Jan 132013
 

На CES 2013 френският производител Focal представи Sub-Air – безжичен събуфер на цена 500 евро, който ще бъде пуснат на пазара през месец април.

Този модел е само началото на цяла нова серия от активни безжични озвучителни тела Speak-Airs, очаквани през втората половина на годината. Към тях ще се предлагат USB предавател за връзка с компютър или HUB-Air – предавател с повече входове за по-сложни системи.

Събуфера използва 21см. говорител и 150W BASH усилвател във висока деликатна кутия, позволяваща му да работи поставен на пода или монтиран на стена, като доставя ниски честоти до 35Hz. . Кутията е с размери 41см/В/х36см/Ш/х16см/В/  и се предлага в няколко цвята.

Наред със стандартните входове, събуфера е оборудван с допълнителен трансмитер за връзката му с предусилвател. Безжичната система позволя работа в радиус до 15м на закрито.

Следващия етап на Air концепцията, който ще се появи по-късно тази година са колоните Speak-Airs – на цени от 1300 евро. Те ще се предлагат в бял и черен лак, с два броя 13см говорители, захранени от вграден 80W цифров усилвател и ще работят с безжично предаван сигнал, в радиус от 10м.

Базовия комплект ще бъде снабден с USB адаптер, предвиден за свръзка на озвучителните тела с компютър, но ще има и версия с новата система на Focal – Hub-Air – на цена от 1600 евро.

Hub-Air представлява предусилвател притежаващ вграден трансмитер, управление от дистанционно и  следните входове:

– USB 1 16-bit/44.1kHz ‘sound card’ connection for computers
– USB 2 Mini-A USB for digital connections and to recharge external devices
– Digital 1 Electrical S/PDIF
– Digital 2 Optical
– Analogue 1 3.5mm minijack
– Analogue 2 RCA phonos
– Bluetooth APT-X for smartphones, tablets, etc

 

 

Другата новина от френския производител е фейслифтът на популярната серия Chorus 700.

На изложението CES 2013 в Лас Вегас беше показана новата визия на серията Chorus 700. Авангардния V-образен външен вид отстъпва място на по-класически и непреходен дизайн на озвучителните тела. Новите модели ще използват досега използваните разработени от Focal polyglass мидбас и алумиево/магнезиев високочестотен говорители. Кутиите са изработени от комбинация на 18 и 24мм MDF с допълнително укрепване. Добавен е нов Black Style финиш, представляващ комбинация на елементи с кожа и черен лак. Пускането им в продажба е планирано за периода февруари/април 2013.

 

 източник: http://whathifi.com