Oct 062016
 

 

Naim Audio вероятно е една от най-консервативните британски компании. Пример в подкрепа на това твърдениe е първият CD плеър на Naim – CDI, произведен почти десет години след комерсиалното навлизане на CD стандарта на пазара. Такова дълго изчакване за някои може да е странно и нецелесъобразно от бизнес гледна точка, но очевидно дава резултат при Naim. След години проявено търпение британците решават в крайна сметка да заложат на вече утвърдения формат, очевидно си взимат поука от грешките, допуснати от други производители, и създават поредица от легендарни продукти – CD плеърите на Naim до ден днешен са едни от най-добре оценяваните въобще на аудио пазара!

Именно този консерватизъм беше причината за сериозната изненада, която донесе на феновете на компанията обявяването на серията Uniti през 2009г. Очевидно обаче отново всичко е било добре обмислено и планирано, тъй като Uniti серията се превърна в грандиозен успех – както като продажби, така и като възможност огромно количество нови потребители – с по-ограничени изисквания и бюджет, да се докоснат до музикалното изживяване, което предлага Naim Audio.

Девет години по-късно Naim Audio зарадва феновете си с изцяло обновена серия Uniti – плод на повече от три години разработки, близо 4 милиона паунда инвестиции и трудът на екип от 25 инженери.

Серията се състои от четири модела – три от тип “система всичко в едно” –  флагмана Uniti Nova, Uniti Srar и компактната Uniti Atom, и хард диск плеър/сървъра  Uniti Core.

Първо на пазара е планирано да се появи Uniti Core – аудио плеър и сървър снабден с CD устройство – за рипване на музикалната ви колекция, както и с HDD или SSD диск за съхранение на до 100,000 аудио трака. Uniti Core е наследник на UnitiServe, но само като функционалност – както и при останалите модели дизайнът (вътрешен и външен) е изцяло променен, корпусът е изцяло нов и може би най-важното – за разлика от предшественика си Uniti Core, използва линейно захранване. Поддръжката на аудио формати включва WAV, FLAC, DSD, Apple Lossless, AIFF, AAC, Windows Media-formatted files, Ogg Vorbis и MP3, а като възможности за връзка са предвидени освен UPnP мрежово свързване и два USB входа за външни носители, също и BNC S/PDIF конектор за връзка с DAC.

  

Всяка от трите комбинирани системи в новата серия Uniti поддържа Google Cast for Audio, Apple AirPlay, Tidal, Spotify Connect, aptX HD Bluetooth, vTuner internet radio и UPnP (universal plug and play) hi-res streaming. Поддържаните аудио формати включват DSD 64 и 128, WAV до 32-bit/384kHz, FLAC, AIFF и ALAC (Apple Lossless) до 24-bit/384kHz, плюс AAC и MP3 до 16-bit/48kHz.

Uniti Atom е компактна система от тип “всичко в едно”, предлагаща просвирване на разнообразни файлови формати от мрежов сървър или usb носител (включително и външен HDD) и клас A/B усилвател с мощност 40W на канал при 8Ω.  Системата разполага с аналогов аудио вход, предусилвателен изход (за свързване на субуфер), коаксиален и два оптични цифрови входа, 3,5мм изход за слушалки, както и опция за HDMI (ARC) за връзка с телевизор или външен плеър.

  

Uniti Star предлага пълноразмерен корпус, повишена мощност – 70W на канал при 8Ω, CD устройство – за просвирване и рипване на дискове, всички възможности за връзка на Uniti Atom плюс допълнителен BNC вход и още един S/PDIF вход, а освен това предлага слот за SD карта памет, както и опция за добавяне на DAB модул.

  

Uniti Nova е топ моделът в новата серия и предлага мощност от 80W на канал при 8Ω, както и всички възможности за връзка налични при останалите модели. CD устройството е премахнато с идеята архитекрурата да е оптимизирана за максимално добро звучене, а ако се налага рипване на CD колекцията ви – както и при модела Atom може да се използва външно USB CD устройство.

  

Uniti Atom, Star и Nova използват нов, 40-битов SHARC DSP процесор от четвърта генерация ( ADSP 21489 ) и Цифрово-Аналогови преобразуватели от Burr Brown.

Друго ключово нововъведение при трите комбинирани системи е големият цветен LCD дисплей, който може да изобразява обложки на албуми, траклисти, менюта и т.н. Струва си да се спомене значително подобрената според Naim Wi-Fi връзка, както и пръстеновидния модул за регулиране на силата на звука, разработен първоначално за Naim Statement. Управлението на компонентите от новата Uniti серия може да се извършва както ръчно, така и чрез RF дистанционно управление, а също и чрез вероятно най-популярния в днешно време вариант –  iOS или Android приложение.

На нашия пазар продуктите от новата Uniti серия ще са достъпни вероятно в началото на 2017г, а обявените от Naim цени са съответно: Uniti Core – 1650£, Uniti Atom – 1600£, Uniti Star – 2999£ и Uniti Nova – 3800£.

 

 

 източник: http://whathifi.com

 Posted by at 17:15