Автор Тема: Търся съвет за избор между няколко варианта за изграждане на стерео система  (Прочетена 19929 пъти)

Неактивен Iter

• Публикации: 21
Здравейте,

Установих, че на практика почти не ползвам наличното домашно кино /AV Receiver Marantz SR5004 и комплект озвучителни тела Mordaunt Short Aviano/ за гледане на филми. И след като основно се използва за слушане на музика, реших да направя пълна промяна и да го заменя изцяло със стерео система от по-висок клас. В момента  обмислям няколко комбинации, в зависимост от бюджета, но за съжаление не всички варианти биха могли да се прослушат в магазините. Доста от пишещите във форума имат подобни, а някои и почти същите конфигурации и ще се радвам да споделите мнение или да препоръчате нещо друго. Нито един от компонентите не е купен, така че съм отворен за всякакви идеи.
Помещението е продълговато, с размери 3,4 на 7,6 метра, в единия тесен край е прозорецът, а в другия-  кухненската част на дневната. Мястото за слушане е разположено в половината откъм прозореца, с гръб към едната стена /има снимки в темата ми в Раздел Моята система/. Слушам основно рок и класическа музика. Нямам кой знае колко качествени CD -та и основният източник на музика ще бъдат Lossless файлове.

Вариант 1 /бюджет около 3 хил. лв./:
Мрежови плеър Pioneer N 30
Marantz PM6005 - от чужбина за около 700 лв. Ще се използва вградения DAC.

Тук чуденето е за колоните, тъй като мога да им осигуря неповече от 20 см.  място до стената и коментираните в една друга тема като възможно подходящи за усилвателя Monitor Audio Silver 2 нямат достатъчно пространство. Другият вариант, който обмислям е ATC SCM 7, но имам съмнения относно това дали усилвателя е достатъчно мощен за тях.

И тъй като съм сигурен, че дяволчето в главата ми ще реши след няколко месеца, че предприетата стъпка не е достатъчно напред в правилната посока, затова обмислям и

Вариант 2 - бюджет 5 хил.лв.

Мрежови плеър Pioneer N 30
Усилвател Marantz PM7005 или Creek Evolution 2
Озвучителни тела  ATC SCM 11 или ProAc Studio 118.
Пълно неизвестно са  DAC - а и кабелите.

Видях, че член на форума има система, изградена от Creek Evolution 2 и ProAc Studio 115 и мнението му ми беше много полезно.
Някой има ли впечатления как се сработват ATC с Marantz или Creek?

Предварително благодаря за всяко споделено мнение

Поздрави

Веселин

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Здравей,
Предполагам си наясно, че Creek Evolution 2 е отдавна спрян от производство и ако държиш конкретно на този модел - то закупуването му вероятно би станало от чужбина - без гаранция за България.
Ако се спреш на ProAc Studio 118 можеш да обмислиш като варианти за усилвател Creek Evolution 50A или Naim Nait 5i

В случай, че се спреш Creek Evolution 50A - очаква се пускането на ДАК за вграждане в този и по-високия модел усилвател от актуалната Evo линия на Creek.

По въпроса за кабелите - във форума имаме потребители ползващи ProAc с кабели на Chord - както с усилвател Creek, така и с усивател Naim - отзивите им са чудесни. Ако се спреш на вариант с Naim усилвател (и бюджета позволява) добре е да обмислиш собствените им кабели за колони.

Неактивен Iter

Благодаря! Грешката е моя, имах предвид Creek Evolution 50 A.

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
Здрасти, аз използвам Marantz (процесор и крайно стъпало) и ATC ( scm 19 - фронт и scm 7 за съраунд ) . Много съм доволен от комбинацията , много музикална система се получи. Преди около 6-7 месеца ползвах същата електроника с scm 11 и резултатите бяха повече от добри . За кабели на системата си извървях дълъг път на тестове , слушах евтини , скъпи и всякакви кабели , голяма част от това което е на БГ пазара , а и не само :) , оборудвах се с CHORD  изцяло , чинчове- chord cadenza reference и XLR  Chord Chorus Reference ,  а за колоните сложих наскоро ,малко по висок клас Chord Signature Reference . Така общо взето изградих една добра система , която покрива голяма част от моите изисквания и вкусове а и не само моите :).   

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Актуалния модел ATC SCM11 e с дори още по-завишени изисквания към усилвателя, спрямо предишния модел.
Според сайта на производителя - препоръките за усилвател са - "Recommended Power Amplifier:  75 to 300 Watts".
С други думи - напасването им с усилвател, така, че да покажат възможностите си, е още по-сложна и скъпа задача от преди.
Това, заедно с по-високата цена на SCM11 прави изграждането на балансирана система с тях, която да се впише в споменатия бюджет, трудно начинание.

Ммм да трудни са за изхранване , даже много трудни , от ATC малко са се презастраховали , не усещам разлика в начина на захранване на стария модел и новия (все пак и нови и стари имам или съм имал). Наскоро стария ми комплект ATC отиде при приятел , които го захранва с ресивър пак на Marantz 6008 , трябва да кажа , че добре се получи , но всичко е въпрос на вкус , слух и критерий :) .

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
По отношение на Вариант 1: Marantz PM6005 е един много добър усилвател за парите си, но няма да захрани оптимално колони като ATC SCM7. Така че ако избереш този вариант по-добре да търсиш колони съответстващи по клас на усилвателя. Бях с Marantz PM6003 + MS Mezzo 2 и това за мен дълго време бе една много добра комбинация. Приятелят, който ми купи стария усилвател и дак е с Monitor Audio BX2 и казва, че е много доволен. Хубавото е, че Marantz PM6005 е с вграден дак, Pioneer N-30 също има вграден дак и можеш да експериментираш кой ти харесва повече. В краен случай можеш да вземеш отделен дак.

Въобще може да се оформи една добра система за не много пари. Но ... след няколко месеца на задоволство е твърде възможно да си кажеш "Ами какво ли щеше да бъде ако бях избрал по-висок клас система?" И щом като вече обсъждаш по-висок клас система, значи това вероятно е по-добрия вариант за теб :)

Относно Вариант 2, според мен нито Marantz PM7005, нито Creek Evo 50A имат достатъчно потенциал за ATC SCM11. Може би Creek Evo 100A или Marantz PM-14S1, или Marantz PM-11S3, но там вече са други пари. Иначе моето отношение към Creek + ProAc е повече от ясно. :) Все пак да отбележа, че Studio 115 имат лек недостиг на бас (поне за мен), което аз компенсирам със субуфъра.

Успех!

Неактивен Iter

Много благодаря за съветите.
Drpetar, ако се спра на вариант 1 засега :), май няма много смисъл да заменям Mordaunt Short Aviano 2 с Monitor Audio BX2, не съм слушал вторите, но съм останал с впечатлението, че са колони от един и същ клас.
Усилвателите, които цитираш като подходящи за ATC SCM 11 са ми над бюджета за момента. Дали посочените от мен  два усилвателя биха се справили с по-малките ATC SCM 7, ако мина на този вариант?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
От сайта на производителя за SCM 7:
Recommended Power Amplifier: 75 to 300 Watts - същите изисквания на хартия, както при SCM 11.
Frequency Response (-6dB): 60Hz-22kHz...

Относно случая на drpetar, Creek са популярни с една идея поолекотения си бас. Аз бих търсил причината основно там.

Неактивен drpetar

Ами аз бях забравил, че старите ти колони са Авиано, извинявам се. Те наистина са на едно ниво с ВХ2. Обаче Мецо 2 са по-висок клас. :) Това не го казвам заради мои лични интереси :)

Относно Marantz PM7005 или Creek Evo 50A + ATC SCM7 не мога да отговоря.
Обаче в спецификациите и на 7 и на 11 има еднакви изисквания към мощността на усилвателя, а чувствителността на 7 даже е по-ниска. Ето:
ATC SCM7: Sensitivity: 84dB; Recommended Power Amplifier: 75 to 300 Watts
ATC SCM11: Sensitivity: 85dB; Recommended Power Amplifier:  75 to 300 Watts

Маранца е 70В, а Крийка - 55.

Но нека хората, които имат опит с ATC да дадат мнение.

Едит: Оп, докато пиша Rudra ме е изпреварил :) и се е получило леко повторение.

Неактивен drpetar

...Относно случая на drpetar, Creek са популярни с една идея поолекотения си бас. Аз бих търсил причината основно там.

Да, като че ли по-правилно беше да напиша, че при моята комбинация Creek Evo 2 + ProAc Studio 115 има лек недостиг на бас (поне за моя вкус).

Спомням си, че един съфорумник - Valjo беше казал, че при него басите са добри - той ако не се лъжа е с Naim Nait XS2 + ProAc Studio 115. A дали някой е слушал ProAc Studio 115 с Naim Nait 5i или 5si и ако да, моля да сподели мнение.

ATC добре се партнира и с Audiolab , има доста хора по света ползващи тази комбинация . Аз лично имам опит с техните моно блокове (които са ти над бюджета) и с 19 ките резултата беше фантастичен . Продуктите са им много хвалени , с многократни награди . Препоръчвам

Q-DAC  (дак с предусилвател)
или
M-DAC ( дак с предусилвател , тотален лидер в бюджета си)
в комбинация с
8200P ( стерео крайно стъпало 2х100)

Като цени маи са ти над бюджета , но си заслужава да им хвърлиш един поглед.
Другия вариант за теб е да се откажеш от ATC и да обмислиш другите предложенията .
 Поздрави и весели празници.

Неактивен Iter

Благодаря ви! Весело посрещане и успешна Нова Година! :)

Неактивен Iter

Някой има ли впечатления как се сработват Marantz и Focal?
Дали PM6005 би бил добър партньор за Focal Aria 906?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
ivogmarinov ползваше Focal с усилвател Marantz, а после направи ъпгрейд до Naim Nait 5i.
В тази тема има няколко коментара по темата - Избор на усилвател за Focal Chorus 726V