Автор Тема: Моля за съвет!  (Прочетена 43044 пъти)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Моля за съвет!
« Отговор #45 -: Ноември 25, 2011, 10:50:11 am »
drazmahala, говорим за различни неща.
Аз говоря за стандартния шум на усилвателя - резултат от течащия в него ток, който присъства дори и към усилвателя да няма свързан никакъв източник. Той наподобява по-скоро бял шум, и на английски е обикновено наречен "Hiss" - фонетично наподобявайки звука, който се чува.
Брумът е съвсем друг по характер звук(както може да се досетите от името на термина, отново фонетично наподобяващо чуващият се звук), който обикновено се дължи на несъответствие в заземяването на някои елементи в системата.

rewri

• Гост
« Отговор #46 -: Ноември 25, 2011, 11:20:10 am »
  Всъщност проблемът е много сериозен и мисля,че решението му трябва да се търси в специална тема,за да е достъпна за всички.
  Новите хай-фи системи са предвидени да имат заземяване,т.е. отделен кабел от нулата.Нашите електрически системи,обаче не са такива.Те имат две жила - фаза и нула,трета за заземяване уви няма.В контактите слагаме преходник ,с който свързваме "двете странични пластини",принципно предназначени за заземяване.Ако не се направи,на устройството се усеща слаб ток при допир.
Какъв е резултатът:При свързване на трижилен захранващ кабел,към така "занулена" ел. система,звукът на устройството /усилвател,плеър и т.н./ е ужасен - сух,препечен с ясно изразени химически високи.Най лошото е ,че има и брум.
Моите емпирични опити засега показват,че премахвайки  "преходникът ,с който свързваме двете странични пластини" в самият контакт ,решава донякъде проблема,но не изцяло.Звукът става нормален,но се усеща слаб ток при допир .Очевидно не е окончателно решение.Има ли опасност от електрически удар?
Ползвам много качествени разклонител/със съответни филтри/ и захранващи кабели.Проблемът е същият и при най-обикновени разклонители и кабели.

Въпросът е - как да заземим системата ,без да изградим нова инсталация?

П.С. Подобен проблем ,беше срещнал колега от Бургас,в тема за кабели.

drazmahala

• Гост
« Отговор #47 -: Ноември 25, 2011, 11:45:06 am »
drazmahala, говорим за различни неща........

Дали са различни нещата - не знам.Нека Anto да уточни точно какво чува и дали е същото като това, което аз чувам.Шум/брум са понятия, които не са уточнени. Ако бях писал, че чувам шум по-различно ли щеше да е? Може и да не съм чул брум. Факт е, че при мен в едното СД се чува при усилване, а в другото не. Реших, че може и да е същото и при Anto. Аз шум в системата си нямам ;) и не ми се струва нормално, която и да е система да има чуваем шум, освен ако е някакъв дръжкофон.
Дано да се оправи, де ;) Факт е, че съществува проблем със заземяването на всички системи. Присъствал съм на демонстрация на нензаземена и заземена система и разликата беше ушевадна.

Въпросът е - как да заземим системата ,без да изградим нова инсталация?

П.С. Подобен проблем ,беше срещнал колега от Бургас,в тема за кабели.
На въпросната демонстрация системата беше заземена, като от 4 етаж беше пуснат през цялата сграда един железен кол :D до земята. Най - ефикасното и най варварско заземяване :D

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #48 -: Ноември 25, 2011, 13:45:43 pm »
drazmahala, за мен е странно, човек който се интересува от аудио техника и има аудио система не от вчера, да не знае какво е брум  :-X и да не прави разлика. Но живота е пълен със странности.

Относно това, че не чуваш шум от озвучителните тела без подаден сигнал - нормално е, колоните ти никак не са високочувствителни! Шума за който говоря се наблюдава при заставане на сантиметри от говорителя, от 1 метър например не се чува нищо. Дали ти се струва нормално или не е въпрос на възприятия. Но спорове по такива принципни въпроси обикновено са напълно излишни.

rewri, изказването ти е доста крайно :) излиза, че при всички незаземени системи звука едва ли не не се трае, а също и че заземени ел. инсталации в България отсътват  ;D

Както и да е, докато Anto не даде по-подробна информация за характера на шума, можем само да теопетизираме. Пък ако според него има нещо нередно - има гаранция - да се възползва от нея!

Неактивен Anto

• Публикации: 94
« Отговор #49 -: Ноември 25, 2011, 14:59:52 pm »
Здравейте,
категорично нечувам брум, а шум/съскане/.Чува се от изхода за слушалки на ресивъра, старият ми усилвател JVC и от новият усилвател.Затова си мисля ,че в случая е прав Рудра и не става въпрос за дефект.При увеличаване на силата на звука, съскането се усилва.

Поздрави!

lz3ty

• Гост
« Отговор #50 -: Ноември 25, 2011, 22:20:54 pm »
Темата ми стана интересна и пробвах и аз с моята система. Крийк ево 2 с рДАК и BD плеър,който полззвам като транспорт за момента. 
1.Стриймвам песен от лаптопа през рДАКа. Плеъра поставям на пауза/този на лаптопа/. Усилвателя усилвам до 80/на мах/.  На слушалки за 90-100лв/сони/ не се чува НИКАКЪВ шум,все едно не са включени.
2.Пускам диск от транспорта/ВD плеър/ пак през рДАКа,поставям на пауза-на слушалки- НИКАКЪВ шум.
3.Когато махна слушалките и си долепя ухото до колоните шум се чува след усилване 35-40 -бял както казва Rudra и при двата варианта. На 50 см. от колоните не се чува нищо.
Преди време при един приятел при същата постановка на пауза се чуваше скърцане от плеъра като от не смазано колело.При смяна на плеъра всичко се оправи. Брума е друга работа,от опит знам,че се оправя със заземяване.По тая тема/заземяване/ имам известен опит от другото си хоби-радиоаматьорството.

Неактивен Anto

« Отговор #51 -: Ноември 26, 2011, 15:25:38 pm »
Здравейте,

установих,че колкото по-евтини слушалки ползвам, толкова шумът е по-слаб.С най-евтините /на лоджитек-копютърни/ човек остава с впечатление ,че няма шум.Едва когато увелича след 70 и ги притисна към ушите си шумът се усеща.
Поздрави!

Неактивен Anto

« Отговор #52 -: Ноември 26, 2011, 23:01:28 pm »
Здравейте,
дали ще мога да получа мнение за избор на СД към Creek evo2 и  Dali Ikon2.За съжаление съответното СД от серията на Creek е вече 1500лв. и не ми се дават толкова пари.Със странния си ход, в тези дни на криза, вносителят ме разочарова и сега търся друга алтернатива.Такава в момента е Marantz CD6004 и Creek evo CD на една и съща цена. Крийка, за съжаление е последна бройка "от рафта" и това ме притеснява.Освен това е модел отпреди 6 години и цвета е противоположния, така че ,компромисите стават много.Какви други възможности ще предложите?

Благодаря!

lz3ty

• Гост
« Отговор #53 -: Ноември 27, 2011, 14:53:30 pm »
Опита ми не е голям,но все пак съм се учил от грешки...Прди месец и аз бях пред тая дилема-ЦД на старо с всичките рискове или нов но за повече пари.И аз съм с ево 2 усилвател.Поръчах цд ево2 преди поскъпването и имах късмет-само след седмица цената беше друга. Съображенията ми бяха следните: Ево цд 2 и усилвателя работят с едно дистанционно-за мен това е много удобно. Темброво двете устройства са напаснати едно към друго. Цвета и габарита си подхождат естетически.  Този другия -ЕВО цд който е единична бройка- не ме притесняваше това /все пак има съответната гаранция и е ползван предполагам само за демонстрация, а и AV GUIDE държат на името си/ ,цената беше ОК ,но цвета е бронз и щеяе да ме дразни. Този Marantz CD6004  го слушах заедно с двама колеги-ентусиасти  и много ми хареса. Сравнявахме го с един Ротел ЦД /не си спомням модела но е купен около 2008г нов/ и не намерихме почти никаква разлика.Само единия слушател прецени,че баса на ротела е по дълбок,стегнат -аз не намерих разлика.
Успех!

maxrev

• Гост
« Отговор #54 -: Ноември 29, 2011, 16:27:33 pm »
lz3ty На всички ни са ясни предимствата когато плейъра и усилвателя са от една и съща серия на един производител.Въпроса е,че колегата Anto е пропуснал момента ,/както и аз де за малко  >:(/  и не е успял да си вземе на старата цена,а сега има съществена /поне за мен/ разлика от едни 400 лв. за същото нещо само защото крийк са решили да се позиционират в по-висок ценови клас.Та при колегата ,предвид това,че спомена по-напред в темата,че тепърва ще прави колекция от ЦД-та,добро решение за момента е да си вземе външен ДАК и да си слуша музика от компа в лузлес формат.Колкото до ево2 плейъра ,остава да чакаме за бъдещо несигурно събитие,каквото са евентуални намаления по празниците било в Бг или от чуждоземски сайтове.Третия вариант е по евтин плейър от друга марка,като например посочения маранц 6004 ,но не от Бг ,защото ако наистина тук цената му е 900 лв. ,е "само " с едни 200 лв. над цената в белите държави за 6004.Вариант е и  предшественика му 6003,който в момента тествам вече около месец  и малко и е нелош плейър ,особено за цената в момента ,като се има предвид,че се предлага на супер тънки клиаренс оферти в лесни за намиране английски сайтове.Крийк ево е алтернатива,заради съвпадението на дизайна ,но само донякъде,ако да кажем усилвателя е сребрист,иначе дистанционното не става/поне така пише в книжката на усилвателя/,а не на последно място цената е висока като за свален от производство модел за изчистване.Последно докато се предлагаха като стар модел по чуждите сайтове вървеше около 300 паунда,а паунда отдавна не е 3.00 лв .

Неактивен Anto

« Отговор #55 -: Ноември 30, 2011, 10:29:52 am »
Точно така. Цената на старото ево е висока за България.Може спокойно да се намери в какъвто искаш цвят за 300 паунда....а искаха да ми го доставят за 1500лв....баси търговците,вече ми е неприятно да разговарям с тях.Майкъл Крийк им се бил обадил, смях...Лъжат както си намерят за добре, при положение ,че в една и съща доставка има CD evo2 за 1200 и за 1500лв, какво друго мога да си мисля?
За сега най-много клоня към Маранц6004 ,освен това е японско производство и ще го комбинирам с ресивър на Маранц.Явно е ,че компромис ще трябва да се направи.Направих и сравнение между моето ДВД и Маранц 6003. Дивидито изненада с музикалните си качества аудиторията.Аз лично, по-скоро си въобразявам ,че открих някаква разлика заслужаваща инвестицията от 1000лв.,но ще помисля още малко.Това е основната причина за да не съм поръчал.Относно цената ,тя е такава каквато е в Германия ,която е референт за мен в това отношение, още и Русия и Чехия.Също така и гаранцията е много важна според мен.

Ядосан съм , защото вносителя изцяло обърка концепцията ми за изграждане на стерео система.Ако знаех предварително ,че ще има промяна в цените или щях да се напъна и да си купя и СД, или щях да търся друг вариант.Смятам ,че щеше да бъде много по-коректно ,ако имаше предварително информация за тези промени, или пък да се даде възможност на тези ,които са си купили усилвател да си набавят и СД на същата цена.Сега ти извиват ръцете едва ли не.Но аз съм решил ,че  1500лв. няма да дам.

Поздрави!

Неактивен Anto

« Отговор #56 -: Ноември 30, 2011, 10:52:24 am »
Още нещо, за Маранц 6003, в доста тестове се коментира ,че в диапазона да около 700евра ,едва ли може да се намери нещо ,което да ти дава повече! Разбира се, става въпрос за комбинация със същия ресивър.Но аз разлика едва ли ще чуя. А на каква цена може да се намери у нас нов такъв? Последната,извесна за мен, цена е около 990лв. т.е. колокото на новия модел.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #57 -: Ноември 30, 2011, 11:20:00 am »
Аз ли нещо не съм в час или наистина цената на Creek EVo2 CD е най-евтина в България?
Или очакваш вносителя да ти купи стар модел отнякъде, където им е залежал и го разпродават /най-вероятно на загуба/, да ти го продаде на нула и да ти поеме гаранцията?
Факт е, че има някои продукти, които са по-скъпи у нас /мисля че на всеки му е ясно защо е така/, но точно в случая на Creek цените са повече от добри тук.
Да не говорим, че в продължение на няколко месеца цената тук беше старата, по-ниска, а в цяла Европа новата.

maxrev

• Гост
« Отговор #58 -: Ноември 30, 2011, 11:40:14 am »
Цената си е точно колкото е и в Англия- 679 паунда ,нито повече,нито по-малко и  "по-евтиното" в Бг идва единствено от това,че към английската цена има и цена на доставка,нещо което очевидно е съобразено от вносителя при формиране на цената .В Бг нищо не е евтино,а думи като ех демо,клиарънс и т.н. изгодни оферти са непознати ,търговеца на всяка цена си взима това ,което е сложил като надценка,затова и често се получават парадокса стария модел да струва колкото или по-скъпо от новия/двете техношитни са един типичен пример/.Както и да е,няма какво да коментираме цената,очевидно е ,че е такава каквато е и всеки си преценя дали го устройва.Ясно е ,че за изтървалите влака остава възможността да се купува на новата цена или да се чакат намаления по-скоро по света,отколкото у нас.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #59 -: Ноември 30, 2011, 12:05:56 pm »
Драги Anto,
Интересно е, че когато цената на Creek Evo2 в България беше около 200лв. по-ниска от официалната цена за Англия, никой не се оплакваше, никой не каза добра дума - колко са атрактивни цените, никой въобще не коментираше!
Сега, когато цената е Равна на Английската цена, дори пак е малко по-ниска, някой ти извива ръцете!?
Предполагам след като така внимателно следиш цените в европа, ти е направило впечатление, че още от излизането си, новата серия Еvo2 е по-скъпа от старата, а цените тук не бяха променени.

Хрумна ли ти да питаш вносителя, защо ти продава на по-ниска цена? Или евентуално да го уведомиш, че плануваш и CD за в бъдеще и да се поинтересуваш тази по-ниска цена реална ли е и до кога ще бъде така? Несъотвествието в цените беше видно, не провокира ли то любопитствато ти своевременно?

Или когато нещата са в полза на клиента, няма никакво значение каква е цената, но когато цената се нормализира - до официалната в Англия цена... тогава някой ти извива ръцете?

За да ти дам още малко тема за размисъл:
В германското Stereoplay, цената на Evo2CD е 785 EUR = 1530лв!
В английското Hi-Fi Choice, цената на Evo2CD е 680 GBP = 1560лв!
В българсикя AV Store, цената на Evo2CD е 1425 лв!

Опитай сега да ми обясниш кой, защо и на кого извива ръцете (wtf)

Разбирам, че си недоволен от промяната на ситуацията и това, че сметките ти не са излезли според планираното.
Но конкретно вносителя на Creek е един от най-коректните на нашия пазар и мисля, че поведението и изводите ти нямат нищо общо с обективността.

Що се отнася до цената на стария плеър Evo - докато за новите продукти има RPP - официална цена за региона, с която дадения вносител е препоръчително да се съобразява. То намаленията, промоциите и разпродажбите са изцяло въпрос на негово решение и виждане за ситуацията. При положение, че цената на стария модел Evo, в Европа ти се струва атрактивна - имаш пълната свобода да пазаруваш от там. Да обвиняваш някой търговец, че намаленията и промоциите му не съответстват с тези на стократно по-развит пазар като Англия и Германия... според мен е несериозно и наивно!