Oct 262014
 

Dynaudio е един от наистина значимите играчи в Hi-Fi индустрията за последните няколко десетилетия. Датската компания години наред произвежда широка гама озвучителни тела – някои от които могат да се класифицират като сравнително достъпни за стандарта на развитите страни, други са популярни решения при изграждането на стерео системи или системи за домашно кино от среден клас, а трети са твърдо позиционирани в High-End сегмента. Без значение от класа на конкретната серия озвучителни тела на Dynaudio, почитателите им по света са многобройни. Освен в Hi-Fi системи и системи за домашно кино, озвучителни тела на Dynaudio намират приложение и в световноизвестни звукозаписни студия, а от известно време и в автоиндустрията. Компанията би могла да се характеризира по-скоро като консервативна – както заради типа говорители, материалите използвани при конструкцията им и като цяло оформлението на озвучителните тела – които изглежда не са се променили значително през последните десетилетия, така и заради твърдата позиция озвучителните им тела да се произвеждат в родната Дания.

В последно време обаче, се появяват новини, които може би са твърдо свидетелство за нов подход в развитието на датската компания:

Преди няколко години Dynaudio обявиха първата си безжична система – XEO. Наскоро системата XEO беше обновена, а ето че датчаните продължават развитието си в тази посока – пренасяйки безжичните възможности в по-висок клас активни озвучителни тела – Focus XD.

Според Dynaudio, Focus XD е еволюционна стъпка в разбирането за Hi-Fi система – изчистена и опростена аудио система, която предлага звук на сериозно ниво, съчетан с изключително удобство. Новата серия се състои от букшелфа Focus XD 200 и стоящите модели 400 и 600. Интегрирането в озвучителните тела на изключително мощен цифров усилвател, висококачествен DSP и цифров регулатор на силата на звука, съчетано с цифрови и аналогови входове,  оформя една почти изцяло завършена аудио система, при това от сериозен клас – за слушателя остава само да добави предпочитан от него източник на звук.  Всеки модел от серията е снабден с коаксиален 75Ω цифров вход приемащ сигнал до 24 bit/192 kHz. В случай, че се спрете на аналогов източник, можете да се възползвате от аналоговия RCA вход на колоните или да използвате Dynaudio Hub – притежаващ както цифрови, така и аналогови входове, и изпращащ сигнала безжично до озвучителните тела. Възможни са също мултирум инсталации или използване на няколко независими източника на звук. Focus XD серията предлага възможност за настройка на звука спрямо разположението на озвучителните тела, което би спестило доста главоболия например на слушателите принудени да разположат озвучителните си тела близо до стени или ъгли. Входната чувствителност на аналоговите входове при колоните от новата серия също може да бъде регулирана.

Производството на озвучителните тела от новата Focus XD серия вече е стартирало, а предлаганите засега модели са :

• Focus 200 XD – Двулентови, компактни, активни озвучителни тела, с вграден цифров усилвател и мощност от 300W.
• Focus 400 XD – Трилентови, стоящи, активни озвучителни тела, с вграден цифров усилвател и мощност от 450W.
• Focus 600 XD – Четирилентови, стоящи, активни озвучителни тела, с по два басови говорителя,  вграден цифров усилвател и мощност от 600W.

Цените на озучителните тела от Focus XD, както и датата, на която ще са достъпни за покупка, засега са неизвестни.

 

Друга, може би далеч по-значима и шокираща новина е, че според изданието “monoandstereo”, GoerTek Inc. – водеща Hi-Tech компания, работеща в сферата на потребителската електроника и базирана в  Weifang, Китай, е закупила мажоритарен дял от акциите на Dynaudio! Wilfried Ehrenholz – основателят на Dynaudio ще остане собственик на миноритарен дял от компанията и ще продължи да взима дейно участие в продуктовата и маркетинговата стратегия на фирмата. И двете страни на сделката изразяват ентусиазъм от сливането, което според тях ще позволи – както от финансова, така и от гледна точка на опит, знания и технологии, създаването на още по-атрактивни продукти, съчетаващи най-нови технологии с високо звуково качество.

 

За нас остава да следим с интерес развитието на компанията и да се наслаждаваме на продуктите й – настоящи и бъдещи.

 

 

 

източници: http://www.ultrahighendreview.com / http://www.monoandstereo.com

 Posted by at 19:34