Автор Тема: Размисли около изграждането на система с усилвател Naim  (Прочетена 15835 пъти)

Неактивен Toni

• Публикации: 31
Здравейте. След известно време в застой мисля  че отново пламна искрата и е време да помисля за ъпгреид на сегашната ми система. В момента тя се състои от :
1. Ресивър Denon AVR-2310
2. Колони Focal 726
3. Blu Ray Player Panasonic DMP - BDT 310
4.Network Audio Player Denon DNP – 730 [ купен на скоро и май доста прибързано ]

Казвам прибързано защото обмислям покупка на стерео усилвател които да се ползва със стримър но този няма Dac, a Dac ще трябва!! Ресивърът е ясен, или ще остане за кино или отива за продажба но предвид цената която мога да му взема май по добре да си седи ;) Що се късае до усилвателя мисля че Naim 5si би бил добър избор, е бих взел и XS 2 но на този етап нямам такъв бюджет. При това положение ми се струва че най слабото звено ще остане стримърът ми Denon 730, a ще трябва да заделя и към 1000 лв. +/- за приличен Dac.
Въпросът ми е следния: Да махна ли стримърът Denon и да взема стримър с дак, да кажем Cambridge Audio CXN или нещо друго в този ценови клас което може да ми предложите, или да остана с Denon-a и да търся външен Dac който да подхожда на тази система? Кой от вариантите е по правилен, с външен или вграден в устройство Dac? Също бих ви помолил за мнение за Cambridge Audio CXN ако някой го ползва и дали ще пасне с Naim?
Благодаря предварително.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Здравей, Tony, отдавна си във форума и предполагам си обърнал внимание на темите, в които сме обсъждали компоненти на Naim. В тях неведнъж е ставало дума, че компонентите на Naim често са твърде капризни, когато става дума за напасване с компоненти на други производители, кабели, аксесоари и т.н.

Когато става дума за DAC, който да се комбинира с Naim, обичайните заподозрени са Naim, Chord, Rega и в някои случаи Audiolab. DAC на Naim или Chord по всяка вероятност отпада от сметките в твоя случай - просто са в друг ценови клас.

За мен не е особено смислено да смениш един стримър от начален клас с друг такъв - само защото вторият има вграден DAC.  Сама по себе си такава смяна не е крайно неразумна, но в твоя конкретен случай  1- мрежовият плеър, към който си се насочил, според мен пак би бил компромис спрямо останалите компоненти в бъдещата система и 2 - няма никаква гаранция, че CXN, дори да е добър плеър сам по себе си, би се съчетал добре с Naim - комбинацията Naim + Cambridge Audio не е сред особео популярните.

За мен, ако си решил твърдо да се насочиш към усилвател на Naim (стъпка, която горещо препоръчвам), в твоята ситуация, особено когато трябва да се съобразяваш с бюджет, бих търсил DAC на гореспоменатите производители. Във форума имаме потребители, които ползваха успешно Naim усилватели с DAC както на Rega, така и на Audiolab - може да ти е любопитно да прочетеш отзивите им в съответните теми.

Успех!

Неактивен Toni

Ok, благодаря ти Rudra за изчерпателния отговор. Ще се вслушам в думите ти и ще пообмисля нещата. Гледах CXN защото на всякъде има положителни отзиви за него, а и на цена от 1600-700 лв. ме устройва. Мисля че е в пъти по добър от Денона който взех, но пък от друга страна ако не си пасва с Naim то тогава май ще е по добре да направя както казваш,а именно моя Денон 730 с външен Dac. Просто искам да не трупам всевазможни компоненти, разбира се доколкото е възможно това. Явно ще трябва да помисля още как точно да се случат нещата, защото като си с ограничен бюджет и правиш всичко на части е доста по трудно.
Благодаря ти.  ;)

Неактивен Toni

Rudra, а ще стане ли ако към Naim усилвател добавя един Dac със Cd транспорт. Нещо като Audiolab 8200cd ( ако Дака е същият като при M-Dac ), Creek CD или нещо подобно? Така хем ще имам приличен Dac, хем Цд и няма да ползвам Блу Рей плеъра като такова, а ще мога да пусна и стримъра през него!
Моля и хората запознати с продуктите на Naim да споделят при моите компоненти как биха доразвили цялата система.
Благодаря.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
На теория всичко е наред, сега остава да намериш такъв плеър, който със сигурност да се комбинира добре с Naim и да обърнеш внимание на кабелите, когато дойде време да се свързват.

От друга страна, ако нямаш сериозна колекция от добре записани дискове и като се има предвид бюджета на тези плеъри, не е ли по-добре направо да инвестираш в усилвател с вграден DAC - примерно Creek Evolution 100A + RUBY DAC.

k2

• Гост
Моля и хората, запознати с продуктите на Naim, да споделят как биха развили цялата система.

Бих я започнал с други ОТ. Според мен, те ще са ти най-слабото звено.

Неактивен Toni

Рудра, може и да си прав, но какво да направя като държа да е Naim  :D Лошото е че Naim не е по джоба на всеки  >:( Досега гледах вариант като NAC-N 172 XS + NAP 155 XS но пак ми идва доста. За сега единственият ми вариант е Naim 5si или с доста напъване XS2 и по на там нещо от сорта на Audiolab 8200cd. Имаш ли идея дали този Дак+Цд ще си пасне с Naim-a, и  дали покупката на това е по добра от смяната на стримъра ми Денон само заради Дака както го обсъдихме преди това?

Неактивен Toni

К2, ако започна с ОТ ще си седя още с ресивъра и стримъра Денон  ;) Първо мисля да е усилвателя и след това всичко останало. ОТ си ми харесват поне на този етап, а след като приключа с другите неща ако има нужда ще сменя и тях.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Toni, аз съм почитател на Naim и както по-напред в темата съм писал - силно препоръчвам ъпгрейд към компоненти на този производител. Мисля, че начинът им на възпроизвеждане на музиката и начинът, по който обвързват слушателя емоционално с преживяването и го увличат именно в срлушане на музика, а не на звуци, е нещо специфично и рядко срещано, особено в що-годе достъпен за световните стандарти бюджет.

Проблемът е, че сме далеч от световните стандарти и Naim система, дори от начален клас, никак не е достъпно удоволствие за възможностите на повечето сънародници.
В тази връзка - добре е преди човек да подходи към изграждане на система, да предвиди какво би представлявала тази система в един примерен завършен вид, дали може да си позволи такава стъпка - без значение наведнъж или на части и дали няма да бъде принуден да прави тежки компромиси, които евентуално да обезмислят донякъде голямата инвестиция.

Не ме разбирай погрешно - това, че споменавам, че даден компонент има вероятност да не се напасне добре с усилвателя на Naim не означава, че няма да свири или пък, че няма да свири добре за човек без особен опит.
Напълно е възможно всяка от обсъжданите комбинации да ти допадне и дори да не усещаш каквато и да било непълноценност в системата.

Просто всяка от обсъжданите комбинации е свързана с немалък разход, а според мен, когато човек прави сериозна стъпка към ъпгрейд и е решил да похарчи определена сума пари - нормално е да има желание нещата да се получат по най-добрия възможен начин в дадения бюджет, а не просто да свирят прилично :)

Не съм пробвал CD плеърите на Audiolab или Creek с Naim и не мога да дам конкретно мнение по въпроса.
От една страна Radyson ползваше дълго време Audiolab DAC в Naim система и може да сподели мнение.
От друга страна, скоро в тази тема - Какъв ДАК да избера в ценовият диапазон около 1500лв?, p100ynov, който също има изцяло Naim система изрази интересно мнение по твоя въпрос :).

P.S. Премествам темата в  "Обща дискусия" и ще променя заглавието съобразно с разнообразието от задавани въпроси.

k2

• Гост
държа да е Naim...вариант е Naim 5si или с доста напъване XS2 и по на там нещо от сорта на Audiolab 8200cd.

Реши кой от двата ще е, защото, ако е втория, настоящите ти ОТ стават още по-неадекватни и системата ще бъде много по-изискваща и тройно по-скъпа като цяло.
Звукът на дака на audiolab и цялата марка няма общо с характерното звучене на naim и според мен не се вписва.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
k2, по всичко личи, че не си фен на Focal, но пък за сметка на това изглежда си почитател на крайните и категорични изказвания.

При положение, че Toni харесва звука на Focal 726, силно вярвам, че усилвател на Naim, би показал много повече от възможностите на колоните. Naim + Focal е доказано сполучлива и твърде популярна комбинация и това, че на някой не му допада звученето на един или друг компонент, надали е разумна причина за анатемосване.

k2

• Гост
Имам предвид друг клас ОТ, марка не съм споменавал. Може би с 5si ще е компромисно балансирана системата. Не и с xs2, ниска топка са, според мен.  (n)

Неактивен ivogmarinov

• Публикации: 141
Много интересна тема :)!Напълно съм съгласен с Rudra,че ако си решил да изграждаш Naim система,колкото повече компоненти присъстват на Naim се доближаваш повече до емоцията с която те завладява музиката ако си почитател на тази марка.За съжаление е наистина скъпо удоволствие.Обмислял ли си варианта за Naim  UnitiLite?

Неактивен Toni

Ами да, гледах ги но не знам до колко е добре All in one устройство? Освен това е и скъпичко,по лесно ще ми е да купувам нещата едно по едно... първо усилвателя и после евентуално стримъра. Извинявай за закъснелия отговор  ;)

k2

• Гост
Според мен, човек, който на всеки пост повтаря, че нещо е скъпо, трябва да се насочи към марка, която отговаря на стандарта му на живот, а не да се измъчва и тероризира психиката си по начин "Желанията се разминават с възможностите".