Автор Тема: BK Gemini vs Velodyne CHT-Q10  (Прочетена 14853 пъти)

Неактивен vanquished

• Публикации: 12
BK Gemini vs Velodyne CHT-Q10
« -: Януари 07, 2011, 17:02:49 pm »
Такаа,направихме с колегата Димитър Генчев едно бързо сравнение,което беше достатъчно да се установят някой аспекти,но съвсем не беше достатъчно.
1.И двата суба са с 10" говорител,но ВК е в 17литров затворен обем,а Велодайн е сигурно към 50 литра и е с преден бас рефлекс.ВК с насочен надолу говорител и съответно Велодайна с насочен напред.13.5кг към 24кг съотношение.
2.Коренно различен звук - ВК по-стегнат и твърд ,CHT-Q10 по-обемен и по-лесно пълнещ стаята.
3.CHT-Q10 е с по-нисък бас,ВК е може би по -акуратен (не стигна времето за много сравнения ,плюс възникнал технически проблем) При пускане на 20 и 25хц двата свириха еднакво тихо.При 31Хц CHT-Q беше вече по-силен.
4.ВК усилен на 50% е силен ,колкото CHT-Q10 усилен на 25-30% .
5.Забравихме да ги снимаме един до друг ,но разликата в размера е на око около 2.5 пъти.
6.BK Gemini излиза 580 с доставката,ръчна изработка,произведен в Англия. CHT-Q10 е 1050 лв(не се сетих да питам Митко къде е произведен)
7.За филми CHT-Q10 определено води поради това ,че слиза по-ниско(една сцена ВК не я отрази много откъм бас,докато при CHT-Q10 се чуха ниски звуци),за музика не успяхме да установим(поне аз) ,но ако сега трябва да си купя 2 букшелф колони + суб за определен бюджет бих добавил разликата м/у двата в колони,не в суб.Много зависи и от музиката - CHT-Q10 има повече мощ да разтресе блока.Малкия ВК също има зъбки.
8.Митко каза,че е очарован от ВК и според него за парите си е много добре.
9.Аз съм станал от типа,че винаги очаквам повече и все още не мога да му се зарадвам изцяло ,а жена ми не би понесла CHT-Q10 вкъщи (заради размера) ,а аз не бих се стърпял да го надувам :)
Митак,ако се сещаш още нещо или някоя твоя гледна точка - пиши.
Ще пусна снимки на моя в следващия пост.
Dune HD TV101 - Roksan Kandy MKIII + ATC SCM 11 - TH42PV80

Неактивен vanquished

Re:BK Gemini vs Velodyne CHT-Q10
« Отговор #1 -: Януари 07, 2011, 17:18:58 pm »
http://img816.imageshack.us/gal.php?g=dscn1206z.jpg

Ето три бързи снимки .Когато Митко снима неговия суб ще забележите ,колко място има около неговия говорител.
И още нещо - акустиката в Митко е по-добра от тази вкъщи - пускаме една сцена от 300,къде земята се тресе у нас,а в тях нищо и със двата суба.Който има възможност за акустична обработка - да действа.

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #2 -: Януари 07, 2011, 19:31:52 pm »
Мисля , че твоето ревю беше доста изчерпателно и напълно препокрива и моето мнение . Наистина съм очарован от  BK Gemini . Тонално има огромна разлика между двата кой по вярно свири аз немога да определа , нямам чак толкова опит  .Определено обаче BK Gemini изобщо не се дава на  Velodyne CHT-Q10 при положение че е горе долу с два пъти по ниска цена .Може би следващият път като се разработи добре BK Gemini ще направим още един тест , и ако Rudra е свободен  и има желание да дойде ,ще си каже  и той мнението. За жалост обаче направихме малък гаф с моя ресивър и сега го чака сервиз:).

Crossblade

• Гост
« Отговор #3 -: Януари 07, 2011, 22:19:21 pm »
Най-важното от събирането е, че се запознали, видяли на живо и забавлявали.

Все пак ето някоя друга идея, която да направи тестването ви по-полезно (за вас).

Преди сравняване, намерете оптималните места за двата суб-а. Възможно е и да са различни. Тъй като е само за няколко часа кеф, няма нужда да съобразявате това място със съпругите  ;D
Сравнявайте на различни сцени - не си правете заключения от една битка в 300 например. Филми, различни, концерти, стерео музика. Примерно аз наскоро правих наместване на нивата на суба ми и използвах сцени от Cars (когато камиона заспива и се появяват тунинг колите с яките музики), Wall-e, Pirates of the Carribean, Depeche Mode - Touring the Angel и стерео музика.

Благодаря, че споделихте. Дано ремонта да не е тежък.

« Отговор #4 -: Януари 08, 2011, 00:49:05 am »
Пробвахме разбира се различни места на субовете.Тествахме музика с тест диск на usher , scorn и др. А филми - 300 , Star wars 3 , Властелина на пръстените 2 и 3 и Аватар . Не остана време да  тестваме dvd концерти ,  sacd и dvd audio , но следващият път ще сме по организиране . Наистина беше забавно .

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
« Отговор #5 -: Януари 08, 2011, 09:21:09 am »
Момчета, благодаря за представянето и сравнението на двата суба. Надявам се проблемът с рисивъра на dimitar_genchev да не е нещо сериозно.

На мен ми направи най-силно впечатление това:
"2.Коренно различен звук - ВК по-стегнат и твърд ,CHT-Q10 по-обемен и по-лесно пълнещ стаята."
"Тонално има огромна разлика между двата"

Може ли с малко повечко думи да опишете тоналните разлики?

"7.За филми CHT-Q10 определено води поради това ,че слиза по-ниско(една сцена ВК не я отрази много откъм бас,докато при CHT-Q10 се чуха ниски звуци),за музика не успяхме да установим(поне аз)..."
Не можах да схвана какво не сте установили за музиката - не сте имали възможност да ги сравнявате на музика, или не можете да кажете кой от двата суба води при музика?

И още нещо, колко е голямо помещението, където ги сравнявате?

Извинявам се за многото въпроси :)

PS. "При пускане на 20 и 25хц двата свириха еднакво тихо.При 31Хц CHT-Q беше вече по-силен." Тук за какви Хц става дума?

Неактивен vanquished

« Отговор #6 -: Януари 08, 2011, 10:30:38 am »
Херците(20,25,31,40,50 и тн) са отделни генерирани тонове с продължителност 10секунди от тестов диск на Фокал.
Разликата в звука - ВК  е по-твърд и по-ударен,Велодайна - по-мек,но с повече натиск в най-ниския бас.
Както казах ,времето беше ограничено (2 часа са безкрайно малко)и за музика нещата по-скоро ги претупахме - пусни това,пусни онова.drpetar ,каква музика слушаш?
Помещението не беше голямо.

Неактивен drpetar

« Отговор #7 -: Януари 08, 2011, 10:47:56 am »
drpetar ,каква музика слушаш?
Предимно блусарска музика, стари рокаджийски неща, по-малко джаз и класика, много малко поп.

« Отговор #8 -: Януари 08, 2011, 11:19:07 am »
Помещението е 25кв. + 8кв.(кухненски бокс отделен с барплот) разгледай
http://www.avguide.bg/forum/index.php?topic=490.0

Неактивен drpetar

« Отговор #9 -: Януари 08, 2011, 11:30:43 am »
33 m2 не е толкова малко помещение. Моята стая е също около 32 м2. Мислех си, че Гемини няма достатъчно мощност и обем, за да изпълни такова помещение. Затова и сметнах, че от ВК Електроникс серията трябва да се целя в XXLS400, който е 50 л и 400W.

Неактивен vanquished

« Отговор #10 -: Януари 08, 2011, 13:12:14 pm »
Помещението е 25кв. + 8кв.(кухненски бокс отделен с барплот) разгледай
http://www.avguide.bg/forum/index.php?topic=490.0

Митко ,сигурен ли си?На мен ми изглеждаше 20 квадрата всичко.

Неактивен vanquished

« Отговор #11 -: Януари 08, 2011, 13:33:13 pm »
drpetar ,каква музика слушаш?
Предимно блусарска музика, стари рокаджийски неща, по-малко джаз и класика, много малко поп.
За тези неща суб по-скоро няма да ти е нужен. А за голямо помещение Велодайна ще се справя и с 50 квадрата(според мен).XXLS400 също би бил чудесен избор ( Frequency Response at -3dB:In your front room -3dB lower than 20Hz  ) съдейки по Gemini, обаче.

« Отговор #12 -: Януари 08, 2011, 16:53:34 pm »
Ми премерих хола и се оказа по малък дълъг 4.8м  и широк 3.60 значи  17.28 + бокса 2.00 на 3.60 = 7.20 общо 24.5. Сигурно ми се е искало да е повече но уви  :)  истината е друга . Съжалявам ако съм подвел някой.

Неактивен drpetar

« Отговор #13 -: Януари 10, 2011, 09:42:38 am »
...Съжалявам ако съм подвел някой.
Не се притеснявай, не си подвел никого :)
БТВ видях, че миналата година като си избирал велодайна си го сравнявал с рел т2. Можеш ли да кажеш (макар че е минало доста време), неговото звучене какво беше сравнено с гемини.

За тези неща суб по-скоро няма да ти е нужен.
Въпреки че мецо2 слизат до 48Хц (поне на хартия), все пак смятам че субуфър трябва. Вчера слушах един концерт - Crossroads 2010 - и разликата със и без субуфър е значима :)
БТВ Изключваш ли си суба или го оставаш включен. Виждам че няма ауто он/офф.

« Отговор #14 -: Януари 10, 2011, 10:04:38 am »
Не мога да дам сравнение между рел т2 и гемини .Мина доста време и по добре да не пиша свободни съчинения.