Angel_s, благодаря!
Не след дълго, направих няколко ъпгрейда на системата. Сега ще споделя първите си впечатления.
Първоначално не намирах почти никакви проблеми на цялостната система. С времето осъзнах, че не съм напълно доволен от баса като плътност и сила и забелязах, че басът се събира в ъглите на помещението и там е доста по-силен отколкото на слушателското място - което е нормално за всяко помещение, което не е акустично третирано. От друга страна, положителните черти на баса са, че е прецизен, контролиран, ненатрапчив/ненатоварващ, не замазва фините детайли след себе си и като характер е доста мек, което на мен ми допада. Също искам да отметна, че при почукване по корпуса на колоните се чува доста кух звук, което надявам се не е прекалено фатално, но ми направи лошо впечатление. При някои добри записи и определени музикални инструменти като бас китара, басът има добра плътност и доста ми допада, но примерно при възпроизвеждане на педали на барабани, синтетичен бас и някои други басови честоти, понякога е леко кух и слаб като сила.
Та, сега за ъпгрейдите.. Реших първоначално да взема хубав външен ДАК - в крайна сметка се спрях на Rega DAC-R. Многократно е препоръчван тук във форума и четох, че на доста места го описват като по-басов и аналогово звучащ. Имам го от около 10 дни и с него видях осезаема промяна. Наистина басът стана по-плътен, силен, макар и не до толкова, че да отговаря напълно на това, което си представям като краен резултат. Гласовете на изпълнителите станаха много меки, приятни и гладки, но в добрия смисъл, без да губят детайл. След няколко дни ми направи впечатление, че за сметка на всички тези неща се позагубиха малко високите честоти и така динамиката на сцената намаля - високият праг се понижи. Използвах го с безименни чинчове от 5 лв - реших, че проблемът с високите е в тях.
Вчера пък, си закупих нови интерконекти Chord Clearway, за което трябва да благодаря на любезния екип на AV Guide
! Разликата спрямо досегашните чинчове наистина беше осезаема. Високите и гласовете станаха много по-бистри и чисти. С предишните кабели бяха по-мътни. Появиха се и нови детайли във високите и средите, но сякаш басът, който беше добавен от Rega DAC леко се намали, но може и да е внушение заради увеличените високи от добавянето интерконектите.
Като цяло за момента съм много доволен от високите, средите и самите гласове на изпълнителите, но има какво да се желае в баса. Проблемът поне за сега не мисля, че е заради колоните, понеже, когато ги преслушвах в магазина басът беше по-плътен и силен. Имам известни подозрения, че усилвателят ми Music Angel не увеличава равномерно сигнала или може просто да не си пасва напълно с колоните. При увеличаване на силата на звука имам чувството, че високите и част от средите се вдигат много рязко, а басът се увеличава с много по-бавни темпове. Колоните са доста линейни като характер, но бих очаквал при увеличаване на звука високите и басът да се променят еднакво като отношение. Овен усилвателят, акустиката със сигурност влияе отрицателно на баса заради нулиранията на някои честоти, които най-вероятно се получават. Също така колонните кабели, които имам в момента може би не са най-подходящият избор- смятам да се сдобия с Zu Audio Mission, които са доста препоръчвани.
Направих и няколко теста с източниците, за да видя дали те може да влияят също отрицателно на баса в моя случай. В момента използвам Chromecast Auidio и стар модел CD Player Technics. При смяна между тях на една и съща песен не открих никаква разлика. И двете устройства са свързани с оптика към ДАК-а. Пробвах и лаптоп като източник с USB. При него ми се струва, че високите са малко по-приглушени и има леко повече бас, но нищо фрапантно като разлика. Не знам дали да очаквам някакво разработване от ДАК-а и кабелите и дали след около месец да речем, ще усетя още положителни промени. Четох, че при някои хора Rega DAC-ът в началото е нямал кой знае колко бас, но след седмици нещата са се променили. Може би трябва най-напред да поставя бас трапове по ъглите и да сменя колонните кабели и след това да отсъдя дали усилвателят е куцащото звено в системата.