May 152015
 

Ежегодното Hi-End изложение в Мюнхен често е сцена, на която производителите на висок клас аудио техника представят нови модели в производствената си гама.

Новостите и тази година не закъсняха. Французите от Focal обявиха нова серия озвучителни тела от висок клас – Sopra. Серията се позиционира между Electra и флагманът Utopia, като засега се състои от само два модела, лаконично наречени No.1 и No.2.

Sopra No.1 e букшелф колона, притежаваща 16.5cм композитен мид/бас говорител, при чието разработване са взаимствани идеи от  противоземетръсните технологии на някои небостъргачи и окачването на някои спортни автомобили! Става дума за Tuned Mass Damper – накратко специфична разработка в окачването на говорителя, при която  допълнителна маса вибрира противоположно на резонансната честота, така че да намали резонансите до минимум.  Високочестотния говорител е изграден на базата на добре познатия, от високия клас колони на Focal, берилиев обърнат купол, но при Sopra серията се използва изцяло нова идея за структурата на говорителя. Според Focal берилиевият купол предлага изключително ниска маса, съчетана с изключително висока твърдост, което е предпоставка за прозрачен и динамичен звук. Основното ограничение на говорителя, според французите, се дължи на компресията на въздух в кухината зад самия говорител. За да се избегне този проблем идеалното решение би било на практика почти безкраен обем. Една от целите, следвани при проектирането на новата Sopra серия, обаче, е тя да бъде компактна, а това налага търсенето на други инженерни решения. В крайна сметка се стига до разработването на IHL системата. При нея задната част на берилиевия говорител завършва с малка кухина, свързана с външната част на корпуса чрез хорна, чиято вътрешност е запълнена с демпфиращи материали. Така звуковите вълни от задната част на берилиевия говорител са деликатно и постепенно абсорбирани. Акустичният импеданс клони към нула, така че не се оказва никакво съпротиврение на движението на берилиевия купол. Това, според французите, намалява изкривяванията с 30% и води до значително подобрение в работата на високочестотния говорител.

Sopra No.2 е стоящ, трилентов модел, при който са добавени два 7 инчови басови говорителя.

Озвучителните тела от серията Sopra са изработени във Франция,  предлагат се в разнообразни варианти на финиш – черен, бял, орех, червен и оранжев и се очаква  да са налични на пазара в Европа през юни, на цени около 8000£ за Sopra No.1 и около 12 000£ за Sopra No.2.

 

 

 

 

 

 Posted by at 16:27