Автор Тема: Ето и моята стерео система IvanK  (Прочетена 22512 пъти)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #15 -: Декември 08, 2017, 12:59:06 pm »
IvanK, още в темата, която пусна за избор на колони, няколко човека ти споделиха 1 - че за музикалните ти предпочитания, по начина, по който ги бе описал, това надали са най-подходящите колони и 2 - че не бива да се надяваш на кой знае какви ниски честоти от тях.

Ето няколко реда от първото ревю, което ми попадна за колоните :

• Though some have labeled the OMENs as "party speakers," they don't like super high volumes as much as you'd think and can sound aggressive and compressed when driven hard.
• For true full-range sound reproduction you'll want to mate the OMENs to a subwoofer or two, which does add a bit to the budget, especially considering you'll need a subwoofer that is as fast as the OMENs are.

В свободен превод -
- Въпреки, че някой наричат OMEN "Парти колони", те всъщност не обичат супер високи нива на слушане и могат да звучат агресивно и компресирано, когато се усилят сериозно.
- За наистина пълнокръвна звукова репродукция бихте предпочели да подкрепите OMEN с един или два събуфера, което допълнително натоварва бюджета, особено, като се има предвид, че ще имате нужда от събуфер, който е бърз колкото OMEN.


Вярвам, че си доволен от начина, по който звучат колоните ти, поне в повечето аспекти, но уви, като при всяко нещо, особено когато е в ограничен бюжет, обикновено са правени компромиси в една или друга посока.

Комбинирането им с бюджетен лампов усилвател според мен също значително допринася за крайния резултат. Ламповите усилватели сами по себе си биха могли да бъдат чудесни компоненти (а биха могли и да не бъдат), но обикновено силните им страни, особено пък на бюджетните решения, са далеч от авторитетното пресъздаване на ниските честоти.

Както и да е, така или иначе вече си взел системата си и си доволен от нея, с малки изключения.
Според мен, за да си напълно задоволен от ниските честоти, в някакъв момент би било добре да добавиш добър събуфер за музика, който поддържа свързване по високо ниво (усилвателят ти не предлага друга възможност).
Чудесно такова решение би могъл да е REL T9I.

Колкото до кабелите, наречи ме консервативен, но аз бих се ориентирал към специализиран производител на кабели, вместо към производител на колони, който прави и кабели. При положение, че си доволен от Chord, вероятно би било добре да помислиш в тази посока и за кабели за колоните.
 
Професионално направената акустична обработка също вероятно би допринесла сериозно за цялостното звучене на системата и ниските честоти в частност.

Успех!

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #16 -: Декември 08, 2017, 14:18:59 pm »
Rudra, благодаря за включването!

Да, цялостно съм доволен от типа на звученето, просто трябва да намеря решение на проблема с ниските честоти. И аз бях срещнал тези ревюта, за които спомена. Проблемът при високите нива на слушане при мен не е фатален, тъй като аз държа на добро ниво на детайл и хубава динамика при ниски до умерени нива на слушане. При тези колони бих казал, че усещам онова чувство за "изчезващите" колони. Спечелиха ме с голямата си сцена и пространството, което пресъздават в стаята. Наистина, обаче, при ОТ от не съвсем висок клас се очакват някакви компромиси.

Със сигурност колоните имат нужда от подкрепа от субуфер за най-ниските честоти, но проблемът, който посочих е по-различен. Имам известна глухота и недобро пресъздаване на бас, който е в по-горния спектър на басовите честоти и е над обхвата на повечето субуфери (над 200Hz). Най-вероятно става дума за ниските среди и високите баси. Това няма как да се коригира със субуфер. Когато взимах колоните продавачът ми каза, че този модел колони има известен проблем с конкретно тези честоти, може би заради конструкцията на корпуса на колоните. Явно е, че ще има известен компромис с тях, но смятам, че все още не съм извлякал максимума от колоните. Макар и да не са перфектни, когато малко или много изчистя слабият, заглъхнал и кух бас в този регион ще съм доста по-доволен. В момента сякаш имам дупка в пресъздаването на някои честоти и звукът не е напълно естествен.

В интерес на истината, до колкото знам Zu са били компания произвеждащи основно кабели в самото начало. След това са започнали да правят колони като все още имат различни серии кабели. Чел съм, че някои потребители при добавянето на Zu Audio Mission са усетили подобрение в басите и за това обмислях да ги взема. Въпреки това е съвсем възможно кабели на Chord също да се отразят по подобен начин. Интерконектът Chord Clearway наистина ми хареса най-вече начинът, по който повлия на високите. Надявам се да не е вдигнал високите изкуствено за сметка на баса, а просто сега да показва реалната синергия между компонентите и да е подчертал лошите качества на усилвателя. Можете ли да препоръчате конкретен модел колонни кабели на Chord, който е известен с по-басов характер?

Със сигурност бюджетен китайски лампов усилвател надали показва пълните възможности на колоните. Най-вероятно схемата и компонентите в него не са качествени и трафовете също са компромисен вариант, а това знам, че е основата на един лампов усилвател. Може би трябва да взема или много сериозен лампов усилвател или да заложа на Naim или NAD като утвърдени качествени транзисторни усилватели с по-басов отенък. Макар и да има риск за конкретната комбинация с колоните смятам, че те ще придобият съвсем друг облик. Единственото ми притеснение относно транзисторните усилватели е дали високите честоти няма да станат прекалено силни и дразнещи, които лампите е известно, че омекотяват и изглаждат до някаква степен и дали при ниски нива на слушане ще имам добро ниво на детайл и динамика, които лампите дават (тоест дали първият ват ще е толкова качествен). При тази високочувствителност на колоните (97db) и моите нива на слушане смятам, че едва ли достигам дори половин ват мощност от усилвателя, като изключим басовите фрагменти.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #17 -: Декември 08, 2017, 14:49:04 pm »
Мисля, че когато един кабел или какъвто и да е компонент има твърде ярко изразени ниски, високи или каквито и да е честоти - това не говори в негова полза :).
В тази връзка - правили сме тестове между различни кабели за колони на Chord - дори на сравнително бюджетна система и скептичен по природа клиент, разликите бяха лесно забележими. В крайна сметка клиентът взе най-високия клас кабел, който можеше да си позволи. Но под ясно забележими разлики нямам предвид - повече бас, повече високи и т.н. Имам предвид лесно забележима еволюция в цялостното пресъздаване на музиката. Конкретно за баса - в една от темите преди време клиент беше споделил, че е очарован дори от Chord Rumour 2, който е кабел с много скромно сечение :) и по популярната логика не би трябвало да има никакъв бас.
Както и да е - можеш сам да пробваш и прецениш за себе си, но за целта ползвай опциите за контакт с AV Store.
Вярвам, че какъвто и сериозен кабел да вземеш, промяната в положителна посока спрямо сегашния ти би била осезателна. Но не  бих очаквал проблемите с баса да се оправят кардинално от такава стъпка.

Успех!

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #18 -: Декември 08, 2017, 15:12:16 pm »
Отново благодаря за полезния съвет! Осъзнах, че имам грешна представа, до някъде, за влиянието на кабелите в една  система. За повече информация ще използвам контактите към AV Store. :) Наистина, след добавянето на Chord Clearway усетих не само по-голямо присъствие на високите и някои среди, но като цяло по-органично и естествено звучене. По-скоро кабелът няма залитане към високите, а предишните интерконекти са замазвали и замъглявали гласовете и високите.

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #19 -: Януари 03, 2018, 15:13:07 pm »
За много години на всички съфорумци!

С началото на новата година реших да направя още един ъпгрейд към системата. Замених фабричните крачета на колоните със SoundCare Superspike. Освен да намаля дисторсията и вибрациите, поради по-голямата им височина повдигнах височината на говорителите по-близко до нивото на ушите ми. Като резултат звукът стана много по-чист и бистър, басът по-стегнат. Ефектът се забелязва особено при по-високи нива на слушане. Чуват се и повече и по-ясно някои детайли, които преди явно са били омазани.

Въпреки подобренията, при използване на ламповия усилвател Music Angel, може би заради повдигане на височината дъното на колоната от пода (която според Zu Audio пряко зависи от усилвателя, защото тя променя импеданса на товара (load impedance)),  басът осезаемо намаля. Високите и средите станаха много бистри и детайлни, дори твърде остри на моменти, но басът, който по принцип не беше много изявен с този усилвател, намаля още.

Имам под ръка и един кино ресийвър Sony нисък клас около 100W при 8 ома, закупен преди 10 години. Реших да пробвам как ще се представят колоните и с него. Разликата в баса е огромна - много по-плътен и силен. Някои честоти и инструменти се чуват с повече тежест и по-реалистично спрямо лампите - може би заради наличието на повече бас. Може да се каже, че силата му вече се припокрива с вкуса ми и не страдам от липса на бас. Високите честоти и гласовете също са ясни, но на моменти отново ми идват леко остри. При ниско слушане ресийвърът няма много динамика и звучи плоско.

При комбиниране с други колони съм усещал, че Sony ресийвърът има по-лагав и мазен бас. Това ме кара да мисля, че Sony-то има нисък дъмпинг фактор, който позволява на говорителите да се движат по-свободно. Може би това се отрязва благоприятно на широколентовите говорители и те възпроизвеждат повече бас по този начин.

За момента стигам до заключението, че въпреки моите ОТ да са високочувствителни обичат по-големи мощности, за да разкрият потенциала си и моят лампов усилвател няма този запас от мощност, както и най-вероятно е с нискокачествени компоненти и трафове и лош дизайн на схемата. Най-вероятно колоните се нуждаят от добър запас от мощност и усилвател с нисък дъмпинг фактор. Naim сякаш влизат в тази характеризация, но сигурно има и други подходящи варианти. Чел съм, че Naim в дадени комбинации акцентират върху горната част на средния регистър, а моите ОТ по-принцип имат по-изявени такива честоти заради дизайна си. Страхувам се комбинацията межуд тях да не е прекалено остра. Добър вариант (поне теоретично) ще е усилвател с добра мощност и нисък дъмпинг фактор, който обира и омекотява горните среди и високите честоти до някаква степен. Имате ли предложения за такива?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #20 -: Януари 03, 2018, 15:47:47 pm »
:) Честита нова година и на теб!
Защо вместо теоретични размишления, които надали ще доведат до кой знае какво, не пробваш как стоят нещата на практика. Потребител на форума продава усилвателя си Naim Nait XS. Не мога да говоря от негово име, но вероятно няма да е изкючително трудно някой уикенд да си организирате прослушване за час-два :).

Успех!

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #21 -: Януари 14, 2018, 01:00:04 am »
За момента реших да оставя ъпгрейда на усилвателя като идея, понеже забелязвам странни неща (поне за мен) свързани с моята система.

Първо, смених CD плейъра със Sony CDP-X5000, който е с чудесна изработка, работи отлично и е с доста красив дизайн. Използвам го като транспорт с коаксилен кабел към ДАК-а. Правих сравнения на една и съща песен от един и същ вариант на даден албум между него и google chromecast audio. Не открих абсолютно никаква разлика в звученето при 3-4 различни песни и то с добре миксирани и записани албуми и оригинални дискове. Моето обяснение е, че ДАК-а уеднакяква сигнала и в двата случая пуска един и същ изходен сигнал. Въпреки това, очаквах транспорт от такъв висок клас, на който се пускат оригинални дискове да свири значително по-добре от компресирани файлове пускани от стрийминг. Захранващият кабел на CD-то е безименен и евентуално там може да се крие проблемът, но подозирам, че ДАК-ът пак ще уеднакви сигнала.

Второто нещо е, че от известно време забелязвам, че с ламповия усилвател имам доста различно звучене, което се поражда от някаква зависимост, която се опитвам да установя. Понякога свири много остро с доста слаб бас, а понякога с изключително топли вокали, значително повече детайл и много плътен и приятен бас. Вторият тип звучене се появява доста късно вечер и сякаш уикендите. Подозирам, че може да е от вариациите на чистотата на тока в зависимост от натоварването по мрежата. Може ли да има друго обяснение? Разликата е наистина драстична и при втория тип звучене системата става неузнаваема. Няма ги дразнещите високи, гласовете са по-кадифени и басът започва да се усеща, както трябва. ДАК-ът е вързан към разклонител за 10-15 лв, а източниците и усилвателят към съвсем обикновен разклонител от 5 лв. Ако наистина токът е проблемът може ли да препоръчате качествен разклонител, който да филтрира добре тока и да отговря на класа на системата ми?

Неактивен dimi123

  • Публикации: 184
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #22 -: Януари 14, 2018, 08:56:39 am »
Здравей!
А не е ли по-вероятно различното звучене да се дължи на различното качество на отделните звукозаписи, освен ако не твърдиш, че една и съща музика звучи различно в различните часове от деня? Аз например имам редица любими албуми, които вече не слушам поради лошото им звукозаписно качество, като нямам предвид компресията на файловете.
Epson EH-TW9300W/135" 2.40 Stewart StudioTek 100/Prismasonic P-100M/Denon AVR-X7200WA/SMSL SU-10/3x Naim Nait 5si/Oppo BDP-103D, Oppo BDP-95, RTX 4090/JBL Studio L Series, 7.2.4/BlackNoise 1000 V2, BlackNoise 2500, ISOL-8 VMC1080/Chord Cadenza Reference, Chord Epic Twin, Chord Signature ARAY

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #23 -: Януари 14, 2018, 09:47:11 am »
Здрасти! Имам предвид, че една и съща музика звучи различно по различно време на деня и то без да мога да предположа кога звученето ще е добро. Просто понякога се получава страхотен топъл и басов звук по независими от мен обстоятелства и без да правя никакви промени или настройки. Този факт не е свързан и с оптималната температура на лампите понеже двата типа звучене ги има дори след 2 часа работа на лампите.

Неактивен Angel_s

  • Публикации: 10
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #24 -: Януари 14, 2018, 13:56:23 pm »
Здравей IvanK ,
за колебанията на напрежението в мрежата е ясно , но не мога да разбера :

когата използваш Sony CDP-X5000 и като възпроизвеждащ компонент и после само като транспорт към ДАК на едни и същи песни е с еднакво звучене - краен резултат ?

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #25 -: Януари 14, 2018, 14:49:57 pm »
Здравей. Звукът от Сонито е еднакъв с този на chromecast, когато се използва като транспорт включен към ДАК-А. Не съм го тествал още като източник.  Значи е възможно поради колебания в мрежата да наблюдавам такива големи изменения в звученето?             

Неактивен disldi

  • Публикации: 35
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #26 -: Януари 14, 2018, 19:52:47 pm »
Ако живееш в блок е съвсем нормално да има разлика в различните часове на деня.

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #27 -: Януари 14, 2018, 20:02:40 pm »
disldi Да, живея в кооперация. Закупуването на хубав разклонител с качествени филтри би ли решило проблемът изцяло и независимост от външни фактори да имам винаги еднакво добър звук или отново ще има варации в представянето?

Неактивен disldi

  • Публикации: 35
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #28 -: Януари 14, 2018, 20:13:28 pm »
Силно ме съмнява. Най-добре ще е да пробваш преди да купиш.Проблемът в кооперация/ блок е че всички апартаменти използват обща нула и нямат заземяване. Усилвателя на отделен контакт ли е включен?

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #29 -: Януари 14, 2018, 20:36:45 pm »
Усилвателят и двата източника са вързани към един общ разклонител, а дакът към друг разклонител, в който са вързани телевизорът и приемникът на телевизията. И двата разклонителя са вързани към два различни контакта.