Автор Тема: Захранващ кабел ?  (Прочетена 17181 пъти)

lz3ty

  • Гост
Захранващ кабел ?
« -: Август 22, 2011, 14:44:10 pm »
Скоро прочетох за захранващ кабел на стойност около 300 евро.Каква е логоиката да се дават толкова пари за него?За останалите кабели съм съгласен,има логика,практиката го е доказала...Според мен е по важно какви са връзките преди кабела/контакти,заземление ,честотата на тока-51,49 или 50 Hz,волтаж и т.н/. Интересно е дали някой може  при слепи опити да направи разлика с какъв кабел захранва  даден детайл от системата си,готов съм да се обзаложа на 100 лева,че при 3 опита поне един ще е грешен...Има ли смисъл тогава и какъв?  Възможно е да греша,очаквам логично обяснение.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Захранващ кабел ?
« Отговор #1 -: Август 22, 2011, 15:04:00 pm »
Обяснението е съвсем просто и е давано многократно тук.
При система на достатъчно високо ниво, всеки елемент от системата оказва влияние - и междукомпонентни кабели, и захранващи кабели, и стойки/маси, и разклонители и контакти, и всичко останало.

До колко това влияние ще е драматично и ясно чуваемо зависи до голяма степен от системата, също както и от слушателя.

Има системи и компоненти, които се влияят изключително силно от смяната на кабели и аксесоари. Има и такива, при които това влияние не е до такава степен драматично.
По същия начин има слушатели, които усещат и най-малката промяна в системата си - в позитивен или негативен аспект, а има и такива, които трудно биха разбрали, дори да им сменят цалата система :)

Относно кабела, за който споменаваш, има десетки пъти по-скъпи захранващи и други кабели - и в това няма нищо лошо, докато ситемата е на достатъчно високо ниво за да се осмисли такъв кабел и докато слушателя усеща подобрение, коeто лично за него оправдава цената.

Тук стигаме и до въпроса за приоритетите и доказателствата.
Защо му е на някой да ти доказва каквото и да е, да се обзалага и да се опитва насила да те убеди в нещо.
Ако за теб захранващите кабели са незначителен аксесоар, който не си струва инвестицията - чудесно - спестяваш си да кажем 300 евро :).
От друга страна, ако си изградил система на достатъчно високо ниво, всички други елементи по нея са изпипани, разполагаш със свободни финансии и ти е любопитно до какво ниво можеш да доведеш звука от конкретната система - то тогава можеш сам да провериш има ли смисъл за теб смяната на захранващия кабел, пък ако искаш да има интрига можеш и да се обзаложиш със себе си  ;D


lz3ty

  • Гост
Re:Захранващ кабел ?
« Отговор #2 -: Август 22, 2011, 15:19:18 pm »
 Не знам защо отворих тая тема, май просто ми беше интересно.Не,не търсех интрига,а логично обяснение,което намирам при другите конектори.Другото ми хоби е свързано с високочестотна техника и радиовълни и имам представа от някои физични закони.Просто се надявах наистина да има някакво друго  обяснение по темата .

civica

  • Гост
Re:Захранващ кабел ?
« Отговор #3 -: Август 22, 2011, 15:24:59 pm »
Другото обяснение е , че като има търсене на такива кабели  , ще има и предлагане !

rewri

  • Гост
Re:Захранващ кабел ?
« Отговор #4 -: Август 22, 2011, 15:53:41 pm »
Независимо от цената,един кабел може да оказва различно влияние върху звукът.Някои слушатели търсят неутралност и тонална уравновесеност, други дълбок бас с оловен оттенък, който стъпва тежко и бавно, а трети  по-динамична, гъвкава, целенасочена и изразителни картина.Различните кабели могат да придадат насока, едни и същи компоненти да  звучат по един или друг начин.Това  помага  на собственикът да търси "равновесие" в своята система,което да го кара да изпитва удоволствие от нея.
От едно ниво нагоре на аудио уредбата, звукът става повече или по-малко зависим от подобни ъпгрейди.Те струват пари.Фирмите в кабелната индустрия, влагат все по-модерни технологии и скъпи материали,вкл. благородни метали.Очевидно е,че не могат да произведат огромни количества и да заредят магазините по целият свят.Затова сегментират пазара,бюджетни решения за масовият потребител и скъпи, до много скъпи продукти,ръчна изработка,в която цената не е определящ фактор.

Неактивен Coppermine

  • Публикации: 81
    • Планина.бг
Re:Захранващ кабел ?
« Отговор #5 -: Август 22, 2011, 16:31:59 pm »
Може би ако имаш някакъв специален разклонител или нещо като упс или нещо като външно захранване има смисъл да се сложи по-хубав кабел след него защото устройството ще филтрира смущенията по мрежата и ползваш по-хубавия кабел за да няма други смущения. Само предолагам де, понеже колегата търсеше логично обяснение и това ми звучи логично :)

lz3ty

  • Гост
Re:Захранващ кабел ?
« Отговор #6 -: Август 22, 2011, 21:53:57 pm »
rerwi обяснението ти звучи красиво,но това просто няма как да стане със захранващ кабел.Задавал ли си си въпроса кое точно ще промени сигнала или както Рудра спомена защо му е на някой да ти доказва нещо,което не може-просто повярвай! Но това не е толкова важно,защото всеки усеща нещата според собствените си разбирания.И това е хубавото на хобито ни!
Темата подхванах съвсем добронамерено,не твърдя,че съм прав,исказвам лично мнение.
Поздрави!

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Захранващ кабел ?
« Отговор #7 -: Август 22, 2011, 22:23:30 pm »
... или както Рудра спомена защо му е на някой да ти доказва нещо,което не може-просто повярвай!

lz3ty, или не разбираш какво ти пиша, или по някаква причина умишлено се опитваш да ми приписваш безумни иказвания!

Първо - никъде не съм казал, че нещо не може да бъде доказано - в случая ползата от захранващия кабел!
Казах, че не виждам смисъл някой на сила да си прави труда да ти доказва каквото и да било, особено при положение, че подхождаш по такъв начин!

Второ - никъде не съм ти казвал да повярваш в каквото и да е! Напротив - казах ти че ако за теб това е безмислено  си спестяваш разходите и разправиите по смяна на кабели! Ако пък решиш да обогатиш представите си за нещата - можеш да пробваш и сам да прецениш има ли всъшност смисъл или не, вместо да говориш на изуст!

За в бъдеще или ме цитирай точно, или не ме цитирай въобще!

Стотици любители на аудиото по света пробват и сменят различни захранващи кабели и намират разлика в звука на системите си.

Това, че ти не намираш тази идея за разумна и не вярваш, че има смисъл в смяната на захранващия кабел е нормално, и е твое право да вярваш или не в каквото ти харесва.

Да твърдиш категорично разни неща, без да си опитал обаче, е твърде несериозно! Такъв подход тук не се толерира - ставало е дума за това десетки пъти вече!

За да даваш мнение кое е възможно и кое е невъзможно, направи си труда и опитай, и дори тогава ще можеш да изказваш мнение базирано единствено на конкретния ти опит - в тесните му рамки!



Неактивен p100ynov

  • Публикации: 133
Re:Захранващ кабел ?
« Отговор #8 -: Август 22, 2011, 22:50:50 pm »
Колега lz3ty,
Започнал си темата добронамерено и аз ще се опитам да се впиша в тона.
Съветвам те да наблегнеш повечко на практиката, за теорията и направи си сам има други форуми.
В момента има доста фирми, които внасят кабели, включително захранващи. Някои биха ти дали да пробваш вкъщи срещу депозит, някои даже и без депозит. Направи си труда, пробвай, пък сподели мнение. Ако нямаш възможност или просто не ти се занимава - по-добре не изказвай мнение.
Най-елементарният въпрос, който можеш да си зададеш в случая е "защо продават захранващи кабели за една торба пари?" и най-елементарния и логичен отговор, до който би трябвало да достигнеш е, че "защото се купуват", което почти на 100% означава, че вършат работа. Толкова ли е важно как ТОЧНО я вършат? Важно ли ти е да знаеш от какъв материал е проводника, как е изтеглен, как е усукан в сноп от по X жила, как е екраниран, как е запоен към еди какъв си конектор и т.н.?
Дано да съм звучал добронамерено, поне такова ми беше първоначалното намерение :)
you're nobody without a naim

lz3ty

  • Гост
Re:Захранващ кабел ?
« Отговор #9 -: Август 23, 2011, 13:41:25 pm »
Не исках да засягам егото на никого,още повече на хора които уважавам и са ми помагали при избора на аудио техника.Целта не беше такава.Що се отнася до опит със захранващ кабел ще го направя,чакам ЦАП и усилвател от по висок клас за да е коректна пробата. Приключвам темата .Ако някой се е почуцствал засегнат моля за извинение!
Поздрави!

Неактивен p100ynov

  • Публикации: 133
Re:Захранващ кабел ?
« Отговор #10 -: Август 24, 2011, 00:53:57 am »
Темата си е много добра, дано редовно да се "вдига"!
Първо да споделя, че не си ми засегнал егото, нито си ме обидил, но едва ли точно аз те притеснявам :)
Май беше редно да спомена все пак и личен опит - смяната на всеки кабел прави разлика! В каква посока... вече е въпрос на вкус. Със сигурност обаче разлика има, освен това тя е лесно чуваема, така че чувствай се по-богат със 100 лева, заради липса на облог, които ти предлагам да заделиш за бъдещ захранващ кабел :D
Както писах по-рано, пробвай и сам ще се увериш!!
you're nobody without a naim

lz3ty

  • Гост
Re:Захранващ кабел ?
« Отговор #11 -: Октомври 08, 2011, 11:41:18 am »
Взимам си думите обратно,щях да загубя баса.Разлика ИМА!

hgi

  • Гост
Re:Захранващ кабел ?
« Отговор #12 -: Октомври 08, 2011, 13:24:27 pm »
С какъв захранващ кабел пробва и какви бяха общо взето разликите? На кои компоненти го изпробва - при усилвателя ли имаше най-голям ефект?

lz3ty

  • Гост
Re:Захранващ кабел ?
« Отговор #13 -: Ноември 09, 2011, 18:52:01 pm »
Hgi подробно ще опиша сравненията след още няколко проби.
За сега който иска да прочете това: http://www.digital.bg/novini/революционно-откритие-в-областта-на-hi-fi-техниката-news12873.html
Поздрави!

Неактивен lilscrappy

  • Публикации: 189
Re:Захранващ кабел ?
« Отговор #14 -: Август 14, 2014, 08:55:46 am »
Аз да попитам някой да е правил тест да смени токовият кабел на кино усилвател ?
Интересно ми е да ли ще има положителна ефект и ще си заслужава ъпгрейда в тази насока ?