "ръководството" което е написал е много читаво.
п.с.
Нямам идея защо се мъчите да си записвате flacko-вете на CD, може би супер скъпият ви хардуер не подържа някои БАЗОВИ възможности като просвирване от мрежа или HDD. Можете да бъдете сигурни, че едно записване на CD  после четенето от такова само ще вкара по-голямо неудобство и вреда отколкото полза!

ake fun

Mitko

hgi

• Гост
Доста интересно наистина, чак комично.  :)

Честно казано не съм си и помислял, че e възможно нещо подобно...

gatekeeper

• Гост
Наистина странно

Неактивен pnikolov

• Публикации: 71
Exact Audio Copy - Въпрос?
« Отговор #24 -: Март 07, 2011, 20:16:58 pm »
Не мога да пипна настройките за сваляне на Wave...

В compession options, първата опция е Waveform. Би следвало оттук да се нагласи с какво качество ще е wave файла, който се дърпа. И при мен 11Кхц, 4бита, моно  >:(. Отделно, че всичко е сиво и не ми дава да го пипам - защо?
дайте малко помощ моля

hgi

• Гост
Сиво е ако си избрал "Use external program for compression" - напълно нормално е и при мен е така. Принципно EAC рипва само на необработен wave файл както си е на CD-то (16 bit, 44.1 khz), който впоследствие може да се конвертира. В това ръководство са показани настройките за автоматично конвертиране във flac файл веднага след рипване, но по желание може да се конвертира ръчно впоследсвие или да се оставят рипнатите .wav файлове некомпресирани (в такъв случай се дава от Action/Test & Copy selected tracks>Uncompressed.

Какво е избрано на таб Waveform няма никакво значение за качеството на рипване освен ако не искаш да конвертираш със самия EAC.

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
За hgi

Още веднъж поздравления за добре написаната статия. Днес пробвах най-после ЕАС и след внимателно следване на инструкциите се получи.

Само една малка корекция.
Когато обясняваш каква командна линия треябва да се пусне към flac.exe си написал следната линия:
-8 -V -T “ARTIST=%a” -T “TITLE=%t” -T “ALBUM=%g” -T “DATE=%y” -T “TRACKNUMBER=%n” -T “TOTALTRACKS=%x” -T “GENRE=%m” -T
Обаче така написана линията не работи и flac.exe изпраща грешка. Линията не може да завършва с "-Т" и липсват част от командите. Струва ми се, че просто като си копвал командната линия, тя не се е копнала цялата. Това "-Т" накрая трябва да се махне или да се допълни със съответния таг и най-накрая линията да завършва с: "%s -o %d". Поне при мен заработи едва като допълних по този начин командната линия.

hgi

• Гост
Да, съжалявам още не съм рипвал с новата версия и не съм забелязал, че съм копирал грешно командната линия. Мерси за коментара, спести ми гадна изненадка.  ;)

-8 -V -T "ARTIST=%a" -T "TITLE=%t" -T "ALBUM=%g" -T "DATE=%y" -T "TRACKNUMBER=%n" -T "TOTALTRACKS=%x" -T "GENRE=%m" %s при мен е ОК.  "-o %d" не знам какво прави и според мен не е задължително, но ако знаеш за какво е и дали е полезно - сподели.

Rudra - ти си  :P

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
Когато поискаш помощна имформация с: "flac -h", показва, че: "-o = --output-name=FILENAME   Force the output file name", T.e "-o %d" посочва "output names", което изглежда че не е задължително.
Наистина "%s" е била командата, която е липсвала в командната линия, макар че не знам какво значи.  :)

ПП. Аз разбрах за това "%s -o %d", когато в чуденето си какво не е както трябва, използвах wizard, за да направи настройките и тогава видях какво е изписано като командна линия. После деинсталирах програмата, изтрих настройките от регистъра и от AppData, преинсталирах и наново направих настройките по твоите инструкции, само дето допълних командната линия  ;D

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
Аз май нещо не мога да се оправа с тази програма , може ли обяснение стъпка по стъпка как от lossless формат да запишем обикновено CD. Благодаря предварително :)