Автор Тема: Моля за съвет!  (Прочетена 43053 пъти)

Неактивен Anto

• Публикации: 94
Моля за съвет!
« -: Октомври 19, 2011, 18:53:35 pm »
Здравейте!

Дилемата ми е следната: имам колони Jamo E 850 /произведени в Дания/ купени преди 7-8 години като комплект със център, суб ,сър.Към тях ресивър Pioneer VSX D512 също толкова стар.Въпросът ми е следния -мога ли да получа чувствително подобряване на стерео звука, ако променя само усилвателя с някакъв по-добър.И ако е възможно ,каква минимум сума ще ми е необходима за такъв.Аз лично си мисля ,че с наличните колони кой знае какво подобрение и с много по-добър усилвател няма да получа,но все пак реших да се консултирам с вас ,тъй като съм общо взето бос в тази област.Въпросът ми е принципен ,без да засягаме за сега големина на помещение, стени и т.н.

Благодаря предварително! 

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Моля за съвет!
« Отговор #1 -: Октомври 19, 2011, 19:07:03 pm »
Здравей,

Мисля че инвестицията в стерео усилвател за тези колони няма да се оправдае кой знае колко.
Със закупуването на стерео усилвател и подходящ източник, прираст в качеството на звука със сигурност ще има. Въпросът е, че колоните са на изключително ниско ниво и според мен да се гради система около тях(разбирай да се купува усилвател специално за тях) не е добра инвестиция.

Има разбира се и друг възможен подход.

Ако целиш наистина сериозен ъпгрейд на системата, обмисли варианта за взимане на добри колони в далечното бъдеще. Прецени възможните варианти - според помещението ти, бюджета и вкусовете ти.

След това се концентрирай върху търсенето на стерео усилвател, който да е подходящ за тези бъдещи колони.

Идеята е да вземеш стерео усилвател, който хем да подобри представянето на сегашните ти колони, до колкото е възможно, хем да е един добър партньор на други по-добри колони в далечното(пожелавам ти да не е толкова далечно) бъдеще.

С други думи - мисли в перспектива.

Успех!

Неактивен Anto

« Отговор #2 -: Октомври 19, 2011, 20:59:45 pm »
ОК! Ще поразгледам сайта за да помечтая...обикновено мечтите ми се сбъдват.

Благодаря!

Неактивен Anto

« Отговор #3 -: Октомври 20, 2011, 10:37:22 am »
Имам друг въпрос, но не мисля ,че е нужно да се отваря друга тема и за това ,ще ползвам тази.Разгледах и прочетох статиите , ясно е ,че е нужен баланс на системата, както между компонентите ,така и помещение, и мебели, и т.н.Но аз не съм някакъв супер слухар и едва ли ще доловя разлика в эвученето на система за 2-3000лв. и такава за двойно по-голяма сума.Особено в апартамента в който живея-не може и дума да става за правилно разположение, акустика и прочее. А ми се иска да имам нещо, на което да имам доверие във верността на възпроизвеждане.Не мога и да чуя съответно някаква система защото съм от Варна, а и нямам критерий защото не знам как трябва да звучи нещо такова.Та в този случай може ли да се даде съвет по отношение на компромиса ,който трябва да се направи ,или конкретна комбинация.Не съм привърженик на идеята ,че най-скъпото е и най-добро за мен, просто ,защото от определен момент нататък едва ли ще мога да усетя разликата в качеството.винаги търся оптимално отношение цена-качество.

Благодаря и успешен ден!

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #4 -: Октомври 20, 2011, 11:07:53 am »
Аз съм слушал колони Epos с усилвател Creek и мисля , че е добра комбинация.

maxrev

• Гост
« Отговор #5 -: Октомври 20, 2011, 11:18:55 am »
В този бюджет /2-3000 лв./може да се разгледат плейър и усилвател в ценовия диапазон от по около 1000 лв.плюс тонколони за останалите пари до 3000 лв.,като със сигурност ще има драстично подобрение на качеството на звука в сравнение с досегашната ти система за домашно кино.Конкретни марки и комбинации ще се възъдржа да предлагам,хем,че и не се толерира особено в сайта,а и е най-добре сам да си прецениш за себе си.Това,че си от Варна обаче си е проблем,ако нямаш възможност да се разходиш и да прослушаш различни комбинации.Ако търсиш подобрение със сегашните си колони ,то добавянето на стереоусилвател,СД плейър и слушането на качествени записи от ЦД също носи драстично подобрение на звука в сравнение с комбинацията многоканален рисийвър нисък клас,нискобюджетни колони и МП3 от компа или от ДВД плейър.Иначе за аудиото е валидно с пълна сила правилото,че апетита идва с яденето,така че при всички случаи ще направиш разлика в звученето на системите от различни класове.Хубавото се познава .

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #6 -: Октомври 20, 2011, 11:32:31 am »
Anto, въпросът ти е поставен доста общо и е трудно, а и не особено коректно да се даде твърд и еднозначен отговор.

На първо място, не мисля че си прав, че не би открил разлика в система за 2-3000лв и такава за 4-6000. Според мен, в този ценови клас разликите при удвояване на бюджета са най-драматични.
Освен това и разнообразието в този клас е може би най-голямо. Различните производители интерпретират звука по различен начин, като всяка интерпретация има своите минуси и плюсове.

Уви, при положение че нямаш възможност да слушаш, изборът ти се налага да бъде мотивиран от мнения и ревюта, а това понякога поднася не толкова приятни изненади.

В зависимост от помещението ти, вариантите за разполагане, бюджета и изискванията ти към звука, прилична система може да се изгради както за 2-3000лв., така и за много повече - въпрос на критерии и възможности.

Като съвсем общ ориентир, мисля че когато говорим за слушане на музика, озвучителните тела, които според мен си заслужават покупката, като бюджет започват да кажем - за букшелф колони от около 600-1000лв. за чифт, а за стоящи колони от около 1500-2000лв. за чифт. Това разбира се е твърде обобщено твърдение и има редица изключения.

Относно конкретни предложения, такива биха могил да се дадат едва след като има повече информация относно бюджет, помещение, разположение, вкусове и изисквания.

Иначе в стерео раздела има няколко теми, в които са обсъждани различни озвучителни тела, характерът им и комбинирането им с усилватели - може да са ти донякъде полезен ориентир.

Успех!

P.S. Преместих темата в раздел Стерео => Обща дискусия. Мисля че това е по-подходящото място за нея при това развитие.

Неактивен Anto

« Отговор #7 -: Октомври 26, 2011, 13:01:59 pm »
В петък, може би ще имам няколко свободни часа в София и ми се иска чуя как звучи мое CD на добра система.Къде би могло да стане това? Ще съм благодарен за точен адрес на някой от магазините.

Поздрави!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #8 -: Октомври 26, 2011, 13:10:26 pm »
Търсачката във форума работи без проблеми и съвсем безплатно  ;D

http://www.avguide.bg/forum/index.php?topic=668.0

Неактивен Anto

« Отговор #9 -: Октомври 26, 2011, 18:22:15 pm »
Да, благодаря! Със сигурност щях да попадна на инфото ,но трябваше да излизам и в същото време исках със сигурност да получа някаква информация.

Неактивен Anto

« Отговор #10 -: Ноември 02, 2011, 13:51:35 pm »
Няколко дни разучавах какво се продава у нас и като вариант попаднах на Дали икон2/даже ги слушах в един приятел/ за 960лв.Също така икон 7 за 1500лв. По принцип, мога да отделя пари и за по-скъпите ,но помещението в което ще са разположени е около 20кв. няма правоъгълна форма или въобще форма на правилен четириъгълник, защото дългите стени са дъгообразни. Колоните са ми разположени на около 10 см. от страничната стена и 50см.от задната и така ще бъде евентуално с новите.Успях да чуя по-малкия модел и ми харесаха.Ясно ми е,че тук също има избор от отлични неща ,но не мога да ги чуя, което ме кара да се спра на посочения модел на Дали.Така че, бих искал да попитам за мнението Ви.И евентуално за усилвател от тук.

PS:бях в София и освен скобата която отнесох, слушах в един магазин сглобена система ,но това не ми беше особено полезно, тъй като не бе в моята ценова категория.Иначе свиреше страхотно.Никой обаче не ми каза, за съжаление,че могат да се чуят и колоните от тук ,нямаше да си изгубя времето напразно.

Благодаря предварително!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #11 -: Ноември 02, 2011, 14:26:39 pm »
Както може би си забелязал, доста участници във форума имат чудесни системи, които не са купувани от AV Store :) и това е съвсем нормално. В България се предлагат вече много интересни продукти - както от нас, така и от различни колеги, а основната идея на един такъв форум е да помогне в избора на система според нуждите и вкусовете на питащия - без значение от къде е купена тя. Често препоръчваме продукти от VA Store просто защото с тях сме най-добре запознати и съответно съвета би бил най-адекватен.

Dali са популярни и харесвани озвучителни тела. Конкретно мнение за споменатите модели не мога да дам, защото не съм ги слушал сериозно. Това, че на теб са ти допаднали обаче, е добър повод да ги обмисляш като вариант.

На твое място бих изчакал Експото в началото на декември. Там би могъл, въпреки лошите условия, да обогатиш представите си и да добиеш по-ясни впечатления за широка гама продукти.

Що се отнася до обикалянето ти - бяха ти дадени алтернативи, но разбирам, че пътуването и ориентирането в София... а със сигурност и паркирането, не са никак приятни ;)

Сериозно бих обмислил разположението на озвучителните тела в помещението ти. 10см от страничната стена според мен никак не е добра идея. Ако имаш възможност потърси алтернативни варианти.

Успех!

Неактивен Anto

« Отговор #12 -: Ноември 02, 2011, 14:46:12 pm »
Предполагам ,че МА и Клипш също щяха да ми харесат. От експото какво може да се очаква? В нормалните държави на такива изложения може да се направят добри сделки.Тук как стоят нещата?

Неактивен Anto

« Отговор #13 -: Ноември 03, 2011, 09:41:33 am »
Нещо друго да попитам : nad c326bee има pre out и main in. Прочетох статията за свързване м/у усилвател и ресивър и това което разбрах е ,че с моя ресивър /vsx 512/ ,такова свързване няма как да стане/ независимо какъв е усилвателя /.За да ползвам евентуално ресивъра ,ще трябва по някакъв начин да превключвам кабелите или усилвателя, респективно ресивъра или да сменя и ресивъра.Правилно ли съм разбрал.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #14 -: Ноември 03, 2011, 10:10:58 am »
Нито рисивъра ти, нито усилвателите на NAD поддържат такъв тип свързване. Ставало е вече няколко пъти дума за конкретни модели стерео усилватели и кино рисивъри, подходящи за целта. Потърси в темите.